Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Vi har ikke flere pladser på kirkegården’

Hvis tendensen fortsætter, vil tusindvis af bådflygtninge drukne i Middelhavet i de kommende måneder. For at forhindre det er EU-landene tvunget til hurtigt at blive enige om en ny, effektiv og solidarisk strategi
Udland
21. april 2015
Om Reaching Europe: Billederne er blevet taget af fotojournalist Sofie Amalie Klougart. Sammen med journalist Marie Louise Albers tilbragte hun i starten af april 2015 to uger på den italienske ø Sicilien for at komme tæt på bådflygtningene. Med deres projekt Reaching Europe sætter de ansigter, billeder og ord på Europas største flygtningekrise. Følg deres arbejde på Facebook: Reaching Europe eller via bloggen: www.reachingeurope.tumblr.com Projektet er blevet til med støtte fra Læger uden Grænsers Journaliststipendium.

Om Reaching Europe: Billederne er blevet taget af fotojournalist Sofie Amalie Klougart. Sammen med journalist Marie Louise Albers tilbragte hun i starten af april 2015 to uger på den italienske ø Sicilien for at komme tæt på bådflygtningene. Med deres projekt Reaching Europe sætter de ansigter, billeder og ord på Europas største flygtningekrise. Følg deres arbejde på Facebook: Reaching Europe eller via bloggen: www.reachingeurope.tumblr.com Projektet er blevet til med støtte fra Læger uden Grænsers Journaliststipendium.

Er der én, som har travlt med at vaske hænder efter den største drukneulykke på Middelhavet siden Anden Verdenskrig, så er det Italiens ministerpræsident, Matteo Renzi:

»Det er ikke sådan, at Operation Mare Nostrum ville have ændret noget i forhold til det, der er sket i dag (søndag, red.),« sagde den italienske regeringsleder på et pressemøde i Rom, mens redningsfolkene på Middelhavet stadig forsøgte at få overblik over katastrofens omfang.

Mindst 500 bådflygtninge, måske helt op til 900, frygtes at have mistet livet. Men kunne det være undgået, hvis Renzis regering ikke havde valgt at afvikle den omfattende overvågnings- og redningsoperation, Mare Nostrum, som blev iværksat efter en ulykke med over 300 dødsofre i efteråret 2013 under Enrico Lettas regering?

Ifølge Renzi udgør afløseren Operation Triton et vigtigt første skridt i retning af en fælleseuropæisk flygtningepolitik, fordi den finansieres af EU’s grænseagentur Frontex. Men Triton har et månedligt budget på 2,9 mio. euro, hvor den italienske stat brugte 9,5 mio. euro om måneden på Mare Nostrum.

Italienerne overvågede farvandet næsten helt ned til den libyske kyst og reddede på et år 160.000 bådflygtninge i land, mens Frontex ikke patruljerer længere end 30 sømil fra de italienske kyster.

Trods den rekordstore tilstrømning lykkedes det således i 2014 at holde det officielle dødstal nede på 3.500. Foreløbig er mindst 1.500 bådflygtninge druknet i 2015 – endnu inden sæsonen for alvor er begyndt. Så hvis tendensen fortsætter, kan Europa imødese titusinder af dødsfald på Middelhavet i de kommende måneder. Men i stedet for en større redningsindsats, som alle flygtninge- og nødhjælpsorganisationer efterlyser, vil Renzi bekæmpe menneskesmuglerne for at stoppe tilstrømningen: »Disse mennesker kan kun reddes ved at forhindre dem i at tage af sted,« hævder han.

Bevidst forbrydelse

Ifølge flere italienske aviser forsøger Renzi at involvere FN’s sikkerhedsråd. Målet er en juridisk ramme, som kan muliggøre en international politiaktion langs Libyens kyster. Det kan enten være i form af en FN-resolution som den om bekæmpelse af pirateri i Adénbugten fra 2008 eller ved at udvide mandatet for bekæmpelsen af ISIS i Irak og Syrien, så det kommer til at omfatte Libyen. Men det forudsætter, at EU for en sjælden gangs skyld »taler med én stemme«, skriver La Repubblica.

Højrefløjspartiet Lega Nords leder, Matteo Salvini, foreslår derimod en flådeblokade foran Libyen. Indenrigspolitisk bliver Renzi presset mod højre af Salvini, der har droppet norditaliensk separatisme som partiets mærkesag for at vinde vælgere i den sydlige del af landet med et program, som primært er baseret på modstand mod indvandring og EU. Siden 2001 er antallet af indvandrere i Italien steget fra 3,2 procent til over 10 procent af den samlede befolkning:

»Jeg er træt af at rejse rundt i Italien og se tusindvis af immigranter, der ikke laver noget, men bor på hotel med morgenmad, frokost og middag betalt,« sagde Salvini søndag eftermiddag i et underholdningsprogram på tv.

I realiteten er modtageforholdene dog ikke overdådige. Tværtimod har de seneste års massive tilstrømning forringet forholdene på modtagecentrene, hvor den organiserede kriminalitet har sørget for at få sin bid af kagen på flygtningenes bekostning. Udliciteringen af driften af Europas største center for asylansøgere, Mineo på Sicilien, bliver nu undersøgt i forbindelse med en større mafiasag i Rom. Og i går anholdt politiet 10 asylansøgere i Mineo, som mistænkes for at indgå i et international netværk af menneskesmuglere. Samtidig er det blevet sværere at finde et sted at begrave dem, der ikke overlever overfarten: »Vi har ikke flere pladser på kirkegården,« udtaler borgmesteren på Lampedusa, Giusi Nicolini, til Corriere della Sera, »og jeg vil sige til alle Europas ’Salvinier’, at det var en bevidst forbrydelse at udskifte Mare Nostrum med Triton.«

Ingen tryllestav

Ifølge Federica Mogherini, EU’s udenrigschef og tidligere italiensk udenrigsminister, kræver situationen på Middelhavet en større indsats fra de europæiske lande:

»Vi er omringet af konflikter, og vi har ingen tryllestav. Men en ny tilgang er nødvendig og mulig,« udtaler Mogherini til La Stampa: »Det vil sige investeringer – altså flere ressourcer til redningsaktionerne på havet, som alt for få lande oppebærer. Og det vil sige solidaritet i modtagelsen – der er altså behov for en sammenhæng i forhold til de tårer, man fælder over de døde.«

Emnet blev i går diskuteret på et møde for EU’s udenrigsministre i Luxembourg, som blev indledt med et minuts stilhed til minde om de døde. Torsdag er der indkaldt til et ekstraordinært møde om flygtningesituationen i Det Europæiske Råd. Der er dog to nøgletemaer, som ingen europæiske regeringsledere har vovet at adressere direkte. Det første handler om flygtningenes konventionssikrede ret til adgang til asylprocedurerne.

I 2012 fastslog en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at Italien havde krænket flygtningenes rettigheder ved i samarbejde med det gamle styre i Libyen at afvise dem på åbent hav. Spørgsmålet er, om Renzis forslag om en international politiaktion mod menneskesmuglerne ikke vil medføre lignende asylretslige problemer.

Det andet følsomme emne vedrører den såkaldte Dublin II forordning, som medfører, at alle flygtninge er forpligtet til at søge om asyl i deres første ankomstland i EU. Det betyder, at modtage- og sagsbehandlingssystemet er overbelastet i middelhavslande som Italien, Malta og Grækenland.

Spørgsmålet er, om det er muligt at skabe reel solidaritet på det udlændingepolitiske område uden at gøre op med dette princip, som den danske regering forsvarer med næb og kløer. EU-parlamentets formand, tyskeren Martin Schulz, opfordrer medlemslandene til at hæve sig over nationale hensyn:

»Vi må spørge os selv, om vi har gjort nok for at redde disse desperate flygtninges liv,« udtaler Schulz. »EU er nødt til nu og her at vise sin styrke og nytteværdi.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Krigsflygtninge er én ting, fattigdomsflygtninge en anden - her skal der iværksættes andre initiativer, der kan gøre de afrikanske lande selvforsynende i høj grad. I modsætning til kapitalistisk tankegang er det selvfølgelig i alle menneskers interesse, at man såvidt muligt kan nøjes med at skulle arbejde for sig og sine, så pligterne ikke overstiger friheden.
Desværre er tankegangen jo, at man skal udnytte/-bytte al arbejdskraft, selvom det er aldeles unødvendigt.

Jes Christian Børlum

"den Italienske stat brugte 9,5 mio. euro om måneden på Mare Nostrum."

Det er der ingen demokratisk stat i verden, der kan blive ved med i længden, sideløbende med at samme operation vender op og ned på samfundet, og en stæk position der er imod det.

Jens Jørn Pedersen

Jeg tror, at vi skal frem til, at hvert land/nation/område klarer egne problemer.
Det er også et problem, når Bruxelles dikterer, hvordan de skal lande fisk i Frederikshavn!

Carsten Mortensen

Tjah, man kan - som vestlige, rige - åbenbart komme til at rage så meget til sig at man ender med at blive løbet 'over ende' ....og det til trods for bombende jagerfly, højteknologiske terrorforanstaltninger, og så meget kontrol at man end ikke kan fjærte uden 'storebror' ved det.
Hvad med at hegne hele Europa ind, ligesom compounds i rige egne?
Ironi kan forekomme!

Niels Duus Nielsen, lars abildgaard og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
Marianne Rasmussen

Hvad nu hvis Scandinavien var det nærmeste land?

Christel Gruner-Olesen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Finn Petersen

EU opfordres af Australien til at bruge samme fremgangsmåde som de selv gør på flygtningeproblemerne: http://www.dr.dk/NYHEDER/udland/2015/04/0421062357.htm

Gustav Alexander

Det er en forfærdelig sandhed men uanset hvad vi gør her, vil det blot være symptom behandling. Afrikas problemer er strukturelle: En rig elite udnytter det fattige flertal og vestlige firmaer ejer landenes eneste natur resourcer. Løsningen ville selvsagt være en revolution - men det er vores magtelite jo ikke interesseret det. Derfor fortsætter symptom behandlingen.

Vi kan lukke nok så mange smuglerruter, give asyl til nok så mange fattigdomsflygtninge - Det vil ikke hjælpe de Afrikanske lande og de på venstrefløjen der ønsker det er kortsigtede. I hele Europa konkurrerer "Social"demokrater og højrefløj om at være dem der skærer mest i offentlige ydelser og privatiserer mest. Europas befolkning fanges således mellem en sten og et hårdt sted med hypotetisk øget fattigdomsindvandring. I bedste fald vil det blot gøre os alle fattigere (og mere arbejdsløse, da vi iforvejen mangler jobs - Tak globalisering!) i værste fald vil det give neoliberalisterne endnu en grund til at skære i offentlige ydelser.

Det er misforstået altruisme og falsk moralsk overlegenhed, når folk ønsker at acceptere flere fattigdomsflygtninge. Vi er knapt 400 millioner mennesker i Vesteuropa. FN's prognoser siger at der i Afrika syd for Sahara vil være 1,5 milliarder mennesker i 2050. Det er jo virkelighedsbenægtende at tro, at vi kan eller skal acceptere de enorme mængder flygtninge, som det vil resultere i.

Preben Haagensen, Felix Austin, Maibritt søvsø Carstens, Tove Stenersen, Janus Agerbo og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar

Lederskribenten i den norske avis Klassekampen skriver i Kirkegård til havs bl.a. :

- Samtidig er det åpenbart at flyktningsituasjonen ikke kan løses ved at alle mennesker på flukt sendes til europeiske land. Den basale årsaken til katastrofen er dype sosiale kriser og sivilisasjonssammenbrudd i land som Syria, Irak, Libya og på Afrikas horn.

Mange av de største tragediene er utløst av vestlige militære intervensjoner. Derfor må det komme på plass en større redningsaksjon – på linje med Marshall-hjelpen til det krigsrammede Europa etter krigen – der midlene kanaliseres til de krigsherjede landene i Midtøsten og Nord-Afrika.

Det handler om å forbedre situasjonen for flyktningene, men først og fremst om å utvikle regionen, slik at man gjør noe med årsakene til flyktningstrømmene.

http://www.klassekampen.no/article/20150421/ARTICLE/150429970

Britta Hansen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Knus, Marianne Rasmussen og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Punkt 1: STOP Dansk og Europæisk deltagelse i Amerikansk initerede krigshandlinger. Den konstante fortrængning og kognitive disonans ifht. at Danmark aktivt er og har været dødeligt involveret i 4 krige i mellemøsten er medier og politikere nødt til at forholde sig til, og koble langt mere tydeligt og entydigt op med flygtninge problematikken.

Så start med at lade bomber og maskinkanonerne blive hjemme, så folk ikke flygter for at redde deres liv fordi vesten vil "hjælpe" ved at smadre den ene nation efter den anden.

2. Begynd DEREFTER snakken om hvad vi i øvrigt skal gøre. Det andet virker hyklerisk, og som om ingen vil erkende selve natur loven om kausalitet. Vi myrder, dræber og ødelægger = folk flygter.

Felix Austin, Maibritt søvsø Carstens, Tove Stenersen, Janus Agerbo og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Dan Johannesson:
Skal det forstås sådan, at hvis bare Gadaffi og Saddam kommer tilbage, så skal alt nok blive godt igen ?

Måske skulle vi prøve at finde ud af hvorfor lige præcis Afrika og ikke Asien og Sydamerika producerer flygninge i disse mængder.
For guderne skal vide at de også har haft deres krige gennem tiderne.
Men det er selvfølgeligt ikke helt så sjovt for så kan man ikke ride sine kæpheste.
Jeg vil kalde det usympatisk kynisme at kræve at EU skal løse et problem de ikke selv har skabt, og som på længere sigt med garanti vil trække EU ned på Afrikas niveau og ikke omvendt.

Men vi er måske ude I en snyltersats-teori, hvor vi må importere et nyt proletariat, når nu det gamle ikke vil opføre sig som Das Kapital kræver.

Kjeld Smed, Preben Haagensen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Hvad med at genåbne Auschwitz og så finde noget Cyklon B5 frem? Det lader til, at det er det, flest politikere og mennesker er stemt for! Personligt ved jeg ikke hvordan man skal løse problemet, men jeg tænker at USA's mange krige koster billioner af dollars, måske kunne man bruge pengene mere fornuftigt? Så har folk med kendskab til disse ting jo advaret i årevis om flygtninge problemet, man skulle for fanden ikke tro, at det kunne komme bag på vore politikere. De får trods alt penge for at sidde i Folketinget og tage sig at sådanne ting. Nå som Søren Brun sagde "man græmmes". Da jeg var barn undrede jeg mig altid over hvorfor ingen havde gjort noget eller protesteret i Nazityskland. Det gør jeg ikke mere, og jeg synes at specielt DF gør en meget dårlig figur i denne sag. Jeg kan godt forstå argumentet om, at vi ikke kan tage alle flygtninge, men at holde fast i at mennesker heriblandt mange børn bare kan drukne, det er simpelthen for umenneskeligt. :-( Det er squ deprimerende, og mest deprimerende er det, at folk åbenbart accepterer det! Bliver der skudt 2 mennesker af en psykisk syg mand i København, så er der imidlertid ingen ende på sympatien, og de penge folk er villige til at ofre! Føj for fanden, det er uhumsk!

Morten Pedersen

Mads, "vi" har ikke opfundet overbefolkningen. Du er aggressiv og frelst og fordømmende, men jeg fornemmer ingen løsningsforslag til den dybt tragiske situation.

Niels Duus Nielsen

Mads Kjærgaard, hvad er der nu galt med snylterstatsteorien? Den forklarede da meget godt, hvordan verden hang sammen i sidste århundrede.

Men den skal selvfølgelig opdateres, nu hvor konkurrencesamfundet er ved at blive en realitet. Der er jo tydeligvis en stor befolkningsgruppe, fortrinsvis de arbejdsløse, som magthaverne ikke længere ser nogen grund til at bestikke.

Politiske floskler overalt fra flyver rundt over tiden rædsler i Middelhavet, og "dagen i går" skal være glemt og helst for evigt.

For politisk vil alle deltagere helst fornægte deres krigsdeltagelse i Libyen, som skulle beskytte civilbefolkningen, men som i dag er en del af problemerne i Middelhavet, hvor mennesker flygter fra kaos og krig i Libyen, som blot er blevet værre efter vestens indgriben, hvor forskellige klaner i dag kæmper om magten fordi de ikke kan enes om "demokrati", - højst sandsynligt fordi det tilbudte demokrati ikke giver del i magten, og som klanlederne ikke kan komme tilbage og fortælle, at det blod(døde fra klanen i kampen) som klanen gav ikke samtidige gav rettighed i en del af magten, og han derfor kommer "tomhændet hjem"!

Freden sænker sig først når én af klanerne får totalt ovetaget, og Libyen igen bliver et diktatur under den nye diktator, - som er det triste resultat ved vestens krigsførelse i "det godes ånd"?

Nu kommer alle bådflygtninge ikke kun fra Libyen, men også fra andre dele på det afrikanske kontinent, hvor håbløsheden råder i overordentligt omfang, - men det taler politikerne ikke så meget om, med mindre vi skal ryste op med lidt ulandshjælp, - og hvorfor vi overhovedet skal det er ganske ubegribeligt.

Mange lande på det afrikanske kontinent, herunder Mali og Senegal hvor mange bådflygtninge kommer fra disse landes armod, men som har rigeligt med råstoffer, og hvis indtægter herfra de sagtens kunne opbygge deres eget land med økonomisk, socialt, arbejdsmæssigt og uddannelsesmæssigt, - men trods dette lever i armod og fattigdom grundet korruption og internationale virksomheder der sender deres tjente penge herfra i skattely.

Nogle vil måske foretrække at kalde disse selskaber multinationale, - men det er de absolut slet ikke fordi der intet nationalt er i deres opførsel i de lande hvor de tjener deres penge, men derimod alen en pengegrådighed der tilsiger, at alle unødvendige udgifter skal undgås, og flest mulig penge skal føres i skattely.

Korruptionen på det afrikanske kontinent er uhyggelig stor, og den bliver ikke betalt med penge hjemmefra eller egne lommepenge, men derimod ud af det overskud som disse internationale virksomheder kan trække ud i skattely, - og hvad betyder det så, at betale 1 mia. i korruption til en afrikansk leder, når man samtidig kan trække 10.000 mia. ud i skattely, - det er vist småpenge i den sammenhæng.

Det er vestlige virksomheder som oftest der tjener disse mange mia., men som vore politikere endnu ikke er begyndt at se skævt til, og heller ikke kræve til ansvar for deres handlinger, som trods alt påvirker os her i EU og hele Europa, - men som politikerne trods alt i og i modsætning hertil kræver vores andres skattepenge til at betale for deres ulandshjælp, så kan modtage skulderklap fra de andre politiske rygklappere.

Det er trods alt ikke skatteborgerne i EU eller Europa der hat scoret gevinsterne fra det afrikanske kontinent, men derimod privatvirksomheder, der intet har til overs for børnearbejde, - når bare overskuddet er højere end sidste år.

Disse mia. overskud år efter år i disse virksomheder, kommer sandelig heller ikke til gavn i Europæiske landes stats- og skattekasser, - nej her holdes pengene tæt til kroppen og langt fra staterne, og i trygge skattely, vor kun virksomhedernes ledere selv har adgang til.

Korrupte afrikanske ledere som politikerne mødes med i London bor ikke blot på de fineste og dyreste hoteller, - nej intet mindre end "penthouse lejlighederne" er tilstrækkeligt for dem, trods det de koster omkring 1 mio. i døgnet, for disse småpenge betyder intet for dem når korruptionen blot betaler sig, og de politiske statsledere i såvel EU som Europa kan bryste sig med at have givet ulandshjælp til landet.

Samtidig boltrer disse private selskabers ledelser sig i uhæmmet med symboler på deres rigdom i fællesskab med mange afrikanske ledere, som de kender "særdeles godt", men som er fattigrøve ved siden af dem selv.

Maibritt søvsø Carstens, Tove Stenersen, Henrik Leffers og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

De fleste flygtninge kommer fra lande der ikke bæredygtige! Jeg hørte i dag på P1, at det mindst drejer sig om 45-46 af de lande, der kommer flest "flygtninge" fra! For de fleste af de lande, er problemet simpelthen, at befolkningerne i landene ikke svarer til landenes grænser! Landene findes kun fordi en række forskellige "folk" (med forskellige religioner, forskellige kulturer og forskellige oprindelser) blev samlet i lande, hvor grænserne blev lavet af andre (desværre mest af os...), med det udtrykkelige formål at udnytte "landet" (imperialisme var datidens politik!). Den eneste løsning er, at give befolkningerne deres egne lande! Dvs. landene skal opsplittes og sammensættes på en måde, der giver levedygtige lande! Det er værst i Afrika og de arabiske lande! -Præcis de lande hvor flygtningene kommer fra! Hvis ikke der gøres noget ved det NU, bliver det meget værre: Prøv at tænk over hvad der sker i "vores nærområder" i Mellemøsten, når de om 20-30 år løber tør for olie, og oligarkerne, der har scoret alle værdierne, flytter "vestpå". Skal vi ("nærområde Europa") så tage imod 40-50-60 millioner desperat fattige mennesker derfra?

Preben Haagensen, Christel Gruner-Olesen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Tove Stenersen

Det er en teori om at om vi ikke hadde asylmuligheten, ville folk i disse lande konsentrert seg om å gjøre opprør og skape et bedre land der de bor, istedenfor å bruke alle krefter på å reise til det forjettede land. Men når vi ser hvor dårlig det går i hellas og Spania og hvor trege de der er med å få en bedre regjering, tviler jeg. Jeg tjener litt på afrikaneres dårlige arbeidsforhold, men ja, det er nok tross alt noen andre som tjener mest på det.

http://www.lmd.no/?p=12757

http://www.swedwatch.org/sites/default/files/SvenskKortversion.pdf

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/--Barn-er-kakao-slaver-5322076.html

http://www.information.dk/470441
http://www.information.dk/517504
http://www.information.dk/515762
ny forening i Danmark http://www.information.dk/497605

http://www.aftenposten.no/nyheter/Europas-tomatslaver-7010120.html

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/soer-afrika/setter-fyr-paa-butikker-i-...

Herman Hansen

De Afrikanske lande og deres regeringer bære selv det fulde ansvar for, at deres statsborgere flygter fra fattigdom og elendighed til døden i bølgerne.

Herman Hansen

Det skal verdenssamfundet altså ikke bare give dem lov til, at flygte fra...

Britta Hansen

'Det er squ deprimerende, og mest deprimerende er det, at folk åbenbart accepterer det!'

Lige præcis.

Christel Gruner-Olesen

Er der nogen blandt kommentatorerne her, der har med asylansoeger at goere ? Det fremmer empatien, at kende til enkelte skabner - bliv frivillig i en af de organisationer, der hjaelper flygtninge i DK...

Søren S. Andersen

Mon ikke det klogeste EU kan gøre er at etablere en række færgeforbindelser mellem Europa og Afrika, således at de mange afrikanere og arabere, der ønsker at komme hertil, under betryggende forhold gratis kan blive befordret til det europæiske fastland? På den måde vil vi på én gang tage vi brødet ud af munden på de kyniske menneskesmuglere og undgå, at nogen drukner. Når afrikanerne er kommet til Europa, vil de selvfølgelig skulle fordeles mellem EU-landene i forhold landenes størrelse og økonomiske formåen.

Hjælp i nærområderne er ingen løsning, da der ikke er noget mere trøstesløst end at bo i enflygtningelejr. Det er da meget bedre at bo i et velfungerende vestligt samfund og det uanset om man lever af sociale ydelser eller udfører underbetalt arbejde.