Baggrund
Læsetid: 3 min.

Nigeriansk præsidentkandidat lover at besejre Boko Haram

Muhammadu Buhari, Goodluck Jonathans nærmeste udfordrer ved valget i Nigeria sidst i marts, hævder, at præsidenten har brugt statens penge på politisk propaganda og udsultet militæret
Udland
28. februar 2015

Den stærkeste udfordrer ved det nigerianske præsidentvalg, Muhammadu Buhari, har lovet at besejre Boko Haram-oprørerne i den nordlige del af landet ved at give regeringsstyrkerne bedre udstyr, mere uddannelse og bedre efterretningsoplysninger. Buhari, som er tidligere officer i hæren, siger, at hvis præsident Goodluck Jonathans regering havde brugt de samme ressourcer til at bekæmpe Boko Haram, som den har brugt til politiske formål, ville hæren kunne have reddet de mere end 270 skolepiger, der blev bortført af den ekstremistiske bevægelse i Chibok i april sidste år. Buharis parti, All Progressives Congress (APC), hævder, at mere end dobbelt så mange sikkerhedsstyrker blev indsat under et meget omstridt regionalvalg i staten Ekiti sidste år, end der er blevet udkommanderet mod Boko Haram:

»For os at se viser det tydeligt, at regeringens prioritet er at manipulere med valgene og ikke at gøre landet mere sikkert,« sagde Buhari torsdag på The Royal Institute of International Affairs i Chatham House i London.

Feje soldater

Buhari kritiserer de udtalelser, som Nigerias nationale sikkerhedsrådgiver, Sambo Dasuki, fremsatte samme sted i januar, da han begrundede nederlaget til Boko Haram med fejhed i hæren:

»Den kendsgerning, at det nigerianske militær bliver stemplet som kujoner af den nationale sikkerhedsrådgiver her i Chatham House, er professionelt set meget uheldigt,« sagde Buhari til The Guardian. »Som pensioneret general og tidligere statsoverhoved ved jeg alt om vores soldater. De er dygtige, veluddannede, patriotiske og altid parat til at gøre deres pligt for landet. Du kan finde vidner på vores militærs tapperhed i Burma, DR Congo, Sierra Leone, Liberia, Darfur og mange andre steder i verden, men hvad angår opstanden, har vores soldater hverken fået den nødvendige støtte eller de nødvendige incitamenter til at løse problemet.«

Buhari tilføjer: »Vi mener, at der er problemer med efterretningstjenesten og analysen af situationen. De burde vide, hvor pigerne fra Chibok, som nu har været bortført i mere end 10 måneder, befinder sig.«

Ferie fra valget

Buhari siger, at det nigerianske parlament er blevet forhindret i at finde ud af, hvad der er sket med de store pengesummer, som var blevet allokeret til forsvaret. Han betegner det som »en stor skændsel«, at hæren ikke har formået at beskytte de 14 selvstyreområder, som Boko Haram har erobret. I løbet af de seneste uger er oprørerne blevet trængt tilbage, men Buhari tvivler på den nigerianske hærchefs påstand om, at krigen næsten er forbi:

»Den internationale presse bør komme og tjekke det, de hævder,« siger Buhari.

Han peger også på den kendsgerning, at en stor del af den militære succes i kampene mod Boko Haram skyldes soldater fra Tchad:

»Regeringen har ikke gjort noget for en flerdimensional løsning på problemet, hvilket skaber en situation, hvor vi er blevet afhængige af, at vores naboer vil komme os til undsætning,« siger Buhari.

Han hævder, at hvis han bliver valgt i det spændingsmættede præsidentvalg den 28. marts, »vil verden ikke længere have nogen grund til at bekymre sig om Nigeria. Så vil landet være i stand til at hjælpe sig selv«.

Buhari siger:

»Nigeria vil genindtage sin stabiliserende rolle i Vestafrika, og ikke en tomme af Nigerias territorium vil blive tabt til fjender, for vi vil tage os af vores soldater, uanset om de er indkaldt til tjeneste eller ej. Vi vil give dem de nødvendige moderne våben og ammunition at arbejde med. Og vi vil forbedre efterretningsarbejdet og styrke grænsepatruljerne.«

Valget er allerede blevet udskudt seks uger på grund af sikkerhedsproblemer, men Buhari siger, at han ville modsætte sig yderligere udskydelser. Mens han talte på Chatham House, råbte regerings- og oppositionstilhængere ad hinanden på gaden udenfor. Buharis besøg i London er blevet et varmt politisk spørgsmål i Nigeria, efter at hans kritikere har hævdet, at den 72-årige tidligere soldat, der i to år stod i spidsen for en militærregering efter et kup i 1983, er blevet for gammel og svagelig til at lede regeringen.

»Efter at have besøgt 35 stater og holdt vælgermøder i Lagos, Kano og Abuja og derefter være blevet påtvunget seks ugers ferie har jeg forladt Nigeria for at få lidt fred. Det er grunden til, at jeg er her,« siger han og afviser at have problemer med helbredet.

Hans assistenter siger, at han vender tilbage til Nigeria i weekenden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her