Læsetid: 4 min.

Ukrainsk ekspert: Kolomojskij er ikke stækket

En bitter magtkamp raser mellem Ukraines præsident, Petro Porosjenko, og den nu tidligere guvernør i byen Dnepropetrovsk, Igor Kolomojskij. Konflikten mellem de to oligarker, der begge råder over betydelige militære enheder, kan destabilisere landet yderligere
To af Ukraines rigeste mænd, Petro Porosjenko (t.v.) og Igor Kolomojskij, er de helt store vindere efter de politiske omvæltninger i det hårdt ramte land. Begge har formået at sikre deres forretnings­imperier – chokolade og energi – og udbygge deres politiske magt.

To af Ukraines rigeste mænd, Petro Porosjenko (t.v.) og Igor Kolomojskij, er de helt store vindere efter de politiske omvæltninger i det hårdt ramte land. Begge har formået at sikre deres forretnings­imperier – chokolade og energi – og udbygge deres politiske magt.

Mikhail Palintjak

1. april 2015

Rigmændene Petro Porosjenko og Igor Kolomojskij stod som de helt store vindere efter de politiske omvæltninger, som Maidan-bevægelsen satte i gang for mere end et år siden. Begge formåede at sikre deres forretnings­imperier og udbygge deres politiske magt, ifølge ekspert i det ukrainske oligarki Inna Melnykovska, ph.d.-forsker ved Otto Suhr Instituttet for statskundskab ved Freie Universität i Berlin.
Porosjenko overtog præsidentposten i juni 2014. Kolomojskij blev guvernør af Dnepropetrovsk allerede i marts sidste år.

»En informel aftale om magt­deling mellem de to oligarker var på plads. Kolomojskij fik lov til at kontrollere regionen omkring den vigtige industriby, der ligger ret tæt på frontlinjen,« siger ukrainske Melnykovska, der i sin afhandling med titlen Big Business and Regime Dynamics in Ukraine and Russia beskæftiger sig med de oligarkier, som opstod i de to lande efter Sovjetunionens opløsning.

Aftalen mellem præsidenten og guvernøren sikrede livsvigtig indenrigspolitisk stabilitet i krigen mod de russisk støttede separatister i Donbass. Den brød for alvor ud i foråret 2014.

Som Ukraines præsident er Porosjenko også øverstbefalende for landets væbnede styrker. Kolomojskij har flere frivillige bataljoner under sin personlige kontrol. Det var derfor dramatisk og fik mange til at frygte konsekvenserne, da Kolomojskij fra sin højborg i Dnepropetrovsk den 19. marts beordrede maskerede mænd til en opsigtsvækkende aktion i hovedstaden Kijev. Iklædt camouflagetøj og med geværer besatte de UkrTransNafta – et delvist statsligt olieselskab, hvor Kolomojskij via en stor minoritetspost reelt har kontrollen. Forud var gået vedtagelse af en ny lov, der ville stække Kolomojskijs indflydelse i UkrTransNafta og et tilknyttet selskab, UkrNafta, der er Ukraines største producent af olie og gas.

Melnykovska forklarer, hvordan Kolomojskij hidtil har drevet olieselskabet UkrNafta:
»Indtil nu er det foregået på den måde, at UkrNafta angiveligt aldrig har været profitabelt og derfor ikke har kunnet betale noget udbytte til staten. Så melder spørgsmålet sig selvfølgelig, hvorfor har selskabet ikke været profitabelt, når olie­priserne de forgange år var enormt høje. Det viste sig, at UkrNafta købte produkter og serviceydelser af andre selskaber i Kolomojskij konglo­merat til skyhøje overpriser. Dermed forduftede profitten i olieselskabet og der kunne ikke betales noget udbytte til staten.«

Hun mener dog ikke, at der er grund til at gøre sig illusioner angående de intentioner, som Kolomojskijs modstandere har:

»Den officielle udlægning af Kolomojskijs aktion er, at den er et svar på, at regeringen vil have ham til at afgive noget af UkrTransNafts udbytte. Men det handler også om, at to eller flere oligark-grupper kæmper om kontrol over olieselskabet,« siger Inna Melnykovska.

Oligarker og politik

Ifølge hende er det på trods af Maidan-bevægelsens indsats for social retfærdighed og et opgør med korruptionen stadig meget svært at holde stenrige forretningsmænds interesser og politik adskilt i landets parlament, Radaen.
»Der er sket det, at Kolomojskij er blevet for stærk for Porosjenko og de andre oligarker. Derfor prøver præsidenten sammen med en anden vigtig oligark, Dimitri Firtash, ved hjælp af den nye lov at ændre magtbalancen til deres fordel. Lederen af Det Radikale Parti, Oleh Ljasjko, som er Firtashs opfindelse og sponsor, støbte kuglerne til loven. Præsidentens parti, Blok Porosjenko, stemte for. Porosjenko og Firtashs interesser har vist sig at være sammenfaldende i sagen om UkrTransNaft,« siger Inna Melnykovska, der peger på, at præsidenten givetvis også er betænkelig ved Kolomojskijs stigende popularitet i befolkningen. Denne popularitet hænger sammen med hans store bidrag til krigen, og at hans bataljoner af frivillige indtil videre har formået at holde de russisk støttede separatister borte fra Dnepropetrovsk.

»Porosjenko frygter for sin egen tilslutning blandt ukrainerne. Men lovforslaget handler også om, at præsidenten prøver at svække sin politiske rival, premierminister Arsenij Jatsenjuks indflydelse i energi­sektoren. Premierministeren indgår i en tæt alliance med Kolomojskij, der er en rundhåndet sponsor af Jatsenjuks parti Folkefronten,« siger Melnykovska og uddyber:

»Magtkampen mellem Porosjenko og Kolomojskij bliver trukket meget skarpt op i medierne. Kolomojskij bliver gerne fremstillet som skurken, mens Porosjenko er den, der vil sørge for, at staten får del i olieselskabernes udbytte til alles fælles bedste. Men konflikten mellem Porosjenko og Jatsenjuk er mindst lige så vigtig. Og det kan godt tænkes, at Kolomojskijs offensiv i striden om olieselskabet ender med at give bagslag. Jatsenjuk er bange for at gå tilbage i meningsmålingerne, hvis han forsvarer Kolomojskij og hans aktion. Hvis han alt for åbenlyst stiller sig på Kolomojskij side, kan det skade ham selv. Derfor er han meget tilbageholdende i sagen om UkrTransNafta.«
Ifølge Inna Melnykovska kan Kolomojskijs bevæbnede aktion i Kijev ses som et forsøg på at øge presset mod præsidenten og samtidig forbedre sin egen position over for Jatsenjuk, så premierministeren ikke begynder at overveje at slå hånden af ham.

Informelt netværk

En foreløbig konsekvens af Kolomojskijs magtdemonstration i Kijev onsdag i sidste uge er, at Porosjenko fratog ham posten som guvernør. Reelt betyder det dog ikke en svækkelse af oligarken fra Dnepropetrovsk, mener Inna Melnykovska:

»Det er ikke graverende. Kolomojskij råder over et uformelt netværk i alle statslige strukturer i Dnepropetrovsk-regionen. Stillingen som guvernør formaliserede blot dette netværk. At han nu fratages posten, kommer ikke til at skade hans uformelle netværk. Det forbliver intakt. Han beholder sin magt og indflydelse.«
Kolomojskijs væbnede aktion i Kijev har fået flere iagttagere til at advare mod en ’krig i krigen’, der kan sende Ukraine yderligere nedad i en spiral af kaos. Så pessimistisk ser Melnykovska det dog ikke:

»Det var en magtdemonstration. Han ville spille med musklerne og vise, at han er en faktor, som andre medlemmer af Ukraines elite bør regne med. Det er usandsynligt, at det fører til krig mellem styrker, der er loyale over for Kolomojskij og Porosjenko. Det har ingen af dem råd til. Med aktionen ville Kolomojskij lægge pres på præsidenten, så de kan lave en intern aftale.«

internationalt@information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • Torben Selch
 • Holger Madsen
 • Andreas T. Guttesen
 • Peter Jensen
 • Niels Engelsted
 • Michal Bagger
 • Nic Pedersen
 • Mark Thalmay
 • Steen Sohn
 • Philip B. Johnsen
Espen Bøgh, Torben Selch, Holger Madsen, Andreas T. Guttesen, Peter Jensen, Niels Engelsted, Michal Bagger, Nic Pedersen, Mark Thalmay, Steen Sohn og Philip B. Johnsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den demokratiske proces i Ukraine for fuld udblæsning. Lidt mere om levevilkårene for ganske almindelige mennesker i Ukraine ville være interessant læsning?

Torben Nielsen, Torben Selch, Rune Petersen, Peter Jensen, Dagmar Christiandottir og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Vores nye bedste venner i Ukraine gør det bedre og bedre. En borgerkrig midt i borgerkrigen, kan kun blive en god forretning for de kræfter udefra, der destabiliserede og bidragede til den forrige regerings, fald? Altså, den nye regering, oligark 2.0 - har fordoblet forsvarsbudgettet, (sikke en reform hva'?! det kunne grækerne lære noget af).. Det må jo betyde at korrupt oligark, 2.01 også må til våbenkøbmand, hvis han skal udgøre en reel magtfaktor i landet. Der er vist nogen der tjener penge lige nu? - og hvad med at vi får nogle nye kampfly og udbygger vores 'missilforsvar', nu hvor bjørnene er vækket? Dét må alle kunne se logikken i.

Jacob Jensen, Holger Madsen, Niels Engelsted, Peter Jensen, Bill Atkins, Dagmar Christiandottir og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Fint med ukrainske kilder og synspunkter - en kærkommen afveksling i forhold til, hvad vi ofte er vant til herhjemme.

Beregningsmetoderne kan variere, men i 2008 ansloges det i øvrigt , at 50 oligarker i Ukraine formentlig ejede omkring 85 % af landets værdier.
I Rusland er det efter sigende 110 oligarker, der ejer ca. 35 %. Og i USA er det 1 % af befolkningen, der ejer ca. 37 %.

http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=33765
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/110-oligarchs-own-a-third...
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2693496/Americas-rich-richer-tho...

Skulle man være lidt "Rasmus Modsat" i forhold til artiklen - og foreslå, at Kolomoisky rent faktisk er stækket af fyringen, eller at der indgået en form for varigt kompromis, hvor Kolomoisky fremover vil koncentrere sig om forretninger - kan følgende bl.a. nævnes:

- Kolomoisky´s formue er ifølge Forbes skrumpet til måske omkring 10 mia kr. Han er bl.a. blevet ramt af konfiskationerne på Krim og krisen i den ukrainske økonomi pga. invasionerne osv.
- Den annoncerede pro-Kolomoisky-demonstration i Dnipropetrovsk skiftede efter hans aftrædelse dagsorden, og blev i stedet en patriotisk demonstration for "ukrainsk enhed".
Oleg Ljashko nævnes i artiklen som pro-Poroshenko, men han var en af hovedtalerne ved demonstrationen, og takkede Kolomoisky. Kolomoisky selv blev væk, og fløj til sit residens i Geneve.
- ifølge nogle kilder er Kolomoiskys "militær" efterhånden begrænset til måske 400 sikkerhedsfolk; de frie militsbataljoner er generelt ved at blive underordnet Ukraines hær.

http://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/kolomoisky-has-been-too-powerful-3...
http://www.kyivpost.com/content/kyiv-post-plus/poroshenko-sends-shot-acr...
http://www.interpretermag.com/ukraine-live-day-404/#7699
http://www.novayagazeta.ru/photos/67831.html
http://www.nytimes.com/2015/03/29/world/europe/residents-in-eastern-ukra...

Ja det gjorde jeg så ikke - eller det var en fejl - at anbefale Elmbak's kommentar, som bevidstløst cirkler rundt i Kiev-Londons elitære propagandapingpong omkring et kleptoktatis dødskamp. En dødskamp lagt ud som demokratiske magtkampe, og som vi kun får lov at følge på rimelig tæt hold, fordi borgerkrigens røgslør ikke som ellers beregnet dækker for realiteterne.

Det vidner i hvert fald ikke om utidig optimisme eller overdreven detail-fokuseren at anlægge det synspunkt, at alle oligarker og ukrainske folkevalgte i det nye parlament er ét ondsindet fedt, at en langsom tilnærmelse til de forhold, vi er tvunget til at bivåne og leve med som "Information"s-læsere her i Danmark og EU, kun er ynkelig og beklagelig, og at udviklingen i Ukraine nødvendigvis kun kan gå i fortsat negativ retning i forhold til det elendige udgangspunkt, samt at de russisk invasioner er gigantiske fiktioner, vi bliver forsøgt manipuleret til at tro på. Saldoen synes nærmest at være, at ukrainerne p.t. ikke fortjener bedre, medmindre man da foretrækker utopier som de nye "republikker" i Øst, eller diktaturet, der er indført på Krim.

Elmbak, Ukraine er, som du selv antyder: 50 oligarker i Ukraine formentlig ejede omkring 85 % af landets værdier .. bragt i en situation hvor det kapitalistiske systems allerværste systemfejl kan - og bliver - sluppet løs. Der nævnes mellem 30 og 70 private militser i aktion over hele Ukraine og samtidig med gennemføres i Radaen en politik der arbejder for en selvstændig økonomi, frigjort af et mere end hundrede års samarbejde med Rusland, og her oveni reformer dikteret af IMF. Pensionskasserne mangler 80 mia. Brødpriserne stiger voldsomt. Energisektoren køre på 3 mdr.s russisk kredit og privatiseringen af landets jernbaner er gået i stå pga. intern modstand og omfattende korruption.

Er det det billede der redegøres for overfor de danske læsere? Nej, vi får billeder af en chokoladeprins og en hyggelig bedstefarlignende politiker (Som i weekenden lod sin egen milits besætte det privatiserede nationale olieselskab). I og for sig må de ukrainske oligarker slås som de har lyst, men det interesserer mig at vide hvor vildført vi bliver af dansk presse, og så interessere det mig hvordan almindelige ukrainere oplever situationen.

Med en manglende realisme i beretningen om forholdene i Ukraine, og den manglende forhandlingsvilje med Rusland, skabes der et tomrum i dansk mediedækning, som tillader en pludselig opblussen af borgerkrigen uden at vi kender baggrunden herfor.

Anders Graae, Henrik Leffers, Jacob Jensen, Torben Selch, Rune Petersen, Niels Engelsted og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
georg christensen

Nu kæmper i Ukraine Oligarkerne om magten, takket være Europas tomhovede magtbegærlige politikere.

Det er uforståeligt at Europafolket stadig lader deres faldne politikere regere, selv i selv destruktions modellen stemmer på "fortiden", hvor fremtiden er i fuld gang med at overhale "nutiden".

Dagmar Christiandottir og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Det er svært ikke at falde for den ufrivillige tanke, at hele balladen om den tidligere præsident Janukovic og forholdet til Rusland, herunder Putin, hvori "Maidan-revolutionen", som den kaldes har rødder eller forbindelse til det vi ser her.

Ingen af disse oligarker var vel særlig interesseret i Janukovic og hans aftale med Putin, fordi den uden tvivl ville stække begges magt betydeligt, og med dem også andre, så hellere med hætteklædte hooligans, ekstreme nationalister(Svoboda), fascister og neonazister skabe en krigsstemning med vold i Kiev, og så bagefter fordele magten hinanden imellem, eller den ene snød den anden lidt mere.

Staten er trods alt ikke oligarkernes "livret", - tværtimod(!), staten står i vejen for deres rigdom og forøgelsen heraf på deres helt egne betingelser, uden nogen statslig indblanding.

Som det antydes i indlægget, er det næppe demokratisk politik som parlamentet er optaget mest af, men derimod et "tæppe" af demokrati, der er lagt over oligarkernes magtkamp i den politiske arena(parlamentet), og på den baggrund er det mere og mere svært at forstå vestens interesse i Ukraine under devisen om "demokrati for Ukraine"!

Ukraine er økonomisk et hul på størrelse med Grækenland, og dermed på statsbankerottens rand ligesom Grækenland, og EU har ikke i disse krisetider indenfor egne grænser, ikke råd til yderligere pengeregn af mia. til et bankerotland, som slet ikke er med i EU, når man samtidig fornægter Grækenland yderligere tid til sin gældsafvikling.

Dertil kommer det mærkelige sammenrend af hætteklædte hooligans, ekstreme nationalister(Svoboda), fascister og neonazister, som EU's politikere vil tage imod med åbne arme og penge, som de mest uskyldige demokrater, når man samtidig både afviser og anklager Pegida for at være et sammenrend af fascister og neonazister, og vi borgere skal tage afstand fra dem!?

Det hænger slet ikke fornuftigt sammen, når man i EU ikke vil tage afstand fra disse mennesker i Ukraine, som endog også dyrker korruptionen for oligarkierne, og samtidig næsten ugentlig har slagsmål i parlamentet.

Måske er der lidt livløst i EU parlamentet iblandt politikerne fordi de bruger ord i stedet for næver, - men ukrainerne står forhåbentlig ikke på ønskesedlen for at bringe mere liv i parlamentets sale!?

Torben Selch, Jacob Jensen, Dagmar Christiandottir og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Et par andre oligarker er kommet i fedtefadet de sidste dage:

Firtash, i husarrest i Wien, sættes indirekte i forbindelse med svindel for 700 mio. kr.
http://www.unian.info/economics/1062966-interior-ministry-probes-embezzl...

Akhmetov, Ukraines rigeste, belastes af mulige (finansielle?) aftaler med separatisterne, beskrevet af en russisk, tidligere leder dér
http://www.kyivpost.com/content/kyiv-post-plus/separatist-leader-hails-r...
http://ukrainianpolicy.com/the-pact-between-donetsk-separatists-and-ukra...

Mht korruptionsbekæmpelse er det berygtede trafikpoliti blevet opløst, og Kyiv-afdelingen afsløret mht kriminelle aktiviteter:
http://www.unian.info/politics/1063101-avakov-criminal-gang-led-by-kyiv-...
http://www.kyivpost.com/content/ukraine/new-road-patrol-service-to-repla...

Lidt til nogle tidligere indlæg:

1) Den første "Kyiv Post" artikel ovenfor ønsker en mere social, ligelig fordeling i reformpolitikken, og fortæller om Kolomoisky´s mulige kriminalitet og misbrug af offentlige midler. Derfor er artiklen ikke "propaganda" i form af personcentrerede pseudo-problematikker.

2) Ukraines økonomi var elendig allerede ved Janukovitj´s fald
(jvf. fx. http://www.information.dk/489436).
I 2010 mentes 1/4 at leve under fattigdomsgrænsen. Jeg har selv set fx de lange rækker af folk, der supplerer en lille pension eller understøttelse med salg af småting, frugt og grønt, brugte plasticposer osv. At Rusland så har igangsat en krig, der har skabt utallige problemer i øvrigt, gør ikke situationen lettere.

3) Vest-orienterede reformer, inkl. nedskæringer, var baggrunden for regeringspartiernes valgsucces; Jatsenuyk har meldt klart ud om det, og alle husker vel hans indledende bemærkning "Welcome to Hell"; han regner ikke med at blive genvalgt.

Det er håbet, at en mere positiv dynamik kan sætte i gang i 2016, eller i hvert fald efter næste valg. Dette må så stå til troende, og afhænger bl.a. af karakteren af Vestens indsats. Der er en erklæret social dimension ved lånepakkerne, men man trækker leveringerne ud, fordi man vil have mere styr på korruptionen. Merkel sagde fx igår om en aktuel hjælpepakke på knap 4 mia. kr, at de 2,2 mia er til investeringer i "infrastruktur, sundhedsvæsen og økonomi".

(http://www.reuters.com/artile/2015/03/26/us-ukraine-crisis-eu-donors-exc...
(http://www.kyivpost.com/content/ukraine/yatsenyuk-reiterates-commitment-...).
(http://www.dw.de/merkel-ukraine-calmer-but-still-short-of-ceasefire/a-18...).

Den månedlige minimumsløn er p.t. 1218 UAH. Tidligere ville det have været måske 750 kr, men inflationen trækker ned. Arbejdsløsheden steg fra 7,7 til 9,7 % sidste år, men ca. 40-50% af økonomien er sort, og mange har bijobs. Understøttelsen svinger mellem 50 og 100 %.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pensions_in_Ukraine.
http://www.tradingeconomics.com/ukraine/unemployment-rate
http://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment_benefits_in_Ukraine
http://www.wageindicator.org/main/salary/minimum-wage/ukraine/minimum-wa...

4) Ser man så på de foreløbige reformer, indeholder de bl.a.:

- Offentlig sektor: 50.000 fyres; korruptionsbekæmpelse; transparent og mere dokumenterende internet-service; moderniseret lovgivning; ny forfatning.

- Pensionssystemet var i 2013 et af verdens dyreste, men kun med begunstigelser for særlige grupper. Ved reformen får folk med job ved siden af beskåret pensionen med 15%, og pensionsalderen sættes gradvist op med 5 år, fra at have været 55-60 år.

http://www.unian.info/economics/1047926-ukraine-wants-to-reduce-pensions...,
http://en.wikipedia.org/wiki/Retirement_age

Skatteprocenterne i landet er meget lave. 2015-Reformen:
- forenkling fra 22 til kun 9 skatter;
- lidt større differentiering, med progressive personskatter (15 % og 20 %)
- forhøjelse af momsregistreringspligtigt omsætningsbeløb, som hjælp til små virksomheder
- ny skat for ejere af luksusbiler
- indgreb mod sort aflønning og frynsegoder for høje indkomster
- ny skat på erhvervsejendomme
- nedsættelse af moms fra 20 til 17 %
- krigsskat på 1,5 % fortsættes

http://www.warwicklegal.com/news/106/
http://www.spechtboehm.com/ukraine-tax-reform-2015/
http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Ukraine/Taxes-and-Costs

5) Blandt det, der slipper ud om øst-områderne, er - udover fattigdom, afvandring, ødelagt infrastruktur og offentlige institutioner, uddannelser etc. - at arbejdsløsheden formentlig er 50 %, og at der leveres penge direkte fra Putins kontor
http://news.yahoo.com/russia-steps-job-losses-closures-ravage-east-ukrai...