Baggrund
Læsetid: 3 min.

At læse tusindvis af e-mails er ikke masseovervågning

Britisk parlamentskomité frikender i ny rapport efterretningstjenesten GCHQ for at have foretaget ulovlig masseovervågning på trods af, at de hver dag læser tusindvis af e-mails. Civilsamfundsgrupper kalder komiteen ’ignorant’
Udland
14. marts 2015

En britisk parlamentskomité har i en længe ventet rapport frikendt landets elektroniske efterretningstjeneste, GCHQ, for ulovlig masseovervågning af befolkningen. Samtidig afslører rapporten, at tusindvis af beskeder hver dag bliver læst af efterretningsagenter.

Præcis hvor mange er uklart, fordi rapporten er censureret for tal, der kan »skade nationens sikkerhed«. Ifølge én sætning er der dog tale om »omkring *** tusind pr. dag«, hvilket kan dække over alt mellem 1.000 og 999.000.

Hvad end tallet er, svarer det imidlertid kun til, at en »lille bitte fraktion« af den indsamlede internetkommunikation »nogensinde ses af et menneskeøje«, konkluderer parlamentets Efterretnings- og Sikkerheds Komité (ISC). Den fastslår desuden, at det materiale, der læses, udelukkende er »af højeste efterretningsværdi«.

»Vores undersøgelse har vist, at efterretningstjenesterne ikke har den retslige autoritet, ressourcerne, de tekniske evner eller ønsket om at opsnappe hver eneste britiske borgers kommunikation eller al kommunikation på internettet: GCHQ læser ikke alle briters e-mails,« skriver komiteen i rapportens konklusion.

Selv om der ifølge komiteen ikke er begået lovbrud, mener den dog, at der er behov for at erstatte den eksisterende spredte lovgivning på området, der er »unødvendigt kompliceret« og »ugennemsigtigt«, med én enkel lov, der skal regulere efterretningstjenesternes råderum og magt.

Med rapporten har politikerne afvist de to hovedpåstande, der blev fremsat som resultat af Edward Snowdens lækage i 2013: at overvågningen var omfattende og vilkårlig.

Godt nok indsamler efterretningstjenesterne »store mængder materiale«, skriver komiteen, men »det er alt sammen målrettet«, om end det er »uundgåeligt, at nogle uskyldige kommunikationer kan være blevet indsamlet ved en tilfældighed«.

Det konservative ISC-medlem Mark Field angreb efter offentliggørelsen af rapporten efterretningstjenesternes kritikere.

»Den store fejl, Snowden og The Guardian begik, var at ligestille massedata med masseovervågning. Sandheden er, at filtreringsprocessen betyder, at kun et lille bitte omfang af den indsamlede massedata, nogensinde bliver undersøgt. Den pointe fremførte The Guardian aldrig rigtig, hvilket gav indtryk af, at offentligheden havde en spion over skulderen under hver eneste telefonopkald, hver eneste e-mail og hver eneste sms,« sagde han ifølge The Daily Mail.

Den tavse vagthund

Rapporten, der har været undervejs i 18 måneder, blev omvendt modtaget med hån af netop The Guardian og ikke mindst den journalist, der gennemførte det første interview med Snowden efter lækagen: Glenn Greenwald.

Han henviser i en tweet til, at ISC-komiteen, hvis opgave det er at overvåge efterretningstjenesternes arbejde, »lærte, at GCHQ havde aflyttet jurister… fra avisartikler«.

The Guardian svarer igen i en leder, hvor den kalder komiteen for en »vagthund, der sjældent gør«, og som gemmer sine »hårdeste ord for dem, der slår alarm, mens de slumrer«.

En talsmand for avisen påpegede desuden, at offentligheden ikke ville ane, at efterretningstjenesterne havde udviklet programmer til masseindsamling af data, hvis ikke det var for Snowden.

»Snowden-afsløringerne fremprovokerede en global debat om efterretningstjenesternes rolle og om overvågning i den frie verden, samt i hvilken grad den bør underlægges demokratisk og juridisk kontrol,« sagde talsmanden og påpegede, at den såkaldte Investigative Powers Tribunal for nylig konkluderede, at »GCHQ og (amerikanske, red.) NSA’s masseovervågningsprogrammer var ulovlige«.

En hel række civilsamfundsgrupper bakker op om kritikken: »ISC har gentagne gange vist sig at være spionernes talerør – så ignorant og ineffektiv, at det kun er takket være Edward Snowden, at det havde den mindste anelse om sikkerhedstjenesternes narrestreger,« siger direktør for Liberty, Shami Chakrabarti, i en udtalelse.

Open Rights Groups direktør Jim Killock mener, at ISC burde have »undskyldt over for nationen for ikke at have informeret parlamentet om, hvor meget GCHQ’s magt var vokset«.

»Denne rapport undlader at tage fat på de centrale spørgsmål på nær behovet for reform af vores forældede overvågningslove,« tilføjer han.

Behovet for en ny lovgivning er også det eneste punkt, ytringsfrihedsorganisationen Index on Censorship kan blive enig med komiteen om.

»Index byder ISC’ens anerkendelse af, at der er behov for et hovedeftersyn af Storbritanniens overvågningslove, velkommen. Ikke desto mindre er vi rystede over, at komiteen har accepteret præmissen om, at masseindsamling af data ikke udgør masseovervågning. Det gør det. Vilkårlig masseindsamling af data udgør en alvorlig trussel imod vores borgerrettigheder,« siger Index-direktør Jodie Ginsberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og de folk der siger det ser helt grundlæggende bort fra en ting: I en retsstat og i et retssamfund er man altså uskyldig indtil andet er bevist! Snowden m.fl. påpeger blot at myndighederne overvåger alt og alle og mistænker alt og alle. Og så er det totalt ligegyldigt at kun en ekstremt lille del af den overvågede trafik er mistænkelig i en eller anden grad...

Bjørn Jørnvig, Jorgen Hansen, Mads Berg, Peter Jensen, Bjarne Andersen, Rune Petersen, Michal Bagger, Rasmus Kongshøj, Carsten Wienholtz, Torben Arendal, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Gert Romme og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

En syg tænkning har inficeret samfundet, nemlig at man vil blive i stand til at fjerne alle ulovligheder og fange ethvert tiltag på samme. Ydermere påberåber politikere sig ret til mere og mere yderliggående overvågning og sanktioner.
Det vil ende galt.

Jorgen Hansen, Mads Berg, Ole Hansen, John Foley, Peter Jensen, Bjarne Andersen, Rune Petersen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, Carsten Wienholtz og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

RT kører en del artikler om IT hacking - hvor Kaspersky Labs er en af de bedste anti-virus labs på området.
Bl.a. har de afsløret et fænomen som også Snowdon har været inde på - omkring nogle underlige spionnavne. En af disse virus/malware er så sindrig af den kobler sig på selve harddisken preloaded software, og derved kan koble sig på stort set alle harddisk fabrikanters produkter. Desuden visr de 2 artikler her henvist til, at tidsrummet Kaspersky Labs har kunne observere hacking - viser sig at være i nogle bestemte tidsrum, som passer med en arbejdsuge og fri i weekenden, og med mødetider omkring 8 til 9 om morgen, ligger centrum for denne global spionage i USA.

Kaspersky Labs er ikke i tvivl om at truslen og omfanget af global hacking, uden sidestykke kommer fra NSA, som jo også samarbejder særdeles tæt med britiske GCHQ.

Fraktionerne af Kaspersky's informationer passer simpelthen som puslebrikker sammen med Snowdons brikker.

http://rt.com/news/233215-wikileaks-equation-hackers-kaspersky/
http://rt.com/usa/239933-equation-group-nsa-links-backsnarf/

Peter Jensen, Rune Petersen, Michal Bagger og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

hvad står der så i rapporten om de mia. og atter mia. som GCHQ videresender til NSA?

- En tynd kop te blev det til fra komiteens side!

Bjørn Jørnvig

Desværre ser det ud til at Orwell fik ret med 1984 og vi nærmer os med lynets hastighed det totalt fascistiske verdens samfund.

Her er mine 2 links til RT, beskrevet i en dansk artikel i JP fra 12/3-15.
http://finans.dk/live/it/ECE7538691/Mystiske-navne-fundet-i-skjult-spion...