Nyhed
Læsetid: 2 min.

Canadisk efterretningsnotat sår tvivl om klimaforandringer

En efterretningsrapport udpeger modstanderne mod udvinding af fossile brændstoffer som en trussel mod Canadas sikkerhed og antyder, at dem, der går op i klimaforandringer, er politiske ekstremister
Udland
23. februar 2015

Det amerikanske sikkerhedsapparat betragter klimaændringer som en reel og farlig trussel mod landets sikkerhed. Men Canada har en helt anden opfattelse, fremgår det af et hemmeligt efterretningsnotat fra Royal Canadian Mounted Police (RCMP). Notatet, som er stemplet »Canadian eyes only« (»må kun ses af canadiere«), sår gentagne gange tvivl om, at afbrænding af fossile brændstoffer skulle være årsag til klimaforandringerne, og at det skulle udgøre en potentiel trussel. Den 44 sider lange efterretningsrapport om Canadas miljøprotestbevægelse er lavet til Stephen Harpers regering, der snart forventes at fremlægge nye terrorbekæmpelseslove.

I notatet – som Greenpeace er kommet i besiddelse af, og som The Guardian har set – afviger RCMP flere steder fra konklusionen om, at klimaændringer er en voksende trussel mod den globale sikkerhed, hvilket ellers støttes af et overvældende flertal af forskere og størstedelen af de demokratisk valgte ledere i verden.

Notatet om den »anticanadiske bevægelse mod råolie« fremstiller den fortsatte udvidelse af olie- og gasproduktionen som uundgåelig, og sår gentagne gange tvivl om årsagerne til og konsekvenserne af klimaændringer. Den nævner blandt andet »de perciperede miljømæssige trusler i forbindelse med fortsat brug af fossile brændstoffer« og antyder, at dem, der går op i følgerne af klimaforandringerne, hører til på de politiske yderfløje.

»I deres litteratur hævder bevægelsens repræsentanter, at klimaforandringer nu er den mest alvorlige globale miljøtrussel, og at klimaforandringer er en direkte konsekvens af øget, menneskeskabt udledning af drivhusgasser, som angiveligt skulle være direkte forbundet med den fortsatte brug af fossile brændsler,« hedder det i notatet.

Presserende trussel

Der henvises ikke til resultaterne fra FN’s klimapanel, IPCC, og dets grundige rapporter om årsagerne til klimaforandringer og deres konsekvenser. Sproget og tonen i RCMP’s notat strider påfaldende mod den opfattelse af klimaforandringer, der er i sikkerhedsapparatet hos Canadas nærmeste allierede, USA, og med verdens førende forskeres seneste opdagelser.

Forskere har i årtier vidst, at afbrænding af fossile brændstoffer er den vigtigste drivkraft bag den globale opvarmning, og at dele af Canada vil blive ramt af nogle af de alvorligste følger. Arktis opvarmes dobbelt så hurtigt som resten af verden.

Hvad angår den sikkerhedspolitiske side af sagen, så betegnede Barack Obama i en national sikkerhedsvurdering tidligere på måneden klimaforandringer som »en presserende og voksende trussel«. Både CIA og forsvarsministeriet betragter klimaforandringerne som en alvorlig trussel mod den nuværende verdensorden, og faktorer som stigende vandstand i havene, tørke og ekstreme vejrforhold indarbejdes i sikkerhedsplanlægningen for fremtiden. Det amerikanske militær har fået til opgave at reducere sit forbrug af fossile brændstoffer på alle militærbaser og i krigszoner.

Den canadiske avis The Globe and Mail, der først skrev om notatet, hævder, at RCMP’s tone afspejler Harper-regeringens fjendtlige indstilling til miljøaktivister. Notatet advarer om, at »voldelige antiråolieekstremister vil fortsætte med at begå strafbare handlinger for at fremme deres antiråolieideologi«. Beskyldninger fra Harpers embedsmænd om, at miljødemonstranterne er finansieret fra udlandet, har også fundet vej til notatet.

»Der er en voksende, meget organiseret og velfinansieret anticanadisk bevægelse mod råolie, der består af fredelige aktivister, militante og voldelige ekstremister, som er modstandere af samfundets afhængighed af fossile brændstoffer,« hedder det i notatet, »hvis voldelige miljøekstremister foretager ulovlige aktiviteter, bringer de deres egen sikkerhed, offentligheden og det naturlige miljø i fare«.

RCMP har ikke svaret på gentagne anmodninger om en kommentar.

Oversat af Mads Frese © Information & The Guardian.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det vil ganske enkelt ikke kunne lade sig gøre uden fundamentalt at ændre den amerikanske måde at leve på, ved at kvæle økonomisk udvikling og droppe store dele af vores økonomi."

-Thomas J. Donahue, formand for det amerikanske handelskammer, om den ambitiøse nedskæring i CO2-udledningerne.

Naomi Klein: Intet bliver som før

Peter Taitto, Peter Jensen, Rune Petersen, Bent Gregersen, lars abildgaard, morten Hansen, Britta Hansen, Benny Larsen, Niels Engelsted, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Da jeg var ganske ung dansk officer, var jeg udstationeret med base i Portsmouth, og dengang var Storbritannien delvis forsat et imperium, med gamle traditioner og værdier. Og var landet også totalt præget af.

Disse gammeldags og forstokkede opfattelser lever videre i bedste velgående i en række af de store gamle kolonier, bl.a. Australien. Men at det også gælder Canada er i hvert fald nyt for mig, og det tror jeg, at kommercielle brancher har ganske god indflydelse på.

Peter Ole Kvint

Klimaet har ikke været stabilt i de sidste 4 milioner år. Måske med undtagelse af tiden 1950-70 Hvorfor skulle stabiliteten indfinde sig nu?

Philip B. Johnsen

Der skal indføres handelsrestriktioner, mod 'alle' lande der søger nye fissilbredstof reserver, handelsrestriktionerne kommer under alle omstæntighedder, men giver bedre resultater, hvis de indføres ASAP.

Det har sikkert ikke noget at gøre med at Canada udvinder tjæreolie, en af de for miljøet mest destruktive metoder, men desværre er der penge i lortet.

Carsten Wienholtz, Rune Petersen og morten Hansen anbefalede denne kommentar

Philip B. Johnsen
"Der skal indføres handelsrestriktioner, mod 'alle' lande der søger nye fissilbredstof reserver"
Hvad er:" Fissilbrændstof" ?
Fissionbrændstof er Uran.
Hvis du mener Fossilbrændstof, - hvem skal så indføre disse handelsrestriktioner ?
Tror du virkelig, at der nogensinde kan opnåes enighed om at indføre restriktioner mod oliesøgende firmaer eller stater ?
Hvem skal restriktionerne ramme ? Staterne hvor de oliesøgende firmaer er registreret, eller de stater der lader firmaerne søge efter olie på deres territorium ?
Når der er en rimelig mulighed for at tjene penge, kan du godt glemme alt om økonomiske sanktioner i idealismens navn.

Morten Balling

CHORUS

All: He's a lumberjack, and he's okaaaaaaayyy..... (BONG)

Jørn Boye, Princippet "Forureneren betaler" opkrævet direkte hos producenten, løser de fleste problemer.
De fossile brændselsselskaber har i årtier vidst, at deres kerneprodukt opvarmede kloden. De blokerer ethvert forsøg på at ændre ved vores energisammensætning.. Samtidig er olie- og gasselskaberne nogle af de mest profitable virksomheder nogensinde. De fem største høstede en profit på 900 milliarder dollar mellem 2001 og 2010. ExxonMobil har stadig rekorden som den virksomhed med den største profit, der nogensinde er registreret i USA, hvor man tjente 41 milliarder dollar i 2011 og 45 i 2012. Disse fossile brændselsselskaber er ganske enkelt rige, fordi de har losset omkostningerne ved at rydde op efter sig over på almindelige mennesker verden over.

curt jensen, Søren Fosberg, Kurt Nielsen, Peter Jensen, Morten Lind, Rune Petersen, Bent Gregersen, Claus Jensen og morten Hansen anbefalede denne kommentar

Peter Ole Kvint, mener du ikke at videnskaben har rimeligt godt styr på hvor meget CO2 der udledes, CO2-kredsløbet, samt CO2's indvirkning på klimaet?

Philip B. Johnsen

(Rettelse) fossile brændstoffer ikke fissilbredstof, tak Jørn Boye.

Ja du har muligvis ret Jørn Boye, men udviklingen kan bring panik, så kan alle mulige og umulige løsninger i spil, personlig tror jeg, det er et sandsynligt scenarie på sigt, at afvikling er mere lukrativt en udvikling i denne sektor, men der er jo også penge i andres ulykke, det holder ingen tilbage, det er jeg godt klar over.

Olieudvindingen fra tjæresandet i Canada er noget af det mest forurenende, svinende, miljøødelæggende man kan forestille sig.
Det kræver enorme mængder af energi for at optage og forædle den meget urene tjæresandsolie. Den skal bla. koges og filtreres.
Kæmpe naturområder ødelægges i Canada. Det umuliggør flere dyrearters vandringer og fjerner andres levesteder.
Det er en forbrydelse mod de lokale indianerstammer. Det smadrer deres kultur i deres land. Den canadiske regering skider på indianernes rettigheder og de aftaler de selv har indgået med dem.

Kurt Nielsen, Peter Jensen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Lars Bo Jensen, Claus Jensen, Bill Atkins og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Kan elgene ikke bare gå uden om?

https://imgur.com/TOE82RN

Næh, i Alberta er de forsvundet helt.

Canada er efterhånden med i kampen om verdens mest reaktionære regering og et parade-eksempel på hvad der vil ske når de konservative, fossil-industri finansierede kræfter får frit spil. Naturødelæggelserne i Alberta er uden sidestykke i menneskehedens historie.

Jørn Boye,
den igangværende de-investerings bølge modsiger og modbeviser dig. Det er ikke længere sådan at profit er det eneste kriterium investorer tager hensyn til. Forskrækkelsen fra tobakindustriens retssager og erstatningspligt spøger vel i baggrunden og er medvirkende til at flere og flere store investorer har hevet proppen ud af fossil-investeringernes pøl. Hvis tendensen fortsætter, er den fossile sektor en saga blot om ti år. Det kan selv verdens fedeste profitter ikke redde dem fra.

Hér er første klip af tre; en udmærket montage om hvordan Alberta viser vejen mod naturens undergang i menneskelig overgang: https://www.youtube.com/watch?v=5EHTyfVZDBM