Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Gud har bestemt, at kvinder skal leve et tilbagetrukkent liv’

Islamisk Stat undertrykker, sælger og voldtager kvinder. Men bevægelsens bud på en ekstremt konservativ livsstil appellerer til mange veluddannede muslimske kvinder, både i og uden for Mellemøsten
Kvindelige palæstinensiske militante fejrer 25-året for stiftelsen af bevægelsen Islamisk Jihad.

MOHAMMED SABER

Udland
11. februar 2015

Som kvinde i Islamisk Stat er du først og fremmest mor. Du skal adlyde din mand, være fuldstændig tildækket, bortset fra øjnene, du skal blive hjemme, ikke tage en uddannelse, ikke arbejde og i øvrigt være klar til at bortgifte din datter, når hun fylder ni.

Sådan lyder den korte version af den guide til livet i Islamisk Stat, som bevægelsens vigtigste kvindebrigade, al-Khansaa, netop har udsendt på nettet.

Læs også: Kvindernes rolle i den islamiske stat

Og lægger man dertil de mangfoldige rapporter om salg, voldtægt og mord på tusindvis af kvinder, der nægter at sværge loyalitet over Islamisk Stat eller tilhører et etnisk eller religiøst mindretal, bliver det næsten ubegribeligt, at veluddannede, muslimske kvinder i 2015 kan bakke helhjertet op om Islamisk Stat. Men det gør mange irakiske og syriske kvinder ikke desto mindre, og det er der flere forklaringer på.

Forelsket i en utopi

Først og fremmest vil de unge kvinder, der støtter Islamisk Stat, gerne være en del af det politiske projekt, som Islamisk Stat repræsenterer: drømmen om at opbygge det »rene« islamiske samfund, hvor man kan leve i fuldstændig overensstemmelse med Profetens foreskifter.

»Kvinder bliver radikaliseret af de samme årsager som mænd,« siger Connie Carøe, der har forsket i islamistiske kvindebevægelser på RUC og nu arbejder som programrådgiver i kvindeorganisationen Kvinfo.

»De reagerer ligesom mændene på det, de oplever som en uretfærdig krig mod sunnier i Irak i og Syrien. Men i modsætning til mænd er det ikke så nemt for kvinder at komme til fronten og kæmpe. Når al-Khansaa udgiver det her manifest, så er det deres måde at bidrage til opbygningen af den islamiske stat.«

Professor Katherine Brown fra Kings College i London har specialiseret sig i kvinders deltagelse i politisk vold og er enig:

»Kvinder slutter sig til Islamisk Stat, fordi bevægelsen tilbyder et nyt, utopisk politisk projekt, mulighed for at deltage i hellig krig og være en del af det nye Islamiske Stat,« skriver hun i en analyse af bl.a. vestlige muslimske kvinders grunde til at melde sig under IS’s faner.

Men for nogle af de unge kvinder, handler det også om at blive gift med det, de opfatter som »en rigtig mand«, en IS-kriger, påpeger hun. Og så nærer de ofte meget romantiske forestillinger om »det gode liv« i Islamisk Stat.

»På nettet er der masser af billeder af kvinder med kalashnikovs, med selvmordsbælter og med et afhugget hoved i hånden. Men der er også billeder af kvinder, der laver mad, bager Nutella-pandekager, laver husarbejde, drikker kaffe med veninderne, er mødre i Islamisk Stat og så videre,« fortæller hun til BBC. Og det bidrager alt sammen til at skabe illusionen om det utopiske idealsamfund, de drømmer om.

Antivestlige værdier

Den 31 sider lange guide til kvindelivet i Islamisk Stat tager desuden stærkt afstand fra den måde, som vestlige kvinder lever deres liv på.

»Den måde (at leve på, red.), som foretrækkes af de vantro i Vesten, slog fejl i det sekund, kvinderne blev »befriet« fra deres del af huset,« hedder det f.eks. i al-Khansaas kvindemanifest. Blandt de vestlige værdier, der fordømmes, er alt fra kvinders ønske om uddannelse, arbejde og karriere, brug af smykker og makeup samt den omsiggribende praksis med at få rettet alt fra næser til læber. Det er i strid med Gud skaberværk, skriver al-Khansaa.

Loretta Napoleoni understreger, at Islamisk Stats kvindesyn minder rigtig meget om det, man finder hos andre islamistiske kvindegrupper i Mellemøsten. Her definerer kvinderne sig også ved at afvise den vestlige kvindefrigørelse, forbrugerisme og pyntesyge. Og det bekræfter Connie Carøe.

»For kvinder, der støtter Islamisk Stat eller andre salafistiske grupper, handler det rigtig meget om at lægge afstand til Vesten. Det har i den sammenhæng stor appel, også for kvinder, at udpege en fælles synder, Vesten, som jo ifølge IS er skyld i alt det morads, Irak og Syrien befinder sig i,« siger hun. »I den forstand er al-Khansaa-brigadens manifest et udtryk for en kulturkamp.«

Napoleoni finder det i den sammenhæng paradoksalt, at al-Khansaa-kvinderne lægger så meget vægt på at sende deres medsøstre tilbage til hjemmet, når de selv er soldater for IS.

»Hvordan kan de argumentere for, at kvinder ikke må gå uden for hjemmet, når de selv gør det,« spørger hun. Men det er der ifølge guiden en god forklaring på.

Hvis det islamiske samfund er truet, og der ikke er mænd nok til at forsvare staten, har »visse« kvinder nemlig lov til at deltage i jihad (hellig krig, red.), fremgår det. Derudover kan kvinder forlade hjemmet for at studere islam eller arbejde i de eneste to professioner, som ifølge <l-Khansaas opfattelse er acceptable, nemlig læge eller lærer.

At nogle kvinder i særligt truende tider kan udkæmpe jihad, betyder i praksis, at man skal være ugift og mellem 18 og 25 for at indgå i IS’s kvindekorps. Derudover har bl.a. flere britiske medier rapporteret, at en række kvindelige jihadister fra udlandet indgår i al-Khansaa-brigaden og andre væbnede IS-kvindegrupper.

Ifølge flere vestlige og arabiske medier har Islamisk Stats ledelse oprettet kvindekorpsene for at kunne standse og kropsvisitere kvindelige rejsende. Men derudover fungerer de også som religiøst moralpoliti i de byer, som Islamisk Stat kontrollerer.

Ifølge reportager fra Raqqa i Syrien og millionbyen Mosul i Irak arresterer al-Khansaa-brigaden f.eks. kvinder på gaden, hvis de ikke er tilstrækkeligt tildækkede eller færdes uden en mandlig chaperone. Som straf bliver kvinderne taget med på politistationen og straffet. 30 piskeslag skulle f.eks. være straffen for at være utækkeligt klædt i Raqqa.

Børneægteskaber

Kvindeguiden indeholder desuden en accept af barnebrude på helt ned til ni år. »Det betragtes som legitimt for en pige at gifte sig som niårig,« hedder det i guiden. »De fleste »rene« piger vil være gift når de er 16 eller 17, mens de er unge og aktive. Unge mænd bør ikke være mere end 20 år.«

Loretta Napoleoni forklarer det imidlertid med, at børneægteskaber alligevel er praksis blandt mange fattige irakere og syrere, som ikke kan brødføde deres familier. De har simpelthen ikke noget valg, mener hun, og den praksis godkender IS så.

»Både ønsket om at holde kvinderne væk fra arbejdsmarkedet og traditionen med at gifte pigerne væk meget tidligt har socioøkonomiske forklaringer,« siger hun. Det skyldes simpelthen arbejdsløshed og fattigdom. »Det er meget typisk, at kvinderne er de første til at holde for, når der er økonomisk smalhals, det viser historien,« siger hun.

Det meget konservative kvindesyn, al-Khansaa står for, appellerer desuden ofte til helt unge kvinder, der er vokset op og opdraget i et konservativt, muslimsk samfund, hvor det at være »den perfekte muslimsk kvinde« er et mål, der bliver indpodet i piger, fra de er små, men som kan være meget svært at efterleve, siger hun.

Både Loretta Napoleoni og Connie Carøe understreger, at det er vigtigt at forsøge at forstå, hvorfor selv veluddannede kvinder som dem, der indgår i al-Khanssaa-brigaden kan finde på at slutte sig en bevægelse som Islamisk Stat. Især hvis man i Vesten ønsker at forhindre, at flere gør det samme.

»Vi er nødt til at forstå, hvad der bringer også kvinder dertil, at de støtter IS, hvis vi skal dæmme op for fænomenet,« siger Connie Carøe.

Læs også: 

Manual for kvinder i Islamisk Stat (pdf)

Interview med to britiske kvindelige jihadis (eksternt link til huffingtonpost.com)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Religion er opium for folket!

Torben Nielsen, lars abildgaard, Christel Gruner-Olesen, curt jensen, Mikkel Madsen og Arne Hornborg anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Fifty shades of IS...

lars abildgaard, Levi Jahnsen, Jens Thaarup Nyberg, peter fonnesbech, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Mikkel Madsen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar

De findes skam også de kvinder i Vesten, jeg glemmer aldrig den pæredanske ikke-religiøse pige jeg engang mødte, der fortalte mig at det hun bare ønskede sig at finde en mand der tog sig af hende, så hun slap for at foretage en eneste selvstændig tanke i livet(det er helt ordret!)

De mænd der drages af IS kan sikkert heller ikke håndtere kompleksiteten i den vestlige verden og ønsker at leve med så simple regler som muligt krydret med lidt overherredømme mentalitet.

IS kalifatet virker som et tillokkende glansbillede Shangri-la for disse tumper, de fleste finder forhåbentligt ud af at det er en utopi.

Hjalte Jensen, Per Torbensen, Herdis Weins, olivier goulin, curt jensen og Mikkel Madsen anbefalede denne kommentar

Heldigvis lader der til at være i det mindste en god pointe hos Islamisk Stat - modstanden mod kosmetisk kirurgi - det gør det lidt lettere at huske de er mennesker i kampens hede.

Når jeg ser det foto over artiklen, erindrer jeg ikke at have set et bedre billede af en dødskult.

Bob Jensen, Ole Hansen, Per Torbensen og Mikkel Madsen anbefalede denne kommentar

Du ønsker måske at leve med komplekse regler, Jan Mogensen?

Jeg ville stille spørgsmålstegn med "mange" muslimske kvinder. Hvor mange taler vi om? Det er et velkendt manipulationstrick at bruge udefinerede størrelser som "mange" for at undebygge en påstand.

Der findes jo også "mange" kvinder i de vestlige samfund der har forelsket sig i ultranationalistiske samfundsdystopier om "rene" samfund.
Jeg har svært med at se forskellen.

Sascha Olinsson, Bob Jensen, Christel Gruner-Olesen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Jeg sidder og tænker på om også kvinderne skal have frataget deres pas, så de lige som de unge mænd ikke suser rundt ude i verden og får tanker og ideer som vi ikke vil have.

"Ifølge flere vestlige og arabiske medier har Islamisk Stats ledelse oprettet kvindekorpsene for at kunne standse og kropsvisitere kvindelige rejsende."

Besynderligt at en organisation, som angiveligt ingen respekt har for kvinder - og absolut behandler dem som det rene skrammel; voldtager og sjofler og sælger og sodomiserer dem, af respekt for kvindelige rejsende etablerer en enhed til visitation.

Sascha Olinsson, curt jensen, Torben Nielsen og Bob Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

KuKluxKlan i sort?

Benny Pedersen

Stockholmsyndrom en masse

Jakob Silberbrandt, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Der må være iboende selvværdsproblemer ved denne gruppe af kvinder.

En kvinde kan giftes væk helt fra 9 års alderen. Normalt giftes man væk 16-17 år gammel.
Gruppen består af 18-25-årige singler...

inger margrethe thora møller

Det kan undre, hvor meget der kan bestemmes i (en)religions Guds navn, til at retfærdiggøre sindsyge argumenter til at føre krige, slå ihjel, voldtage m.m., der bliver stadfæstet som love, og dybest set fortæller om hvordan en guds-tro kan være så svag, i sin til tænkte styrke.
Islamisk Stats erklærede kvindesyn og love, har et ophøjet behov til egen ren-dyrkelse, kontra vesten- og vestens vantro -løsslupne kvinder og kvindesyn. Hvem er syg og hvem er 'pyntesyg'?
At muslimske veluddannede kvinder - også - ser op til, i drømmerier, om en 'ren' muslimsk stat og dets utopiske fantasier, fortæller om hvordan en religions gammeldag syn og adfærd kan styre, i dets indskrænkethed og muligheder for alsidigt liv. Verden - os mennesker, og ansvarlighed er mere, end blot en religion.

Ole Brockdorff

De kristne og ateistiske europæiske befolkninger i nationalstater som blandt andet Danmark, har i 500 år kæmpet for at komme fri af kristendommens magt over ganske almindelige menneskers liv. Takket være indførelsen af demokratiet som politisk styreform med sine indbyggede personlige frihedsrettigheder til alle. Herunder blandt andet fuld ligestilling til kvinderne, der herhjemme siden 1915 har betydet, at de helt naturligt har fået stemmeret på linje med alle os mænd.

Islam – fredens og kærlighedens religion – er desværre 100 år bagefter denne oplyste udvikling. Altså demokratiet med sine personlige frihedsrettigheder, hvor man deler sig efter anskuelser. Udelukkende fordi muslimerne overalt på kloden aldrig har udvist bred vilje imellem hinanden til èn gang for alle, at vriste sig fri af de middelalderlige patriarkalske familietraditioner, klankulturer og stammekulturer, hvor man lever i hverdagen efter nogle trossætninger fra en 1.400 år gammel bog ved navn Koranen.

Tænk hvis vi danskere anno 2015 levede punktligt efter Biblens leveregler.

Nej, islam er og bliver i sin nuværende form totalt uforeneligt med demokratiet som politisk styreform, og derfor er det multikulturelle samfund dybest set en utopi af dimensioner, fordi demokratiets fortsatte sunde eksistens – og dermed de personlige frihedsrettigheder til alle mænd og kvinder – er fuldstændig betinget af en fælles respekt blandt alle samfundsgrupper for de i simpelt flertal vedtagne sekulære love og regler.

Hvordan kan man som troende muslim påstå, at islam er fredens og kærlighedens religion, når man går ind for systematisk massemord på uskyldige civile mænd, kvinder og børn som tilfældet med terrororganisationen Islamisk Stat og mange andre steder i verden? Hvordan kan man i anstændighedens navn kræve, at vi europæiske kristne og ateistiske befolkninger konstant skal udvise mangfoldighed og tolerance over for kontinentets tilkomne muslimer, hvis de i religionens hellige navn føler sig berettiget til, at myrde politisk og religiøst anderledes tænkende mennesker?

Mere end nogen anden har den politiske venstrefløj i blandt andet Danmark sin fornemme andel i, at kvinderne gennem de sidste 100 år har fået ligestilling og stemmeret. Hvilket bare manglede andet, når man tænker på, at de føder vores børn, ammer vores børn, passer vores børn, passer hjemmet. Ligesom de generelt er åndelig katalysator for en hvilken som helst velfungerende familie, uanset etnisk og kulturel og religiøs baggrund.

Ikke desto mindre render den samme politiske venstrefløj i dag rundt i moddemonstrationer, og udøver konstant mødeterror imod enhver forsamling af etniske danskere som for eksempel Pegida-demonstranterne. Udelukkende fordi de protesterer fredeligt over den snigende islamisering af demokratiets ånd og institutioner, hvor muslimer fra alverdens mislykkede totalitære islamiske regimer hele tiden kræver, at vi – den etniske danske befolkning – altid skal udvise særlige religiøse hensyn til levereglerne i Koranen.

Men ikke omvendt.

Personligt gyser jeg ved tanken om det mulige fremtidige scenario i Kongeriget Danmark, at hvis demokratiet èn dag går til grunde på grund af et nationaløkonomisk sammenbrud med deraf efterfølgende anarki og kaos, ja, så vil rigtig mange af venstrefløjens kommunister og socialister omgående konvertere til islam, og derefter fare ud i gaderne og terrorisere deres egen befolkning efter samme koncept som Islamisk Stat, fordi de som islamisterne er uselvstændige flokdyr, der hader anderledes tænkende mennesker.

Imidlertid må jeg indtil videre nøjes med hver dag, at få kvalme og kuldegysninger ved tanken om, at unge veluddannede muslimske kvinder i Mellemøsten og Europa er så åndeligt hjernedøde og uselvstændige i deres tankegang, at ”en rigtig mand” for dem er den barske IS-kriger, der myrder løs på uskyldige civile mænd, kvinder og børn. Hvoraf sidstnævnte for åben tv-skærm til hele kloden, bliver levende begravet, halshugget og brændt levende i bure samt misbrugt seksuelt af voksne mennesker.

Men de europæiske demokratier får aldrig nogensinde et fredeligt opgør med islam som politisk lovreligion for sine 1,6 milliarder troende muslimer, hvis ikke der snart bliver udformet en holdbar religiøs tolerancedoktrin som tilfældet med kristendommen for 500 år siden. Europa er lige nu på vej mod et ufatteligt kulturelt selvmord med opløsning af civilsamfundet, fordi de politiske ledere i EU fortsætter med at lukke øjnene for de voldsomme kulturelle og religiøse modsætninger imellem kristendommen og islam.

Hvorfor kæmper den europæiske venstrefløj ikke imod dèn udvikling?

Preben Haagensen, Hans Aagaard, Bob Jensen, Erik Jensen , robert jensen, Anne Eriksen, Bjørn Jørnvig og Bo Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg kan huske vinderen af DR's tørklæde skønhedskonkurrence udtale: "Kvinden er som en diamant, og en diamant viser man ikke bare frem til alle"
Hvem ejer mon diamanten? Måske skulle man blive muslim, som mand er det et behageligt liv. :)

Steffen Jørgensen

Det er værd at bemærke, at det billede, som illustrerer artiklen, ikke viser kvinder fra IS i Syrien eller Iraq, men palæstinensiske kvinder (fra Gaza?), som slutter op om organisationen Islamisk Jihad.

Sascha Olinsson, Levi Jahnsen, Jan Mogensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Steffen Jørgensen, det fremgår også af billedteksten - og er illustrativt for at man gerne blander alle bolsjer og lyser gennem samtlige montrer for at holde notationen om vores gigantiske fjende i syd på plads.

lars abildgaard, Christel Gruner-Olesen, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Jørgensen

Peter Jensen, jeg forstår ikke din kommentar.

Lise Lotte Rahbek

Det er vel ikke så sært, at nogle kvinder vælger at gå hele vejen, når det gælder det islamiske Nirvana.
De kan jo lissom ikke vælge noget andet, der hvor de befinder sig.

En weekend for nylig så jeg et par purunge Jehovas vidne-kvinder på vej ud at missionere. Selvom deres muligheder for at vælge en anden vej er umiddelbart mere nærliggende, så gør de det ikke. Man kan jo tro det er fordi de er dumme.. men man kan også begynde at overveje, om den 'valgfrihed', som er RELIGION i Vesten, nu også er så reel endda.

På Information igår kunne man læse, at Trine Bramsen (s) mener, at når udsatt borgere har sat sig i gæld, så er det jo deres eget valg, og å skull de nok have tænkt sig om noget før,
og derfor skal samfundet ikke hjælpe dem ud af gælden.

Har kvinderne i Islamisk Stat valgt at være kvinder i Islamisk Stat, eller prøver de at overleve både fysisk og mentalt der hvor de er og under de betingelser, de lever under,
om så det kræver at de spænder ben for sine egne muligheder for et indholdsrigt liv?

Myten om Frit Valg er religion for folket.

Sascha Olinsson, Martin Madsen, curt jensen, Hanne Ribens, Bob Jensen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

I denne beskrivelse af muslimske kvinder generelt, er der virkelig noget at lære for både egocentriske feminister og konkurrerende, oversminkede tøjstativer.
Hvem er værst af de to yderpunkter.

Steffen Jørgensen, jeg mente bl.a. at selv illustrationer af Kyros den Store ville kunne finde anvendelse i denne konstante, angst- og afskyprovokerende fremstilling af 'de andre' (hér de islamis(tis)ke horder).

Ifølge denne saudi arabiske historiker beskyttes kvinder, hvorimod vestlige kvinder ikke har noget imod at lade sig voldtage:

http://www.memri.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/4754.htm

Han anbefaler også, at Saudi Arabien importerer kvindelige chauffører til at køre saudiske kvinder. Man tror det er løgn.

Det er dog befriende, at den yngre kvindelige interviewer ikke kan holde sin 'vantro' latter tilbage, over al denne saudiske omsorg for saudiske kvinder.

Søren Kristensen

Problemet er i virkeligheden de uopnåelige idealer for skønhed, som reklameindustrien stiller op, hvor langt de fleste kvinder falder igennem. Så er det alt for fristende at dække sig til bag et sort klæde - eller som i vores kultur: en lang videregående uddannelse.

Claus Jensen:

Ja da, jeg ønsker selv at have muligheden for at gøre mine erfaringer og vælge uddannelse ud fra dette fremfor at blive tildelt en rolle ud fra køn/tro.

Jeg ønsker da også selv at kunne definere værdier/tilgang til livet og selv at vælge om jeg vil være ateist, agnostiker eller troende eller noget helt tredie.

Det gør livet meget mere komplekst og besværligt end blindt at indordne sig under dogmatiske regler, men jeg ville ikke være det foruden.

Bob Jensen, Claus Jensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

@Leo Nygaard

Pas på med at sammenligne kvinder med hinanden - de hader det.

@Ole brockdorff

Du begår den alvorlige fejl at tage denne ekstreme tolkning af Islam til indtægt for alle muslimer. Der findes fundamentalister i alle religioner, ligeså vel som der findes moderate. Også i Islam udgør sidstnævnte det store flertal.

Af den grund kan jeg personligt ikke bruge dit - i andre dele udmærkede indlæg - til ret meget.

curt jensen, Erik Karlsen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Henrik - Nej, det er en sport. Som boksning. De kan ikke andet. Vi er bare tilskuere.

Bjørn Pedersen

At undertrykte grupper i et samfund retfærdiggør deres egen undertrykkelse kender vi fra hele det før-moderne klasse, og i feudale tider, nærmest kaste-samfund. Man accepterede sin "plads" i samfundets rangorden.

Et mere moderne eksempel, relateret til kvinder:

http://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_National_Anti-Suffrage_League

Hvem husker ikke også Anne Grethe Bjarup Riis' foragelse på TV2's God Morgen Danmark i sin tid, over at kvinder med "lav moral" bare skal have lov at degradere sig selv? Kvinder (og mænd) med hendes socialdarwinistiske syn på "de svage" i samfundet, der skal guides og hjælpes af en moralsk overlegne overklasse uanset deres egne ønsker, er det samme fænomen. Delegitimerer du et menneskes ret til samme grad af frihed som resten af samfundet længe nok, ender de med selv at tro på det.

Martin Madsen, Torben Nielsen, Christel Gruner-Olesen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Henrik Brøndum: "Pas på med at sammenligne kvinder med hinanden - de hader det."

Det kommer da an på, hvis fordel sammenligningen falder ud til. Og selvfølgelig ikke mindst på om mandfjolset, der foretager sammenligningen, er noget at samle på set med kvindernes øjne.

Heller ikke på det punkt er Evas døtre så meget anderledes monteret mellem ørerne end Adams sønner, at det gør noget ;-)

Rikke Nielsen, Sascha Olinsson, Jakob Silberbrandt, Hanne Ribens og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar

"Delegitimerer du et menneskes ret til samme grad af frihed som resten af samfundet længe nok, ender de med selv at tro på det."

Hvem husker ikke også de førhen arbejdsløse i Danmark, som for en majoritets vedkommende villigt underkastede sig betegnelsen 'ledige', annekterede de forløjede diskurser om at 'alle må bidrage'/'det skal kunne betale sig at arbejde' og i øvrigt lod sig splitte og kontrollere på ydmygende vis, mens de afmægtigt og frustrerede gav sig til at synge i kulturel kanon om 'de andre'?

Martin Madsen, Lars Peter Simonsen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Bjørn Pedersen, Ole Hansen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Peter Jensen
Den kommentar kan du vist godt omsætter til præsens-form.

Torben Nielsen, Bob Jensen, Ole Hansen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Lise Lotte, jeg har i det hele taget lidt problemer med både syntaks og tider. Beklager.

@Grethe Preisler

Siger du at du har mere forstand på komplimenter - end jeg har?

Lise Lotte Rahbek

Hahaha, det er vist ikke hele sandheden, Peter Jensen. :)

Grethe Preisler

@Henrik Brøndum,

nej gud bevare min mund, sagde kællingen. Men jeg tror du er bedre til at 'sælge varen' end Leo Nygaard er.

Morten Kjeldgaard

Gud har ikke bestemt en skid.

Sammenligner du nu Henrik Brøndum med en gammel hønisse, Grethe Preisler?

Claus - Det har vi mænd intet imod. Der er alderen til forskel - ser det ud til - og erfaringen.

Jens Jørn Pedersen

Kære Ole Brockdorff
Du mener, at socialisme er religiøsitet, hvorimod kapitalisme ikke er det?

Grethe Preisler

Tanker er toldfri, Claus Jensen
- men 'gammel hønisse' sagde du og ikke jeg.-

Pas på du ikke bliver sat i karantæne af dydens vogter for at bruge den slags udtryk om andre ærede medlemmer af kommentariatet i den mindst ringe (hvor landets bedste hoveder diskuterer de mest presserende emner).

Touhami Bennour

Seksualiteten er det område, hvor man bliver aldrig færdig med at undersøge og kogitere I, jeg sige aldrig, fordi det har at gøre med fantasi og mangel af det samme og mange andre ting. Der findes ikke et samfund det har fundet en ideal løsning.Tænk på skillsmisse problemer hver dag, og der ligger en tragedie bag hver en skillsmisse. Islam som andre samfund, og det sket allerede for lang tid siden, har tænkt og givet forslag og bud og at løse de problemer. nogle behandler omsorg, andre rettigheder og arv osv. Det var angår lovgivning men I praksis er der ikke noget forskel mellem menesker(kvinder) over hele verden, der findes det samme problemer over alt. Hvad siger Jan Jørensen og Curt Jensen er jeg enig med. Vestmagter (Frankrig og England) har været I nogle arabiske lande I 100 år og har ikke gjort noget ved de problemer der tales om her tvertimod de har udnyttet kvindernes arbejdskraft og seksualitet groft. Igen efter mine erfaringer er det ikke forskel mellem kvinderne forhold I parksis i de forskellige lande, det afhænger af hvem man har med det at gøre. I øvrigt når man taler om Islam man glemmer at der findes ikke et islamisk samfund idag(IS) men Is er en bevægelse og ikke et samfund, alle arabisk og såkaldte muslimske lande bruger måske nogle juridisk redskaber om kvinder fra Islams tid men ikke kun det, de bruger også andre love fra FN og fra egen undersøgelser I samfundet. Der er virklig forvirring at man blander fortid (fra 8 -13 århundert) og idag. Hvis burger det Saudis samfund for ex. der tales om at importere chauffører til Saudiskvinder, dette har det samfund fra 10 hundertallet ikke mulighed for, idag lever næsten alle som I Europa , økonomiske og sikkert også I ægteskab(bortset fra Disco). Hvem er bag ud? det er spørgsmålet.

Bjørn Pedersen

@Peter Jensen
Ja, den type er også pænt slem. Ikke at jeg overhovedet, på nogen måde, nogensinde har kendt til den slags typer, altså...

Morten Vesterbro-Hansen

@Mads Berg
Er det ikke den klassiske måde at undgå debatten om de problemer der påviseligt er i forbindelse med Islam?

En hurtig henvisning til, at det ikke er hvert eneste muslim i hele verden der opfører sig sindssygt, og derfor skal problemerne ikke diskuteres. Er det ikke at stikke hovedet i busken?

Jakob Silberbrandt og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar

Igen igen får de troende muslimer deres tro og overbevisning sat i kritisk lys. Lige nu er den "svage" kvinder i vores øjne ,der står for skud fordi der tilsyneladende er nogle som tiltrækkes af IS. Jeg forstår det ikke helt som de fleste og sandsynligvis de fleste muslimer. Jeg aner som person ikke hvad vi kan gøre ved det ,men vi må vel acceptere at det foregår af fri vilje. Gad vide om det her var sket hvis Verdenssamfundet havde været konsekvente i forhandlinger og indgreb da oprøret kom I Syrien, alle ville af med Abbas, men glemte fuldstændig hvilke modstandere der var og hvilken dagsorden de havde. hele folket var jo ikke imod diktatoren-Jeg tror at den bedste middel til bekæmpelse af ekstremerne i Islam og andre ekstremer er opbakning og støtte til den mangfoldighed af muslimer og andre. Vi skal sgu lære at se dem som enkeltindivider og helt lige med os uanset deres manglende lyst til stegt flæsk bajere eller fri sex.

VIGGO OKHOLM: Verdenssamfundet??? Hvad er det for noget???

Grethe Preisler - jeg mener, det var dig, der lancerede mig som hønisse ?
Hvilket jeg anser som en kompliment.

VIGGO OKHOLM, se dem som enkeltindivider er jo en god tanke, men virker bare slet ikke, da medlemmer af denne syge og fejlslagne kultur kun evner at opfatte sig selv som medlemmer af stammer og slægter, der indgifter sig med blodsbeslægtede med deraf følgende skavanker. Sygelig fordi denne kultur nægter halvdelen, kvinderne ret til at bestemme over eget liv. Så lad dem sejle i deres egen sø, og lad os hjælpe dem, der vil væk fra det islamistiske helvede.

Grethe Preisler

Leo Nygaard - i hvilken kontekst (hvilken debattråd) har jeg 'lanceret' dig som en 'hønisse'?

Gorm Ridder-Jensen

John Christensen -
læs din Marx ordentligt - religion er folkets opium; ikke opium for folket(Jf. Kritik af den hegelske retsfilosofi) - der er den forskel, at religionen er et udtryk for den (evt. materielle) lidelse, et menneske føler i sit liv. Det er en forsvarsmekanisme, ville en psykologiinteresseret sige.

GP - Jeg husker det ikke - måske slet ikke dig - hønisser husker jo ikke så godt.

Sider