Læsetid: 6 min.

Vidne til politidrab i Kairo risikerer 15 års fængsel

Azza Soliman vidnede mod politiet i Kairo, efter hun så dem skyde en kvindelig demonstrant på åben gade. Nu er hun selv anklaget ifølge en kontroversiel protestlov. Hun risikerer op til 15 års fængsel
Den 24. januar i år blev aktivisten Shaimaa al-Sabagh skudt og dræbt af egyptisk politi, da hun ville lægge en blomsterkrans til ære for ofrene på Tahrirpladsen. Nu risikerer vidner til drabet 15 års fængsel for at kritisere politiets fremfærd.

Emal el-Gebaly

26. marts 2015

Den fredelige demonstrant Shaimaa al-Sabagh blev skudt og dræbt af politiet på åben gade i Kairo, da hun sammen med andre ville mindes de hundredvis af ofre for den egyptiske revolution i foråret 2011.

Det skete 24. januar i år, dagen før fireårsdagen for Det Arabiske Forårs udbrud i Egypten. 20-30 demonstranter fra partiet Den Socialistiske Folkealliance marcherede fredeligt langs en af de små gader, der leder hen mod Tahrirpladsen.

Her var det planen, at Shaimaa al-Sabagh og partikammeraterne skulle lægge en blomsterkrans til ære for ofrene. I stedet blev hun selv offer for politiet. 

Historien kom blandt andet til offentlighedens kendskab, fordi en kendt kvinderettighedsforkæmper og advokat, Azza Soliman, ved et tilfælde så kvinden blive skudt og forbløde på gaden i Cairo, og aflagde vidnesudsagn ved den offentlige anklager. Nu er hun selv sigtet under en kontroversiel forsamlinglov, som den daværende overgangsregering under Abdel Fattah al-Sisis lederskab indførte i november 2013.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Pia Qu
 • Jan Pedersen
 • Olaf Tehrani
 • Torben Nielsen
 • Dorte Sørensen
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Holger Madsen
Pia Qu, Jan Pedersen, Olaf Tehrani, Torben Nielsen, Dorte Sørensen, Robert Ørsted-Jensen og Holger Madsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brian Pedersen

så må man stoppe al samhandel osv med Ægypten lige nu..ikke i morgen , men nu.

Vesten skal ikke fortælle andre kulturer hvordan de skal organisere deres samfund.
Det er et udtryk for nykolonialisme.

Dorte Sørensen

Undskyld men jeg kan ikke lade være - kan sådanne beretninger dog ikke få det danske Folketing til at få ændret i Terrorlovene - fx. ophæve Lømmelparken og tilladelsen til forebyggende tilbageholdelser osv.........

"»I EU bør I tage ved lære af fortiden. I støttede de gamle regimer, og I støtter det nye med handelsaftaler. De her aftaler har altid punkter om, at Egypten skal respektere menneskerettighederne, men I taler aldrig om det. I taler om stabilitet, og hvad mener I egentlig med det? Hver dag ser vi i Egypten, at der ikke er nogen menneskerettigheder, ingen kvinderettigheder. I bør i stedet tale med regimet om menneskerettigheder og om at opbygge en velfungerende retsstat,« siger Azza Soliman."

Egypten er vores allierede, der var lige en overgang - da det muslimske broderskab vandt et demokratisk valg for et par år siden ... da var de ikke fine nok ... men efter endnu et militærkup kan vi godt lide dem. Vi, altså Vesten; Danmark, EU og USA. Vi kan i det hele taget bedre lide kupmagere og despoter, end vi kan lide demokratiske samfund. Tæl selv efter i de historiske annaler. Det er smukt; Danmark ér et dejligt land!

Pia Qu, Svend Erik Sokkelund, Torben Selch, Jan Bisp Zarghami, Brian Pedersen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det er en hjerteskærende beskrivelse af et mord.
Men EU er kun en papirtiger og ikke løsningen for den egyptiske opposition.

Det er et inderligt spild af tid at anråbe Bruxelles, om at gribe ind overfor militærdiktaturet - heller ikke med en handelsblokade.

Touhami Bennour

Er der nogen der kan løse den gåde? hvordan et demokratisk samfund og vil eksporterer medellen støtter despoter og kupmager i andre lande, og lukke øjnene for almulige krænkelser af menneske rettigheder? jeg kan ikke selv løse den gåde.

Brian Pedersen

Egon..jeg kan til enhver tid tillade mig ikke at støtte idioter.

Sune Olsen, Svend Erik Sokkelund og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Preben Haagensen

Det Muslimske Broderskab vandt nok et valg, men efter dette begyndte de at afmontere demokratiet. Særligt gik det ud over den koptiske kirke og deres 8 millioner medlemmer. Da militæret godt et år efter tog magten, udstødte mange egyptere et lettelsens suk. Der må ikke glemmes militæret kæmper mod Det Muslimske broderskab som er deres fjende, og samtidig fører de en to fronts krig mod salafister på Sinai halvøen og i Libyen. Så de har sandelig mere end nok at se til.

Touhami Bennour

Artiklen taler om en kvinde der så politiet dræbe en activist, der vil sætte blomster til ofrene af Revolutionen for fire år siden. den vidne står for en dom på 15 år fengsel. Uanset regimet( og det er en anden sag som egypterne selv bør finde en løsning) det drejer sig her om represalier fra regerings side mod retten til at vidne mod politiet.

Claus G. Jørgensen

@Jon Papini
Det er ikke retfærdigt at sammenligne situationen i Egypten med Danmark. I Danmark skal man, hvis det er muligt, anmelde en demonstration indenfor 24 timer. Politiet kan ikke forbyde demonstrationen og skal anvise et rimeligt alternativ, hvis det ikke kan lade sig gøre at afholde den et givent sted af sikkerhedsmæssige eller praktiske grunde. I Egypten kan demonstrationer forbydes at blive afholdt.

Jeg synes faktisk, at vi har en ret god retstilstand herhjemme, når det gælder retten til at demonstrere. Domstolene har den ene gang efter den anden understreget, at retten til at demonstrere skal tages alvorligt. Desværre deler ikke alle indenfor politiet denne opfattelse, og udbetaling af lave erstatninger og ingen tjenstelige konsekvenser for betjente, der beordrer brud på retten, vidner om en ringe politisk vilje til at gennemføre retstilstanden.