Læsetid: 2 min.

Forskning gør op med ensidigt syn på menneskehandlere

Ny forskning i rumænsk menneskehandel peger på, at vores opfattelse af menneskehandel er præget af stereotyper. Vi ser menneskehandleren som den ultimative skurk og den handlede kvinde som et entydigt offer. I virkeligheden er der ofte tale om par i kærestelignende forhold
21. marts 2015

De rumænske mænd og kvinder, som tager til Vesteuropa for at tjene penge på at lade kvinden sælge sex, er ofte i kærestelignende forhold. Det er en af konklusionerne i antropologen Trine Mygind Korsbys ph.d.-afhandling, som hun i går forsvarede på Københavns Universitet. Hun har i forbindelse med afhandlingen boet ti måneder blandt menneskehandlere i Rumænien: »Der var meget omsorg i relationerne. Alfonserne holdt ret meget af de piger, som de arbejdede med. De talte i en ’vi er kærester’-diskurs,« siger Trine Korsby.

Det udfordrer det billede, som mange i Vesteuropa har af menneskehandleren som den onde og udspekulerede bagmand, der tjener penge på at udnytte kvinden. I virkeligheden er der tale om langt mere komplekse forhold. Ofte kommer de fra meget fattige kår og tager sammen til udlandet for at tjene penge: »De er måske ikke kærester i en skandinavisk forståelse, hvor der helst ikke skal være penge involveret. Men mange steder rundt om i verden har man andre syn på kærlighed,« siger Trine Mygind Korsby.

Virkeligheden er ikke altid så sort/hvid

Information bragte den 28. februar historien om det rumænske par Ramona og Negip, hvor kvinden i retten fastholdt, at hun ikke var et offer – og at de to var kærester. Trine Mygind Korsby kender ikke den konkrete sag og kan derfor ikke udtale sig om den. Men mange af kvinderne ser ikke mændene som de store forbrydere, fortæller hun. »I mange tilfælde ved kvinden udmærket godt, at det var for at arbejde som sexarbejder, at de tog af sted. Tingene gik måske ikke helt som planlagt, men hun føler sig ikke på den måde svigtet.«

Samme indtryk har jurist Maja Løvbjerg Hansen, der gennem sit arbejde i Gadejuristen kender adskillige sexarbejdere. Hun mener, at vi kigger på menneskehandel ud fra vores egen forestillingsverden: »Når der er sex involveret, så har vi det sådan, at det kan der ikke være nogen, der vælger frivilligt. Det må partout være en form for tvang,« siger hun.

Jeannie Hegstrup fra Center mod Menneskehandel, som hører under Socialstyrelsen, er enig i, at virkeligheden »ikke altid er så sort/hvid«. Også hun vurderer, at nogle af kvinderne »godt er klar over, hvad de skal tjene penge på«, og hun oplever, at de gør det for at hjælpe sig selv eller familien ud af fattigdom. Men det gælder ikke dem alle, understreger hun: »For lige at nuancere det lidt igen, så er der altså også nogle, som rent faktisk er blevet snydt og bedraget. Der er dem, som troede, at de skulle herop og lave noget andet, og som er reelle ofre,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Igen: jeg ved ikke, hvem der anlægger den parodi af et virkelighedssyn, der beskrives i artiklen. Børn, der endnu ikke har opdaget følelsers og relationers kompleksitet?

Interessant. Man kan håbe resultaterne når over sundet hvor hattedameriet er gået fuldständigt i selvsving om alt hvad der vedrörer sex. Det er nok desvärre for meget at håbe på.

Karla F. Fontane, Claus Oreskov, Morten Jespersen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Det er altid rat at se mere nuancerede vinkler og på et tidspunkt vil vi også se en mere inkluderende vinkel fra kvinderne.

”at nogle af kvinderne »godt er klar over, hvad de skal tjene penge på«, og hun oplever, at de gør det for at hjælpe sig selv eller familien ud af fattigdom."

Dette forhold er næppe forbeholdt kvinderne.

Vibeke Hansen

Det er forkert af Information at præsentere resultaterne af Trine Myginds forskning som ny viden. Dem, der til dagligt arbejder med bekæmpelse af menneskehandel har i årevis vidst, at de omtalte "kærestelignende forhold", kombineret med stort armod i hjemlandene, er nogle af forudsætningerne for, at menneskehandel desværre trives i bedste velgående.

Karla F. Fontane, Nille Torsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
randi christiansen

»Når der er sex involveret, så har vi det sådan, at det kan der ikke være nogen, der vælger frivilligt. Det må partout være en form for tvang,« siger hun."

Der er i den grad tale om tvang > økonomisk tvang. Ansvaret herfor søges som sædvanlig belejligt tørret af på ofrene, mens de egentlig ansvarlige for den eksisterende økonomiske verdensuorden vasker deres hænder. At akademisk uddannede ignorerer den præmis er betegnende for et generelt lavt etisk og moralsk bevidsthedsniveau.

Jeg er en meget berejst mand. Og kan sige, at det folk i verden, jeg har mødt, som er mest tilbøjelig til at danne stereotyper om verden ude for Danmark, som intet eller meget lidt har med virkeligheden at gøre, er Danskere. Jeg ser som oftest næsten ingen forbindelse mellem det, danske medier og politikere beskriver om forhold uden for landet og de faktiske forhold. Der er altså umådelig megen enfoldighed i landet.

Karsten Aaen, Gert Selmer Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Sørensen

randi christiansen

Jamen alt lønarbejde på bunden af samfundet er jo økonomisk tvang.

Om man gør rent, sidder ved samlebånd eller sælger sex.
Det er kun moralen der sætter grænserne her.

Og igen, det er nemt at være moralsk når man selv har andre alternativer end at sidde ved et samlebånd i 8 timer om dagen for 110 Kr/t...

Hattedamer, siger jeg bare.

Karla F. Fontane, Klavs Hansen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

randi christiansen
Hvis du ikke allerede har læst Boomeritis og Teorien der forklarer det hele, af Ken Wilber. vil jeg varmt anbefale dem, jeg tror du vil elske dem.