Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ban Ki-moon er chokeret over Islamisk Stat

Det syriske regime støttet af palæstinensiske allierede planlægger at invadere den isolerede flygtningelejr efter en sen appel fra FN-generalsekretæren
Udland
11. april 2015

Islamisk Stat (IS) skulle til, før FN-generalsekretær Ban Ki-moon reagerede:

»Hvad der finder sted i Yarmouk, er uacceptabelt,« sagde han i går i New York. »Vi kan simpelthen ikke se passivt til, mens denne massakre foregår.«

FN-generalsekretærens appel kom, efter at IS-styrker den 1. april invaderede flygtningelejren Yarmouk i Damaskus med accept fra den syriske al-Qaeda-relaterede milits Jabhat al-Nusra, der kontrollerede adgangen til det palæstinensiske nabolag, hvor 18.000 civile – en tiendedel af det normale indbyggertal – nu er fanget i en trekant-krydsild mellem IS, palæstinensiske og syriske oprøreres forsvar og det syriske luftvåbens tøndebomber, der siges primært at være rettet mod forsvarerne.

At der ’kun’ skulle gå godt og vel ni dage efter IS-styrkens annektering af nabolaget, før Ban Ki-moon slog katastrofealarm, begrundes udadtil i rapporter om massakrer med halshugninger. Men Ban Ki-moon kunne med samme begrundelse have reageret den 6. december sidste år, da det syriske regime blokerede al nødhjælp til lejrens civile frem til den 4. marts, hvor begrænset nødhjælp igen kunne komme frem.

Siden december 2012, da der første gang udbrød kampe mellem palæstinensiske militser, der støttede henholdsvis regimet og oprøret, har Yarmouks civilbefolkning været ofre for jævnlige belejringer, der har resulteret i massakrer, underernæring, tyfus, bombardementer af hospitaler og blokering af vand- og elektricitets-forsyning.

FN og nødhjælpsorganisationer har i hele perioden appelleret til det internationale samfund om både politiske initiativer og penge, der kunne lindre lidelserne.

UNRWA’s webside meddeler, at FN-organisationen i hele 2014 distribuerede nødhjælp svarende til 400 kalorier pr. person pr. dag, hvor behovet ifølge FN’s fødevareprogram er 2.100 kalorier for civile i krigszoner. Yarmouks civile var, indtil Islamisk Stat viste sig på krigsskuepladsen, overladt til, som Ban Ki-mon nu udtrykker det, »det dybeste hul i helvede«.

Militæraktion planlægges

Torsdag og fredag drøftede det syriske regimes ’forsoningsminister’, Ali Haidar, en militær plan med en højtstående repræsentant for PLO i Ramallah, Ahmad Majdalani, der er sendt til Damaskus – og i øvrigt er Mahmoud Abbas-regeringens arbejdsminister.

Ifølge nyhedsbureauerne var planen, at militante fra 14 palæstinensiske organisationer og den syriske hær skulle etablere et fælles operationsrum, der skulle lede fordrivelsen af Islamisk Stats styrker fra Yarmouk. Planen blev først vedtaget med Majdalanis tilslutning, men kun få timer senere kom kontraordre fra PLO-ledelsen i Ramallah. Begrundelsen:

»PLO afviser, at vort folk og deres lejr trækkes ind i en militær kampagne, uanset dens natur og begrundelse, og vi opfordrer til, at konflikten løses med andre midler for at spare blod og forhindre yderligere ødelæggelser og vort folks flugt fra lejren.«

Det hører nok med til den afvisning, at den palæstinensiske milits, Aknaf Beit al-Maqdis, der sammen med enheder fra FSA, Den Frie Syriske Hær, har taget kampen op mod IS i Yarmouks ruiner, ikke er tilknyttet PLO og dets dominerende parti, Fatah, men støttes af Hamas i Gaza, der stadig ikke har indflydelse i PLO-ledelsen.

De palæstinensere, det syriske regime har meddelt vil støtte dets planlagte operationer mod IS, er hverken PLO eller Hamas, men medlemmer af den syriske ’National Forsvarsstyrke’, regimets ’frivillige’ hjemmeværn, hvis leder er fra Yarmouk.

UNRWA’s talsmand i Damaskus, Chris Gunnes, har advaret mod den militære plan:

»Civile er mere end nogensinde i risiko, og de lever allerede på kanten af menneskelig eksistens,« sagde han til avisen Telegraph.

Mange civile har været indespærret i deres huse i 10 dage uden vand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Man kan kun billige Ban Ki-moons kommentar; men samtidig udstiller det FNs magtesløshed.

FN kan sammen med Røde Kors, USAid og andre nødhjælpsorganisationer levere vand, mad, medicin m.v. til Yarmouk. Men hvis bare den ene part i striden ikke ønsker hjælpen, så stopper hele forsyningskæden - om FN piber eller synger.

FN har selvfølgelig ikke mere magt end medlemslandene vil give FN - og det er stort set ingenting, og slet ikke, hvis stormagterne ikke er enige, og det er de sjældent.

Hvem forestiller sig, at FN skulle kunne gribe militært ind i Syrien og få stoppet drabene i Yarmouk? Det er en vanvittig tanke.