Interview
Læsetid: 3 min.

Kommissær: Sidste chance for at genoprette tilliden

EU er i et kapløb med tiden for at genvinde befolkningernes tillid oven på finanskrisen, mener kommissæren med ansvar for bedre regulering i EU. Hurtige resultater og mere magt til de nationale ministre og parlamenter er en del af hans opskrift
Hollandske Frans Timmermans har som kommissær ansvaret for bedre regulering i EU. Og han er ambitiøs: ’Jeg vil se resultater inden for et år, for ellers er strukturerne inden for EU-systemet sådan, at det bare vil resultere i en tilbagevenden til det, vi altid har gjort.’

Vincent Kessler

Udland
9. marts 2015

Der er et behov for forandring i Bruxelles – og det skal gå stærkt.

Det var budskabet fra den nye Europa-Kommissions mand med ansvar for bedre regulering, kommissær og førsteviceformand Frans Timmermans, i en tale i Reuters’ hovedkvarter i London torsdag. I lyset af de populistiske partiers succes – både ved europaparlamentsvalget i maj sidste år og ved nationale valg lige siden – er business as usual ikke længere en mulighed, sagde han i talen.

»Jeg sagde ja til dette job, fordi jeg mener, at det er sidste chance for at få det til at fungere. Vi – jeg – har travlt, så borgerne i medlemslandene kan se, at vi kan levere varen. Min erfaring med vælgerne er, at ja, de ønsker, at vi lytter, men de vil også se resultater,« sagde Timmermans, der er tidligere hollandsk udenrigsminister.

»Jeg vil se resultater inden for et år, for ellers er strukturerne inden for EU-systemet sådan, at det bare vil resultere i en tilbagevenden til det, vi altid har gjort,« tilføjede han på en konference arrangeret af tænketanken Policy Network.

Mindre EU

En af Frans Timmermans opgaver er at skære ’det overflødige EU’ væk og sikre, at kun de mest nødvendige lovforslag fremover fremsættes. Opgaven er en del af kommissionsformand Jean-Claude Junckers svar på kritik fra bl.a. den britiske regering om, at EU blander sig i alt for meget. Junckers arbejdsprogram for 2015 udgør som resultat kun 23 nye initiativer – omkring en femtedel af det antal, den forrige kommission fremsatte, ifølge Reuters.

Timmermans har desuden trukket 80 eksisterende lovforslag tilbage i et forsøg på at reducere bureaukratiet for særligt små og mellemstore virksomheder i Europa.

»Nogle gange er der en tendens i Bruxelles til at tænke: ’Jeg lovgiver, derfor er jeg’. Det ønsker jeg at ændre og kun fokusere på, hvad der er nødvendigt – ikke, hvad der ville være rart at gøre. Vi har brug for fornuftige, realistiske regler, som gør det, vi ville have dem til at gøre – hverken mere eller mindre,« sagde Timmermans.

For at finde ud af, hvad der er brug for rundt om i medlemslandene, vil der være behov for at lytte mere til politikere i medlemslandene, der har direkte kontakt til de nationale befolkninger, sagde han.

Det kan bl.a. betyde en større rolle for ministerrådet, hvor de nationale fagministre sidder, samt de nationale parlamenter. Det vil utvivlsomt føre til en magtkamp med Europa-Parlamentet, der – erkender kommissæren – blev »rasende«, da ideen blev luftet.

»Politik handler også om magt, og hvis du har magt, så opgiver du den ikke uden kamp. Men jeg mener virkelig, at vi ved at bringe de nationale parlamenter mere ind i systemet vil få mere feedback om, hvad der sker i de nationale parlamenter, og det vil være til gavn for alle,« sagde han og tilføjede, at »flere og flere MEP’er forstår, at de ikke alene kan slå bro over den afstand, som eksisterer mellem dem og borgerne«.

»Hvis du gør dét til målet, kan vi måske skabe bedre basis for samarbejde. Det traditionelle svar har været: Giv parlamentet mere magt, og så vil legitimiteten automatisk følge. Men det mener jeg, at man kan sætte spørgsmålstegn ved.«

Fri bevægelighed

Spørgsmålet er imidlertid, om begivenheder dels i udlandet, dels internt i unionen vil gribe forstyrrende ind i forsøget på at arbejde hurtigt og målrettet. Hvis premierminister Cameron vinder det britiske parlamentsvalg i maj, vil han f.eks. kræve en tidkrævende genforhandling. Timmermans er dog fortrøstningsfuld.

»Når vi arbejder på at få de internationale markeder til at fungere bedre, handler det også om at beskære bureaukratiet, hvilket briterne har bedt om i årevis. Meget vil handle om at skære love væk, og noget – særligt i forhold til social sikkerhed – handler om klarhed og om at få det indre marked til at fungere bedre,« siger han og giver Cameron ret i, at »den offentlige støtte vil svinde ind, hvis borgerne tror, at fri bevægelighed vil underminere velfærdssystemerne«.

»Vi må gøre det klart, at adgang til arbejdsmarkedet ikke betyder automatisk adgang til velfærdssystemet,« siger han, men erkender, at han får travlt.

»Det er et kolossalt stort job, fordi vi også skal håndtere situationen i Rusland og immigration udefra, men det kan lade sig gøre, hvis vi stopper den endeløse strøm af forslag fra kommissionen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her