Læsetid: 2 min.

Minister: Forsvaret skal oplyse om civile drab i krigen mod IS

Den danske befolkning skal vide det, hvis danske styrker kommer til at slå civile irakere ihjel, lover forsvarsminister Nicolai Wammen. Forsker advarer om tomme løfter
26. januar 2015

Hvis danske flybomber koster civile irakere livet i kampen mod Islamisk Stat (IS), skal Forsvaret fortælle det til befolkningen. Det siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i et interview med Information: »Hvis vi står i en situation, hvor vi finder ud af, at der har været civile tab – i forbindelse med de danske styrkers indsættelse – ja, så mener jeg, at det er naturligt, at vi oplyser om det,« siger ministeren. Dermed erklærer han sig enig med bl.a. partifællen Annette Lind, der har sagt, at Forsvaret bør være åbne om civile drab i Irak. Det er første gang, en dansk minister støtter opfordringen til større åbenhed om krigen mod IS. Ifølge lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet vil det være helt uden fortilfælde, hvis det danske forsvar begynder at oplyse om civile tab i sine mission updates. Udmeldingen vækker behersket glæde hos regeringens hårdeste kritiker, Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen: »Det er positivt, hvis man vil begynde at informere om civile tab, men samtidig er det meget bekymrende, at jeg som folketingsmedlem ikke kan få svar på, om Danmark har været skyld i civile tab.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Herman Hansen

Hvis Vesten ikke var gået militært ind i Irak i 2003, var IS aldrig opstået.

Laurids Hedaa, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Rune Petersen, Peter Ole Kvint og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Wammen er klassisk politisk varm luft. Som forgængerne i VK regimets tid. Fulde af løgn og fortielser, udenomssnak og bevist misinformation. Det tendere kriminel adfærd

Mads Berg, Jacob Jensen, Carsten Mortensen, Jan Pedersen, Torben Nielsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Hvornår tør Vesten tage en diskussion om årsagen til terrorangreb i den vestlige verden begået med afsæt i Mellemøsten?

Vibeke Hansen, Carsten Mortensen, Rune Petersen og Torben Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Andersen

Mellem 60 og 110 civile er der blevet dræbt under de i alt p.t. ca. 2000 bombetogter der er foretaget, mener Iraq Bodycount. Spørgsmålet er ikke om nogen af disse er dræbt af fly med dansk mandskab. Om det er en Jensen eller en Jones der har trykket på knappen er ikke afgørende, for 'vi' er en del af en fælles og koordineret bombekampagne. Vi i DK har ligeså fuldt ansvar for disse drab som andre i kampagnen.
I på borgen har som halehæng til USA iværksat disse angreb, og I har gjort uden ret megen folkelig debat og info til os 'på gulvet' hverken før eller under bombningerne. Vedkend jer jeres ansvar uden skelnen mellem Jensen og Jones. Og lad os da snart få alle relevante fakta om denne sag på bordet. Vi tøver ikke i DK med at selvrose os som et åbent, demokratisk samfund. Man må efterhånden bede om at se det for at tro det.

PS: Hvem står for resten for Iraq Bodycount?

Jacob Jensen, Vibeke Hansen, Carsten Mortensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Andersen

...... og hvordan bærer man sig i øvrigt ad med at kende forskel på militære og civile tab/drab i en krigsførelse som denne......?

Rune Petersen

@Torben kan se det meste af indlægget er røget, jeg prøver lige igen.

En af danmarks største vatpikke. Han er ikke engang mand nok til at stille sig op og forklare hvordan forliget om redningsberedskabet skal hænge sammen. Man kan spare 1/4 af det samlede budget, sige man kan løse flere opgaver end idag og ikke nedsætte sikkerheden, men hvordan færre folk med mindre udstyr, kan løse flere og større opgaver vil han ikke sige noget om.
Når han bliver spurgt både af journalister, faglige organisationer og alm ansatte, er svaret, citat "det bliver bedre " citat slut, det er hvad han kan mane sig op til.

Rune Petersen

Nå det sidste kom heller ikke med 2. gang.
Lige for (valg)tiden har divese politikere travlt med at rende beredskabet på dørene, den eneste der ikke er mødt op er wammen selv. Det med at møde dem han skulle være ansvarlig minister overfor, ja dem har han ikke nosser nok til at møde ansigt til ansigt.

Claus E. Petersen

"Forsvaret skal oplyse om civile drab i krigen mod IS"

Helt ærligt.
Er der nogen som kan bruge det til noget?
Om der er 1, 2, 50, 500, 3000 osv.
Betyder det noget?
Diplomati med våben er een ud af mange måder hvormed en stat kan tilgodese dets egne interesser, og grupperinger uden våbenmagt har blot ikke de muligheder.
Det er synd for dem uden våben, men det er sådan vi fungerer.
Dem i sandkassen der både har ressourcer og allierede er dem som alle de andre gerne vil lege med.
Dem som ikke har nogen af delene må prøve at fedte sig ind hos nogle der har, og starte derfra.

Kurt Loftkjær

Tab af troværdighed

Forsvarsminister Nicolai Wammen har med sin udmelding tabt troværdighed ved at stille noget som helst i udsigt vedrørende civile tab i vores seneste krig.

Der er adskellige grunde til, at vi aldrig vil få et sandfærdigt billede af tab af menneskeliv og herunder det vi kalder civile tab.

1. Tab og herunder især civile tab vil undergrave piloternes kampmoral.
2. Civile tab vil undergrave befolkningens opbakning.
3. Og vigtigst vil det ikke være muligt at opgøre tab og herunder civile tab bl.a. Fordi, men netop har valgt at føre en fjernkrig fra luften.

Næste skridt i ansvarsfralæggelse er, at vi sætter droner ind i luftbombningerne. Så er det hele blot som et pc-krigsspil, som kan udføres af af en assisterende operatør fra en bunker i Danmark.

Vejen er allerede banet for de rene hænders krig med risiko for overordnet miltær og politisk ansvarsfralæggelse. Tilsyneladende en meget fristende løsning på blodudgydelser. Men kan operatøren bære det i længden.

Regeringen ville ikke i starten slå fast, at Danmark gik i KRIG.
I krig er der tab, både soldater og civile. Det er faktisk meningen. Og det må befolkningen være klar over. Stop hykleriet.
Alternativet er at stoppe deltagelsen.

Michael Trier Aagaard

Fornemt og vedholdende journalistisk arbejde Information, om Danmark i krig, i denne omgang, nu i 116 dage. Gid "forsvarsministrene" snarrest overgiver sig til at tale uden våben.
MvH
Anita Aagaard

Henrik Leffers

Det ville være interessant hvis Wammen kunne forklare, hvorfor det ikke er terror når fly (inkl. vores F16 fly) bomber områder i Mellemøsten, hvor befolkningen støtter nogen vi ikke kan lide, og dræber mange gange flere uskyldige civile, end antallet af civile, der er dræbt ved alle terrorangreb i vores del af verden tilsammen! Vi er med i en koalition, der er verdens mest brutale terrororganisation og vores politikkere er stolte af det... -Det er derfor vi er så forhadte i de lande vi bomber!