Baggrund
Læsetid: 7 min.

Baltimore brænder

Marylands største by er i undtagelsestilstand, efter at en sort ung mand er død som resultat af konfrontationer med politiet. Borgmesteren anklages for at være blødsøden, mens præsident Obama opfordrer til reformer, der angriber de dybere problemer: fattigdom, narko og vold. De unge i Baltimore er ligeglade og dybt frustrerede
Baltimore er i undtagelsestilstand efter voldsomme uroligheder i kølvandet på begravelsen mandag af en ung mand, der døde i forbindelse med en anholdelse.

Chip Somodevilla

Udland
29. april 2015

Byen lugter. Det er noget af det første, der slår en, når man går rundt i det nedslidte, fattige og nu også delvist nedbrændte vestlige Baltimore. De lave brunstenshuse er langtfra alle beboede, tværtimod ser omkring halvdelen ud til at være tomme, og der er ingen åbne forretninger i sigte tirsdag morgen.

Staten Marylands største by er lukket ned i disse dage, efter at nogle af de værste uroligheder i USA’s moderne historie brød ud i kølvandet på begravelsen mandag af 25-årige Freddie Gray; en ung afroamerikaner, der brækkede rygsøjlen og ikke fik lægehjælp i tide i forbindelse med en voldelig anholdelse for to og en halv uge siden. Han døde den 19. april, ugen efter, og indskriver sig dermed i en årelang historie om sorte – unge som ældre – mænd, der er omkommet som følge af konfrontationer med politiet. Og som inden for blot det seneste år har ført til betydelige protester i Ferguson, Missouri og North Charleston i South Carolina samt i New York, Ohio og Californien.

Sårede betjente

Marylands guvernør, Larry Hogan, har nu erklæret Baltimore i undtagelsestilstand, National Guard er sat ind, og chefen for Marylands statspoliti har anmodet om 5.000 ekstra mand til hjælp fra nabostaterne efter omfattende brande, vold mod politibiler og betjente. 15 betjente blev såret natten til tirsdag, flere brækkede arme og ben, og en var i koma. 144 biler blev brændt af, og alene mandag blev 200 mennesker, mestendels unge, arresteret. 15 bygninger blev sat i brand, de fleste blev slukket, men enkelte bygninger kunne ikke reddes.

Og freden er så langt fra at være genoprettet, som man kan forestille sig. Byens borgmester, Stephanie Rawlings-Blake, har godt nok også sat et ugelangt natligt udgangsforbud i værk, som trådte i kraft tirsdag aften kl. 22 frem til onsdag morgen kl. 05. Men de unge, som fortsat er mødt frem i stort tal tirsdag efter de voldelige, krigslignende scener mandag, har ikke tænkt sig at gå hjem og forholde sig roligt, siger de til Information – heller ikke selv om stemningen tirsdag er betydelig mindre anspændt end mandag:

»Vi er trætte, bare trætte, man. Kan du forstå det?,« spørger 16-årige, spinkle Tyrone, der indrømmer, at han var med, da en lokal CVS (USA’s største apotekerkæde) blev lænset for varer dagen før. De fleste af hans venner, som bor i kvarteret, var der og mange af dem – også unge piger – gik bare ind og tog for sig af varerne:

»Det var ikke os, der brændte butikken ned,« understreger han, »men jeg er totalt ligeglad med, at den er brændt. Det var ikke mig, det var ikke nogen, jeg kendte, men jeg sagde til min mor, der også har spurgt mig om det, at jeg er fucking ligeglad med CVS.«

’Hvad tror du selv?’

Den hætteklædte teenager ser både træt og hånligt på Informations udsendte, da jeg stiller det klassiske journalistspørgsmål om, hvorvidt det egentlig hjælper noget med nedbrændinger og tyveri i ens eget kvarter, hvis man er vred over politibrutalitet:

»Ved du hvad, dame. Det her er ikke for dig. Det er ikke for din avis. Du aner ikke, hvad du taler om. Hvis jeg var dig, ville jeg skride hjem til, hvor du kom fra, for du har ikke prøvet shit

Hans kammerater nikker, og mit efterfølgende spørgsmål om, hvorvidt de selv, eller nogen de kender, har været udsat for politibrutalitet, bliver besvaret med latter og et »hvad tror du selv?«

Mængden af unge er betydelig, men er ingenting i sammenligning med det massive antal betjente med hjelme og skjolde, der står i rækker et par hundrede meter væk fra netop den CVS, der blev angrebet mandag. Bag ved dem holder flere Humvees, som har transporteret betjentene rundt. Politiet er imidlertid ikke til at få i tale, men vifter enhver journalist af – og der er mange – som forsøger at få en kommentar. Næsten alle unge, der er på gaden, er sorte. Der bliver gjort rent om ørerne på dem, ligesom der er flere grupper af syngende buddhistisk inspirerede munke.

’Dette er ikke Baltimore’

Men et par gader væk står en ældre, hvid mand, som blot ryster på hovedet, da Information spørger ham om, hvad han ser som problemet:

»Det er ikke Baltimore,« siger han og lyder et kort øjeblik som et ekko af den demokratiske borgmester, der igen og igen mandag er trådt frem og tilkendegivet, at hun ikke kan »kende sin by«, og at »Baltimore er bedre, vi er bedre end, hvad vi har set her.«

Stephanie Rawlings-Blake, der er viceformand for sammenslutningen af USA’s borgmestre, og som har været chef for Baltimore siden 2010, har selv været under beskydning fra de konservative medier, efter at hun lørdag ved en pressekonference sagde, at hun fandt det vigtigt at give »plads til dem, der vil destruere. At erkende, at de også er truede«.

Hendes bemærkning afspejlede den strategi, byens ledelse havde taget i samråd med politiet, og som var designet til at undgå de uroligheder, som en mere hårdhændet opførsel fra politiet i Ferguson mentes at have bidraget til der i forbindelse med lignende demonstrationer.

Men replikken, der ikke blev givet som en blankocheck til vold – som hun måtte understrege flere gange mandag aften til adskillige medier – blev af kritikere set som alt for slap. Guvernøren – der er republikaner – kritiserede hende ikke direkte mandag aften, men sagde, at han havde iværksat undtagelsestilstanden for byen »omgående, da borgmesteren langt om længe ringede til mig.«

Rydder op efter politikerne

Den ældre mand, som siger, at han hedder Anthony Millar, er 72 år gammel og altid har boet i Baltimore, er imidlertid ikke noget talerør for borgmesteren, siger han:

»Jeg er ikke imponeret over ledelsen af denne by. Ikke så meget fordi de ikke forudså balladen i går og i dag, men fordi de ikke kommer ud i de her kvarterer og gør en forskel for de unge, som bor her. Hvad har de? Ingenting? Prøv at se dig omkring her. Der er ingen steder at lege, ingen steder at købe ind, men der masser af bander og masser af kriminalitet. Jeg har intet at bebrejde politiet, ikke fordi de altid opfører sig som de skal, men fordi de bare bliver sendt ind for at skabe orden i et kaos, som politikerne ikke aner, hvordan de skal gribe an.«

Synspunktet om, at politiet rydder op efter politikere, der ikke tager opgaven alvorligt, blev også fremsat af selveste Obama, der også talte i lang tid og for første gang fra Det Hvide Hus’ Rose Garden tirsdag, hvor han havde besøg af den japanske premierminister.

Obama roste først de lokale ledere, som »i disse dage har påtaget sig det ansvar, det er at gå ud i lokalsamfundet og rydde op efter den håndfuld kriminelle bøller, som anstifter vold«.

Specifikt om konfrontationerne mellem politiet og særligt de sorte, fattige amerikanere sagde præsidenten, at der »intet nyt er i dette. Vi har set det i årtier, men takket være sociale medier og videooptagelser er vi blevet mere opmærksomme på det«.

Obama: Reformer er vejen frem

Obama understregede, at »de fleste politibetjente gør et stort og vigtigt arbejde, men ligesom der er dårlige politikere, er der politibetjente, som ikke lever op til de krav, vi må stille til politiet. Og frem for at lukke sig om sig selv, må politistyrkens ledere ransage deres sjæl og se indad. Og vi må som land stille os selv spørgsmålet om, hvad vi skal gøre ved de områder i USA, der er så fattige, at børn vokser op med en større risiko for at komme i fængsel end mulighed for at komme i arbejde eller på universitetet«.

»Der findes områder, hvor der ingen rollemodeller er, ingen fædre, og som er oversvømmet af narkotika. Det kan ikke løses ved, at politiet sendes ind for at gøre det beskidte arbejde, når der med mellemrum opstår vold og protester. Hvis vi ønsker at gøre noget ved det problem, skal vi som samfund ind og tilbyde disse børn og unge nogle muligheder. Vi skal sætte ind med førskoletilbud, med uddannelse, med jobs. Det er svært – det er mere end bare at foregive interesse, når tv-kameraerne ruller. Det kræver uddannelses- og jobreformer. Det kræver investeringer i infrastruktur og nye virksomheder. Hvis vi virkelig vil løse disse problemer, kræver det, at vi fokuserer hele tiden og ikke bare, når en ung mand bliver skudt eller dør af en rygskade. De børn skal have et andet tilbud end vold og fattigdom.«

Og sandt er det, at sagen om Gray er langtfra enestående. Alene i løbet af de seneste fire år har politiet tabt over 100 klagesager anlagt af borgere i Baltimore; sager, der alle handler om unødig brutalitet i forbindelse med anholdelser. Ofre, der inkluderer en 26-årig gravid kvinde, som bevidnede politiet banke en af hendes venner, en 87-årig bedstemor, der ville hjælpe sit barnebarn, en 15-årig, hvis eneste brøde var at køre på en dirt bike, og en 65-årig kvinde, der solgte lottokuponer uden tilladelse. Erstatningerne alene ville være alt rigeligt til at dække bygningen af 30 nye legepladser i det ramponerede vestlige Baltimore, skrev journalist Ta-Nehisi Coates, der bl.a. dækker kultur og social politik for magasinet The Atlantic, mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter fonnesbech

Se The Wire, tv serien, som udspiller sig netop i Baltimore.

Oprøret i byen synes næsten som en surreal fortsættelse af serien, når man for nyligt har set den, specielt med tanke på episoderne om "Hamsterdam".
Sangen her indgik som et soundtrack til en af episoderne.

https://www.youtube.com/watch?v=fC20nRg4ptQ

Michael Reves, Ole Frank og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Her er fremragende dokumentar om byen lavet af Al Jazeera, hvor ovenstående artikels indhold helt synes at blegne i forhold til denne video.

https://www.youtube.com/watch?v=zz0nkKdkLqc

Søren Rehhoff

Sjovt nok kom jeg til at tænke på den samme sang, bare i den oprindelige udgave med Randy Newman

https://www.youtube.com/watch?v=Uf2llVtd9pQ

Den er helt tilbage fra 70erne så jeg ved ikke om Baltimore har været på konstant nedtur siden da. Bortset fra det, så bliver det nok et sejt langt træk at gøre noget ved de sociale forhold der har ført til det her, specielt i den nuværende økonomiske situation. Så er det forøvrigt også underligt, at de seneste pinlige episoder det amerikanske politi har været involveret i, med tilsyneladende racistiske drab, åbenbart ikke har ført til mere selvransagelse.

Maiken Guttorm

Normalt sætter jeg pris på Annegrethe Rasmussens reportager, men her kommer overklassefruen altså til kort - og desværre hele vejen igennem artiklen. Det er ikke bare enkelte ofre, og det er ikke bare enkelte rådne æbler i politikurven. Det vi er vidne til, er systematisk terror ved højlys dag, af en sort og fattig befolkning.

Jeg er ikke i tvivl om, at man kan finde nuancer inde bag enhver situation, men tallene, omstændighederne, volden, de sagesløse, og den politiske ligegyldighed taler et meget tydeligt sprog. Det er så åbenbart ikke i denne omgang i Informeren, man skal finde det sprog.

Michael Reves, curt jensen, Kristian Laursen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

For mig at se, sker der det samme i Baltimore, som der sker i Mellemøsten og Afrika, hvor man også søger at styre mennesker med væbnet magt: Nemlig en ophobning af mennesker på Valhallaniveau; dræb eller bliv dræbt/undertryk eller bliv undertrygt/dominer eller bliv domineret/styr eller bliv styret.

Vejen ud af problemet både i Afrika/Mellemøsten og Baltimore må være bedre udviklingsmuligheder for de mennesker som er kommet ned på Valhallaniveau, at ville bekæmpe dem med mere væbnet magt er blot mere Valhalla.
Set herfra.

Ib Heinisch, curt jensen og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

USA ligger som det har redt i deres asociale samfund, som udelukkende tilgodeser rige. Og der vil meget forståeligt kun komme mere og mere oprør fra de underprivilegerede i det amerikanske samfund.

Forhold som vi i Danmark indtil nu har været beskyttet i mod gennem velfærdssamfundet, som muliggør, at alle kan omsætte deres energi til en samfundsgavnlig og positiv aktivitet.

Men det forhold begynder vi desvære efterhånden at glemme og se stort på og vi tager freden og roen i det danske samfund for givet og begynder stille og roligt, at nedbryde fundamentet for det succesrige danske samfund. Men det er som at tisse i bukserne og vi risikere det bliver en dyr købt udvikling. Alt for dyr.

Niels Duus Nielsen, Felix Austin, Ib Heinisch, Anne-Marie Krogsbøll og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Typisk - nærmest som vores egen statsminister - Obama er nøjagtig på tidspunktet "et andet sted".
USA har for en præsident, hvis man drejede det lidt rundt - halvanden million nationale spændende udfordringer, som måtte være en lækkerbidsken for en politiker at kunne ændre på. Men hvor er de? "Et andet sted". Hvad er automatretorikken for politikere som "er et andet sted" - Reformer.

Reformer - et mærkeligt ord som den samme slags politikere bruger overalt. igen og igen.
For mig betyder efterhånden mere og mere - lokalbedøvelse, kirurgisk firkantet snit ind i en specifik begrænset område ud af en samfundshelhed - skær alle eksisterende relationer over - incl. forbindelsen til hjerne, hjerte og ilt - sæt et nyt robot system ind - og ikke mindst, sørg for det ikke får omkostninger eller bøvl til det øvrige samfund. Og så - ja så skulle det kunne virke ifølge 2020 planen - videre..

Samme princip med Skolereformen, Universiteterne, Iraq, "problemet" Rusland, TTIP, Grækenland.

Svaret er økonomisk omfordeling.

Den herskende økonomiske fordeling er som den er fordi folk som Annegrethe Rasmussen insisterer på at samfundet bliver indrettet som et tag-selv bord til dem og deres lige. I USA som her. I USA har udviklingen bare været i gang lidt længere end her.

Et folkemord på gule,sorte,brune og de fattigste hvide.Det er hvad USA står for og altid har stået for.Der er folk der mener at USA ikke massemyrder deres egne borgere hvilket er en idiotisk påstand.
Krigen mod narko er et moderne folkemord, der intet med narko har at gøre.Det er et holocaust i slowmotion, hvor man isolerer,konfiskere og fængsler og til sidst myrder de fattigere og etniske minoriteter i USA.

Harald Johansen

Synes egentlig at Annegrete Rasmussen refererer sine direkte dialoger med gademenneskerne loyalt; hvor de siger direkte til hende og Information: Du dame og din sprøjte er kun ude efter et fix til primetime; vi ved hvor du kommer fra, og at du ikke vil os noget godt.

Måske vil hun noget mere!?

Tænker iøvrigt, at dette er Spanien, Italien og Grækenland.
Og om lidt.....dk?

Henning Egholk

Nu så Baltimore! Hvilken by bliver den næste? Grundlæggende er der noget helt galt med black americans livsmuligheder i USA. De er generelt fattigere, har ringere skole og uddannelsesniveau (om overhovedet noget) større kriminalitetsrate, mange flere fængslede, ift den hvide befolkning. Hvor er politikerne, befolkningen, lovgivningen? Hvor er det faktisk rige amerikanske samfund henne? "Enhver sin egen lykkessmed" fungere kun få det fåtal af sorte rap musikere, der så bliver styrtende rige. Eller sorte skuespillere som vader i sukces. Majoriteten lever et kummerligt liv med misbrug, vold, overgreb og kriminalitet. Jeg sidder her i min rige enklave af Europa og undres. Hvad hulen er der sket siden Jacob Holdt så gribende viste sine Amerikanske billeder. Så dem selv i 76 efter at jeg selv havde rejst rundt i USA. Viste dem så til min amerikanske familie der ikke var overraskede over indholdet! Det er nu snart 40år siden og jeg tvivler på om forholdene er meget bedre for sorte amerikanere idag. Mon USA snart vil vise sit medmenneskerlige ansigt og ændre mulighederne for den sorte befolkning til det bedre? Please it's urgent.

At nogen synes USA er værd at efterligne, går over min lille forstand

peter fonnesbech, Torben Arendal, Michael Reves, Troels Brøgger og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Henning Egholk
Hvilket menneskeligt ansigt?

Henning Egholk
De vil ikke ændre forholdende, det er naivt at tro at de overhovedet er interesseret i at ændre forholdende.Det er jo en del af et system og systemet virker,Det er forfejlet når man taler om at USA har tabt krigen mod narko,krigen mod narko er en krig mod mennesker og ikke narko.Krigen mod narko er en af hovedårsagerne til at det står så slemt til for de farvede og den hvide underklasse,det er som jeg skrev tidligere et langsomt holocaust der har været i gang lige siden war on drugs startede.

Troels Brøgger

Der er ingen der har skrevet de endnu, så derfor skriver jeg det: Det amerikanske politi er korrupt og racistisk.
Obama - for fanden større skuffelse skal man lede længe efter! Føj

Lars Petersen

Hmm

Prisoner in van said Freddie Gray was ‘trying to injure himself,’ document says
http://www.information.dk/531585#kommentarer

Den er godt nok lang. Freddie Gray Arrest Record, Criminal History & Rap Sheet
http://heavy.com/news/2015/04/freddie-gray-arrest-record-criminal-histor...

Og til sidst.. spot on analyse

is not America’s problem or shame. That failed city is solely and completely a Democrat problem. Like many failed cities, Detroit comes to mind, and every city besieged recently by rioting, Democrats and their union pals have had carte blanche to inflict their ideas and policies on Baltimore since 1967, the last time there was a Republican Mayor.
http://www.breitbart.com/big-government/2015/04/28/baltimore-is-a-democr...

Lars Petersen

Og det rigtige link

Prisoner in van said Freddie Gray was ‘trying to injure himself,’ document says
http://www.washingtonpost.com/local/crime/prisoner-in-van-said-freddie-g...