Nyhed
Læsetid: 3 min.

Guantánamo-fange tager hævn

Efter et fire år langt mareridt besluttede en mauretanier i 2005 at betro sin dagbog de sindsoprivende oplevelser, han havde været udsat for i Guantánamo-lejren. I går blev hans bog udgivet under international bevågenhed
Efter et fire år langt mareridt besluttede en mauretanier i 2005 at betro sin dagbog de sindsoprivende oplevelser, han havde været udsat for i Guantánamo-lejren. I går blev hans bog udgivet under international bevågenhed

Ben Stansall

Udland
21. januar 2015

Efter fire års tilbageholdelse og lange perioder med isolationsfængsling og tortur greb mauretanieren, Mohamedou Ould Slahi, i sommeren 2005 en blyant i sin celle i Guantánamo-lejren og begyndte at nedskrive fortællingen om sine sindsoprivende oplevelser.

I løbet af sommeren og efteråret håndskrev Slahi, hvad der svarer til 455 bogsider. Så snart hans fangevogtere opdagede manuskriptet, blev det konfiskeret.

Nu ti år senere bliver Dagbogen fra Guantánamo, den første nogensinde skrevet af en tilbageholdt terrormistænkt i lejren på Cuba, udgivet i 12 lande. Fredag kommer den på dansk.

I går blev Slahis bog lanceret på et pressemøde i London, og i det næste par uger vil litterære skikkelser i USA og andre lande læse højt fra dagbogen i en kampagne, der skal skabe opmærksomhed om mauretaneren og 22 andre, som sidder på ubestemt tid i lejren uden at blive sigtet for en forbrydelse.

Præsident Barack Obama lovede sidste år at lukke fangelejren, inden hans anden embedsperiode udløber i 2016. Over 50 af de 122 tilbageblivende fanger er godkendt til løsladelse. Ifølge Pentagon er der aktuelt ingen plan om at frigive Mohamedou og 22 andre terrormistænkte.

Republikanere i Senatet anført af den tidligere torterede krigsfange senator John McCain vil snart fremlægge et lovforslag, der forbyder Obama at lukke lejren.

Odysséen

Dagbogen er blevet censureret. Mange sætninger afbrydes af en tankestreg. Alligevel formår 44-årige Slahi at videregive oplevelsen af at blive fysisk og psykisk torteret, seksuelt mishandlet og konstant ydmyget i en litterær stil, der har vundet anerkendelse som et mesterværk inden for genren.

På bagsiden af den britiske udgave skriver John le Carré: »Et billede af helvede, der overgår Orwell og Kafka.«

Slahi blev første gang arresteret i Mauritanien nogle få uger efter terrorangrebet 11. september. Han blev forhørt af udsendte FBI-agenter og løsladt. I november blev han tilbageholdt igen og i et CIA- fly sendt til Jordan, hvor han var fængslet i over syv måneder og blev forhørt og torteret.

Herefter gik hans odyssé videre til fangelejren på Bagram-flyvestation nær Kabul og til sidst til Guantánamo, hvor han ankom i august 2002.

Det var mauretanierens baggrund og færden, der gav anledning til mistanken om hans medvirken i planlægningen af al-Qaedas terrorangreb 11. september. I 1990 var han rejst han til Afghanistan for at kæmpe sammen med mujahedin-bevægelsen mod den sovjetiske besættelse. Her blev han optaget i al-Qaeda, men ifølge hans eget udsagn kappede han båndene til organisationen i 1992.

Han havde læst i Tyskland, hvor tre af flykaprerne boede. En af deres angiveligt medsammensvorne, yemenitten Ramzi bin al-Shibh, skal under tortur have beskyldt Slahi for at træne flykaprerne i Hamborg.

Slahis forbindelser i Canada gav ydermere næring til mistanken om hans medvirken i et al-Qaeda komplot mod CN-tårnet i Toronto og lufthavnen i Los Angeles.

Juridisk knude

Men alle spor er endt i en blindgyde. Slahi har afgivet en tilståelse, der ifølge ham selv er falsk, og hvori han ifølge dagbogen siger til sine forhørere: »Hvis I vil købe udsagn fra mig, så er jeg rede til at sælge.«

En amerikansk distriktsdomstol beordrede i 2010 Forsvarsministeriet at frigive mauretanieren. Men kendelsen blev anket.

»Appeldomstolen underkendte distriktdomstolens afgørelse på et tyndt retsligt grundlag,« siger Laura Pitter fra Human Rights Watch.

»Appeldommerne sendte sagen tilbage til den lavere instans med besked om, at normen for tilbageholdelse af terrormistænkte på ubestemt tid er, at de blot skal have været medlem af al-Qaeda og have kæmpet med et våben. Men det ser bort fra, at al-Qaeda ikke var en terrorgruppe, da Slahi var medlem i 1990-1992.«

Mauretanieren beskriver i sin dagbog eksempler på, at han i Guantanamo-lejren blev udsat for grusom tortur, som blev autoriseret af tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld. Hans advokat Nancy Hollander forlangte i går i London, at Rumsfeld bliver underkastet en kriminel undersøgelse i USA.

»I henhold til FN’s torturkonvention er der retsligt grundlag for at rejse sigtelse mod ham.«

Det anser Alberto Mora, chefadvokat for USA’s flåde under Bush-regeringen, for usandsynligt.

»Obama-regeringen har aldrig villet retsforfølge de ansvarlige for at bruge tortur. Det skyldes dels Bush-regeringens udarbejdelse af retlige dokumenter, der skulle give immunitet, dels at amerikanske politikere og befolkningen altid har været imod retsforfølgelse,« siger Mora, der var flådens tilsynsførende for Guantanamo, indtil han trådte tilbage i 2006.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Men der er ingen retfærdiggørelse for tortur i international ret, og resultatet kan blive, at Rumsfeld ikke vil kunne bevæge sig udenfor USAs grænser.

Henrik Christensen, Bo Carlsen, Birgit Horn, Torben Arendal, Rune Petersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Vil amerikanerne, danskerne, englænderne ikke udlevere deres krigs-forbrydere og forbrydere mod menneskerettighederne - så må man jo starte retssagerne med disse personer in absentia - sørge at disse personer ikke kan bevæge sig internationalt og begynde med internationale fordømmelser og sanktioner.

Henrik Christensen, Bo Carlsen, Torben Arendal, randi christiansen, Janus Agerbo, Martin Karlsson Pedersen, Tue Romanow, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Godt at se, at ytringsfriheden også gælder en Guantanamofange

Birgitte Gøtzsche, Jens Illum, Tue Romanow, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Henrik Petersen. Overså du sætningen: "Dagbogen er blevet censureret.".

Henrik Christensen, Bo Carlsen, peter fonnesbech, Frank KG og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Det var dog en plat rubrik. 'Tager hævn'? Hvad med 'bare' at holde sig til fakta: 'Guantánamo-fange udgiver dagbog'? Og:

"Præsident Barack Obama lovede sidste år at lukke fangelejren …"

Æhm, Barack Obama lovede at lukke fangelejren allerede i … 2007.

Dennis Berg, michael parly pedersen, Lars Bo Jensen og Søren Ansbjerg anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

På The Guardians hjemmeside, kan man se en video, hvor både Mohamedou Ould Slahis (utroligt smukke og fantastisk tiltalende!) advokat, hans udgiver og hans bror udtaler sig. Desuden kan man høre uddrag læst af eksempelvis Colin Firth og Stephen Fry, samt læse det originale håndskrevne manuskript.

Vibeke Rasmussen

Andre, der ud over de to nævnte, lægger stemmer til oplæsning af uddrag fra dagbogen, er ind til videre desuden Peter Serafinowicz, Riz Ahmed og Shami Chakrabahti.

Det er kuldegysning-fremkaldende at lytte til, og samtidigt dybt gribende. Håber at hele dagbogen på et tidspunkt vil udkomme som lydbog, oplæst af alle disse forskellige stemmer.

Henrik Petersen

@Lars Bo Jensen: Nej det overså jeg ikke. Det afgørende er, at manden, efter han er kommet ud kan skrive hvad han vil - og han kan udgive hvad han vil. Det uanset, at hans fangevogtere har streget ud i hans oprindelige dagbog.

Lars Bo Jensen

Henrik Petersen. Nu er det ikke sikkert at han nogensinde kommer ud fra Guantánamo.
Det er ikke bare den oprindelige dagbog der er censureret, det er også manuskriptet til den nu udkomne bog.

Esben Harding

@Henrik Petersen. Men så har du til gengæld overset den lille detalje, at manden slet ikke er kommet ud endnu. Man kan læse så hurtigt, at de små detaljer ikke kan følge med ...

Holger Madsen

Det er ufatteligt, at flertallet af danskere, incl. regeringen, stadig billigere USA's krænkelser af menneskerettighederne.

Janus Agerbo, John Victor Lorck, Henrik Christensen, Søren Blaabjerg, Bo Carlsen, lars abildgaard, Birgit Horn, Torben Arendal, Torben Nielsen, peter fonnesbech, Michal Bagger, Olav Bo Hessellund, Rune Petersen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar

Han skriver fantastisk!

Uddrag m.v. på :

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/16/-sp-guantanamo-diary-expose...

Må han snart blive løsladt, den stakkels mand.

Birgitte Gøtzsche, Søren Blaabjerg, Steffen Nielsen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Frank KG og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

The answer my friend is blowing in the wind.

Vibeke Rasmussen

Mohamedou Ould Slahis advokat, Nancy Hollander, som i øvrigt også repræsenterer Chelsea Manning samt yderligere en fange på Guantánamo, fortalte i 2010 i en op-ed i N.Y.T., hvordan hun som forsvarer for en terrormistænkt, og til trods for de afskyelige forbrydelser hendes øvrige klienter havde stået anklaget for, for første gang oplevede selv at blive mistænkeliggjort:

"… Now that I am defending those accused of terrorism, some people assume that I have stepped over an imaginary line and become “soft on terrorism” or worse, that I support terrorism and am providing aid and comfort to the enemy.

So let me say it: I am a terrorist lawyer, if that means I am willing to defend those accused of terrorism. I am currently defending two men imprisoned in Guantánamo and I defend others accused of terrorism."

[…]

"Today civilian and military lawyers defend the non-citizens long and wrongfully imprisoned in Guantánamo — most (but not all) of whom are innocent men captured by bounty hunters."

[…]

"The critical point is that this is not American justice. The U.S. Constitution provides that all citizens of the United States and all non-citizens who come to our shores, legally or illegally, or who are accused of violating the long arm of our anti-terrorism statutes abroad, will be safe here from arbitrary treatment.

Sadly, some of the clients accused of terrorism that I and other criminal defense lawyers have sworn an oath to protect and defend have not been safe in the custody of the United States. They have been locked away for years alone and without recourse, and they have suffered from abuse or even torture.

The highest members of the U.S. government knew of this torture and condoned it for too many years, leaving men broken in mind and body. Both of my clients now at Guantánamo have been brutally tortured and both continue to be imprisoned without trial, now for almost 10 years."

Mohamedou Ould Slahis lillebror Yahdih Ould Slahi ses her sammen med Nancy Hollander.

Johnny Hedegaard

Tortur er uacceptabelt.
Det samme er der at sige om terrorisme.
Og hvordan agerer man så, når alle vedtagne normer og etiske forskrifter bliver overskredet på helt grotesk og uforudsigelig måde?
Gældende for såvel bøddel som terrorist.

Guantanamofanger er, som jeg har forstået, totalt overvågede og gennemkontrollerede.
Hvordan har forfatteren fået fat i skrive- og papirmateriale til"...hvad der svarer til 455 bogsider"?
I en total-kontrolleret isolationscelle?
Og i hele dette kontrolsystem bliver det beslaglagte manuskript ikke makuleret, brændt og asken spredt over havet.
Det bliver under censur udgivet i bogform.
Selv om forfatteren angiveligt stadig sidder totalisoleret og uden kontakt med omverdenen.
Hvem har rettighederne og får fortjenesten?
Hvem har givet tilladelse og valgt at udgive det?
Og hvorfor?
Det er da lige så interessant, som tekstindholdet.
Eventuelle kommentarer om at det sikkert aldrig skulle have været udgivet, holder heller ikke.
I så fald ville teksten ikke i passager være censuroverstreget .

Vibeke Rasmussen

Johnny Hedegaard, du kan få svar på flere af dine spørgsmål ved at tjekke Slate, som allerede for et par år siden offentliggjorde uddrag af dagbogen. Fx giver de kursiverede afsnit her: The Guantánamo Memoirs of Mohamedou Ould Slahi – på en tilfældig valgt side – sideløbende med dagbogsoptegnelserne, forklaringer på forløbet på Guantánamo.

Og de linker bl.a. til denne artikel i WaPo: For two detainees who told what they knew, Guantanamo becomes a gilded cage:

"Sawah, now 52, and Slahi, now 39, have become two of the most significant informants ever to be held at Guantanamo. Today, they are housed in a little fenced-in compound at the military prison, where they live a life of relative privilege -- gardening, writing and painting -- separated from other detainees in a cocoon designed to reward and protect.

But as the Obama administration attempts to close the prison, Sawah and Slahi are trapped in a gilded cage. Their old jihadi comrades want them dead, revenge for the apostasy, now well known, of working with the United States. The U.S. government has rewarded them for their cooperation but has refused to countenance their release."