Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kinas kulforbrug falder

Og den vedvarende energi stormer frem, fortæller den officielle regeringsstatistik for 2014. Konsekvensen er, at CO2-udledningerne fra den fossile sektor i Kina for første gang i 15 år er faldet, vurderer Greenpeace
Solenergiens bidrag til den kinesiske elproduktionskapacitet steg sidste år med 67 procent.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Udland
27. februar 2015

I Kina er kullene nu i modvind. Den officielle årsstatistik for 2014 fra Kinas Nationale Statistiske Bureau (NSBC), offentliggjort i går, dokumenterer for første gang i nyere tid et fald i Kinas kulforbrug samt elproduktion baseret på kul såvel som fald i både import og eksport af kul.

Til gengæld udviser statistikken voldsomme kinesiske vækstrater for sol- og vindenergi og fortæller dermed, at Kinas grønne omstilling tager fart.

Regeringsstatistikken rummer en lang række indikatorer for årets udvikling i Kina, herunder en økonomisk vækst på 7,4 pct. Det er den laveste vækstrate i 15 år, men stadig en meget høj værdi sammenlignet med vestlige økonomier. Trods denne vækst skete der imidlertid i 2014 et fald i det kinesiske forbrug af kul på 2,9 pct. og i produktionen af kul på 2,5 pct.

I tråd hermed faldt Kinas import af kul med 10,9 pct., mens den samtidige eksport af kinesisk producerede kul skrumpede med hele 23,5 pct.

»Faldet i kulforbruget er et dementi af vanetænkningen. Den kendsgerning, at forbruget af kul faldt, samtidig med at den økonomiske vækst fortsat løber hurtigt, peger på, at afkobling ikke blot er mulig, men allerede er i gang,« siger Fang Yuan, talsmand for Greenpeace i Østasien.

En del af forklaringen på det faldende kulforbrug i 2014 er den hastige fremvækst af vedvarende energi. NSBC’s statistik fortæller, at vandkraftens bidrag til elproduktionskapaciteten steg med 7,9 pct., mens vindkraftens bidrag steg med 25,6 pct. og solenergiens med så meget som 67 pct.

Også atomkraften udbygges i Kina – sidste år med 36,1 pct. – men solenergien har nu overhalet atomkraften, mens vindkraftens bidrag til elkapaciteten er hele fem gange så stor som atomkraftens. Sagt på en anden måde: Hvor atomkraften sikrer 1,5 pct. af Kinas samlede elproduktionskapacitet, sikrer sol og vind nu tilsammen ni pct.

Én pct. mindre CO2

Ifølge Bloomberg New Energy Finance øgede Kina sidste år sine investeringer i vedvarende energi med 32 pct. og udbygger dermed positionen som den nation i verden, der satser mest på vedvarende energi.

På basis af den dugfriske nationale statistik har Greenpeace estimeret CO2-udledningerne fra Kinas forbrug af fossile brændsler – kul, olie og gas – i 2014. Beregningen viser, at CO2-udledningerne sidste år faktisk faldt med én pct. – det første fald i de kinesiske udledninger i 15 år og det største fald i 30 år.

Klimaforskeren Glen Peters fra det norske Centre for International Climate and Environmental Research (CICERO) skønner tilsvarende et fald i udledningerne på 0,7 pct.

Den opsigtsvækkende udvikling skyldes ikke blot den voksende klimabevidsthed hos de kinesiske myndigheder, men også den sundhedsundergravende luftforurening fra kulfyring i de kinesiske storbyer. Foruden skiftet i retning af vedvarende energi har bekymringen herover understøttet en effektivisering af kulkraftværkerne, så der nu skal bruges mindre kul til den samme elproduktion. Dertil er der et skift undervejs fra tung, energislugende sværindustri til andre sektorer som drivkraft i den kinesiske økonomi.

Investeringsboble

Endelig var 2014 et godt år for vandkraften med meget vand i magasinerne, og det er én faktor, der gør det usikkert, om de opsigtsvækkende tal for 2014 markerer et definitivt vendepunkt for Kinas kulforbrug. Den kinesiske regering meddelte i november sidste år, at man går efter et vendepunkt i 2020. I lyset af den seneste udvikling og forudsat et fortsat højt grønt ambitionsniveau vurderer Greenpeace, at det kan ske »i god tid før 2020 og på et meget lavere niveau end beskrevet i regeringens eksisterende planer«.

Kul er stadig med 66 pct. den dominerende kilde i Kinas energiforsyning. Ifølge Lauri Myllyvirta, energimedarbejder hos Greenpeace International, er der fortsat en udbygning med kulkraftværker i gang i Kina. Han tror imidlertid ikke, at det vil føre til fornyet vækst i kulforbruget.

»I stedet udgør den fortsatte ophobning af kulfyrede kraftværker en investeringsboble, som vil briste, når overkapaciteten bliver for stor til at ignorere,« mener Lauri Myllyvirta.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Det lyder da meget godt.

morten Hansen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det kan jo gå rigtig hurtigt med den omstilling.

Steffen Gliese

Det er ligesom med et stop for forøgelsen af mennesker i verden: hvis man hjælper folk til kun at få et barn i blot en generation på verdensplan, er folketallet allerede i tilbagegang.
Hvis man i løbet af en måned systematisk opsætter solceller og forbinder til vindmøller i et distrikt, vil det pludselig være CO2-neutralt eller måske, i heldigste fald CO2-negativt.

Michael Reves, morten Hansen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

Når Kina nu tar´føringen i sin energiproduktion med “Present Solar Energy” (PSE) så rykker det jo nok lidt mere i den rigtige retning.
Tendensen er soleklar.

Nu hvor de ikke længere kan sælge alle deres solpaneler til udlandet fordi Amerikanerne gasser hele verden med deres miljødræbende fracking produkter, bliver de jo nødt til at bruge dem selv :-o

endnu en solstråle-historie fra den virkelige verden.

Henning Egholk

Vi har brug for de positive klimahistorier. 1% mindre CO2 i Kina er da en del, og mindre kulanvendelse er fint. Kul skal udfases, også i EU!
PS hvad gør du selv? Et sol-celleanlæg er faldet ca.40% i pris. Du skal selv bruge så meget som muligt af produceret strøm time for time, du får 60øre pr. Kwh du sender i nettet. Investering tjent hjem på 6-8år.

Lone Christensen

Dejligt med nogle positive nyheder!

Kære meddebattører,
det er da godt, at Kina forøger andelen af vedvarende energi, men hvis Danmark have haft et tilsvarende fald, ville I vel have skrevet allesammen, at det slet ikke er godt nok?

Jens Harder Vingaard Larsen

Erik nu er det jo også lettere for dk end kina at ændre sit energimatriks procentvis da totalforbrug er meget mindre. Altså rent praktisk, politisk er det nok lettere i kina. Længe leve et-partisystemet

Erik, det er kun begyndelsen. Vent og se til der virkelig kommer gang i projektet med at vende den russiske gas- og oliestrøm væk fra Europa over mod Østen og Kina.
http://rt.com/business/236211-russia-china-oil-gas/