Læsetid: 3 min.

Porosjenko fortsætter oligarkiet i Ukraine

Under den ukrainske præsident har IMF pålagt landet en skrap økonomisk kur, der har forarmet store dele af befolkningen. I mellemtiden er udbyttet i Porosjenkos chokoladeimperium blevet mangedoblet, og ifølge to forskere har han tilmed brugt sin stilling til at begunstige andre oligarker
Under præsidentvalget lovede Petro Porosjenko, at han ville sælge sin chokoladekoncern. Det løfte har præsidenten imidlertid ikke holdt. I stedet er overskuddet mangedoblet, og det er ikke kun ham – men også en lille elite omkring ham – der er blevet rigere. 

Under præsidentvalget lovede Petro Porosjenko, at han ville sælge sin chokoladekoncern. Det løfte har præsidenten imidlertid ikke holdt. I stedet er overskuddet mangedoblet, og det er ikke kun ham – men også en lille elite omkring ham – der er blevet rigere. 

Scanpix

23. marts 2015

Når det gælder korruption og tilegnelse af rigdomme gennem politisk indflydelse, minder Petro Porosjenkos præsidentperiode i Ukraine lidt for meget om kleptokratiet under hans upopulære forgænger Viktor Janukovitj.

Det mener Richard Sakwa, professor i russisk og europæisk politik ved Kent University i Canterbury.

»Den nye elite er i færd med at berige sig selv. Så det er den samme gamle historie om igen,« siger han.

For mange ukrainere kan det virke, som om én oligark er blevet udskiftet med en anden. Det står i grel kontrast til Maidan-bevægelsens krav sidste år om at sætte en stopper for plyndringen af landets ressourcer.

Kritikere af Porosjenkos styre har flere gange stillet krav om et retsopgør med de ansvarlige for korruption i tidligere regeringer.

Men der er ikke sket noget, siger Richard Sakwa.

»Janukovitj var et ekstremt eksempel. Men fænomenet er ikke begrænset til ham. I Ukraine er der tradition for, at en lille overklasse forøger sin magt og rigdom på bekostning af den øvrige befolkning. Det går helt tilbage til starten af 1990’erne. Porosjenko har ikke kunnet eller villet gøre op med denne tradition.«

Professor Sakwa uddyber:

»De sidste 20 år har én bande oligarker bekæmpet en anden. Tidligere var der altid en styrkebalance mellem dem. Det ændrede sig med Janukovitj. Han afviste at dele sin rigdom med folk uden for sin ’klan’. Derfor opstod der en ubalance, men den er fortsat under Porosjenko. Nu har en anden gruppe oligarker bare fået overtaget.«

Sakwa anfører også det interessante synspunkt, at Janukovitj og hans klan faktisk var bedre til at balancere Ukraines forhold til Rusland og Vesten. Under Porosjenko har Vesten fået større indflydelse på Ukraines økonomi gennem den Internationale Valutafond (IMF), mens Rusland gennem annekteringen af Krim og sin militære støtte til prorussiske oprørere har opnået kontrol med dele af det sydøstlige Ukraine.

Mangedoblet profit

Det er måske ikke en tilfældighed, at præsident Porosjenkos chokolade-imperium Roshen er vokset i hans regeringstid, samtidig med at andre oligarkers selskaber har mistet fodfæste – ikke mindst på grund af den ukrainske valutas faldende værdi.

Fra 2013 til 2014 formåede Petro Porosjenko at nidoble Roshens overskud til 34,8 mio. hryvnia (cirka 11 mio. kroner), rapporterer Ukraines Nationale Kommission for Værdipapirer og Aktiemarkedet.

»Jeg kan ikke forestille mig nogen form for lovlig forretning, hvor profitten nidobles i en så vanskelig økonomisk situation. Det er iøjnefaldende,« siger Jevgen Vorobiov, der er forsker ved tænketanken Polish Institute of International Affairs i Warszawa.

Under præsidentvalget lovede Porosjenko, at han ville sælge Roshen-koncernen. Det løfte har han imidlertid ikke holdt, hvilket strider imod Ukraines forfatning.

I artikel 103 hedder det:

»Ukraines præsident må … ikke udføre nogen form for betalt erhvervsmæssig aktivitet eller være medlem af administrative instanser eller virksomhedsbestyrelser, der har til formål at generere profit.«

Ud over Porosjenko peger Richard Sakwa på Ihor Kolomojskij som et eksempel på en anden oligark, der har fået økonomisk fordel af de politiske omvæltninger.

»Som en allieret af Porosjenko er Kolomojskij i færd med overtage konkurrerende oligarkers besiddelser,« siger han om rigmanden.

Ihor Kolomojskij har sin magtbase omkring byen Dnepropetrovsk tæt på frontlinjen, hvor han har rejst en hær af lejetropper, der kæmper mod prorussiske styrker i Donbass-regionen.

Forsvarer deres besiddelser

Oligarkerne spiller en helt speciel rolle i det geopolitiske spil mellem Rusland og Vesten om Ukraines fremtidige sikkerhedspolitiske og økonomiske stilling.

»Som enhver virksomhedsejer går oligarker i Ukraine stærkt op i at forsvare deres besiddelser, så de afviser at hjælpe Rusland med at overtage landet af frygt for at miste deres formue. De vil kæmpe for Ukraines uafhængighed, fordi det beskytter deres ejendom mod udenlandsk indflydelse,« siger Jevgen Vorobiov, der har specialiseret sig i EU’s politik overfor Ukraine.

Vorobiov fortsætter:

»Oligarkerne ser en fordel i Ukraines tætte forhold til EU og USA. International lov yder dem beskyttelse. Desuden vil de gerne ekspandere på udenlandske markeder og nemmere kunne optage lån i vestlige banker.«

Oligarkernes forkærlighed for EU bør dog ikke overdrives.

»De er meget pragmatiske og forsøger at lodde, hvilken vej vinden blæser. De er f.eks. ikke blinde for, at en associeringsaftale med EU bl.a. kræver en opløsning af deres monopoler. Det er de ikke interesserede i,« fremhæver Vorobiov.

Det afgørende og uløste spørgsmål er, om præsident Porosjenkos status som oligark og hans videreførelse af et korrupt og monopolistisk økonomisk system på sigt er en holdbar løsning for Ukraine.

Richard Sakwa mener ikke, at den voksende ulighed er en bæredygtig model.

»Det er en helt central pointe for forståelsen af udviklingen i Ukraine lige nu, at de indre sociale brydninger bliver skærpet i kraft af den voksende arbejdsløshed og fattigdom, mens dem i toppen af samfundet befæster deres position. Det er ikke holdbart på mellemlangt sigt,« betoner han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nic Pedersen
  • Torben Selch
  • Peter Jensen
  • Espen Bøgh
  • Claus Oreskov
  • Michal Bagger
  • Stig Bøg
Nic Pedersen, Torben Selch, Peter Jensen, Espen Bøgh, Claus Oreskov, Michal Bagger og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

"Fra 2013 til 2014 formåede Petro Porosjenko at nidoble Roshens overskud til 34,8 mio. hryvnia (cirka 11 mio. kroner)"

Der er ikke meget oligark i ovenstående tal.
Det lyder mere som en efter danske forhold mindre chokoladefabrikant.

Janukovitj ekstreme rigdom og livsførelse stammede ikke fra produktion af noget som helst; men blev opnået gennem gedigen korruption.
Hvis Porosjenko viderefører denne uvane, vil han kunne opnå langt større beløb til sin egen husholdning. Dét ville være et problem.

Mads Berg, Anne Eriksen, Gert Selmer Jensen og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Vesten afslører uligheder i Østen, men et stort problem er, at uligheden bliver endnu større i Vesten. Større og større rigdomme akkumuleres i Vesten hos færre og færre personer, der i realiteten intet arbejde udfører.

Torben Nielsen, Mads Berg, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Peter Jensen, Jens Falkesgaard, Espen Bøgh og Leif Briis anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

"There's nothing in the streets, looks any different to me
And the slogans are replaced, by-the-bye
And the parting on the left is now parting on the right
And the beards have all grown longer overnight"

peter fonnesbech

Uden krigen (konflikten I det østlige Ukraine) vil røgsløret øjeblikkelig lægge sig, og uligheden give anledning til nye demontrationer og civile opstande, men de er ingen af de involverede parter interesseret i , så konflikten vil nok fortsætte en rum tid endnu.

Henrik Leffers, Per Torbensen, Torben Nielsen, Claus Oreskov og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Ingen overraskelse. Danmark og allierede støtter stadig de korrupte banditter.
Hvorfor hr. Lidegaard ?

Dagmar Christiandottir, Torben Selch, Marina Kasimova, Henrik Leffers, Peter Jensen, Per Torbensen, Jens Falkesgaard, Arne Hornborg, Torben Nielsen, Claus Oreskov, Rune Petersen, Michal Bagger og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Den styreform, der er blevet udviklet gennem de sidste tyve år, kaldes ikke uden grund oligarkisk pluralisme.

Per Torbensen, Torben Nielsen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard, De 11 mio. kroner er sikkert det beløb han har opgivet til skattevæsenet.

I juni måned 2014 har tidsskriftet Forbes anbragt Porosjenko som nr. 6 på listen over de rigeste oligarker i Ukraine med en kapital på omkring 1,7 mia. dollars

I 2012 er hans formue vurderet til 1 mia. dollars.

Sandheden er kun et par klik væk :-) .....hvis man ellers gider. Ked af det hvis jeg tog nogle illusioner fra dig Torben.

Per Torbensen, Nic Pedersen, Dagmar Christiandottir, Torben Selch, Peter Jensen, Torben Nielsen, Espen Bøgh, Claus Oreskov og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

»Som en allieret af Porosjenko er Kolomojskij i færd med overtage konkurrerende oligarkers besiddelser,«

Steen Sohn, jeg har hørt systemet omtalt som gangsterkapitalisme!

Peter Jensen, Per Torbensen, Jens Falkesgaard, Torben Nielsen, Espen Bøgh, Claus Oreskov og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

De tidligere kommunistiske "østblok-stater" ( inklusive dem, der blev medlem af EU) er fortsat en kilde til en del forundring - måske var det bare de korrupte patifunktionærer og sortbørshajerne m v , der i de fleste tilfælde scorede hovedgevinsterne ved kommunismens fald ?

En interessant artikel om emnet - New deal, same players - fra sidste år i Le Monde diplomatique

- Ukraine’s president has fled and there is an interim government, but the power brokers who will make or break the country’s future include many of the same oligarchs who backed the last regime. And the corruption won’t stop.

http://mondediplo.com/2014/04/03ukraine

Henrik Petersen

Hvad med termen: Kleptokrati?

Næste spørgsmål: Hvad får nogen til at tro, at eliten i Ukraine skulle være mindre grisk og hæmningsløs end alle andre eliter?

Mads Berg, Anne Eriksen, Jens Falkesgaard, Espen Bøgh og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Bill Atkins

Det er skægt nok, at du skriver, at "sandheden" kun er et par klik væk i form af Forbes' tabeller over verdens rigeste mennesker. Forbes selv ville vist ikke engang selv turde påstå, at Forbes fundet sandheden om de riges mange penge.

Men problemet er de 1.7 mia dollars Porosjenko har tilegnet sig inden han blev præsident; og ikke de 11 mio kroner han tjente på at fabrikere chokoladevarer.

Torben Nielsen

Af Peter Hansens link fremgår dog at Porosjenko er verdens ubetinget højest betalt 'overnar'!

Torben Selch, Claus Oreskov og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

"»De sidste 20 år har én bande oligarker bekæmpet en anden. Tidligere var der altid en styrkebalance mellem dem. Det ændrede sig med Janukovitj. Han afviste at dele sin rigdom med folk uden for sin ’klan’. Derfor opstod der en ubalance, men den er fortsat under Porosjenko. Nu har en anden gruppe oligarker bare fået overtaget.«"

Det svarer faktisk udmærket til en stribe analyser fra russiske intellektuelles side - og faktisk også en del af dét, de russiske myndigheder har påpeget som et centralt, underliggende regionalt grundlag for konflikten. Med til forståelsen kan derpå meget vel høre at den veldokumenterede, amerikanske finansiering (via bl.a. NED) af diverse destabiliseringsaktiviteter i Ukraine tog udgangspunkt i de globale, amerikanske interesser, som på en række punkter kunne understøttes via Porosjenko og konsorter (de nyttige idioter, som ofte fremhævet). Et relativt klassisk scenario i amerikansk udenrigspolitik.

Per Torbensen, Dagmar Christiandottir, Torben Selch, Michal Bagger, Torben Nielsen, Rune Petersen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

@Peter Jensen. Din analyse er kun alt for sand og man kan blive grædefærdig, over de danske politikere der har ædt US agendaen råt. Samme politikere har gjort os uvenner med Rusland, til ubodelig skade for handel og mellemfolkelig forståelse samt den så livsnødvendige kulturudveksling! Ligesom de har rykket os nærmere en atom krig i Europa.

Bill Atkins, Per Torbensen, Dagmar Christiandottir, Torben Selch, Stig Bøg, peter fonnesbech, Michal Bagger, Torben Nielsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Fint med et - i øvrigt alt for sjældent - indblik i ukrainske indenrigspolitiske forhold. Generelt savnes information m.h.t de politiske begivenheder og reformer, negative såvel som positive. Men ingen af de citerede her er så ukrainere ...

Ovennævnte Sakwa citeres flittigt af pro-separatister, og svarede fx for et par dage siden på spørgsmålet "Is Putin taking advantage of the conflict, to use the situation to present his own people with an external enemy?" på denne måde: "No, I think that is a false argument. He doesn’t need this war. He has done everything to avoid it. The responsibility lies in Washington and Brussels"
(jf. http://fortruss.blogspot.dk/2015/03/eu-ukraine-policy-stupidity-on-grand...)

Men fx selve artiklens præmis om Kolomijski som værende i kridthuset synes at være blevet helt overhalet af begivenheder de sidste par dage, hvor han har været udsat for en deroute. Først med en arrogant overfusning af en kritisk journalist, som han måtte undskylde for, så med parlamentsreformer imod oligarkiet, der gør, at nationale banker overtager kontrollen med det vigtige Nafta-energiselskab fra Kolomijskijs Privatbank. Som reaktion har Kolomijskij ladet Nafta-kontoret bevogte af nogle af sine militsfolk (!), men modsvaret fra Poroshenko og regeringen er et påbud om, at alle oligark-militser skal forsvinde fra det offentlige rum indenfor 24 timer - i øvrigt i overensstemmelse med Poroshenkos løfter om afvæbning og regulering af militserne.

Kolomijskij-tilhængere, bl.a. en afhopper fra Porsjenkos blok i parlamentet, har annonceret en demonstration 25. marts - under, hvad der altså tegner til at være et opgør mellem Kolomijskij og andre fløje i regeringen.

Jørn Petersen

Han er da ikke værre end vores politikkere, de har forfinet tyveriet og undertrykkelsen af folket gennem generationer.

Vores banditter er sgu de bedste.

Bortset fra, at det nyvalgte parlament faktisk var præget af udskiftninger, således at det ifølge reformvenlige kredse nu er et flertal af ikke-korrupte medlemmer.

Et håbefuldt bud er, at ukrainere om måske 20-30 år kan være sluppet lidt mere fri fra de fordomme, der alt for ofte karakteriserer omtalen af dem som folk. Hvis ellers krigen holder op.

Gert Selmer Jensen

Ligefrem et chokolade-"Imperium".? Det må jeg nok sige.!
Med et overskud på en tiendedel af Toms Fabrikker i DK.
Ok, så lad os da kalde det et, mini, mini, Imperium, med et chokoladeudsalg på hovedgaden.

Hvis man er i tvivl om hvem denne Kolomoysky er:
"Part of his vast business empire is Burisma Holdings Ldt, Ukraine’s largest private gas firm. Shortly after Russia annexed Crimea, while U. S. Vice-President Joe Biden was engaged in diplomatic talks with Ukraine, Burisma announced that Hunter Biden joined the board of the company"
(wiki)

Så med gangster penge ind i Hillary Clinton fonden - selv i hendes regeringstid 2009-13, samt USA's vicepræsident Joe Bidens & Son's tætte forhold til Kolomoysky's lyssky virksomhed Burisma i skattely på Cypern.

Så begynder det at se virkelig smukt ud for Nobelprismodtageren Obama regerings reelle syn på fred og demokrati i denne verden - hvis nogen dog havde været i tvivl?

Ovennævnte kongres, kaldet "Internationalt Konservativt Forum", er indkaldt af en af Putins ministre (Rogozin), og har deltagere som fx græske "Gyldent Daggry".
Se fx her http://www.dn.se/nyheter/varlden/hogerextremister-fran-15-lander-samlade... og
http://anton-shekhovtsov.blogspot.dk/2015/03/freedom-party-of-austria-wi...

Daniel Carlsen fra "Danskernes Parti" var også indbudt, men har måttet melde fra, og siger, at han er med via video
https://twitter.com/danielcarlsen

Pro-Kolomijskij-demonstrationen i Dnepropetrovsk, hvor han er guvernør, er nu blevet udsat til d. 28. 3.
Fortolkningerne varierer meget - et muligt opgør med oligarkiske træk, en eventuel styrkelse af separatisterne og Ruslands position, måske hemmelige klausuler i Minsk-aftalerne, osv.

Jamen Niels E.
- i ventetiden er der så også her "lidt mere opfølgning og udfyldning" - nu fra den USA'nske 'dissident', forfatter og prisbelønnede undersøgende journalist Robert Parry "om denne meget interessante konflikt", c'',):

'Ukraine’s Oligarchs Turn on Each Other.' March 24, 2015
'Ukraine’s post-coup regime is facing what looks like a falling-out among thieves as oligarch-warlord Igor Kolomoisky, who was given his own province to rule, brought his armed men to Kiev to fight for control of the state-owned energy company, further complicating the State Department’s propaganda efforts':

https://consortiumnews.com/2015/03/24/ukraines-oligarchs-turn-on-each-ot...

Med venlig hilsen

Torben Nielsen, Rune Petersen, Niels Engelsted og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Mark, ja, det er artige sager.
Tak til Information og dens reporter Jens Malling for at give os dette lille kig ind i Ukraines mørke rovdyrjungle.

Det er et niche-emne, som folk uden tvivl kan google sig frem til meget omkring, efter deres præferencer. En baggrund af fx gentagne "rt.com"-referencer er dog ofte lig med udtjekning for mit vedkommende - som det vil være for mange med ukrainske sympatier.

Hvor er I dog negative overfor dette herlige vidunderlige nye demokrati, som EU med vesten så gladelig omfavner som ægte demokratiske kræfter, efter pøblen af hætteklædte højre ekstremistiske Svoboda folk, der sammen med neonazister og fascister væltede den nyvalgte præsident Janukovski, også en oligark med snævre økonomiske interesser for sig selv og sine "allierede", og hvor politik med demokrati spiller en mindre rolle i deres optik!

Vesten og EU må elske disse udemokratiske statsledere siden de er så opsatte på, at invitere dem indenfor i den Europæiske familie, som demokratiske aktiver for EU.

EU's leder vil endog betale Ukraines enorme gæld, før de hjælper Grækenland, Spanien og andre lande fra GRIIS familien, for selvfølgelig skal de sydelige landes titusinder af ledige fortsat være ledige, uden socialt tilhørsforhold til staten eller social hjælp til blot t overleve, eller blot få lov til at blive boende fordi statens økonomiske hjælp til familierne ikke rækker til huslejen, så de nu bliver smidt på gaden.

"Lykkeparken" EU med sin forvrængede værdisæt overfor sine egne til fordel for korrupte oligarker der leger politikere, står derimod øverst på EU hjælpeliste når solidariteten indenfor EU skal forvaltes.

Politikerne beklager sig over EU-borgerne ringe tilslutning til såvel valgene grundet den lave valg deltagelse, men vil ikke samtidig være noget nærværende for borgerne i deres hverdag, og særskilt ikke i en krise, hvor borgerne har mest behov for at mærke EU politikernes nærvær og sociale værdier, som det blot at kunne leve, og have et sted at bo!

Torben Lindegaard

@Espen Bøgh

"Vesten og EU må elske disse udemokratiske statsledere siden de er så opsatte på, at invitere dem indenfor i den Europæiske familie, som demokratiske aktiver for EU."

Det er det rene ævl - Ukraine er ikke inviteret indenfor i EU.
Ukraine har fået tilbudt en frihandelsaftale.

Hvor har du ævlet fra??

I Øst-Ukraine kæmper 80 oligark-betalte frikorps mod 'separatisterne.'

- Die insgesamt etwa 80 Freiwilligenbataillone wurden vor einem Jahr für den Kampf gegen die ostukrainischen Separatisten gegründet und unterstehen formal dem Innen- und dem Verteidigungsministerium. Ein Großteil des Solds wird jedoch von reichen Geschäftsleuten bezahlt.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/poroschenko-will-freiwilligenbatai...

Niels Engelsted

Joen,
svækker det ikke din meget omfattende dækning af Ukraine-konflikten, som jeg faktisk har fulgt med udbytte, at du nu kalder oligark-kampene mellem guvernører og præsidenter med sværtbevæbnede højreorienterede militser og det hele for et 'niche-emne', og at du frejdigt erklærer, at de informationer, som du viderebringer, er baseret på cherry-picking?