Nyhed
Læsetid: 1 min.

To graders opvarmning er for meget

Et risikabelt mål for menneskeheden, siger forskerne bag de planetære grænser. De vil have 1,5 grads opvarmning som overgrænse
Udland
16. januar 2015

På FN-klimatopmødet i København i 2009 definerede verdens ledere to graders global opvarmning som temperaturgrænsen, der ikke må overskrides.

I den seneste statusrapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, offentliggjort sidste efterår, konkluderes det, at menneskeheden i øjeblikket er på kurs mod temperaturstigninger på mere end fire grader i år 2100.

Nu siger et internationalt forskerhold bag Planetary boundaries-projektet, at selv de to grader er for meget.

»Vor analyse peger på, at selv hvis det lykkes, vil det at nå dette mål rumme betydelige risici for samfund alle vegne,« siger professor Johan Rockström, direktør for Stockholm Resilience Centre og del af forskergruppen, der har defineret planetens tålegrænser, herunder grænsen når det gælder klimapåvirkningen.

Risikabelt mål

Den internationalt vedtagne øvre klimagrænse på to grader er hinsides tålegrænsen for klimaændringer. Det gør to grader til et risikabelt mål for menneskeheden og udgør derfor et absolut minimum,« hedder det i forskerholdets konklusion.

Man vurderer, at atmosfærens koncentration af CO2 ikke bør overstige 350 ppm (parts per million, CO2-molekyler pr. luftmolekyler), hvis man skal holde sig på den sikre side.

»Denne grænse modsvarer en stabilisering af de globale temperaturer på omkring 1,5 grader over de førindustrielle niveauer,« siger Johan Rockström.

Kræver en formidabel indsats

1,5 grader er også den overgrænse, som bl.a. sammenslutningen af lavtliggende ø-stater, AOSIS, slås for i de internationale klimaforhandlinger, fordi de er blandt de allermest udsatte samfund ved større temperaturstigninger.

»Atmosfærens koncentration af CO2 er nu omkring 399 ppm og vokser med tre ppm pr. år,« fastslår forskerne.

Grænsen er altså overskredet. At komme ned under den – hvis det stadig er muligt – vil forudsætte en formidabel indsats, herunder i de internationale klimaforhandlinger, der sigter mod en global aftale i Paris til december.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her