Læsetid: 7 min.

Hvor kan man henvende sig, hvis man er blevet ramt af en dansk bombe?

Lukkethed er hovedproblemet i krigen mod IS, men Danmark bør gøre mere for at give civile bombeofre mulighed for at klage, mener Amnesty International, der kræver klare svar fra forsvarsminister Nicolai Wammen
Irakiske soldater inspicerer bombede bygninger i Tikrit, som i den senste tid også er blevet bombemål for den internationale koalition.

Irakiske soldater inspicerer bombede bygninger i Tikrit, som i den senste tid også er blevet bombemål for den internationale koalition.

Scanpix

30. marts 2015

Hvis pårørende til civile bombeofre mener, at danske kampfly slog deres kære ihjel, kan de »kontakte irakiske, nationale myndigheder, en dansk myndighed eller koalitionen«. Sådan lyder det i et svar fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til Forsvarsudvalget.

Men folkeretsjurister vurderer, at det i praksis vil være umuligt for civile ofre for danske bombardementer at sagsøge Danmark. Ofrene vil foruden at skulle bevise, at Danmark stod bag angrebet, også skulle overbevise en dommer om, at angrebet var i strid med krigens regler.

Ministerens svar er en del af en række tilbagemeldinger på spørgsmål stillet af Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jan Pedersen
Jan Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"I al-Hamedis tilfælde kunne Information og DR konkludere, at danske fly havde bombet i samme område, fordi Forsvaret hver dag under Libyen-krigen oplyste, hvilke geografiske områder, de danske F-16-fly have været indsat i. Under den igangværende Irak-krig offentliggør Forsvaret kun ugentlige og mindre præcise oplysninger om de danske missioner."

Åh, javel.

Børge Rahbech Jensen

For det første findes sjældent klageadgang for ofre for krige.
For det andet udfører de danske kampfly sine angreb mod IS på vegne af Iraks regering, så vidt jeg husker. Hvis det er korrekt, må klager stiles til Iraks regering.

Er Amnesty International egentlig ikke bedst kendt for dels støtte til kriminelle og dels rapporter, som USAs skiftende præsidenter har brugt som begrundelser for militære indgreb herunder invasioner?

De krigsliderlige folk i forsvaret har misforstået formålet med krig.

Krig er en god måde at skille os af med overskudshanner. Når vi sender dem ned for at skyde løs efter strubesnittere og bombe landsbyboere, er det sgu ikke meningen, de skal overleve allesammen.

De få overlevende krigs-hanner bliver belønnet med penge af staten og sex af letpåvirkelige hunner, som tak fordi de statistisk set skilte os af med et overskud af hanner.

Hvis de allesammen overlever, og forventer taknemmelighed, og ovenikøbet koster os en ekstraregning for ufuldkomne folkemord, så har de fejlet på alle fronter. Vi er jo i virkeligheden komplet ligeglade med både strubesnittere og landsbyboere, bare de ikke koster os noget herhjemme i lænestolen.

Og der jo altså ikke meget heltemodtagelse, hvis de ikke har løst deres hovedopgave, nemlig at efterlade en masse jenser enten sejrrige eller døde, langt, langt væk fra det danske kontanthjælpssystem.

Thomas H. Pedersen

"De få overlevende krigs-hanner bliver belønnet med penge af staten og sex af letpåvirkelige hunner, som tak fordi de statistisk set skilte os af med et overskud af hanner."

Uffe. hvor mange penge taler vi om? og de let påvirkelige hunner hvordan kommer man i kontakt med dem. For har da totalt overset det i min kontrakt hilsen en af de overlevende krigs-hanner

@Thomas: Det er jo det, der er problemet - systemet virke sgu ikke helt efter hensigten... Spøg til side, så er det da glædeligt, at du overlevede. Jeg ville bare have foretrukket, vi slet ikke investerede i invasioner. Både af hensyn til de udsendte, til de invaderede, og til mine skattekroner.

Herovre vestpå forsøger vi uden meget succes at lappe sammen på traumer og sociale problemer efter en udstationering, men mange af de udstationerede rekrutteres fra ustabile distrikter, og har meget svært ved at finde civilt arbejde bagefter.

Det er bittert at høre annekdoter fra "veteran social workers", der ikke kan gøre den store forskel for de menneskelige rester. Og det er givetvis endnu værre for de invaderede ofre.

Vi skal simpelthen holde op med at invadere andre lande.

@Jagtar: Vores presse opererer kun som "embedded", dvs. støttet, styret, og belønnet af de amerikanske styrker.

Hvis vores tropper ikke har brug for pressedækning, kan pressen de facto ikke operere.

Når "uafhængige" (dvs. anti-amerikanske-hær) journalister prøver selv, kan de blive fanget i krydsilden og henrettet af vores tropper, eller blive taget som gidsler af strubesnitterne, eller hutle sig igennem på egen hånd, uden tolke, uden gode restauranter, uden god transport...

De amerikanske tropper hjælper faktisk journalister rigtig meget, men har naturligvis sikkerhedsmæssige og politiske hensyn, der skal respekteres. Antidemokratisk, ja absolut. Men bedre end at blive skudt eller fanget eller bare strande hjælpeløs.

Derfor!

@Uffe: Alligevel undrer det mig, at lokalt optagede billeder og videoklip ikke finder vej til medierne. Der er et mere end interessant misforhold mellem antallet af flyangreb og manglen på billeddækning selv i den mindst ringe. Mængden af mobiltelefoner og internethastighed i almindelighed taget i betragtning.