Læsetid: 4 min.

Fortsat mystik om dansk håndtering af civile tab

Flyvevåbnet vurderede selv efter Libyen-krigen, at man ikke var i stand til at vurdere, om Danmark havde begået civile drab. Men hverken forsvarsminister Nicolai Wammen (S) eller Forsvaret giver et klart svar på, hvordan man i dag forsøger at undgå det i kampen mod Islamisk Stat
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) siger, at han ikke har indikationer på, at danske flybomber har dræbt civile under koalitionens kamp mod Islamisk Stat. ’Men man må også være åben og ærlig og sige, at når man laver angreb, vil der være en risiko,’ uddyber han over for Information.

Sigrid Nygaard

26. januar 2015

Det danske flyvevåben manglede under Libyen-krigen evner til at vurdere, om det havde begået civile drab. Alligevel stoler forsvarsminister Nicolai Wammen (S) på, at Forsvaret i den nuværende krig mod Islamisk Stat (IS) har styr på, om civile dør i kampen for at komme IS til livs.

Efter missionen i Libyen skrev Flyvertaktisk Kommando i en rapport, der var et bidrag til Forsvarets evaluering af Libyen-missionen, at »efterretningsstrukturen i flyvevåbnet blev udfordret til et niveau, hvor antal normer og kompetencer ikke var tilstrækkelige«. Information er i besiddelse af rapporten, der tidligere har været omtalt i Politiken. Flyvertaktisk Kommando er i dag underlagt Værnsfælles Forsvarskommando.

I sin egen evaluering konstaterede Flyvevåbnet ligeledes »manglende kompetencer inden for targeting-processen og collateral damage-estimering«, altså evner til at udpege mål og til at vurdere, om civile eller deres ejendom også blev ramt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu