Nyhed
Læsetid: 4 min.

Mediefolk kræver adgang til IS-krig

Forsvaret mørklægger fortsat den danske luftkrig mod IS med henvisning til piloternes sikkerhed, men lægger selv pilotvideo ud på Facebook
Forsvaret lægger selv videoen med denne pilot – kaldet ZOR – offentligt frem. Men resten er lukket land for offentligheden. Du kan se videoen længere nede på siden.

Forsvaret lægger selv videoen med denne pilot – kaldet ZOR – offentligt frem. Men resten er lukket land for offentligheden. 

Du kan se videoen længere nede på siden.

Forsvaret

Udland
30. januar 2015

»EXPLOSIVE.« Orange klistermærker advarer overalt om, at her flyves med både bomber og ammunition. I videoen Lasten er ladet med bomber på Facebook inviterer Flyvevåbnet danskerne med indenfor i det danske Hercules-transportfly, der flyver i rutefart til Kuwait for at forsyne de danske bombefly med ammunition til krigen mod Islamisk Stat.

I videoen fortæller piloten med flyvernavnet ’ZOR’ iført sorte Rayban-solbriller og sandfarvede flyveruniform, at det er farligt gods at flyve med. Derfor skal man sikre, at man har »tilladelse til at flyve med det over de forskellige lande«, siger han.

Videoen vækker opsigt, fordi piloten fremstår med både flyvernavn, stillingsbetegnelse og uden at have ansigtet sløret. Forsvaret har nemlig hidtil sagt, at medierne ikke kan få adgang til at dække den danske krigsindsats af hensyn til de danske piloters sikkerhed. Man frygter bl.a. at IS-sympatisører i Danmark kan finde frem til enkelte piloter eller deres familier.

Hos Journalistforbundet har næstformand Lars Werge svært ved at forstå, at forsvaret kan nægte medierne adgang til f.eks. at tale med de udsendte piloter, mens de selv gerne må.

»Når de selv interviewer piloter, så synes jeg, at deres begrundelse for at nægte medierne adgang, falder noget til jorden,« siger Lars Werge, næstformand i Dansk Journalistforbund.

 

 

Også brancheorganisationen Danske Medier er kritisk over for mediernes manglende adgang til at dække krigsindsatsen.

»I det omfang danske offentlige myndigheder er udsendt, skal medierne have mulighed for at kontakte dem og beskrive, hvad der foregår,« siger Christian Kierkegaard, journalistisk direktør i Danske Medier.

En række danske medier, herunder Information, har forgæves forsøgt få flere oplysninger om Danmarks krigsaktiviteter i Irak samt adgang til at besøge eller interviewe de udsendte danske styrker, herunder jagerpiloterne på Ahmed al-Jabar- basen i Kuwait.

Videoen fra Flyvevåbnets Facebook-side er et af de få glimt, som offentligheden har fået fra Danmarks bidrag til krigen mod Islamisk Stat.

Demokratisk problem

Mediernes begrænsede adgang til oplysninger får nu Dansk Journalistforbund og Danske Medier til at overveje en fælles klage over de vilkår, pressen har for at dække krigen mod Islamisk Stat.

»Forsvaret udfører en opgave, som de er pålagt af folkevalgte politikere – og så er det et demokratisk vilkår, at medierne skal kunne dække den indsats,« siger Lars Werge fra Dansk Journalistforbund. »Det ville klæde Forsvaret at overveje mediernes adgang en gang til,« mener han.

Christian Kierkegaard fra Danske Medier understreger på sin side, at der sagtens kan være sikkerhedsmæssige årsager til, at Forsvaret mørklægger dele af krigsindsatsen.

»Men der skal være tale om meget tungtvejende sikkerhedshensyn, hvis man skal tilsidesætte mediernes mulighed for at dække en offentlig myndigheds aktivitet,« siger han.

Information har bedt Forsvaret forklare, hvordan det kan være, at en af deres egne piloter kan stå frem i Flyvevåbnets egne videoer, når pressen ikke må interviewe piloterne.

»Vores piloter i Irak har ikke ønsket at blive eksponeret i eller deltage i interview med medierne, og det respekterer vi,« siger presserådgiver Katrine Bisgaard Vase fra Værnsfælles Forsvarskommando.

»De pågældende medarbejdere, der medvirker i vores videoer, har godt villet stille op til interview,« siger hun.

– Når piloterne i Kuwait ikke vil interviewes, skyldes det så, at der foreligger en konkret trussel mod en eller flere af dem?

»Vi forholder os til de vurderinger, vi får fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Der behøver ikke være en konkret trussel for at sige nej til interview. Den enkelte soldat har altid ret til at sige nej,« siger Katrine Bisgaard Vase.

LA: Betænkelig udvikling

Både politikere og militærforskere mener, at åbenhed er vigtig for at give befolkningen et sandfærdigt billede af den danske krigsindsats og for at sikre vælgernes fortsatte opbakning til at bruge skattekroner på at bombe Islamisk Stat.

Liberal Alliance er blandt bannerførerne for dét argument, men forsvarsordfører Leif Mikkelsen mener også, at »vi skal beskytte dem, der sætter livet på spil for Danmark«.

»Jeg bakker op om den linje, Forsvaret har lagt. Men det er en betænkelig udvikling. Vi går ind for fuld åbenhed, også fordi den folkelige forståelse for, hvorfor Danmark deltager i krigen, jo hænger sammen med, at der er så stor åbenhed som muligt,« siger han og tilføjer:

»Der må kunne findes andre måder at give medierne afgang til oplysninger om krigsindsatsen. Det er vigtigt, at der er så stor åbenhed som muligt. Men jeg erkender, at i dette tilfælde er der andre hensyn, som kan veje tungere.«

Ifølge viceforsvarschef Per Ludvigsen er det i øvrigt ikke muligt for danske medier at besøge de danske styrker i Kuwait, fordi regeringen i Kuwait har frabedt sig, at journalister besøger basen. Det canadiske forsvar, som også har kampfly udstationeret på basen, bekræfter over for Information, at de canadiske styrker heller ikke kan få besøg på grund af»værtslandets følsomhed«. De canadiske medier har dog mulighed for f.eks. at lave telefoninterview.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var noget andet i de gode gamle Vietnamdage.
Men i dag har vi jo en fri presse.

"Forsvaret har nemlig hidtil sagt, at medierne ikke kan få adgang til at dække den danske krigsindsats af hensyn til de danske piloters sikkerhed."

Ren bananstat. Danske politikere synes at være regulært kriminelle personager.

Leif Briis, lars abildgaard, Rune Petersen, Peter Ole Kvint og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

I sagens natur kan man ikke gøre forsvaret demokratisk.

Men hvis regeringen ønsker at borgerne skal føle en form for medansvar overfor politikernes beslutninger med borgernes penge, bør man være noget mere åben om, hvad forsvaret foretager sig i borgernes navn.

Man kan jo sagtens forstille sig en situation, hvor borgerne i stort omfang ser ned på forsvarets stampersonale, og anser dem som statsansatte mordere. Det gør jo allerede mange nu, og hele opinionen kan jo hurtigt skifte. Og det er næppe den situation, politikerne vil.

Andreas Kallesen

Det samme gjorde sig gældende i George Orwells 1984.
Her førte partiet INGSOK konstante krige i fjerne lande, som udelukkende tjente det formål at distrahere og holde befolkningen i hjemlandet under kontrol. Krigene var illusoriske og mod falske fjender som partiet selv finansierede eller som ikke eksisterede overhovedet.
Det hele handlede om mindcontrol af civilbefolkningen, som udgjorde den største trussel mod INGSOK partiet.

I dag er den største trussel mod den danske STAT sandheden.

Leif Briis, lars abildgaard, Benjamin Lau Jensen, Rune Petersen, Peter Ole Kvint, Espen Bøgh og uffe hellum anbefalede denne kommentar

I sagens natur er forsvaret antidemokratisk.

Når der er overskud af hanner, er det vigtigt at kanalisere nogle overskydende til en konfliktzone, hvor civile ikke kommer til skade. Det er ikke kun bundskrabet, der tager afsted, også nogle elite-hanner, der efter militær "sejr" (overlevelse) kan bemægtige sig nogle letpåvirkelige hunner. Der er ikke nogen væsentlig forskel på krig og kontaktsport for hanner.

Der hvor kæden hopper af, er når vi forsøger at humanisere og civilisere slagtningen alt for meget, med fjollede dopingregler og forsøg på at "redde" soldater, og give dem pension. Hele formålet er jo for pokker at skille os af med dem.

Jeg er ikke vegetar, og jeg har det nogenlunde med slagtningen i sport og krig, så længe det ikke går for meget ud over civile. En landsby eller to i Afghanistan er OK, hvis vi kan skille os af med snesevis af Bistands-Brianer, og landsbyerne kan slippe af med en masse religiøse milits-snyltere.

Emil Eiberg-Jensen

Hvis danske journalister beretter om hvor og hvad Danmarks krigsaktiviteter i Irak går ud på,
kan fjenden selvfølgelig bruge disse strategiske og taktiske oplysninger i sin planlægning.

Dette gælder selvfølgeligt nok især hvis fjendens organisationsstruktur er flad og spredt ud over et større territorium hvor selvsupplerende ad hoc grupper uden en fast intern struktur og kontakt, organiserer deres krigs/terror aktiviteter, blandt andet ud fra hvilke oplysninger deres sympatisører kan høste på internettet i diverse vestlige lande.