Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kan CIA ’militarisere’ vejret?

En klimaforsker advarer om, at de amerikanske efterretningstjenesters store interesse for ’geoengineering’ kan have tvivlsomme motiver
Udland
19. februar 2015

At bruge vejret som våben til at undertvinge verden lyder som en James Bond-skurks modus operandi. Men nu udtrykker en højtstående klimaforsker bekymring over de amerikanske efterretningstjenesters tilsyneladende levende interesse for ’geoengineering’.

Geoengineering søger at bekæmpe klimaændringer ved at fjerne kuldioxid fra atmosfæren eller ved at øge Jordens evne til at tilbagekaste sollys – enten med flere skyer eller sågar med rumstøv – i et forsøg på at reducere solens varme.

Konceptet kritiseres af mange miljøaktivister, herunder Naomi Klein, fordi det lader underforstå, at et simpelt ’teknisk fix’ til at løse den globale opvarmning kan være lige rundt om hjørnet.

Men geoengineering kan også have en mere dyster side. Alan Robock, som i 1980’erne studerede de potentielle konsekvenser af en nuklear vinter, slår nu alarm efter at have konstateret, at CIA delvis har bidraget til finansieringen af en rapport fra det amerikanske videnskabsakademi, National Academy of Sciences, om forskellige tilgange til at bekæmpe klimaændringer. Han finder det endvidere mistænkeligt, at CIA ikke har villet forklare sin interesse for geoengineering.

Kunstige skyer

’Militarisering’ af vejret er ikke noget nyt. Britiske regeringsdokumenter viser, at der for 99 år siden ved et af seks forsøg på den militær-eksperimentelle station i Orford Ness i Suffolk blev forsøgt at fremstille kunstige skyer. Håbet var ad denne vej at tilsløre sigtbarheden for tyske flyvemaskiner under Første Verdenskrig.

Som så mange andre militære eksperimenter mislykkedes dette forsøg, men ’sky-såning’ blev en realitet i 1967-68, da USA under den såkaldte Operation Popeye forsøgte at øge nedbøren med 30 procent over dele af Vietnam i et forsøg på at vanskeliggøre Vietcongs transport af soldater og ressourcer ind i Sydvietnam.

I de seneste år har det amerikanske militærs HAARP-forskningsprogram givet anledning til en sværm af teorier om, hvordan denne hemmelighedsfulde facilitet i Alaska skulle have manipuleret vejrmønstre med sine undersøgelser af ionosfæren. Men hvis HAARP virkelig havde haft en så stor succes, var programmet sandsynligvis ikke blevet udset til at skulle lukke senere i år.

Argumentet om, at hvis vi vidste, hvordan man styrer klimaet, så ville ondsindede kræfter allerede have forsøgt det, holder dog ikke vand som konspirationsteori. Nogle mener, at vejret allerede er formet af chemtrails – kølvandsstriber fra fly fulde af giftige kemikalier – og at mystiske vejrkrigsmagere af ukendte årsager på en eller anden måde skulle stå bag voldsomme kuldebølger i det østlige USA og tilfælde af tørke i Californien. Klimaforskere afviser dog dette som udtryk for fri fantasi snarere end som vidnesbyrd om reel indsigt i den begrænsede rækkevidde i dagens operationelle teknologi.

Bond måtte strække våben

Robock kan have gode grunde til at stille spørgsmålet om, hvem der skal styre de klimaformnings-teknologier, der måtte vise sig at fungere, men varslerne fra James Bond er gode. Optagelserne til den nye Bond-film, Spectre, blev afbrudt tidligere på måneden på grund af kraftige vinde i det snedækkede Østrig.

Hvis der findes en vejrgud, er vi ikke klar til at tage hans plads. Endnu.

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er heldigvis nogen der tager 'Geoengineering' alvorligt:

Rosalind Peterson at UN about Agroculture and Geoengineering:

https://www.youtube.com/watch?v=OpR5vzstDD4

Er der nogen der ved om, i så fald hvordan det bliver anvendt i Danmark?

Venlig hilsen