Nyhed
Læsetid: 4 min.

USA’s fremtid er mangekønnet

Det går fremad for homo- bi- og transseksuelles rettigheder i USA. Udenrigsministeriet er på vej med den første LGBT-ambassadør, og CBS har lige ansat USA’s første transseksuelle korrespondent. Senere i år forventes Højesteret at give alle borgere i USA ret til at gifte sig – uanset seksuel præference
Tammy Baldwin blev valgt til det amerikanske senat i 2012 som den første åbent lesbiske kvinde. I dag er der i Kongressen syv åbent homoseksuelle medlemmer.

Darren Hauck

Udland
9. februar 2015

20. september 2011 var en mærkedag for USA’s homoseksuelle. Her blev reglen kendt under navnet don’t ask, don’t tell sat ud af kraft. Alle kan nu uanset seksualitet tjene i USA’s militær. I 2012 blev den første åbent lesbiske kvinde, Tammy Baldwin, valgt til det amerikanske senat. I dag – i 2015 – er det samlede antal homoseksuelle medlemmer af Kongressen syv – og ingen af dem har skjult deres seksuelle orientering for vælgerne.

Udviklingen frem mod en accept af seksuelle minoriteter tager i disse år for alvor fart i USA. For første gang i supermagtens historie siger et flertal af delstaterne ja til homoægteskaber. Ydermere venter der en skelsættende afgørelse fra den amerikanske højesteret, som senest 17. april skal beslutte, om forfatningens 14. tilføjelse, der stiller alle borgere lige for loven, betyder, at ingen stat kan nægte homoseksuelle retten til at gifte sig. Langt de fleste iagttagere forudser, at Højesteret vil gøre homoægteskaber til en føderal ret på linje med den fri abort.

Banebrydende højesteretsdom

Selve beslutningen om at tage stilling, der blev taget 16. januar i år, er i sig selv banebrydende, for domstolen har flere gange afvist emnet og sendt det tilbage til staterne.

Grunden til, at Domstolen har skiftet kurs, skyldes imidlertid næppe blot en skiftende folkestemning, men den amerikanske skattelovgivning. Forbundsregeringen, der indkræver den føderale portion af amerikanernes skat, har nemlig besluttet sig for at ligestille de to typer ægteskaber. Homoseksuelle ægteskaber er hermed ligestillet skattemæssigt mht. et gode som pension.

Men hvis parret bor i en stat, som ikke godkender ægteskabet, får man et problem i forhold til, om statens eller de føderale myndigheders afgørelse skal gælde.

Og forbundsdomstolen har historisk valgt ikke at sabotere den føderale regering i skattespørgsmål.

Hvad der også er værd at notere, er, at formanden for det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus, John Boehner, på forhånd har udtalt, at partiet ikke vil kritisere en sådan afgørelse.

Et ja fra Højesteret vil være det største gennembrud nogensinde for seksuelle minoriteters ligestilling i USA.

USA’s første LGBT-udsending

Lige før Højesteret kommer med sin afgørelse, vil der blive sendt et andet kraftigt signal fra regeringen. Sidst i februar vil udenrigsminister John Kerry udnævne USA’s første globale LGBT-udsending: »Udsendingen vil være homoseksuel og vil blive USA’s første diplomat nogensinde med fokus på LGBT- emner,« skriver State Department i en e-mail til tidsskriftet Mother Jones.

Hvis man tager de globale briller på, vil den nye diplomat få nok at gøre. I lande som Gambia, Nigeria, Somalia og Uganda havner man i fængsel på livstid blot for at være homoseksuel. I en række lande som Rusland og Kirgisistan er det forbudt at udbrede såkaldt ’homoseksuel propaganda’, og i flere lande i Mellemøsten, f.eks. Iran, Yemen og Saudi Arabien, kan man risikere dødsstraf for homoaktiviteter.

Alt i alt er LGBT-personer kriminaliseret i 76 lande ifølge Ngo’en Human Rights Campaign.

Men her trækker amerikanerne altså den stik modsatte vej. Et klart flertal af USA’s borgere siger ja til homoægteskaber. I 2001 gik 57 procent imod og kun 33 procent var positive. I dag er tallene 52 procent for og 40 procent imod med en kæmpe overvægt af jasigere blandt de unge, hvorfor tendensen hen imod accept kun vil vokse.

Den sidste store kamp

I kulturen går det også fremad. Ikke at det liberale Hollywood har været hurtig på aftrækkeren, men der kommer flere film og tv-serier med homoseksuelle eller transkønnede figurer på rollelisten. Eksempelvis We’re the Millers, Dallas Buyers Club, Battle of the Year, Hung, Dirty Work, Orange is the New Black, Boys Don’t Cry, og blokbuster-fantasy hittet The Mortal Instruments: City of Bones.

I sidste uge skrev den store broadcast-tv-station CBS tv-historie ved at ansætte Zoey Tur (tidligere kendt under navnet ’Chopper Bob’) som sin første transkønnede special correspondent med start 1. februar. Tur bliver fremover en fast del af holdet bag det prisvindende featureprogram Inside Edition. Tur kalder selv sin ansættelse for en sejr »i Amerikas sidste store kamp på borgerrettighedsfronten«.

Tilsvarende er sociale medier som Facebook også begyndt at acceptere andre slags køn end mand eller kvinde, lige som det populære amerikanske datingsite OKCupid har hele 50 varianter på menuen herunder f.eks. agender, androgyn, pangender og transperson.

Et tredje køn

Endelig sker der også ting og sager på uddannelsesfronten. University of Vermont har som det første store universitet i USA netop vedtaget, at de studerende kan vælge et ’tredje køn’ f.eks. på deres eksamensbevis. I en artikel i New York Times i sidste uge fremgår det, at universitetet »nu accepterer, at kønsidentitet ikke er en binær kategori så som mand/kvinde, men snarere et kontinuum, inden for hvilket et individ kan befinde sig afhængig af en lang række faktorer så som anatomi, kromosomer, hormoner og følelser«.

På andre universiteter og gymnasier i hele USA presser LGBTQ-folket på for at få lignende rettigheder f.eks. på Penn State, University at Albany, University of Chicago, University of Wisconsin og University of California.

Beslutningerne har også praktiske konsekvenser såsom opførelsen af kønsneutrale badeværelser og kollegier, hvor mange i dag er kønsopdelte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Vesterbro-Hansen

Det er jo fremragende nyheder.

Her kan selv den mest sortseende socialist dårligt komme med et surt opstød.

Vestlig debat samler sig ivrigt om emner som, onani, bøsselesbisme, kendisgossip, numsehulsslikkeri, som bevis på Vesten overlegne kulturelle stade...

Søren Kristensen

Ægte frihed er når alle borgere får ret til at skifte køn, men selvfølgelig kun hvis de har råd til det.

Niels Engelsted

Kønsidentitet er ikke er en binær kategori så som mand/kvinde, men snarere et kontinuum, inden for hvilket et individ kan befinde sig afhængig af en lang række faktorer så som anatomi, kromosomer, hormoner og følelser.

Men helt valgfrie er disse faktorer nok ikke.