Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hun droppede gymnasiet for at drage i krig

Hun vil ikke sidde hjemme i sofaen, mens det kurdiske folk bliver udsat for etnisk udrensning. Det siger 21-årige Joanna Palani, der nu for første gang fortæller om sin rejse til Syrien, hvor hun har sluttet sig til kvindemilitsen YPJ
Da Islamisk Stat erobrede byen Shingal og belejrede den strategisk vigtige syrisk-kurdiske by Kobane, påvirkede det Joanna Palani i en sådan grad, at hun deltog i demonstrationer foran Christiansborg og sultestrejkede sammen med en gruppe kurdere og to danskere. Privatfoto
Udland
11. april 2015

I november sidste år forlod 21-årige Joanna Palani Danmark for at rejse til det kurdiske Nordirak og derfra videre til Syriens kurdiske områder, kendt som Rojava, hvor krigen mod Islamisk Stat (IS) raser. Forinden var hun droppet ud af 3.g på et gymnasium i Københavns-området. Hendes historie er den første kendte historie om en kvinde fra Danmark, der er rejst til Syrien for at tilslutte sig de grupper, der kæmper imod IS.

Joanna Palani fortæller over telefon fra Nordirak, at hun »var en del af YPJ, da jeg var i Rojava«. Militsen YPJ er den kvindelige afdeling af YPG, Folkets Beskyttelseshær, der kæmper mod IS. YPJ og YPG er relateret til Kurdistans Arbejderparti, PKK, der står på EU’s og NATO’s terrorlister.

»Som kurder, kvinde og menneske er det svært at sidde på sofaen hjemme i trygge Danmark, mens mit folk bliver udsat for en etnisk udrensning,« siger Joanna Palani, der i 1996 kom til Danmark fra Iran som 3-årig.

Står det til hende, bør PKK slet ikke stå på terrorlisten. Samtidig bør man heller ikke dømme YPG på baggrund af PKK’s placering på terrorlisterne, selv om de to er relaterede og deler PKK-lederen Abdullah Öcalans ideologi.

»De værdier, YPG kæmper for, er værdier, en terrorist kæmper imod – altså menneskelige værdier,« siger hun og henviser blandt andet til kønsligestilling.

Hos YPG er op til en tredjedel af krigerne kvinder, som er organiserede i YPJ.

Hvem er terrorist?

Over for Information har juristen Jacob Mchangama sagt, at han ikke kan udelukke, det kan få retlige konsekvenser at have kæmpet med YPG. Joanna Palani frygter imidlertid ikke at blive retsforfulgt.

»Hvordan vil de retsforfølge mig, når jeg tager hjem? Det kræver stærke beviser, og dem er der ingen af selvfølgelig,« siger hun. »Hvis det gør mig til en terrorist, at jeg vil forsvare mit liv via min ideologi, hvad gør det så ikke dem – altså de politikere, som vil forbyde mig retten til at komme herned – til?«

I sommeren 2014 indtog IS Nordiraks kurdiske områder. Her blev omkring 5.000 kurdiske kvinder solgt som slaver af IS, efter at terrorgruppen erobrede byen Shingal. Senere belejrede IS også den strategisk vigtige syrisk-kurdiske by Kobane. Det påvirkede Joanna Palani i en sådan grad, at hun deltog i demonstrationer foran Christiansborg og sultestrejkede sammen med en gruppe kurdere og to danskere i solidaritet med Kobane og Shingal. Snart besluttede hun sig for at tage af sted.

Når YPG/YPJ har så mange kvinder i deres rækker og kan tiltrække kurdere fra Vesten, skyldes det ifølge Sardar Sharif, mellemøstekspert ved University of Duhok i Nordirak, flere forskellige faktorer.

Dels er der frygten for, at kurdiske kvinder skal blive en del af IS’ kalifat, der sælger kvinder som sexslaver.

»De tænker på konsekvenserne af, at IS vinder og derefter undertrykker kvinderne på det groveste. Det motiverer nogle til at tage af sted,« fortæller Sardar Sharif.

Derudover tiltrækker det kvinderne i Vesten, at YPG/PKK som et særtilfælde i Mellemøsten ligestiller kønnene »i så høj grad«.

»Rojava er helt enestående i Mellemøsten, i og med at PKK/YPG sidestiller mænd og kvinder. Sidstnævnte har endda egen milits, YPJ, hvor de kæmper under ledelse af en kvinde,« fortæller Sardar Sharif.

Da Kobane var under belejring af IS i 134 dage, blev byens forsvar eksempelvis ledet af kvinden Asya Abdullah, der ligeledes er medformand for Demokratisk Unionsparti (PYD). YPG anses for at være PYD’s militære gren.

»I Nordiraks kurdiske provinser kæmper de kurdiske peshmerga-styrker også mod IS. Men kvinderne er ikke i samme grad en integreret del af kampene her, om end der også findes kvindelige peshmerga-styrker,« forklarer Sardar Sharif.

I uniform med Kalashnikov

Siden Joanna Palani tog til Irak og Syrien i november, har hun ikke udtalt sig til medierne. På Facebook har venner og bekendte dog haft mulighed for at følge hende. Hun lægger billeder op på sin Facebook-profil, hvor man kan se hende iklædt kvindelige YPJ-soldaters uniform og smile stolt med en Kalashnikov i hænderne.

For nogle dage siden syntes hun godt om et opslag på sin væg, hvor der står, at »hun (Joanna, red.) nu er en del af YPJ«.

Den 4. april skrev Palani så selv på Facebook, at hun og en nu afdød veninde »fik træning sammen som fuld PKK/YPG-medlemmer.« I kommentarfeltet under opslaget skrev Palani desuden: »Vi var 64 ud af mit team, og nu er 27 af dem døde. Hvorfor er jeg så heldig?«

Der har været lignende sager andre steder i Europa og Vesten. Den 14. marts i år blev den 18-årige britisk-kurdiske kvinde Silan Ozcelik arresteret. Ifølge hendes tilhængere rejste hun til Bruxelles i et forsøg på at slutte sig til YPJ.

Matthew Gardiner, en tidligere australsk lokalpartiformand, der sluttede sig til de kurdiske styrker i kampen mod IS, blev den 5. april ligeledes tilbageholdt i lufthavnen i Darwin. Han blev løsladt uden sigtelse kort efter.

På Facebook hylder Joanna Palanis venner hende og skriver, at de savner hende. Til Information fortæller hun fra Nordirak, at hun »tager tilbage til Rojava meget snart« og en dag »kommer hjem til Danmark igen«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pedersen

Det forstår jeg fuldt ud. Held og Lykke.

Torben Nielsen, Jørn Andersen, lars abildgaard, Robert Ørsted-Jensen, Rasmus Kongshøj, Herman Hansen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Gæv kvinde.

Torben Nielsen, Jørn Andersen, lars abildgaard, Robert Ørsted-Jensen, Rasmus Kongshøj, Herman Hansen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar

Lykke til.

Det er en riffel af M-16 famillien på fotoet.

Torben Nielsen, lars abildgaard og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

på EU’s og NATO’s terrorlister.

»Som kurder, kvinde og menneske er det svært at sidde på sofaen hjemme i trygge Danmark, mens mit folk bliver udsat for en etnisk udrensning,« siger Joanna Palani, der i 1996 kom til Danmark fra Iran som 3-årig.

Jeg undrer mig over, at Joanna som kurder er kommet fra Iran
menes der mon ikke Irak?

ellen nielsen

Sorry...
Første linje kom med i kopiet...

Herman Hansen

Jeg beundre denne kvinde, som gør hvad hendes lige mænd burde gøre frem for at flygte ud af landet. Nemlig, at kæmpe for bedre forhold for sit folk. Det burde mange i regionen tage ved lære af frem for at flygte og lade de svagets stillede i stikken. Det er den rette ånd.

Herman Hansen

Jamen, er jeg da så vild med krig? Gudfademe er jeg ej. Men hvis en masse tåber får adgang til våben er det på godt og ondt nødvendig at bekæmpe - Med våben.

ellen nielsen

Det er godt at vide,
at der i hvert fald er een dansker, som kæmper på kurdernes side,
når så mange andre kæmper sammen med de blodtørstige, tyranniske IS'ere.

Preben Haagensen, Brian Pedersen, Robert Ørsted-Jensen, Herman Hansen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Hvor er du bare en modig ung kvinde, Joanna. Må din indsats for et frit og moderne Kurdistan lykkes.
Du og dine venner har min fulde sympati og støtte. Det er en skandale, at PKK er terrorlistet, for at vores korrupte politikere kan tækkes folk, som reelt sympatiserer med IS. Skam over dem og det danske folketing.

Kurdistan er delt mellem Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien Ellen.

Rune Petersen, Brian Pedersen, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Robert Ørsted-Jensen, Rasmus Kongshøj, Peter Günther, Claus Jensen og Torben Kjeldsen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Tak...Torben Nielsen
Jeg troede, det kun lå i Tyrkiet, Syrien og Irak.

Steffen Knudsen

Mon også hun får frataget sit pas nu hun er blevet "syrien kriger"??

John Mogensen, Brian Pedersen, Niels Duus Nielsen, Robert Ørsted-Jensen, Morten Østergaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Hun repræsenterer nogle dyder, der er i restordre i velfærdsstaterne. Kvinder der med våben bekæmper islamister, må man nikke anerkendende til. Desuden ved alle i Mellemøsten at stater er noget der eksisterer fordi man kæmper for det. Ikke fordi historien en gang rummede den. Man har kun fred gennem overlegen ildkraft.

Med venlig hilsen
Lennart

ellen nielsen, Preben Haagensen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Steffen Knudsen, der er skam forskel på folk - dem vi ikke kan lide, altså DKs fjender, må man ikke drage i krig for, men når der er tale om DKs venner, må man godt, det er da klart - at du overhovedet stiller spørgsmålet afslører dig jo som potentiel samfundsomstyrter.

Og kurderne har vi jo aldrig været i tvivl om, var vore venner, vel? Det var jo kun forvirrede politianklagere, der insisterede på at få følgende sager for retten, og slet ikke noget, som det ansvarlige DK nogen sinde har kunnet stå på mål for.

http://www.hoejesteret.dk/hoejesteret/nyheder/Afgorelser/Pages/ROJTV-Ret...

http://arbejderen.dk/indland/kurdere-frifundet-terrorst%C3%B8tte

Summa summarum:

Her i DK dømmer vi af princip som vinden blæser, det er ganske vist.

Steffen Knudsen, lars abildgaard, John Mogensen, Rune Petersen og Brian Pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Vesterbro-Hansen

Hvis man ikke kan se forskel på en enhed, hvor kvinder bliver behandlet anstændigt og på ISIS, så er man nok kommet lidt for langt ud af det moralrelativistiske spor...

Morten Pedersen

Kurderne forsvarer deres område, IS angriber det. Hvis man ikke kan se forskellen undrer det mig.

Niels Duus Nielsen

Morten og Morten, hvordan lyder jeres princip for, hvonår det er legitimt at blive soldat for en fremmed magt?

"Det er okay at gå i krig for fremmede magter, hvis de behandler kvinder anstændigt, mens dem de kæmper mod, ikke gør."

?!? - hvad betyder "anstændigt" her; hvad er den relevante forskel, der gør, at det ikke er okay at støtte en kurdisk tv-station, mens det er helt okay at støtte en kurdisk folkemilits? Er det fordi ord og billeder er farligere end krudt og kugler?

"Det er okay at gå i krig for fremmede magter, hvis der er tale om en forsvarskrig."

?!? - altså var det principielt okay som dansker at støtte Saddam Hussein - med våben i hånd - i hans kap mod invasionen af Irak?

For lige at skære det ud i pap for de tungnemme:

Jeg støtter personligt Joanna Palavis beslutning om aktivt, med våben i hånd, at kæmpe for det, hun tror på, fordi DET HUN TROR PÅ ER DET SAMME SOM DET JEG TROR PÅ (undskyld at jeg råber).

Men jeg kunne da aldrig drømme om at forsøge at strikke et princip sammen, som kan støtte denne min position, uden samtidig at anerkende, at det så vil støtte de mennesker, som kan finde på at gå i krig for en sag, som jeg absolut ikke tror på. Men at jeg med mine begrænsede evner ikke kan udtænke en sådan salomonisk løsning er jo ikke ensbetydende med, at en bedre hjerne end min ikke kan gøre det. Derfor mit spørgsmål: Hvordan lyder jeres princip?

Steffen Knudsen, Jan Mogensen, lars abildgaard, olivier goulin og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Kurdistan kan måske blive realiseret som anerkendt stat hvis de bevæbnede kvinder bliver ved med at arbejde for det. Man kan jo ikke beskylde dem for at mangle mod.

med venlig hilsen
Lennart

ellen nielsen

Hvordan mon de iranske kurdere i Iran
har det med disse angreb på kurdere i Syrien og Irak?

ellen nielsen

Joanna Palani
er jo eksil kurder fra Iran
og hvorfor, mon?

Morten Vesterbro-Hansen

@Niels Nielsen
Lad os lige hoppe over al den sædvanlige ordkløveri folk her er så glade for.

Vi har på den del af fronten dernede to sider, hvor den ene side sætter stor pris på kvinderne og giver dem mulighed for at deltage aktivt. Den anden side behandler kvinder som lort når de ikke har travlt med at slå dem ihjel.

Niels Duus Nielsen

Morten Vesterbro-Hansen: Det er da godt, at vi to er enige i den konkrete sag, nemlig i at støtte kurdernes kamp for selvstændighed.

Men hvorfor er du så uenig med mig, når jeg støtter de russisk-ukrainske separatisters kamp for selvstændighed? Hvad er den relevante forskel? Der er tale om en forsvarskrig, idet det jo som bekendt var regeringstropperne, der indledte de egentlige kamphandlinger under overskriften "anti-terrorisme", efter at separatisterne havde nægtet at aflevere de rådhuse, de havde besat. Men de ukrainske ukrainere behandler måske deres kvinder bedre end de russiske ukrainere?

Det jeg efterspørger, er et princip, som er så klart og utvetydigt, at det kan bruges som grundlag for en evt. lovgivning. Således at vi undgår, at hvad der i dag er landsforræderi og forbudt, i morgen er en heltegerning og tilladt, og omvendt - alene fordi de amerikanske vinde blæser i en ny retning.

Morten Vesterbro-Hansen

@Niels Nielsen
Lad mig lige få et link til et sted hvor du kan dokumentere, at jeg har været uenig med din støtte i balladen i Ukraine.

Niels Duus Nielsen

Det er ikke nemt, Morten, i min omfattende søgning kan jeg konstatere, at du er meget, meget forsigtig med at melde klart ud, hvad du faktisk mener om noget som helst; hvad der derimod kommer tydeligt igennem mellem linierne, er din foragt for venstrefløjen, hallal-hippier, indvandrere og andre perifere eksistenser.

Hvis vi ser bort fra dine kommentarer her i denne tråd, er langt de fleste af dine kommentarer meta-kommentarer, der håner andre kommentatorer for de kilder, de benytter, og deres angivelige tendens til ikke at fremkomme med positive løsningsforslag magen til dem, du så til gengæld heller ikke fremsætter som dine. En fælde, du så selv falder i, for så vidt du kun kritiserer formalia, og heller ikke selv bidrager med substantielle løsningsforslag.

Så jeg må desværre melde pas, og i stedet give dig en undskyldning for, at jeg således skød dig en holdning i skoene, som du ikke åbent har givet udtryk for, men som kun kan aflæses mellem linierne. Og du er selvfølgelig i din gode ret til at afvise mine fortolkninger af, hvad du ikke skriver.

Til gengæld vil jeg så glæde mig over, at du så formodentlig er enig med mig i, at de russiske separatisters befrielseskamp er legitim, og at Kievs krigsførelse mod sin egen befolkning bør fordømmes. Det skriver du ganske vist ikke noget om nogen steder, men givet, at du støtter op om kurdernes frihedskamp, må det samme vel gælde for de østukrainske separatister.

Eller hvad?

Morten Vesterbro-Hansen

Det virker mest af alt som et forsøg på at smide mig i en lille boks, så jeg kunne få en etiket på.

Jeg skal med andre ord offentliggøre mine holdninger til alt, så du kan sortere mellem dem i jagten på noget du føler er inkonsekvent og derefter udråbe et 'Ha!'

Held og lykke med at finde nogen der gider stille op til den slags.

Niels Duus Nielsen

Morten, du er alt for en stor debatkunstner til at kunne rummes i en lille box. Og jeg er dig taknemmelig for, at du sendte mig ud på denne opdagelsesrejse i dine skriverier, så jeg fik en anledning til at læse dine forskellige indlæg i sammenhæng. Uden denne nærlæsning havde jeg aldrig fundet ud af, hvor stor en kunstner, du er.

Jeg forsøgte helt bevidst at provokere dig til at fremsætte en klar og tydelig holdning til et bestemt emne, men det lykkedes dig som altid på fremragende vis at formalisere dig uden om et klart svar.

Godt gået, du får et selvstændigt kapitel i min kommende lærebog om demagogi på internettet, under overskriften: "Hvordan man fremstår som et menneske med selvstændige holdninger, uden at afsløre, hvad man egentlig mener om noget som helst".

Morten Vesterbro-Hansen

Det er meget sigende, at du først tilskriver mig en holdning, og så først derefter undersøger hvad jeg har skrevet.

Bare husk, at dit lidt fjollede personangreb ikke siger noget om mig men alt om dig.

Niels Duus Nielsen

Morten V-H: Du begynder 14:47 med at anklage en eller anden for overdreven moralrelativisme, og fremsætter et udsagn som skal begrunde denne anklage - noget med at behandle kvinder anstændigt.

Dette gør du umiddelbart efter at jeg efterlyser et princip for, hvorfor det er okay at støtte kurdernes milits, når det nu ikke er tilladt at støtte deres fjernsynsstation. Så jeg forsøger selvfølgelig at se, om dette princip holder for en nærmere analyse.

Det gør det ikke, hvad jeg på min fjollede måde gør opmærksom på 15:51. Hvorefter du blot gentager dit udsagn 20:18, og fastholder, at det er kvindesagen, der er din dybere bevæggrund til at støtte op om den kurdiske sag.

Jeg mener det sgu ærligt, Morten, jeg er vildt imponeret over din demagogiske teknik. Du kunne garanteret få et job i FE med dine manipulatoriske evner. Bare din seneste afskedssalut: "ikke noget om mig, men alt om dig" er ubetalelig.

Lennart Kampmann

@ Niels Nielsen
Pas nu på for det er dig selv der vil have Morten V-H til at opstille nogle retningslinjer. Du må da gøre det selv, og lade være med at angribe folk for ikke at gøre dit arbejde.

Morten V-H påpeger at hvis man ikke kan se forskel på ISIS og de kæmpende kurdiske kvinder, så er det moralske kompas ubrugeligt.
Men moral et sted er ikke det samme som moral et andet sted. En holdning til en krig skal ikke følges op af et forsvar for alle krige alle steder. Hver krig er forskellig.

Så fortsæt endelig debatten, men lad være med at kræve at andre skal gøre dit arbejde for dig. Nyd dog at man gider diskutere...

med venlig hilsen
Lennart

ellen nielsen

Kampen/kampene, som Joanna Palani detager i,
er - så vidt jeg kan læse - ikke for et selvstændigt Kurdistan,
men at holde de tyranniske, kvinde-fornedrende IS-islamisterne fra de områder, hvor kurderne bor.

Peter Nielsen

Det er da også helt fjollet at støtte kurderne i kampen mod IS, når nu vi hader Danmarks krig mod IS. Der er jo civile tab på begge konti...
Jeg er lidt fjollet så jeg støtter til fulde kurdernes kamp og bombardementerne, selv hvis det er kvindelige piloter.