Læsetid: 5 min.

Krigen mod kalifatet begynder på nettet

Islamisk Stat har gigantisk succes med at sprede deres budskaber på internettet. Eksperter opfordrer myndigheder og forældre til at gå aktivt imod fortællingen om kalifatets lyksaligheder
Side 5 fra Islamisk Stats propagandamagasin Dabiq #1 med krigeriske citater og en soldat, der er photoshoppet ind foran flammer og eksplosioner

Side 5 fra Islamisk Stats propagandamagasin Dabiq #1 med krigeriske citater og en soldat, der er photoshoppet ind foran flammer og eksplosioner

28. januar 2015

Glittede magasiner med lækkert layout. Film og videoer, der har et dokumentaristisk præg. Superavanceret brug af de sociale medier og et omfattende netværk af sympatisører, der er parate til at distribuere det seneste propagandamateriale på alt fra engelsk til filippinsk, dansk eller arabisk.

Det er hovedingredienserne i Islamisk Stats (IS) mediemaskine, der konstant pumper nyheder ud, linker til IS-videoer på YouTube, genuploader slettet materiale, samt opretter nye pseudoprofiler på Facebook og falske twitter-konti. Eller ‘kidnapper’ toppopulære hashtags på Twitter som f.eks. #CharlieHebdo eller #WM15, der henviser til det igangværende håndbold-VM i Qatar, for at nå ud til nye grupper af unge, mulige tilhængere, finansielle støtter og rekrutter.

Twitter lukkede i sidste uge ned for hundredevis af profiler fra IS-sympatisører,
men nye profiler dukkede hurtigt op igen heriblandt @dr_Khilafah

 

»Islamisk Stat forstår at bruge nettet på en topprofessionel måde, som vi aldrig før har set en terrororganisation gøre det,« siger Thomas Elkjer Nissen, der forsker i strategisk kommunikation på Forsvarsakemiets Institut for Militære Operationer.

Han anslår, at IS’s medieafdeling, Al-Hayat Media Center, kan klare sig med en 20-30 mand, der producerer videoer, tager billeder, tweeter og skriver tekster til flagskibet, magasinet Dabiq, der udkommer på adskillige sprog, heriblandt engelsk. Men derudover har bevægelsen en ukendt hær af tilhængere rundtomkring i verden, som er klar til at distribuere alt fra henrettelsesvidoer og bombemanualer, til skønmalerier af livet i Mosul og religiøse opfordringer til at slutte sig til ’hellig krig’.

»Islamisk Stat er meget dygtig til at binde de forskellige medieplatforme sammen, til at udnytte alle nettets muligheder for at distribuere, til at producere materiale, der ligner det, vi er vant til at se i TV, og til gradvist at drage brugerne ind i deres univers ved hjælp af links og videreføring,« siger han.

»Du begynder måske med at se et klip med unge, der sidder og spiser pizza i et IS-kontrolleret område, men bliver så gradvist ført ind et klassisk IS-univers.«

Et andet eksempel på, at Islamisk Stat benytter sig af populærkulturelle referencer for at nå en bredere målgruppe, er twitterprofilen Islamic State of Cats, hvor uniformerede og bevæbnede jihadister poserer med kattekillinger.

 

 

To formål

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, der netop har fået til opgave at lede antiradikaliseringsindsatsen i København, er helt enig i, at de i IS er meget profesionelle og innovative, når det gælder propaganda.

»De skaber rene Twitter-orkaner, får sympatisører verden over til at hænge sedler op i det offentlige rum med #weareallisis (Vi er alle ISIS, red.), får deres tilhængere til at producere og uploade masser af materiale, og ikke mindst er de dygtige til at springe på nyhedsstrømmen med deres version af sandheden,« siger han.

Da Human Rights Watch sidste år offentliggjorde en rapport om overgreb i IS-områderne, var de f.eks. straks på banen med videoer og fotos, der skulle dokumentere, at det hele var løgn.

IS’ propaganda er i det hele taget en meget vigtig del af deres kamp for at etablere deres såkaldte kalifat, understreger de to eksperter.

»IS bruger først og fremmest nettet til at rekruttere unge mennesker til jihad. Men de bruger også nettet til at opretholde fortællingen om eksistensen af en Islamisk Stat og om en bevægelse, der er langt større og mere magtfuld, end den er i virkeligheden. Og det gavner så igen rekrutteringen,« siger Thomas Elkjer Nissen.

De grundliggende budskaber i IS’ propadanda træder tydeligt frem, hvis man bladrer deres foreløbig seks Dibaq-magasiner igennem.

Voldsomt univers

Det handler altsammen om dommedag, om at leve op til sit ansvar som muslim, om at bekende sig til én – og kun én – gud, om at emigrere (til den islamiske stat), om at deltage i det sidste slag (jihad), så man er sikker på at komme i himlen på den yderste dag.

»Det er en meget voldsomt univers at komme ind i for et ungt menneske, og de formår at servere det på en måde, som vi er vant til fra vestlige medier, og dermed er det første panser væk,« siger Nissen og nævner de efterhånden berømte pseudodokumentaristiske videoer, som det britiske gidsel, fotojournalisten John Cantlie, har produceret sammen med Hayat Media Center.

Her inviteres seerne f.eks. med på en rundtur i den af Islamisk Stat kontrollerede irakiske millionby Mosul, hvor livet angiveligt er godt, muntert og velordnet.

 

Kan bremses

Både Nissen og Ranstorp mener, at det er på tide at tage IS’ propagandaindsats alvorligt, simpelthen på grund af det enorme omfang, materialet har fået på nettet.

»Man kan ikke blokere eller fjerne materialet fra internettet. Det dukker op med det samme igen,« siger Magnus Ranstorp.

Så sent som i denne uge fjernede Twitter flere hundrede IS-konti, men de fleste af bevægelsens links, beskeder og videoer er allerede tilbage, postet af falske brugerprofiler som f.eks. Dr_Khalifah og Shahada Witness (Martyrvidnet, red.)

@Shadada Witness tweeter at Financial Times kalder Islamisk Stat for et land

 

»Men det, vi kan gøre, er at give vores unge redskaberne til at modstå IS’ indflydelse, øge modstandskraften – og det er først og fremmest en opgave for forældre og venner. Nøjagtig ligesom de fleste forældre vil reagere, hvis de opdager, at deres børn slår nøgenbilleder op på Facebook eller sætter et hampeblad på som profilbillede, bør forældre holde øje med og reagere, hvis de opdager, at deres børn begynder at interessere sig for IS, f.eks. på Facebook,« siger han.

Thomas Elkjer Nissen mener også, at det er vigtigt at gå direkte til modangreb på IS’ propaganda, f.eks. ved at producere modvideoer, hvor unge krigere, der har set, hvordan livet virkelig er i Raqqa, Kobane og Mosul, fortæller om deres oplevelser. Men det er vigtigt, at det ikke er myndighederne, der står som afsender, for så har det ingen legitimitet.

»Det skal være nogle af de unge, der selv fortæller, hvad de har set og oplevet. Hvis ikke der er troværdighed bag, kommer man ingen vegne. Men det er vigtigt, at vi ikke giver op og overlader nettet til IS, for så er det deres fortælling, der vinder.«

Det er Magnus Ranstorp enig i.

»Vi må skabe en anden fortælling, en modkultur og så i øvrigt kombinere det med at fjerne så meget som muligt af IS’ materiale. Vi må også gøre det klart for vores unge, at de risikerer at ryge i fængsel, hvis de er i besiddelse af materiale fra – eller i øvrigt propaganderer for – IS.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Madsen

»Vi må skabe en anden fortælling, en modkultur og så i øvrigt kombinere det med at fjerne så meget som muligt af IS’ materiale. Vi må også gøre det klart for vores unge, at de risikerer at ryge i fængsel, hvis de er i besiddelse af materiale fra – eller i øvrigt propaganderer for – IS.«
Hvem skulle vi dog betro den opgave?
Mette Frederiksen, Trine Kontrol og Straf Bramsen eller Lille Lars?

randi christiansen, Anders Olsen, uffe hellum, John Foley og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det vigtigste er at opbygge et samfund, der tiltrækker mennesker og ikke blot kapital.
Vi har skabt et samfund, der bliver mere og mere omfattende og kontrollerende. Mange har lyst til at melde sig ud, men det er besværligt. En mulighed er, når man også bliver betalt for det.

Claus Hjort mener, at det er de arbejdsløses ansvar, at der er for få arbejdspladser.
Mette F. vil kontrollere mere og mere.

randi christiansen, Peter Hansen, Michael Reves og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Ingen tvivl om, at internettet er årsag til en masse ballade verden over inkl. bitte Danmark. Her er alt og alle tilgængelige, alt kan læses og skrives og ligesindede mødes på godt og ondt. Det er aldrig set før og vil blive en stor udfordring frem over.

Kalifatets lyksageligheder. Forleden var der en kvindelig deltager i X-faktor, der fortalte at hun havde måttet opgive sin udstationering i Afghanistan fordi en af hendes opgaver var at skulle kropsvisitere muslimske kvinder, og de blå mærker og skader efter tæsk hun observerede i den forbindelse var for meget for hendes psyke.

Det er primært vestlige medier der har skabt nutidens ide om den store slag mellem muslimer og vesten. Men det får en terroranalyseekspert jo ikke sin løn for at påpege.

Peter Hansen, Michal Bagger, Peter Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

"»Islamisk Stat forstår at bruge nettet på en topprofessionel måde, som vi aldrig før har set en terrororganisation gøre det,« siger Thomas Elkjer Nissen"

Mon ikke man har lært lidt af den vestlige statsterrorisme, som på nettet og i biograferne og alle mulige andre steder propaganderer for fredsskabende krig som vejen til et paradis med velstand, demokrati og frihed? Jeg vil tro det.

randi christiansen, Peter Hansen, Michael Reves, uffe hellum, Rune Petersen, Peter Ole Kvint, Niels Duus Nielsen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar

Med hensyn til radikaliseringen af unge muslimer så er deres argumenter mod verdens tilstand jo mange og også reelle. En ting der slog mig var i forbindelse med en udsendelse om uretfærdighed hvor interview af flygtninge i lejre viste at de ikke får mad nok - de sultede - i en flygtningelejr!!

Nu må verdenssamfundet sgu da tage sig sammen.

Når man smadrer et land som Iraq - stik mod de forvirrede 4 stjernede generaler i både den amerikanske og engelske hær - fra Rumsfelds og Bush'es side - ovenikøbet fjerner og fyrer landets infrastruktur inden for offentlige ansatte og en hær på 120.000 - så efterlader men et landet totalt uden rygrad, og så opstår der aggressive fraktioner som ISIS. Forgæves forsøgte udsendte - højt rangerede britiske politifolk forsøgte at bygge et velfungerende politi op - igen trukket til side med ordene fra Rumsfeld "Lad demokratiet gå sin gang" - hvorefter politichefen samt en række amerikanske snigskytter - passivt kunne se på bortførelser, nedslagtninger, mord og henrettelse af befolkningen af selvbestaltede "milits enheder".

Så har man jo selv bedt om det? Og militær industrien griner nok igen hele vejen ned til banken. Ikke mindst den Sr. Bush var sponsoreret af.

randi christiansen, Michael Reves og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Nåh, de etablerede – 'mainstream' – medier har da så sandelig heller ikke holdt sig tilbage! Herværende medie og herværende artikel ikke undtaget.

Der er næppe meget oplysning i ISs eget materiale, på Facebook, Twitter og andre såkaldt sociale medier, som jeg ikke har kunnet få via 'officielle' danske medier. Også viden jeg på ingen måde har ønsket eller opsøgt og (forgæves) har prøvet at skærme for.

Jeg véd godt, at det er en fuldstændig utopisk tanke, men hvad nu hvis … de etablerede medier havde lavet en overenskomst om ikke at vise billedmateriale, men kun oplyse gennem det talte og skrevne ord?

Billedmediet er stærkt, og hvad enten jeg vil det eller ej, hvad enten jeg sympatiserer eller ej, så bliver jeg fx imponeret over, hvor professionelle, hvor 'lækre', de her viste forsider – og det meste andet billedmateriale fra organisationen, jeg via etablerede medier bliver præsenteret for – er. :(

Hvor meget stærkere mon så ikke det virker, på betragtere med 'redebon ånd og skrøbeligt kød'? Eller for den sags skyld med 'skrøbelig ånd men redebon kød'?

randi christiansen, ellen nielsen, Peter Ole Kvint og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Bill Atkins "Med hensyn til radikaliseringen af unge muslimer så er deres argumenter mod verdens tilstand jo mange og også reelle."

Jeg havde for et års tid siden en længere samtale med en taxachauffør, der agiterede for kalifatet. Vi var ret enige om problemerne, men uenige om løsningen. Således var vi enige om, at det reelt eksisterende demokrati p.t. var dysfunktionelt, men hvor han så løsningen i kalifatet, hælder jeg mere til en genindførelse af demokratiet.

randi christiansen, Preben Haagensen, Helene Kristensen, Peter Jensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

"Det eksisterende demokrati p.t. er dysfunktionelt."

Kalifatet skal naturligvis være en idealstat, og derfor ægte demokratisk, og et forbillede for alle lande.
Dette vil marginalisere nutidens politiske elite, derfor ser eliten, Kalifatet som en stor trussel der kan undergrave deres egen magt. Derfor denne helt meningsløse krig.

Niels Nielsen, så klart, så klart, men hvis kalifatet er et opgør med de siddende (vestligt orienterede) diktaturer kan det være svært at argumentere med med andet end, at kalifatet fastholder et middelalderligt syn på rets- fordelings- og kvindepolitik (14:37).

georg christensen

Jeg er også modstander af "kalifatet" samtidig med "diktaturet". Så naiv, som jeg er, forstår jeg bare ikke at den danske udenrigsminister samt kongehuset stiller op til Saudi Arabiens kongelige kalifs begravelse?. Det betyder nok også, at de også stiller op til begravelsen af IS folkevalgte kalifs begravelse eller måske bare diktatoren Assads begravelse?.

Der mangler efter min naive opfattelse af livet , en form for forståelse for hinanden.

Peter Ole Kvint: Er det en joke? - en ideal stat der smider homosexuelle ned fra bygninger og myrder løs på alt hvad der varierer det mindste fra wahabisme?

Torben Selch: Elementer som ISIS opstår når man som Assad (+ senior)og Saddam i årtier har undertrykt store dele af befolkningen og favoriseret mindretal.

ISIS er sunniernes svar på at shiiterne i kraft af deres andel af befolkningen med rette har frataget sunnierne de privilegier de havde under baath og Saddam.

meskeen durye

Der skal naturligvis mange tiltag og megen indsats til at beskytte disse unge mennesker fra at falde i ekstremisternes side. som en 1. generations indvandrer (tidligere politisk flygtning), synes jeg at den første ting man skal gøre, er at forbyde alle pædagoger, skolelærer, social rådgivere og øvrige ansatte i socialforvaltning i at fortælle disse unge at deres forældre er dumme fordi de ikke kan dansk. Jeg er sikker på at den lavt uddannede eller faktisk analfabetiske (nogle tilfælde) arabiske, kurdiske eller tyrkiske far er mere universal og kan klare sig meget bedre end de unger der er født og vokset op her i Danmark, hvis han bliver tvunget til at leve under meget hårdere vilkår.

meskeen durye

jeg kender typen på nær hold. Unger muslimsk dansker der tilslutter sig eller sympatiser sig med ekstremistiske religiøse grupper kan stort set kun 2 ting DANISH and DAISH. daish er det arabiske ord for ISIS.

randi christiansen

Isis er naturligvis opstået ud af det blå og helt uden sammenhæng med et komplekst storpolitisk billede .... ? Det onde opstår ud af ingenting? En anvarspådragende ubrugelig og elendig analyse, som ligger til grund for reaktionerne på vor tids guillotine. Desværre er situationen nu kørt så langt ud, at den blir svær at hive tørskoet hjem - der skal sluges nogen kæmpestore kameler, og det ligger det jo noget tungt med. Vi hepper på syriza. Lissom vi heppede og håbede på obama - som måske endelig kan begynde at vise lidt tænder ...