Analyse
Læsetid: 4 min.

Chokrapport om politivold og racisme i amerikansk by

Politidrabet på en 18-årig sort dreng i Ferguson sidste sommer skal ifølge det amerikanske justitsministerium ses i sammenhæng med en hvid magtstrukturs systematiske fornedrelse og udbytning af sorte borgere
Demonstranter foran politistationen i Ferguson, hvor politiet skød og dræbte den 18-årige Michael Brown i august sidste år. En ny rapport fra det amerikanske justitsministerium bekræfter nu, at byen er præget af systematisk forskelsbehandling af hvide og sorte borgere.

Whitney Curtis

Udland
6. marts 2015

En gang imellem illustrerer anekdoter fra det virkelige liv langt mere effektivt den politibrutalitet og racistiske adfærd, sorte amerikanere er udsat for hver dag.

Her er én af dem: I sommeren 2012 sad en 32-årig sort mand i Ferguson, Missouri og kølede af i sin bil efter at have spillet basketball. Bilruderne var lidt mere blændet, end det er tilladt ifølge byens reglement. Ellers var der ikke noget mistænkeligt ved situationen.

Men for en politibetjent var de mørke ruder god grund til at få has på den sorte fyr. Han beskyldte manden for at være pædofil. Han forbød ham at bruge sin mobil. Han beordrede ham ud af bilen og kropsvisiterede ham for våben. Han forlangte at ransage bilen. Det afviste den 32-årige sorte mand med henvisning til den fjerde tilføjelse til USA’s forfatning, der forbyder urimelige ransagelser og i øvrigt kræver dommerkendelse. Betjenten trak sin tjenestepistol, rettede den imod mandens hoved og erklærede ham for arresteret.

På politistationen blev den sorte mand sigtet for otte forskellige lovovertrædelser herunder mened. Han skulle have opgivet fornavnet Mike, mens det formelt set var Michael, og en bopæl, der ikke stod på hans kørekort. Han blev også sigtet for at have en udløbet tilladelse som byggeentreprenør og for ikke at have papiret på sig, da han blev arresteret.

På grund af de otte sigtelser mistede manden sit arbejde som entreprenør for den amerikanske forbundstat og blev arbejdsløs.

Denne historie er taget fra en rapport, som Justitsministeriet offentliggjorde onsdag efter en syv måneder lang undersøgelse af politibrutalitet og racisme i politistyrken i Ferguson, en mindre forstad til storbyen St. Louis i den gamle sydstat Missouri.

Den 100 sider lange rapport er barsk læsning og bekræfter til fulde, hvad USA’s sorte befolkning gennem årtier har fortalt medier og myndigheder uden at blive hørt: at de er udsat for en systematisk forskelsbehandling af de overvejende hvide politistyrker i USA’s små og store byer.

Michael Brown

Rapporten handler om forholdet mellem på den ene side politiet og myndighederne og på den anden side en sagesløs sort befolkning i Ferguson, hvor den 18-årige sorte mand Michael Brown blev skudt af en politibetjent i august sidste år. Drabet udløste demonstrationer og uroligheder, der tiltrak sorte, hvide og latino-demonstranter fra hele USA.

I løbet af kort tid forvandledes mordet på Brown til en protestbevægelse, hvis mest kendte slagord er »Black Lives Matter«. Det efterfølgende politidrab på 12-årige Tamir Rice i Cleveland og stranguleringen af 40-årige Eric Garner i New York styrkede bevægelsen, der først i det nye år synes at have mistet noget af sin kraft og vitalitet.

Justitsministeriets uvildige rapport om forholdene i Fergusons politistyrke vil næppe være et chok for almindelige sorte borgere at læse. Justitsminister Eric Holder har gentagne gange fortalt personlige anekdoter om politiets uberettigede antastning af ham som ung sort mand. Det samme har Barack Obama.

Men siden den officielle ophævelse af raceadskillelsen i USA’s sydstater i 1960’erne har intet regeringsdokument leveret et så chokerende vidnesbyrd om den daglige arrogance, brutalitet, fornedrelse og diskrimination, som sorte borgere bliver udsat for af hvide politibetjente.

Statistikken taler sit tydelige sprog. I Ferguson er 67 pct. af befolkningen sort, men i perioden 2012-14 var hele 85 pct. af bilerne, der blev stoppet af politiet, ejet af afroamerikanere. Sorte udgjorde 88 pct. af dem, der blev udsat for politivold og 93 pct. af de arresterede i 2012-14 var sorte.

Bag tallene skjuler sig et hvidt magtsystem, der ikke alene forskelsbehandler sorte. I Ferguson og – hævder sorte amerikanske ledere – i andre byer landet rundt med afroamerikanske beboere anvender politi og civile myndighedspersoner loven til at udbytte den fattige og sårbare del af befolkningen økonomisk.

I Ferguson giver det sig udslag i åbenlys pengeafpresning af sagesløse borgere med det ene formål at inddrive så store indtægter som muligt til dækning af de relativt høje lønninger, som politi, dommere, embedsmænd og kommunalpolitikere får.

I dette mafiøse magtsystem præmieres politibetjente af kommunalpolitikere for at pålægge borgerne så mange og så store bøder som muligt for alle mulige forseelser, der ofte – ifølge rapporten – er uberettigede og i alle tilfælde intet har at gøre med politiets hovedopgave: at beskytte borgerne.

Retten er underlagt politimesteren, hvorfor det står dommerne frit at afvise anker og fordoble og tredoble bøder, hvis ’synderen’ betaler for sent eller ikke har tilstrækkeligt med penge til at betale det fulde beløb. Domstolen sender jævnligt skyldnere i fængsel. Alene i 2014 var 9.000 af de omkring 21.000 borgere i Ferguson en kort tur bag tremmer. 95 pct. af disse var sorte.

Den økonomiske gevinst er ikke ubetydelig. Mellem 2010 og 2014 tredoblede kommunen sine indtægter fra bøder til 3 mio. dollar. Og det er de sorte, de fattige, de svage og de ældre, der betaler prisen.

Indtil 1960 boede Fergusons sorte forfædre i en lille enklave og havde ikke adgang til den ’hvide’ by efter solnedgang, hedder det i Justitsministeriet rapport. I dag bor de i Ferguson, men de er stadig andenrangsborgere.

Justitsminister Holder har beordret byen til at fremlægge en plan, der skal rette op på de dybe uretfærdigheder begået mod sorte borgere. Ellers vil han lægge sag an, og det kan blive dyrt for de ansvarlige. Men sorte byboere tror ikke på reformer. De vil i stedet have hele politistyrken og embedsværket fyret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"I dette mafiøse magtsystem præmieres politibetjente af kommunalpolitikere for at pålægge borgerne så mange og så store bøder som muligt for alle mulige forseelser, der ofte – ifølge rapporten – er uberettigede og i alle tilfælde intet har at gøre med politiets hovedopgave: at beskytte borgerne."

Det danske politi er på subtil vis underlagt et lignende system; man opstiller mål for diverse politiaktiviteter, x antal bøder givet f.eks. - hvilket indebærer en indtægtsdækket virksomhed, som indgår i politiets budget. Man hævder at bøderne virker forebyggende, men det er der intet belæg for at konkludere. Man hævder også at målet alene er forebyggelse, men så burde man jo arbejde på at forebygge trafikbødeudstedelserne, altså at der overhovedet er grund til at give bøderne. Hér forekommer høje, kvantitative mål for antallet af bøder en smule ... uproduktivt.

Søren Fosberg, Torben Arendal, Henrik Christensen, Per Jongberg, Emil Bisgaard Commerou, Nic Pedersen, Dorthe Jørgensen, John Hansen, Michal Bagger, Steffen Gliese, Jorgen Hansen, Rune Lund, lars abildgaard, Carsten Mortensen, Rasmus Knus, peter fonnesbech, Janus Agerbo og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Rasmussen

Hvad fanden er en "chokrapport"? Måske noget i stil med Ekstrabladets "dødstaxa", "rædselsbus", "terroristadvokat" eller "dødens port"? Og her gik man og troede, at tabloidpressen havde monopol på at opfinde den slags ord.

Niels Duus Nielsen

Var det ikke under Stalin, at det sovjetiske politi fik tildelt kvoter (normer) for arrestationer, der med vold og magt skulle opfyldes?

Men nu er det jo det kristne USA, det drejer sig om, så rationalet er jo nok, at vi alle er skyldige for Vorherre, politiet hjælper ham bare lidt, så Han ikke bliver alt for stresset på Dommedag.

Hvorfor danske politifolk får kvoter for trafikbøder kan jeg dog ikke se nogen grund til. Andet end at Mammon er Gud for politikerne.

David Zennaro, Bent Gregersen, Steffen Gliese, Jorgen Hansen, Ole Frank og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Sålænge vi er underlagt de financielle markeder, vil vi også se en regering, uanset hvem det er, som vil flå pengene fra borgerne og skabe økonomisk armod for borgerne.

Større kapital behov vil skabe grovere metoder.

Torben Arendal, John Hansen, Jan Pedersen, Katrine Visby, Carsten Mortensen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Erstat USA med Danmark, sort med muslin, så kunne noget lunde det samme skrives i en rapport.

Dorthe Jørgensen, Birgit Horn, Ole Frank, Rune Lund og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Erik ludvisen

Mange,sorte?, har stemt paa Sheriffen,politimesteren,og borgmesteren,ellers var de jo ikke valgt?

peter fonnesbech

" Og det land påberåber sig retten til at optræde som rollemodel for resten af verden."

Politiet ,dommerne og embedsmændene tørrer jo røv med Uafhængighedserklæringen hver eneste dag.

Tommy Knudsen, Steffen Gliese, Espen Bøgh og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

ULIGHED!

Det økonomiske apartheid systems moder USA, er plaget af generation efter generation af fattige farvede amerikanere, amerikanere der behandles som andenrangs borgere, hvordan kan det forekomme, slaveriet er afskaffet!

Slaveriet er afskaffet, det skulle man tro, men sandheden er en anden og den er få vej til Danmark, faktisk er den her allerede, men det bliver meget være, hvor de socialt udsatte, som de farvede amerikanere, må tage 'to job', kun for at få brød på bordet til børnene, ikke hjælper det deres børn nok, til at børnene ikke selv, arver denne skæbne, nu sker det samme i Danmark.

Løndumpningspolisik for de socialt udsatte, fører til lavere skatteindtægter, der resultere i løbende udfasning af velfærdssamfundet og over i forsikringssamfundet, som kun de rige har råd til,

Det starter med faldende skatteindtægter, i takt med lønnen falder for de fattige, samtidig med de rige får skatte nedsættelser, foruden den stats beskyttet skatteunddragelse, de rige får hjælp til, ved direkte hjælp fra staten, som DONG salget, Thule-basen service aftalen og de internationale virksomheder der ikke betaler skat i årevis, eller indirekte, hvor staten ikke forfølgere skatteunddragelse, som i de udlandske skatte sager, der bliver ikke råd til velfærd og 1-2-3 det USA'ske økonomiske apartheid system, er indført i Danmark, hvor fattigdom bliver arveligt, forårsaget af fysisk dårlig trivsel fra barnsben ikke råd til ordentlig mad og sundhed generelt, for mennesker uden sundhedsforsikring.

Læs artiklen igen, ulighed 'apartheid' fører til spændinger i samfundet!

Torben Arendal, Ole Frank, Henrik Christensen, John Hansen, Michal Bagger, Olav Bo Hessellund, peter fonnesbech, Jan Pedersen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Lars Peter Simonsen

Præmissen her er, at hudfarven alene gør dig mistænkelig i myndighedernes øjne. Det kan ikke sammenlignes med danske trafikbøder...

Ole Frank, Niels Duus Nielsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Lars P. Simonsen og det er ikke tilfældet i Danmark?, politiet er ikke nær så belastede, med de har deres perlehøns, men politisk, er der ikke meget hjælp til farvede Europæere og presset på fort Europa er voksende, men det er en anden snak.

PS. Der er også fattige hvide i amerikanere, de er lige så fattige, men mindre forfulgte.

Marianne Rasmussen

Det danske politi er mindst lige så forudindtagede mod enhver med en bare lidt anden hudfarve - vær ikke i tvivl om det! Jeg taler af erfaring.

Ole Frank, Emil Bisgaard Commerou, Dorthe Jørgensen, Freddy Andersen, Jorgen Hansen, Christel Gruner-Olesen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jorgen Hansen

@Erik Ludvigsen "Mange,sorte?, har stemt paa Sheriffen,politimesteren,og borgmesteren,ellers var de jo ikke valgt?"
Jeg tror du må genlæse reglerne for afgivelse af stemmer det pågældende sted i US!!! Du kan være mere end 100% sikker på at det IKKE er et flertal blandt de sorte som har stemt overhovedet, hvis du tjekker så er systemet indrettet på en sådan måde, at du kan forhindre forskellige i at afgive stemme ved sådanne valg. F.ex. ved at forhindre tidligere straffede personer i retten til at stemme, som er mere end normalt i de fleste delstater i US - det vil i dette tilfælde forhindre 9.000 sorte i at stemme. Derudover skal du være registreret o.s.v.

Torben Arendal, Henrik Christensen, Emil Bisgaard Commerou, Dorthe Jørgensen, Bent Gregersen, Steffen Gliese og Erik ludvisen anbefalede denne kommentar
Jens Haushøj

"Erstat USA med Danmark, sort med muslin, så kunne noget lunde det samme skrives i en rapport."

Ja sager der involverer politivold og mord på muslimer fyger jo som en steppebrand over det ganske land!

Udvis eventuelt lidt respekt for den kamp underklassen udkæmper i USA og drop de farverige analogier med udgangspunkt i de stakkels danske muslimer - Selvom de selvfølgelig er vældigt populære heromkring.

Søren Fosberg, Sune Olsen, Preben Haagensen, Hans Aagaard og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Haushøj

"PS. Der er også fattige hvide i amerikanere, de er lige så fattige, men mindre forfulgte."

Til gengæld har de ofte status af at være de absolut laveste i samfundet. White-trash klientellet betragtes i vid udstrækning som USA´s definitivt værste undermennesker - Svage og uønskede.

Om dette så tager udgangspunkt i en tankegang, der vurderer at man som hvid har nemmere ved at klare sig, skal jeg lade være usagt, men det virker sandsynligt.

Preben Haagensen, Levi Jahnsen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Freddy Andersen

Det Danske politi er en lukket klub som dækker over sig selv.

Erik ludvisen

@hansen
9000 afroamarikanere kan ikke stemme.
Det kan de andren jo heller ikke,hvis de har en dom?

Det her er et alvorligt emne, og derfor er det pisseirriterende at man bare slynger statistik ud, uden at forholde sig til hvad man kan konkludere ud fra tallene,
samt hvilke fordsætninger man gør sig.
Tallene kunne jo faktisk lige så godt påvise at sorte begik flere forbrydelser end resten, hvis kausaliteten gik den anden vej, og man forudsatte at politiet IKKE havde præferencer når de besluttede sig for hvem de ville anholde.
Altså er øvelsen ikke at påvise en statistisk skævhed, men påvise hvad den skyldes.
Bias hos politiet eller overrepræsentation af kriminelle blandt sorte.
Jeg syntes Martin Burcharth har en tendens til at blive ophidset, og at udnævne den samlede sorte befolkning I Ferguson til at være sagesløs, er nok at stramme den en tand for meget.

Philip B. Johnsen

Jens Haushøj 12:32
Nej der er ingen formildende omstændigheder, fattigdom kender ikke forskel på folk.

Jens Haushøj

Pihilip - Hvilke "formildende omstændigheder" hentyder du til?

erik mørk thomsen

Jens Haushøj
Nu er det ikke drab, rapporten beskæftige sig med, men den daglige chikane, sorte bliver udsat for.
En ligne chikane, blive musliner og andre, ikke vestlige fødte folk, udsat for her i Danmark.
Og det er den daglige, smålige chikane, , der skaber modsætningen til samfundet.
Ikke kun for dem, der er på den forkerte side af loven, men også for alle andre.
Hvem vil hjælpe politiet, må man selv har oplevet, at blive chikane af den, uden grund?
jeg ville i hvert fald ikke.

Niels Duus Nielsen, Ole Frank og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Erik Ludvisen

De stemmer ikke on politichefen i Ferguson. Han er udpeget af byens politisike ledelse.
Valgprocenten sidte gang var omkring de 12%, med flere hvide deltagere end sorte.

Jens Haushøj

"erik mørk thomsen" - Din udmelding kan jeg ikke rigtig gøre så meget med - Er der nogen former for bevis for denne opførsel?

Philip B. Johnsen

Jens Haushøj 12:32
Fattigdom er fattidom, så er den ikke længere, men der sammenhæng mellem fattigdom og fremmedtjentlighed, mere lighed i samfundet, skaber bedre sammenhæng i samfundet, det formilder spændinger.

Kan vi muligvis, blive enige om, hvis der var arbejde til alle, ingen fik understøttelse, der er i stand til, at tage et ordinært arbejde, hvor lønnen var til, at leve sundt og med tag over hoved for og skatten dækkede omkostningerne, til velfærdssamfundet, med skoler og sygehuse mm., samt dette med, lige adgang til samme kvalitet, så var spændingerne generelt mindre i samfundet.

Med andre ord, ulighed 'er' et problem, der skaber spændinger, helt generelt i samfundet.

Fattigdom er fattigdom, ikke godt for nogen eller noget, bortset for dem, der bliver rige, på andres fattigdom og den ulighed, kan resten af befolkningen, godt leve uden.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Niels Duus Nielsen, peter fonnesbech og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Dansk politi er ofte heller ikke behageligt at møde, selv om man ligner en hvid dansker, hvis man har et andet pas.

Der er absolut ingen tvivl om, at store dele af politistyrken in negerdistrikter er vanvittigt racistiske. Men tallene i artiklen dokumenterer faktisk INGENTING. Statistisk er det absolut muligt, at kun halvt så stor en procentdel af hvide i området opfører sig voldeligt eller irrationelt ved mødet med politiet.

I realiteten er mange personer, som opholder sig permanent på gaden, professionelle forbrydere. Jeg er modstander af usas vanvittige narko- og prostitutions-love, der tilgodeser nogle religiøse tosser, men hvis betjente er pissetrætte af vaneforbrydere, og faktisk kan genkende dem på lang afstand, så bliver de knaldet på alle mulige småting.

Hvis jeg fx. kører rundt i to uger med en udbrændt baglygte (ligesom jeg gør nu), så bliver jeg først stoppet for det, når en betjent tror, jeg er beruset. Så snart han har set, jeg er ædru men bare kører dårligt, kan jeg gå igen. Hvis det er en hæler eller alfons eller narkohandler, som ikke lige har stoffer på sin person, så bliver han arresteret, fordi han er sort.

Jeg har det svært med konstruerede anklager, hvor vaneforbryderen helt klart IKKE har haft mere rod i papirerne og baglygten og de tonede ruder, end alle mulige andre. Men betjenten ved givetvis en hel del, som ikke holder i en retssag. I et lov-og-orden samfund, kan du kun angribes for det, der holder i en retssag.

I danmark er der en del mennesker, der færdes på gaden for at sælge og levere varer, og går med rygmærker, knive, skydevåben, osv. Det danske politi bruger givetvis resourcer på at chikanere dem for bagateller.

Oscar Ibrahim

LAND OF FREEDOM!

Nej. Just no!

Checks and balances?
Tjaa, den udøvende magt (præsidenten) er også i besiddelse af den dømmende magt (han kan benåde)

Derudover, så har anklagemyndigheden, justitsministeriet et tæt samarbejde med politiet, hvilket nok forklarer, hvorfor politiet, senest belyst med denne sag, er hævet over loven.

Er det det, som I kalder for et demokrati med et velfungerende retssystem der er retfærdigt over for alle? Forhåbentlig ikke.

Lasse Reinhold

Hvad var de resterende 4 anklagepunkter ud af de 8? Jeg sidder og tænker, om han måske var voldelig, eller at pædofilianklagen viste sig at være sand? Giv os da den fulde historie, ellers lyder det mistænkeligt bare som propaganga. Hvilket jo er ærgeligt hvis der virkelig er noget om historien.

Lasse Reinhold

Hvad var de resterende 4 anklagepunkter ud af de 8? Jeg sidder og tænker, om han måske var voldelig, eller at pædofilianklagen viste sig at være sand? Giv os da den fulde historie, ellers lyder det mistænkeligt bare som propaganda. Hvilket jo er ærgeligt hvis der virkelig er noget om historien.