Nyhed
Læsetid: 3 min.

Grækerne kan ikke bankes på plads

Den nye regering i Athen har ændret eurokrisens dynamik, men måske når deres forhandlingspartnere i EU ikke at indse det i tide, advarer eksperter
Udland
13. februar 2015

Toneangivende politisk-økonomiske iagttagere som Financial Times’ Wolfgang Münchau og The New York Times’ Paul Krugman ser én afgørende forskel på de igangværende drøftelser om Grækenlands fremtid og tidligere forhandlinger under eurokrisen. I modsætning til den foregående græske regering og regeringerne fra de øvrige lande i eurozonens sydlige del kan Alexis Tsipras’ nye regering næppe bankes på plads:

»Grækenland spiller hårdt,« skriver Münchau, »de vil virkelig ikke se ud, som om de accepterer kriseprogrammet og trojkaen, mens tyskerne siger, at de ikke kan få andet.«

Efter det seks timer lange eurogruppemøde onsdag aften kunne finansministrene fra de 19 lande end ikke blive enige om et diplomatisk slutdokument. Bruno Waterfield, Daily Telegraphs korrespondent i Bruxelles, tweeter, at han spurgte den græske finansminister, Yanis Varoufakis, om den tydeliggjorte uenighed ikke i virkeligheden er et fremskridt:

»Han svarede: ’På en måde har du ret’.«

Til Information sagde Varoufakis kort inden valget:

»Hvis det skulle blive endnu værre under en periode med forhandlinger for derefter at munde ud i et forløsende, terapeutisk øjeblik, så vil det have været en god investering i fremtiden.«

Nej til forbedringer

Mandag genoptages forhandlingerne i eurogruppen. Fronterne er trukket hårdt op, men der arbejdes på en kompromisløsning, som kan løse cirklens kvadratur – altså fremstilles som en sejr i såvel Berlin som Athen. Den græske regering har foreløbig lagt sine krav om gældsnedskrivning og en europæisk gældskonference lidt på hylden, men er nødt at leve op til nogle af valgløfterne om et opgør med spareprogrammet. Ifølge rapporterne fra eurogruppemødet antyder grækerne, at nogle af de mest omkostningstunge tiltag – f.eks. forhøjelse af mindstelønnen og genindførelse af 13 frem for 12 årlige pensionsudbetalinger – godt kan vente lidt, hvis de får en slags teknisk forlængelse af hjælpen indtil slutningen af august. Det afgørende er at nå en foreløbig aftale om finansieringen af Grækenlands enorme statsgæld inden 28. februar, hvor det nuværende hjælpeprogram udløber. Problemet er i høj grad sprogligt, for hvordan skal løsningen omtales, når tyskerne insisterer på, at repræsentanter for EU-kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF) fortsat skal styre reformprocessen, mens Syriza er gået til valg på et opgør med den såkaldte trojka:

»Programmet bliver kørt af trojkaen, som vi tilsyneladende ikke længere må kalde trojkaen,« sagde den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, angiveligt under mødet.

Tsipras’ regering vil være en bedre samarbejdspartner end forgængerne, hvad angår f.eks. modernisering af den offentlige forvaltning samt bekæmpelse af skattesnyd og korruption, påpeger flere iagttagere. Grunden til, at der ikke kom et slutdokument, er ifølge græske kilder, at Schaüble ville udelade enhver omtale af »rettelser« eller »forbedringer« af det græske kriseprogram.

Ingen trøstpræmie

Ifølge Paul Krugman risikerer det at gå galt, hvis ikke de andre EU-lande forstår de politiske forandringer i Grækenland. Regeringsmedlemmer i andre små EU-lande kvalificerer sig ofte til kommissærposter, bankbestyrelser og lignende ved at gennemføre meget upopulære reformer. Men den mulighed er på forhånd udelukket for de græske ministre. Tsipras, som i går deltog i sit første ministerrådsmøde, havde sin debut i international politik, da han i 2001 blev udsat for en præventiv udvisning fra Italien inden G8-mødet i Genova. Finansminister Varoufakis betegner sig selv som »libertær marxist«, og når han skal beskrive sin politiske opdragelse, kæder han gerne den græske militærjunta, Margaret Thatchers afmontering af den britiske velfærdsstat og eurokrisen sammen. De håber ikke i smug på en trøstpræmie, men satser alt på at opnå et acceptabelt forhandlingsresultat med EU-partnerne, mener Krugman:

»De nye græske lederes personlige succes eller fiasko afhænger af, hvad der sker i Grækenland.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her