Læsetid: 4 min.

’Det er værre, end I tror’

Siden 2009 har den nigerianske regering været i krig mod Boko Haram, der tilkæmper sig stadig større kontrol over landets nordlige delstater – ikke mindst Borno, som terrorgruppen vil gøre til sit kalifat. I sidste uge rettede Boko Haram sit hidtil blodigste angreb mod civilbefolkningen
I weekenden sprængte selvmordsbombere sig selv i luften i byen Potiskum i delstaten Yobe. Terrorgruppen Boko Haram har tiltvunget sig mere og mere kontrol med områder i det nordlige Nigeria, hvor befolkningen i forvejen er utilfreds med det kristne syd, der både sidder på landets rigdom og magt.

Aminu Abubakar

13. januar 2015

Sidste uges blodige angreb på formodentlig 16 landsbyer udført af Nigerias største og hastigst voksende terrorgruppe, Boko Haram, blev i weekenden kronet af tre selvmordsangreb på lokale markeder i de nordlige delstater Yobe og Borno. Her blev 19 dræbt og et ukendt antal såret, da tre børn, formentlig i 10-11 års alderen, forsynet med bombebælter sprængte sig selv i luften.

»Når vi ser den her bølge af vold, så skyldes det sandsynligvis, at Boko Haram prøver at svække den nigerianske regering frem mod næste måneds valg. Et valg, som Boko Haram jo helst ser slet ikke gennemføres,« siger Holger Bernt Hansen, professor Emeritus ved Københavns Universitet.

Den 15. februar begynder parlaments- og præsidentvalget i Nigeria, hvor landets aktuelle regering anført af præsident Goodluck Jonathan vil forsøge at opnå genvalg. Han står over for en opposition af overvejende muslimske politikere og partier, der fortrinsvis repræsenterer befolkningen i landets nordlige delstater. Boko Haram er modstander af demokrati og ønsker at skabe et kalifat i det nordlige Nigeria.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
  • Aase Bak-Nielsen
Jens Thaarup Nyberg og Aase Bak-Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aase Bak-Nielsen

Læg mærke til følgende: "Lokalbefolkningens passivitet skyldes ifølge Holger Bernt Hansen også, at det nordlige Nigeria i stigende grad føler sig forsømt af det kristne syd samt den nigerianske regerings ofte brutale fremfærd i de nordlige, muslimsk-dominerede delstater.

»Hæren har ført sig meget voldsomt frem med bombninger af landsbyer og mere eller mindre tilfældige likvideringer af civile med formodet tilknytning til Boko Haram. Det får i sidste ende lokalbefolkningen til at spørge: Hvem er egentlig værst? Boko Haram eller militæret?«
Der er måske en underliggende årsag til terroristernes fremfærd?