Interview
Læsetid: 5 min.

’Vi fortsætter krigen, indtil vi får resultater ...’

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) afviser, at krigen mod Islamisk Stat (IS/ISIL)er resultatløs. Takket været koalitionens flyangreb, er det blevet ’langt farligere at være ISIL-kriger,’ siger han
Til forskel fra sin spindoktor Anders Hjelholt (t.h.) har forsvarminister Nikolai Wammen (S) smidt slipset sidst på dagen under Informations interview.

Til forskel fra sin spindoktor Anders Hjelholt (t.h.) har forsvarminister Nikolai Wammen (S) smidt slipset sidst på dagen under Informations interview.

Udland
22. januar 2015

Hver dag de sidste seks måneder har bl.a. danske, amerikanske, britiske, franske, jordanske og canadiske fly kastet dusinvis af bomber over Irak og Syrien. Kampvogne, pansrede køretøjer, kampstillinger, bygninger og olieinstallationer er blandt de mere end 3.200 mål, som den amerikansk-ledelse koalition har ramt.

Men effekten af de mange bomber er svær at få øje på. Islamisk Stat kontrollerer i dag et langt større område, end da krigen startede. Og ifølge eksperter vokser den folkelige opbakning støt, både i Irak og Syrien, hvor frustrerede sunnimuslimer føler, at Islamisk Stat er de eneste, der forsvarer deres interesser over for de shiitiske regeringer i Bagdad og Damaskus.

Information har besøgt forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i hjørnekontoret ved Holmens Kanal for at spørge, hvor resultaterne bliver af, og hvor længe Danmark skal fortsætte med at deltage i krigen mod Islamisk Stat.

Den usynlige effekt

Uden for er mørket faldet på, men en stor PH-lampe samler opmærksomheden om det blankpolerede mødebord, muselmalede kopper og et lille fad med udskåret frugt. Til forskel fra spindoktor Anders Hjelholt har ministeren smidt slipset her sidst på dagen, men den afslappede stemning udebliver.

– Hvordan synes du som minister, at det går efter et halvt års bombardementer? Islamisk Stat kontrollerer jo langt mere territorium i dag end for at halvt år siden, og ifølge eksperter vokser den folkelige opbakning til IS?

»Danmark gik med i kampen mod terrororganisationen ISIL af to hovedårsager,« begynder Nicolai Wammen med blikket rettet mod det tætskrevne briefingpapir.

»Den første årsag var, at Irak bad om hjælp til at beskytte sin civilbefolkning. Og dér har vi givet vores bidrag til at sætte ind mod ISIL. Den anden årsag var, at ISIL ikke har lagt skjul på, at ambitionerne ikke stopper hverken i Irak eller i Syrien. De er også parat til at angribe mål i Europa og i Vesten…«

– Men hvordan går det så? Hvor bliver resultaterne af krigsindsatsen af?

»Vores flyangreb har bestemt haft en effekt. Vi har ramt en række ISIL-mål, vi har begrænset ISIL’s muligheder for at operere, og vi har gjort det sværere for ISIL at rette angreb mod civilbefolkningen og mod de irakiske styrker,« siger forsvarsministeren, der indtil nu har haft et historisk bredt folketingsflertal bag sig. Kun Enhedslisten støtter ikke krigen i Irak mod IS.

Venter på irakerne

– Men hvordan hænger det sammen med, at IS bare vokser?

»Det har hele tiden været klart, at luftangreb ikke gør det alene. Ved dagens slutning er det på landjorden, at de afgørende slag skal slås. Indtil da er det af stor betydning, at vi retter angreb fra luften. Det sætter ISIL under pres, så de irakiske styrker kan sætte en offensiv ind, når tidspunktet er rigtigt,« siger han og understreger, at Danmark af samme grund er med til at træne såvel de kurdiske peshmerga-styrker i Nordirak som den irakiske hær.

– Men hvornår kan irakerne gå i offensiven? Meldingerne fra Irak er, at den irakiske hær mangler både vilje, evne og mod til at gå i kødet på IS?

»Det har jo hele tiden været tanken, at det er irakerne selv, der skal angribe ISIL på landjorden. Det er det fortsat. Og derfor er det utrolig vigtigt, at vi fra luften er med til at ramme ISIL-mål. Vi tilfører ISIL tab, vi ødelægger materiel, vi gør det sværere for dem at bevæge sig rundt på jorden. Det et ganske enkelt blevet langt farligere at være ISIL-kriger nu, end det var, før at danske og andre fly gik på vingerne. Hvis vi ikke er på vingerne, vil det give ISIL for gode kort på hånden.«

En lang, sej kamp

I det hele taget understreger forsvarsministeren, at et halvt års krigsindsats mod ISIL, der anslås at tælle omkring 30.000 mand, er for kort til at vurdere, om indsatsen nytter eller ej.

»Det er en lang sej kamp. Der er ikke et hurtigt fix på situationen, hverken i Irak eller Syrien. Det er derfor vigtigt, at vi væbner os med tålmodighed, samtidig med at vi fortsætter med at lægge et massivt pres på ISIL og uddanner irakerne, så de selv kan gå til angreb på ISIL og trænge dem tilbage, når tidspunktet er rigtigt,« siger han.

Det er imidlertid ikke kun territorium, IS har erobret i løbet af det seneste halve år. Både i Irak og Syrien bakker stadig flere sunnimuslimer op om Islamisk Stat, fordi de føler sig svigtet af et Vesten, der i praksis støtter de sekteriske shiaregimer i Bagdad og Damaskus uden at stille krav om politisk magtdeling.

– Hvad gør Danmark og resten af koalitionen for at få Syriens præsident al-Assad og Iraks premierminister Abadi til at dele magten med sunnierne?

»Først og fremmest skal man gøre sig klart, at situationen i Syrien er utrolig kompliceret. Fra dansk side har vi lige fra første færd gjort alt, hvad vi kan for at bidrage til en fredelig løsning og til, at der bliver etableret et demokrati i Syrien. Det er fortsat målet« siger Nicolai Wammen.

»Og i Irak har vi klart tilkendegivet over for den nye irakiske regering, at vi forventer, at den inkluderer de forskellige befolkningsgrupper, som er i landet.« – Men ser du nogen tegn på, at det sker?

»Jeg ser en regeringsdannelse i Irak, som giver håb om, at Irak kan bevæge sig i en ny retning.«

Ingen betingelser

I gårsdagens Information understreger flere eksperter, at der er brug for politiske løsninger, der inkluderer sunnierne i både Irak og Syrien. Ellers kan man ikke fjerne opbakningen til Islamisk Stat.

– Mandatet for den danske krigsdeltagelse udløber til oktober. Skal Danmark fortsætte sin militære støtte til Irak, hvis der ikke sker afgørende fremskridt med hensyn til at dele magten med sunnierne?

»Vi arbejder konstant på diplomatisk, at den irakiske regering har inkluderende tilgang,« forsikrer Nicolai Wammen, men understreger, at det ikke er reformviljen i Bagdad, der afgør om danske F-16-kampfly skal fortsætte med at bombe.

»Vi har ikke nogen planer om at stoppe den danske indsats, før vi har opnået de resultater, som er nødvendige. Kampen mod ISIL er en langvarig kamp, som ikke efter min bedste opfattelse vil være afsluttet i oktober. ISIL er en dødsensfarlig terrororganisation, og det er i Danmarks interesse at deltage i kampen mod den, både af hensyn til at beskytte civilbefolkningen i Irak, men også af hensyn til at beskytte vores egen sikkerhed,« siger Nicolai Wammen.

– Politiske fremskridt er altså ikke nogen betingelse for dansk støtte? Ja eller nej?

»Vi arbejder målrettet på, at der skal ske fremskridt i Irak. Og min vurdering er, at den nuværende regering er langt mere opmærksom på det her, end den tidligere irakiske regering. Den tidligere irakiske regering levede ikke op til forventningerne om at inddrage brede dele af det irakiske samfund, og det er jo så netop en af grundene til de alvorlige problemer, vi har i Irak i dag.«

Områder under IS-kontrol i august

Områder under IS-kontrol i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvor mange civile har vi dræbt? Hvor meget har vi ødelagt? Hvor meget had har vi været til at frembringe?
Hvad gavn har vi gjort?

Mads Berg, Søren Blaabjerg, lars abildgaard, Torben Arendal, Peter Hansen, Gert Romme, Jacob Jensen, Bo Carlsen, Benjamin Lau Jensen, Per Madsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Hvorfor lade sig interviewe, når man alligevel ikke svarer på spørgsmålene?

Egon Jensen, lars abildgaard, Peter Hansen, Gert Romme, Jacob Jensen, Rune Petersen og Benjamin Lau Jensen anbefalede denne kommentar
Oscar Ibrahim

FULL FRONTAL ATTACK!

Vil du have resultater, Wammen? Hvis det er det du vil have, så gå sammen med de andre NATO lande og så opret en ny stor og stærk koalition sammen med Rusland og Kina.

Målet? At skabe demokrati og velstand i de terror plagede lande i mellemøsten (hovedsageligt Irak, Syrien og Afghanistan).

Blive der indtil målet er nået. Man skal nok forvente 50-70 år, hvorfor jeg også vil have en stor og stærk koalition der kan dele udgifterne mellem sig.
Genopbyg disse lande på samme måde, som man genopbyggede Tyskland efter anden verdenskrig.

Så skal jeg nok garantere dig for, at du vil se smukke resultater, Hr. Wammen.

Men selvfølgelig. NATO herunder især USA har ikke nogen interesse i at skabe demokrati og velstand i de nævnte områder, da det vil have en indflydelse på USA som supermagt.

Løsningen til problemet er der. Man gider, desværre, bare ikke gøre noget ved, af bl.a. overstående årsag.

Niels Duus Nielsen, Tom Ti og Timothy Broughton anbefalede denne kommentar

Det er tilsyneladende ikke mord, hvis du bruger en drone eller en guidet missil. Det er tilsyneladende ikke terrorisme, hvis kvinder og børn bliver dræbt af soldater og offentlige bureaukrater. Nej, det er kun mord når politikere og vores medier fortælle dig det er mord, og hvis de får deres vilje, vil de være i stand til at fjerne en hjemmeside, video eller Facebook konto, der tør modsige dem.

Niels Duus Nielsen, Mads Berg, Søren Blaabjerg, curt jensen, Henrik Leffers, Gert Romme og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

I Irak - som i Afghanistan og Libyen - startede hele balladen med, at USA og Koalitionen af Altid Villige satte sig for at udradere de sekulære statsordninger for at give frit løb for religiøse ekstremister. Resultatet er blevet endeløse krige. Det var formentlig også hensigten, for det åbner lukrative forretningsmuligheder.

Timothy Broughton, curt jensen, Per Dørup Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

@ Finn Olsen

Problemet er jo bare at de sekulære diktaturer og her tænker du nok (Egypten, Irak, Iran (under shahen) og Syrien) har været direkte medvirkende til fremkomsten af religiøs ekstremisme. Undtagelsen er Saudi Arabien og til dels Iran (efter shahen) begge religiøse diktaturer, der har haft succes med at sprede ekstremisme samt sekterisme. Specielt vores ”allieret” Saudi er en af de mest modbydelige kræfter bag og kilde til had og konflikt i hele den arabiske/muslimske verden.
Jo før vi stopper Al-Saud og deres Wahhabi allierede jo bedre.

Timothy Broughton, Mads Berg, curt jensen, Viktor Knudsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

-" Got myself a crying, talking, sleeping, walking, living doll "-

Viktor Knudsen

Krigen mod IS, ISIS, ISIL eller hvad terrorbevægelsen nu kalder sig selv, er nok den nemmeste beslutning der er taget af den vestlige verden siden afslutningen af WW2, og det totale nederlag af Nazityskland. Der er INTET der taler for at den terrorbevægelse skal skånes bare det mindste, hvilket i en eller anden grad er i modsætning til Hizbollah, Hamas, Taliban og lignende terrororganisationer, da disse i en eller anden grad har en minimum af legimitet i den befolkning hvis territorium de hersker over.

et er irakerne selv, der skal angribe ISIL på landjorden. Det er det fortsat. Og derfor er det utrolig vigtigt, at vi fra luften er med til at ramme ISIL-mål

Er Wammen slet ikke klar over hvor kujonagtigt det lyder? Især for de Irakere og Syrere som er ment til at "gå i kødet på ISIL" Vi er på vingerne, smider en bombe eller to fra tid til anden, og ser i øvrigt til hvordan kanonfodret slagter hinanden på landjorden for at løse en konflikt som vi har startet.
De samme vestlige eksperter i organiseret massedrab som for et par år siden har trænet ISILs krigere træner nu Kurder og Irakere der skal dræve selvsamme.
The show must go on. Og vi skal selvfølgelig være med i første række, men kun fra luften, i sikker afstand fra kugler og granatsplinter.

Niels Duus Nielsen, Timothy Broughton og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Om Wammen vil kunne fortælle os hvornår det er sket at Syrien har et "sekteriske shiaregime"?
Jeg troede ellers at Assad er en temmelig verdslig mand der har mest interesse i Vestens forbrugerisme frem for Islamisme.

Timothy Broughton, Søren Blaabjerg og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

Wammen kan vist nok ses som et skoleeksempel på en mand, der har fået et job, ikke fordi han har demonstreret påfaldende indsigt eller specielle evner inden for sit faglige område, men fordi vores politiske system indebærer, at politiske tillidshverv her i landet først og fremmest besættes efter rent (udefra set ofte uforståelige) kabalemæssige hesyn.

Niels Duus Nielsen, Mads Berg, Mads Jakobsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Nu er det Wammen der sidder med aben.
I 2007 da Danmark første gang trak sine soldater ud af Irak, det var vist noget med et folketingsvalg i utide der skulle vindes, hvorfor det var ubelejligt at føre en håbløs krig, udtalte Troels Lund Poulsen disse vise ord:
"Det går hele tiden fremad" som begrundelse for at vi kunne trække os ud.
Gad vide hvad han mente med det ? Landet var i total opløsning og tæt på en regulær borgerkrig som har varet lige siden.
Danmark var blandt de nyttige idioter som startede krigene i Irak selv om de blev grundigt advaret mod konsekvenserne.
Men der er jo ikke længere tradition mellem krigstilhængerne i folketinget til de lange overvejelser før vi tager af sted ! Det nuværende folketing er lige så ubegavede som politikerne i 1863/1864 var det.
Vi tror bare fast på at vi med USA som allieret vil være på den vindende side.
De millioner/milliarder vi bruger på at føre krig i mellemøsten øger risikoen for terror handlinger i Danmark, hvorfor vi bruger andre millioner på at forhindre disse.
Dejligt med politikere der har overblik og visioner !

Lars Bo Jensen, Michal Bagger, Holger Madsen, Mads Berg, Morten Larsen, Rune Petersen og curt jensen anbefalede denne kommentar

Bjarne F.R.
De millioner/milliarder vi bruger på at føre krig i mellemøsten øger risikoen for terror handlinger i Danmark, hvorfor vi bruger andre millioner på at forhindre disse.

Du glemmer bare at politikerne jo ønsker intet mere end der kommer en ægte terrorhandling i Danmark.
Det ville sætte Danmark på verdenskortet, så ingen længere vil tro at "Denmark, isn't that the capital of Sweden?" og jo mere angst befolkningen er, jo bedre for politikerne.

En befolkning der er styret af frygt er nem at regere over. Især DF og de borgerlige ville give en venstre arm hver for at få et ægte Al Queda eller Isil terroranslag til Danmark. De arbejder jo utrætteligt for det, provokerer dem, smider bomber på dem, får andre til at lave fornedrende tegninger... men indtil nu sker der ikke en sk.. Men kan ikke stole på de fandens terrorister.

Niels Duus Nielsen, Tom Ti, Mads Berg, Morten Larsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Er det ikke på sin plads at nævne at USA selv har skabt IS, ISIS ........... !
Og det kan desværre ikke bare skydes ned som konspirationsteori, selvom det nok ville være bekvemt for mange....der er masser af lettilgængelig dokumentation på nettet, check selv ? Nøjagtigt ligesom USA selv skabte Osama Bin Laden, Saddam Hussein og Gaddaffi og mange flere knap så kendte diktatorer og dispoter (det vil ingen vel anfægte ? ) helt uden hensynstagen til menneskerettigheder, syn på religion, menneskesyn eller ideologi, men udelukkende ud fra devisen : " Vores fjenders fjende, er vores ven".
Det har foreløbigt drevet vores lille tidligere så fredselskende land, ud i ligeså mange væbnede konflikter, i Afghanistan, Libyen, Irak med flere. For alle andre end USA og vores medløbende hundehvalpe politikere, var og er tåbeligheden i at engagere sig i disse, USA's selvskabte konflikter, tydelig for enhver, og hvis man har bare den mindste viden om forholdene (sekteriske og økonomiske og religiøse mm.) i disse lande, er disse involveringer direkte stupide, og direkte terrorisme - og konfliktskabende, og ikke freds - og demokrati skabende, som konflikterne og medierne ellers yder at "sælge " dem som, til en måbende befolkning, der pludseligt er blevet en krigsførende nation. Man må undres dybt over politikkernes dagsordner ? Og man må forfærdes over vores presses uduelighed indenfor kritisk tænkning, undres over befolkningens ukritiske accept. Men Fogh kom jo ud og køre mountainbike med Bush og fik en toppost.......gad vide hvad Thorning får ud af det ? Men vi ved en ting ! Og det er hvad de ca 500.000 dræbte civile og deres pårørende, de dræbte og sårede danske soldater og deres pårørende har fået ud af det.

Rune Petersen, Per Dørup Jensen, Timothy Broughton og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Er det ikke på sin plads at nævne at USA selv har skabt IS, ISIS ........... !
Og det kan desværre ikke bare skydes ned som konspirationsteori, selvom det nok ville være bekvemt for mange....der er masser af lettilgængelig dokumentation på nettet, check selv ? Nøjagtigt ligesom USA selv skabte Osama Bin Laden, Saddam Hussein og Gaddaffi og mange flere knap så kendte diktatorer og dispoter (det vil ingen vel anfægte ? ) helt uden hensynstagen til menneskerettigheder, syn på religion, menneskesyn eller ideologi, men udelukkende ud fra devisen : " Vores fjenders fjende, er vores ven".
Det har foreløbigt drevet vores lille tidligere så fredselskende land, ud i ligeså mange væbnede konflikter, i Afghanistan, Libyen, Irak med flere. For alle andre end USA og vores medløbende hundehvalpe politikere, var og er tåbeligheden i at engagere sig i disse, USA's selvskabte konflikter, tydelig for enhver, og hvis man har bare den mindste viden om forholdene (sekteriske og økonomiske og religiøse mm.) i disse lande, er disse involveringer direkte stupide, og direkte terrorisme - og konfliktskabende, og ikke freds - og demokrati skabende, som konflikterne og medierne ellers yder at "sælge " dem som, til en måbende befolkning, der pludseligt er blevet en krigsførende nation. Man må undres dybt over politikkernes dagsordner ? Og man må forfærdes over vores presses uduelighed indenfor kritisk tænkning, undres over befolkningens ukritiske accept. Men Fogh kom jo ud og køre mountainbike med Bush og fik en toppost.......gad vide hvad Thorning får ud af det ? Men vi ved en ting ! Og det er hvad de ca 500.000 dræbte civile og deres pårørende, de dræbte og sårede danske soldater og deres pårørende har fået ud af det.

Morten Larsen

Er det ikke på sin plads at nævne at USA selv har skabt IS, ISIS ........... !
Og det kan desværre ikke bare skydes ned som konspirationsteori, selvom det nok ville være bekvemt for mange....der er masser af lettilgængelig dokumentation på nettet, check selv ? Nøjagtigt ligesom USA selv skabte Osama Bin Laden, Saddam Hussein og Gaddaffi og mange flere knap så kendte diktatorer og dispoter (det vil ingen vel anfægte ? ) helt uden hensynstagen til menneskerettigheder, syn på religion, menneskesyn eller ideologi, men udelukkende ud fra devisen : " Vores fjenders fjende, er vores ven".
Det har foreløbigt drevet vores lille tidligere så fredselskende land, ud i ligeså mange væbnede konflikter, i Afghanistan, Libyen, Irak med flere. For alle andre end USA og vores medløbende hundehvalpe politikere, var og er tåbeligheden i at engagere sig i disse, USA's selvskabte konflikter, tydelig for enhver, og hvis man har bare den mindste viden om forholdene (sekteriske og økonomiske og religiøse mm.) i disse lande, er disse involveringer direkte stupide, og direkte terrorisme - og konfliktskabende, og ikke freds - og demokrati skabende, som konflikterne og medierne ellers yder at "sælge " dem som, til en måbende befolkning, der pludseligt er blevet en krigsførende nation. Man må undres dybt over politikkernes dagsordner ? Og man må forfærdes over vores presses uduelighed indenfor kritisk tænkning, undres over befolkningens ukritiske accept. Men Fogh kom jo ud og køre mountainbike med Bush og fik en toppost.......gad vide hvad Thorning får ud af det ? Men vi ved en ting ! Og det er hvad de ca 500.000 dræbte civile og deres pårørende, de dræbte og sårede danske soldater og deres pårørende har fået ud af det.

Gert Selmer Jensen

Hvad med at trække os helt ud.???