Læsetid: 4 min.

Hvem vil hjælpe Nigeria med at bekæmpe Boko Haram?

Det er en myte, at Nigerias hær er stærk nok til at nedkæmpe Boko Haram, og der er ikke grund til at forvente sig meget af nabolandenes løfter om hjælp, siger ekspert, som betegner situationen som ’ganske umulig’
I en FN-flygtningelejr ved Lake Chad samles nigerianske flygtninge for at bede. Siden begyndelsen af januar er mere end 14.000 flygtet fra Boko Haram i Nigeria ind over grænsen til Tchad

I en FN-flygtningelejr ved Lake Chad samles nigerianske flygtninge for at bede. Siden begyndelsen af januar er mere end 14.000 flygtet fra Boko Haram i Nigeria ind over grænsen til Tchad

SIA KAMBOU

23. februar 2015

I sidste uge gennemførte Chads hær det hidtil største militære fremstød ind i Nigeria i kampen mod Boko Haram. Camerouns hær fulgte trop og offentliggjorde, at den havde dræbt 86 Boko Haram-krigere. Begge dele skete i forlængelse af, at Chad og Cameroun sammen med Niger og Benin i begyndelsen af februar erklærede, at de ville bidrage med politifolk og civile i kampen mod den militante islamistiske gruppe, som for nylig udvidede sin hærgen til ikke kun at foregå i Nigeria, men også i grænseområderne.

Alligevel skal man ifølge John Campbell, senior fellow hos tænketanken Council on Foreign Relations og tidligere amerikansk ambassadør i Nigeria, ikke gøre sig forhåbninger om, at løftet fra de fire lande er starten på en større offensiv mod Boko Haram.

»Boko Harams ambitioner uden for det nordøstlige Nigeria er begrænset. De ønsker at genetablere et kalifat, som eksisterede før Nigeria blev koloniseret, og som inkluderede nogle grænseområder i Cameroun, Chad og Niger. Derfor har deres aktiviteter ikke strakt sig længere ind i nabolandene end til grænseområderne, og det tror jeg heller ikke kommer til at ske,« siger John Campbell.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brian Pedersen
Brian Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helene Kristensen

Ikke Danmark, håber jeg. Vi aner ikke hvem der slås mod hvem, hvem der er venner - og pressen og politikerne herhjemme kan vi ikke stole på over en dørtærskel. Jeg husker stadig DR´s grusomme billeder fra Irak, hvor Sadam Hussein gassede kurdernes landsbyer, og det viste sig jo senere at være løgn og latin - i og med at samme tv-kanal senere sagde Sadam Hussein aldrig havde haft giftgas. Jeg husker vore politikere over en bred kam fordømte Sadam Hussein - og senere fordømte samme politikere de danske soldater. Så nej tak, er der nogen politikere eller medier der ønsker kamp, kan de selv gå forrest.

Rune Lund, Rune Petersen, Carsten Mortensen og Andreas Kallesen anbefalede denne kommentar

Boko Haram kan ganske enkelt ikke bekæmpes.

Nigeria har idag ca. 180 millioner indbyggere. Heraf er ca. 113 mio. under 24 år gamle. Arbjdsløsheden er 24% og 70% af de 180 mio. lever under fattigdomsgrænsen. TFR er 5,25 og i år 2050 vil der være ca. 440 millioner indbyggere (FN).

E.J. Hogendoorn har derfor helt ret, når han udtaler: '..at der ikke er nogen oplagt løsning'. Vel heller ikke nogen 'uoplagt'.

Andreas Kallesen

Man burde kigge på hvem der finansierer Boko Haram, Al-Nusra, Al-Qaeda og ISIS.

Hvem har interesse i endeløse krige i mellemøsten? Hvem har interesse i heroinproduktionen i Afghanistan? Hvem har interesse i våbenproduktion? Hvem har interesse i at indføre majonetregeringer i tidligere diktaturstater som nægter at handle i petrodollars?

Da Sadam Hussein ville handle i fysisk guld for sin olie blev han invaderet.
Da Muamar Gadaffi ville skabe sin egen møntfod uafhængig af City of London blev han invaderet.
Da Assad ville handle i ædelmetaller for sin eksport udbrød der pludselig "borgerkrig" i landet.
Da Ukraine ville vendte sig væk fra vesten og udbyggede deres guldreserver udbrød der pludselig "borgerkrig" i landet, og guldreserverne forsvandt over natten.

Rune Lund, Michal Bagger, Rune Petersen, Torben Nielsen, Carsten Mortensen, peter fonnesbech, Janus Agerbo og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Andreas Kallesen
Kom nu med det... Hvorfor skal vi holdes på pinebænken?
Er det Kina-Rusland-Danmark-Indien ??

Kim Houmøller

Et befolkningsoverskud i den størrelse vil give massive problemer. Lad Nigeria selv klare problemerne. Tror nok vi har rigeligt at gøre med integration af andre befolkningsgrupper. Og lad os endelig ikke igen gå i krig!