Nyhed
Læsetid: 2 min.

Gyldent Daggry vil løslades til valgkamp

Med partiets ledelse bag tremmer er Gyldent Daggry stærkt handicappet i de næste ti dages præsidentvalgkamp. Nu har de appelleret om at få valgkamps-udgang
Udland
17. januar 2015

Athens offentlige anklager offentliggjorde torsdag sin anbefaling til retten om, at en række varetægtsfængslede parlamentsmedlemmer fra det græske højreekstreme parti Gyldent Daggry (GD) ikke skal løslades for at føre valgkamp.

De syv parlamentsmedlemmer, heriblandt partiets leder Nikos Michaloliakos, afventer en omfattende retssag, der skal afgøre om det meget topstyrede Gyldent Daggry kan dømmes som en kriminel organisation med ledelsesansvar for en lang række kriminelle og voldelige gerninger.

Mindst 85 GD-sympatisører sidder varetægtsfængslet, og sagen skal ifølge de seneste udmeldinger fra retsvæsnet gå i gang »i begyndelsen af 2015«, men mange tilhængere af Gyldent Daggry mener, at den er politisk motiveret.

De syv parlamentsmedlemmer har appelleret om løsladelse med henblik på, at partiet skal kunne udøve sin demokratiske ret til at deltage i valgkampen op til det ekstraordinære græske præsidentvalg, som afholdes d. 25. januar. Valget blev udskrevet, da en række græske parlamentsmedlemmer i december afviste regeringens kandidat til præsidentposten. Blandt dem var også de syv fængslede GD-medlemmer, som dengang fik udgang fra arresten for at deltage i parlamentsafstemningen.

I en 697 sider lang rapport, som blev lækket fra anklagemyndigheden i oktober, oplistes en lang række kriminelle forhold for Gyldent Daggry, der går tilbage til 1980, men angiveligt er eskaleret siden 2008, inden volden nåede sit klimaks omkring valget i 2012. Her beskriver rapporten blandt andet angreb på medlemmer af det kommunistiske parti i Perama, et overfald på egyptiske fiskere, et på en studerende i Paleo Faliro og et mod pakistanske arbejdere på Kreta. Anklageren, Dogiakos, hævder, at organisationen opererer under et absolut hierarki med partileder Michalioliakos i toppen, og at Gyldent Daggrys strukturer blev mobiliseret til mordet på den antifascistiske rapmusiker Pavlos Fyssas i 2013, som vakte opsigt og fordømmelse i hele Grækenland.

Anklagemyndigheden bygger blandt andet sagen på udsagn fra fem vidner, der har fået vidnebeskyttelse.

Undercover som nyfascist

I dagens udgave af Moderne Tider (s. fortæller den amerikanske journalist Alexander Clapp om den sjældne indsigt i det hemmelighedsfulde Gyldent Daggrys metoder, han fik ved at gå undercover som amerikansk nyfascist og blive del af dets organisation i en periode i 2014.

Ifølge Clapp anvender GD blandt andet små Facebook-grupper og kæde-sms’er til at organisere overfald på indvandrere, der bevæger sig ind i hvide græske middelklassekvarterer. Men Clapp skriver også, at dybe forbindelser langt ind i det græske politi og statsapparat har beskyttet partiet frem til mordet på Pavlos Fyssas.

Tirsdag blev en anden journalist, Dimitris Psarras, og hans redaktør fra avisen Syntakton, frifundet for bagvaskelse efter at have offentliggjort videooptagelser af GD-parlamentsmedlemmet Ilias Kasidiaris, der overværer politiets mishandling af en uidentificeret anholdt. Den hagekorstatoverede Kasidiaris, der havde anlagt sagen, blev berygtet, da han kastede med et vandglas i et debatprogram og slog ud efter en kvindelig tv-vært i forbindelse med valget i 2012. Han er blandt de varetægtsfængslede, der har søgt om at blive løsladt til valgkampen. En kendelse ventes inden længe.

På trods af den verserende retssag står Gyldent Daggry ifølge meningsmålingerne til 6,8 pct. af stemmerne ved præsidentvalget 25. januar, omtrent det samme som i 2014.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her