Nyhed
Læsetid: 4 min.

Grækenlands retoriske kortslutning

Jo sværere den græske regering har det med at indfri deres valgløfter og hjælpe landet ud af krisen, jo flere retoriske udfald laver den, lyder kritikken fra Athen. Men EU-partnerne kan godt indstille sig på, at Grækenland skal kommes i møde med en ny dyr hjælpepakke
Mens resten af EU er slået ind på sanktionsvejen i protest mod Ruslands Krim-annektion, kom den græske premierminister, Tsipras, på statsbesøg i Moskva for at opnå græske undtagelser i Ruslands sanktioner mod europæiske landsbrugsvarer

Mens resten af EU er slået ind på sanktionsvejen i protest mod Ruslands Krim-annektion, kom den græske premierminister, Tsipras, på statsbesøg i Moskva for at opnå græske undtagelser i Ruslands sanktioner mod europæiske landsbrugsvarer

Reuters

Udland
9. april 2015

Den ene dag er det trusler om at sende hundredtusinder af flygtninge fra Grækenland mod de øvrige EU-lande, den næste dag er det kravet om flere tusinde milliarder kroner i krigsskadeerstatninger fra Tyskland. De græske regeringsmedlemmer taler gerne i hårde overskrifter og sætter dermed løbende tålmodigheden på prøve hos EU-partnerne, der skal skelne mellem hvad der er paroler, og hvad der er reelle hensigter hos regeringen i Athen.

Forvirringen fortsætter i disse dage med den græske flirten med Rusland. For mens resten af EU er slået ind på sanktionsvejen i protest mod Ruslands Krim-anneksion, kom Tsipras på statsbesøg i Moskva for at opnå græske undtagelser i Ruslands sanktioner mod europæiske landbrugsvarer og bedre gaspriser. Tsipras kaldte også for nyligt EU-sanktionerne, som også Grækenland har skrevet under på, for nyttesløse.

Statsbesøget gav dog ikke bonus i form af lån fra Rusland, så de græske pengeproblemer er fortsat uforandrede. Russiske nødlån ville dog også overskride EU-parternes tålmodighedsgrænse og kunne medføre massiv forargelse. For i Bruxelles forhandles der fortsat om omfanget af den græske reformliste i bytte for kontanter, der skal afdrage på statsgælden.

I dag skal landet overføre over tre milliarder kroner til IMF. Selv om truslen har lydt, at landet ikke evner det, har den græske finansminister alligevel måtte garantere, at pengene falder. Om pengene rækker til de kommende rater er uvist. Alene frem til den 15. maj forfalder 46,5 milliarder kroner i renter til betaling.

Stigende usikkerhed

Den stigende usikkerhed og de manglende politiske resultater slider på tålmodigheden hos grækerne. Også hos Syriza-partiets stamvælgere. En af dem er Stavros, en lærer fra Athen.

»Vi har så meget brug for et politisk skifte til det bedre. Derfor stemte jeg på Syriza. Hvis ikke denne regering kan, hvem så? Men jeg ved stadig ikke, hvordan de har tænkt sig at omsætte deres planer. Regeringen er ny og uprøvet, det kan alle se, og de har endnu ikke været i gang i 100 dage. Vi skal være tålmodige. Men de skal snart til at træde i karakter. Tale mindre og levere mere. Uret tikker,« siger Stavros.

Meget uerfaren regering

Venstre-højre-regeringens varemærke er blevet den skingre retorik og de harske udfald mod de EU-partnere, der i første omgang har reddet landet fra den økonomiske undergang – og som også kommer til at gøre det fremover. Det siger Dimitris Keridis, der er professor i græsk og international politik på Panteion Universitet i Athen og tv-vært på et politisk program. Han er bekymret for regeringens evner for at gennemføre politiske løsninger, der er internationalt forankrede:

»Det er en meget uerfaren regering. De har ringe kendskab til, hvordan økonomien fungerer, hvordan EU fungerer, og hvordan det internationale system er skruet sammen. I den proces ser vi en hel del amatørisme og helt basal inkompetence. Den hårde retorik skal lægge et slør over dette, og det virker på en måde. Grækerne mener regeringen er stærk, fordi de tør tale op mod EU-parnasset. Men på sigt taber grækerne, hvis resultaterne udebliver. Hvor er den plan, der skal føre landet videre? Vi kender den ikke,« siger han, da Information møder ham i Athen.

Dimitris Keridis mener, at en række Syriza-ministre konsekvent søger fejlene uden for Grækenland.

»Det var en tragedie, at vi forud for valget i januar ikke diskuterede, hvilke politiske ideer der skal få Grækenland ud af sine trængsler. I stedet handlede det om, hvad den tyske, franske og italienske skatteyder frivilligt skal give til Grækenland. Det handler slet ikke om, hvad vi selv skal yde. Derfor er der ikke plads til selvkritik. Men den tyske skatteyder har ikke rykket sig. Europa og europæerne flyttede sig hverken før eller efter det græske valg. Den græske regering og det græske samfund skal vænne sig til at forholdene faktisk er uforandrede.«

Indre uro i regeringspartierne

Ifølge Dimitris Keridis kæmper den græske regering lige nu en hård kamp for at dæmpe den indre modstand i de to regeringspartier, det venstreradikale Syriza og det højrenationale De Uafhængige Grækere.

»Presset inde fra partierne og ude fra EU-partnerne er enormt. Den græske regering er rædselsslagen over at diskutere reformerne i offentligheden. Først når de er blevet enige med EU-partnerne, tager de hjem til Athen for at tage slaget internt, især hos Syriza-partiet. For de lovede jo netop ikke at gennemføre reformer, opfinde nye skatter eller lave privatiseringer. Det kommer de øjensynligt til at gennemføre for at få adgang til de sidste udbetalinger fra den anden hjælpepakke, som har været på hold siden sidste sommer.«

Men kravet fra Grækenlands partnere er, at når først reformtiltag er omsat til lov og kan krones af politiske resultater, så vil pengene fra hjælpepakken falde.

Det er dog ikke realistisk, at Grækenland efter det seneste års reformpause opfylder alle udefrakommende krav i løbet af få måneder, siger økonomiprofessor ved Athens Universitet Panagiotis Patrakis.

»Hvis man ønsker at undgå statsbankerotten, kommer EU-siden til at slække på renterne, korte noget af gælden af og siden udbetale milliarderne fra hjælpepakken, selv om Grækenland ikke har leveret nok reformer.«

Der skal nås et gennembrud i løbet af de kommende måneder og inden 1. juli, hvor det andet hjælpeprogram udløber. Men dermed er hverken Grækenlands eller EU’s trængsler forbi.

»EU kommer til at skulle sluge endnu en stor kamel, og det er at strikke et tredje hjælpeprogram sammen til omkring 30 til 40 milliarder euro. Inden for de kommende to år kommer Grækenland ikke til at låne penge på de finansielle markeder. Men når man laver en tredje hjælpepakke, så indrømmer man også, at de første to pakker ikke var nok. At man tog fejl,« siger Panagiotis Patrakis og uddyber:

»Dette tab af ansigt er naturligvis svært for både EU og for den græske regering. For begge parter har satset hårdt på at slippe ud af det gensidige afhængighedsforhold, som hjælpepakkerne medfører. Realistisk set bliver parterne dog lænket endnu tættere til hinanden, uanset hvor mange udfald som især denne græske regering kommer med.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det er en meget uerfaren regering. De har ringe kendskab til, hvordan økonomien fungerer, hvordan EU fungerer, og hvordan det internationale system er skruet sammen. I den proces ser vi en hel del amatørisme og helt basal inkompetence."

På hvilken baggrund kalder han dem uerfarne? Ja de er uerfarne hvad politik angår, men de er på ingen måde inkompetente. Syriza regeringen er særdeles veluddannet. Yanis Varoufakis f.eks. har en PhD i økonomi fra England, han er ikke amatør eller inkompetent.

Dimitris Keridis sparker lidt til en mand der ligger ned. Det er en enorm svær situation som Syriza står i. Grækenland er reelt set insolvente, og det er ikke bare et likviditetsproblem. Grækenland burde kigge mod nord og se hvordan Island håndterede en lignende situation efter krakket i 2008.

Henrik Klausen, Karsten Aaen, Dennis Berg, Lars Jorgensen, Rasmus Knus og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Måske var det slet ikke meningen, at der skulle komme konkrete aftaler ud af det græsk-russiske møde. Som Die Zeit skriver, så har Tsipras markeret, at han har andre muligheder og Putin, at han kan skabe spalter i det EU-europæiske sammenhold.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2015-04/moskau-tsipras-putin/seite-2

- Es blieb vor allem bei Gesten, die manche an Drohgebärden erinnern: Tsipras demonstrierte Brüssel, dass er Alternativen hat. Putin deutete an, dass er, wenn es ihm nötig erscheint, manchen Spalt in der EU aufsprengen kann.

Karsten Aaen, Holger Madsen, Niels-Holger Nielsen, Erik Pedersen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Den gode skribent fra Information er forarget på de frække grækere. Ja, hvad de dog ikke tillader sig. True med at betale pensioner og fattighjælp i stedet for den gæld, de er blevet pånødet under den forrige regering af IMF, ECB og EU-finansministrene. True med ikke at holde det internationale flygtningeproblem inden for deres egne grænser. True med at kræve den krigsskadeerstatning betalt, som Tyskland faktisk skylder. True med at indgå venskabelige handelsforbindelser med Rusland, når resten af Europa er ved at bygge op til krig mod Putin. Sikke uartigheder! Lasse må ryste nedladende på hovedet.

Henrik Klausen, Karsten Aaen, lars abildgaard, Ture Nilsson, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Selch, Curt Sørensen, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Holger Madsen, Rune Petersen, Brian Rosberg, Bill Atkins, Niels-Holger Nielsen, Nic Pedersen, Lars Jorgensen, Anne Eriksen, Helmut R., Erik Pedersen, Ernst Jensen, Janus Agerbo, Rasmus Knus, Claus Jørgensen og Martin Skou anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Den græske premierminister, Tsipras,
har - efter min mening - brugt kostbar tid på at rejse rundt og hilse indsmigrende
på EU-landenes ledere,
mens hårdt politisk arbejde burde være gjort i hjemlandet!

Er pressen ikke fri i Grækenland,
siden så mange grækere har ladet sig forføre
af helt urealistiske valgløfter?

Martin Skou.
Ja, grækerne kan lære meget af det hårdt arbejdende islandske folk.
Island er dog ikke medlem af EU og har heldigvis også opgivet ønsket om
medlemskab af denne klub.
Måske skulle grækerne gøre det samme - melde sig ud -
når de tilsyneladende ønsker at gå enegang i Europa
og bliver ved med at kræve særlige privilegier....

ellen nielsen

Dimitris Keridis (professor i græsk og international politik på Panteion Universitet i Athen og tv-vært på et politisk program) mener,
at en række Syriza-ministre konsekvent søger fejlene uden for Grækenland.
»Det var en tragedie, at vi forud for valget i januar ikke diskuterede, hvilke politiske ideer der skal få Grækenland ud af sine trængsler. I stedet handlede det om, hvad den tyske, franske og italienske skatteyder frivilligt skal give til Grækenland. Det handler slet ikke om, hvad vi selv skal yde. Derfor er der ikke plads til selvkritik.

Professoren sætter vist fingeren på et væsentligt hovedproblem!

Bent Jensen, Jørgen Mathiasen, Mikkel Madsen, Preben Haagensen, Espen Bøgh, Jeppe Petersen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Lidt mere information:
Grækenland modtog som andre vest/syd-europæiske lande
Marchall-hjælp efter WW2.

Niels Engelsted

ellen nielsen,
Marshall-hjælpen var vel et plaster på det sår, som englænderne og amerikanerne havde bibragt grækerne? Da græske partisaner havde befriet landet fra den tyske besættelse blev de nedkæmpet af engelske tropper støttet af amerikanerne.

Det startede sådan her 3. december 1944:
The demonstration involved at least 200,000 people marching on Panepistimiou Street towards the Syntagma Square. British tanks along with police units had been scattered around the area, blocking the way of the demonstrators.The shootings began when the marchers had arrived at the Tomb of the Unknown Soldier, above the Syntagma Square. They originated from the building of the General Police Headquarters, from the Parliament, from the Hotel Grande Bretagne (where international observers had settled), from other governmental buildings and from policemen on the street.
[Minder det iøvrigt om noget vi fornylighar set?]

The fighting went on—between the British forces, the Greek nationalist forces, and the paramilitaries, on the one hand, and ELAS, on the other—throughout December. The British and government forces, having at their disposal heavy armament, tanks, aircraft, and a disciplined army, were able to make forays into the city, burning and bombing houses and streets and carving out segments of the city under their control.

Men sårene blev selvfølgelig aldrig helet. Landet forblev splittet, og obersternes højreorienterede statskup i 1967 for at kvæle den sociale protestbevægelse (den tids Syriza) og deres og efterfølgende terrorregime med tortur og koncentrationslejre og det hele har heller ikke hjulpet.

Grækerne ved så meget om os, og vi ved stort set intet om dem.

Henrik Klausen, Karsten Aaen, Anders Graae, Ture Nilsson, lars abildgaard, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Selch, Curt Sørensen, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Holger Madsen, Rune Petersen, Brian Rosberg, Erik Pedersen, Bill Atkins, Niels-Holger Nielsen og Lars Jorgensen anbefalede denne kommentar
Peter Günther

Hvori består den retoriske forvirring. Grækenland er totalt på hælene og giver alle andre skylden. Almindeligvis er det ikke vejen, hos dem man ønsker hjælp fra. Omverdenen ønsker at se konkrete planer, som man agter at føre ud i livet..

Bent Jensen, Mikkel Madsen, Espen Bøgh, Vasili Frang, Thomas Andersen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Hvis en långiver låner flere penge ud, end låntageren kan servicere, så er det vel långiveren, der har et problem?

Henrik Klausen, Nille Torsen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Günther

Ja, lad os gældssanere og betale det grækerne ikke magter; den regning kommer vi til at dele. MobilePay ?

ellen nielsen

Hvis en långiver låner flere penge ud, end låntageren kan servicere, så er det vel långiveren, der har et problem?

Jens Erik Starup.
Nu kan jeg ikke gætte, hvad du mener med begrebet 'servicere'.
Lånene er givet på betingelse af reformer i landet....
Så begge parter har "problemet", hvis ikke betingelserne overholdes!

Så længe Tsipras per dekret udenom parlamentet eftergiver nogle af de rigeste i Grækenland 95% af deres skattegæld, så længe er han en amatør!

Karsten Aaen, Morten Kjeldgaard og Peter Günther anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Niels Engelsted.
Jeg mener ikke, at Marchall-hjælpen blev givet til hvert land
af forskellige årsager,
men primært til genopbygning af de krigshærgede lande i syd og vest Europa!

Nå, nu gik det igen for stærkt.

»Det er en meget uerfaren regering. De har ringe kendskab til, hvordan økonomien fungerer, hvordan EU fungerer, og hvordan det internationale system er skruet sammen. I den proces ser vi en hel del amatørisme og helt basal inkompetence."

Både Informations journalister og den åbenbart vigtige græske tv-vært længes uden tvivl efter de gode gamle dage i Grækenland, hvor erfarne regeringer anført af modne verdensmænd styrede økonomien baseret på deres dybe forståelse af det internationale økonomiske kleptokrati.

Karsten Aaen, Torben Selch, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Jeppe Petersen, Rune Petersen, Erik Pedersen, Niels Engelsted og emil groth anbefalede denne kommentar
Lars Jorgensen

Stort set alt hvad der skrives i artiklen og i kommentarerne er falsk.

Og den politiske professor - der tydeligvis heller ikke har fattet en pind af den økonomiske virkelighed for Grækenland og Europa mener sig kompetent til at forklare, at den nye græske regering er præget af amatørisme og inkompetence. - Man må slå sig på lårene af grin - for fanden da, hvor han ikke fatter noget som helst...

Stort set alt hvad de almindelige medier - og de europæiske regeringsledere og politikere - har ført frem i medierne om Grækenland og de såkaldte 'hjælpepakker' er falsk.

Tyskland og EU er ved at slå Grækenland ihjel - bogstaveligt og lidt mere 'abstrakt'. Den førte politik i de forløbne år har kun gjort tingene værre for Grækenland. - Jeg ved simpelthen ikke, hvor jeg skal starte for at slå alle de falske forudsætninger og argumenter til jorden. For falske det er de!

Det kan godt være, at jeg er nødt til at forsøge mig udi en kronik om debattens falske præmisser mv. - Lad mig endelig vide, hvis nogle af jer der læser mine linjer her, kender til relevante danske artikler, der forklarer, at (og hvordan) hele debatten og præmisserne er falske. Tak.

Men lad mig nøjes med et par fakta her, som jeg ikke er stødt på i danske medier. For det første - 'hjælpepakkerne' hjælper reelt ikke Grækenlands befolkning men derimod private investorer i og især udenfor Grækenland - som på denne måde loves at få deres penge med tiden. Lovede penge som Grækenland så skal betale med tiden...

'Hjælpepakkerne' hjælper ikke Grækenland - hvordan skal det forstås? - Ja, allerede sidste år kunne Krugman forklare, at det græske BNP var faldet 18% - pga. de krævede 'reformer' mv., der direkte skærer ned i det offentlige forbrug og dermed gør vækst til en fuldkommen umulighed. -

Det er af flere grunde fuldstændig vanvittigt. For det første er vækst nødvendig, hvis et land som Grækenland skal kunne betale gælden. Nu tvinger man så landet til at skære så meget, at det er fuldstændig helt og aldeles umuligt at skabe noget, der blot minder om vækst. Hvorfor?

Her kommer vi til den anden grund til det vanvittige, der består i graden af nedskæring. 18% fald i BMP er - jeg tror ikke, at vi har tilstrækkeligt skarpe ord i det danske sprog til at forklare, hvor vildt det er.

Jeg tror, at jeg trække mig ud af tråden for at forsøge at skrive en kronik. Men lad mig nøjes med et sidste statement. IMF vidste (nu er 'IMF vidste' ikke ligefrem let at få folk i IMF til at stå ved... - som så meget andet..) - men der var helt klart folk i IMF, der vidste og der var yderst kompetente økonomer udefra, der var i kontakt med IMF og forklarede, at Grækenland praktisk talt var bankerot allerede i 2010 (tror jeg det var første 'hjælpepakke'), hvorfor man allerede dengang burde ... have indset nødvendigheden af at skære ned i gælden mv. - Det vidste man også næste gang og næste gang... Alligevel blev man ved med at lave 'hjælpepakker' - som blev præsenteret for både den græske befolkning og de andre europæiske befolkninger som 'hjælpepakker', hvorfor det naturligvis blev opfattet som den ene hjælpende og generøse hånd efter den anden... Realiteten var hver gang, at private investorer fik fredet deres tilgodehavender, mens den det græske samfund og den græske økonomi blev slået ned, som man slår sin græsplæne.

Så af disse små grunde og mange flere har vi en fuldstændig - totalt og aldeles - falsk debat om Grækenland og Europa. Hvor Grækenland er syndebuk mens Tyskland faktisk går forrest med at slå landet ihjel - og den intetanende borger i Europa peger fingre ad grækerne.

Det galgen-komiske er blot, at hvis Grækenland forlader Eu, så er der en enorm stor sandsynlighed for - nogle af de mest kompetente folk siger, at det vil ske med sikkerhed - at hele EU vil falde sammen. Samtidig med at de græske bankers sammenbrud i så fald vil risikere at trække mange andre europæiske banker og måske hele den europæiske økonomi ned...

Det er værd at forsøge at blive klogere på, hvordan tingene reelt hænger sammen. Inden det måske snart er for sent. - Derfor kære læser - henvis venligst til artikler på dansk, der er inde på en kritik af de falske forudsætninger for hele diskussionen. Tak.

Ja, jeg er heller ikke afklaret om tingenes sande tilstand, men jeg ved i det mindste, at jeg er på vej...

NB. For at I ikke skal sidde tilbage og tænke, hvad fanden har han at have ovenstående i - så vil jeg blot henvise til min på-vej-til-at-blive-etableret-hjemmeside, hvor det nedenstående link mest direkte giver links til ovenstående påstande: http://homosociologicus.com/europe-today-2

Henrik Klausen, Karsten Aaen, Mikkel Madsen, Simon-Matti Hørlyck Campbell og Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

ellen,
fra Wikipedia
Marshallplanen var et amerikansk hjælpeprogram rettet mod Europa, som blev sat i gang efter 2. verdenskrig. Initiativet fik navn efter den amerikanske udenrigsminister George Marshall.
Planen var en opfølgning af Trumandoktrinen med støtte af økonomiske midler. USA's politikere havde den opfattelse, at økonomisk krise gav grobund for kommunisme. Et stærkt, samlet og genopbygget Vesteuropa ville derimod være en militær modvægt mod Sovjetunionen, og svække kommunistpartiernes indflydelse i de enkelte lande. Ydermere var tanken bag Marshallhjælpen, at USA selv kunne undgå en økonomisk krise, da de var afhængig af at handle hos deres europæiske handelspartnere.

Danmark modtog også i årevis Marshallhjælp i form af dollars og landbrugsredskaber, og blev ad den vej integreret i det amerikanske OECD-system og Nato.

Karsten Aaen, Mikkel Madsen, Torben Selch og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Lars Jorgensen

Hvis nogen skulle være intereseret i links til de bedste økonomer i verden - herunder flere interessante links om de falske mainstream økonomer - så kig på denne side: http://homosociologicus.com/neoliberalism-3

Ellen nielsen

Lad mig forklare hvad -jeg tror- Jens Erik Starup mente. Normalt i en låneaftale fastsætter man en rente. Renten er fastsat efter hvad renten for at låne penge er (ECB) samt tilæg for hvor risikofyldt lånet er. Dem som har lånt Grækenland penge har selv indgået en aftale og risikovurderet, så må de også selv stå til regnskab for deres dårlige investering.

Lånegiverne har selvfølgelig ikke kunne risiko vurderer korrekt da Grækenland under den tidligere regering skjulte hvor stor en gæld Grækenland egenlig havde.

Undskyld for en dobbeltpost, men se eventuelt videoen i dette link omkring dette http://www.bbc.com/news/world-europe-17108367

Stemningen mellem Grækenland og EU er som i en dårlig skilsmisse. Tonen er hånlig og ubamhjertig. De græske ledere ved jo udmærket, at EU's såkaldte "hjælpepakker" går til banksektoren i EU/USA, og at max 10% kommer det græske civilsamfund til gode i form af import fra EU. Der er ingen grund til, for det græske folk at sige nej tak til de 10% import, for den ophobning af statsgæld som følger med, og som idag udgør 320 mia. euro, kan jo aldrig betales tilbage.

Forleden så at der i nogle aviser stod at Putin og Tsipras forhandlede om en russisk Bailout af den græske EU-gæld. Hold dog kæft. Tror vores ledere og deres journalister, at befolkningen er dumme?

Lars Jorgensen

Alle er vist klar over, at folk idag kan finde på at sætte penge i banken og få en negativ rente...

Hvad skal man så sige til IMFs 'hjælpepakker' til Grækenland, der siden 2010 har givet IMF en rente på 3,6% og derfor indtil i dag har tjent 2,5 milliard euro på at hjælpe Grækenland..

http://www.keeptalkinggreece.com/2015/04/08/imf-made-a-e2-5billion-profi...

Karsten Aaen, Ture Nilsson, Anne-Marie Krogsbøll, Erik Pedersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Mange europæiske lande er heldigvis enige med Grækenland i, at sanktionerne mod Rusland er nyttesløse. Det gælder fx Italien, hvis høje udenrigskommissær, Federica Mogherini, kom for skade at sige det samme inden hun blev indsat, det gælder Tjekkiet og Slovakiet, og flere andre. Men mange borgerlige aviser, som Information er på linje med, ser Moskva-mødet som en kærkommen lejlighed til både at udtrykke forstærket mishag overfor Rusland, og forargelse overfor det græske valgresultat.

Karsten Aaen, Ture Nilsson, Holger Madsen, Niels Engelsted og Lars Jorgensen anbefalede denne kommentar
Lars Jorgensen

Ja, der er tale om nærmest uniform taktfast 'tænkning' i takt med USAs imperalisme mod øst.

Det er .... også vanvittigt.

Lars Jorgensen

Jeg tror ikke, at der er en eneste politiker i Europa, der når den græske finansminister til sokkeholderne, når det handler om politisk-økonomisk kompetence. Og jeg tror heller ikke, at der er mere end måske en håndfuld embedsmænd, der kan følge med...

Se dette interview fra sidste år - frigivet i marts i år.

Grækerne er meget, meget skarpere på Europas problemer - og selvsagt også Grækenlands - og de vanvittige måder, som IMF og Tysklands Europa har forsøgt at 'løse' dem på.
Offentliggjort den 16/03/2015

Harald Schumann On The Trail - Talking to Yanis Varoufakis. For better comprehension, we recommend to activate English subtitles in the player.

https://www.youtube.com/watch?v=qNItYoJhgmk

Niels Peter Jensen

Grækenland er som "Luksusfælden".

De optager en masse lån de ingen chance har for at betale tilbage, og håber på at få eftergivet gælden.

Bent Jensen, Mikkel Madsen, Espen Bøgh og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Niels Engelsted....
Tak for oplysningene fra Wikipedia, som jeg havde været inde at læse på....
da jeg blev usikker på, om hjælpen også omfattede Grækenland...

'Den store Danske' siger:
citat:
Marshallplanen, (efter George C. Marshall), amerikansk hjælpeprogram på i alt 13 mia. dollar til 16 europæiske lande i årene 1948-51. Formålet var at støtte disse landes genopbygning efter 2. Verdenskrig samt forhindre kommunistisk samfundsomvæltning i Vesteuropa.
Det er dog næppe korrekt især at se planen i et koldkrigsperspektiv, idet tilbuddet om hjælp i første omgang også blev givet til Østeuropa, men dette blev hurtigt afvist af Sovjetunionen og de østeuropæiske lande. Også det ellers hårdt trængte Finland afviste som eneste nordiske land hjælpen af hensyn til og under visse diplomatiske påtrykninger fra Sovjetunionen...citat slut

Nu skal man jo ikke tro, at hjælpepakkerne er til grækerne. Information skrev i februar:

- 220 mia. euro af de i alt 240 mia. i krisepakkerne er dog ikke gået til dovne og uvederhæftige grækere, men til at holde de mindst lige så uansvarlige private långivere skadefri med offentlige midler.

http://www.information.dk/524071

Henrik Klausen, Erik Pedersen, lars abildgaard, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Selch, Espen Bøgh, Per Torbensen, Jeppe Petersen, Holger Madsen, Rasmus Knus og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Ad Marshallhjælpen,
Der var flere/mange argumenter for Marshallhjælpen. Blandt de vigtigste var de fejltrin
man begik i Versailles 1919 og en tro på Keynesmodellen. Og så var der så også de
rent geopolitiske (jfr. Ellen Nielsen)

Erik Pedersen, Karsten Aaen og Mikkel Madsen anbefalede denne kommentar

Ja, de 'rent geografiske', som tydeligvis ikke har det fjerneste med den kolde krig at gøre. :-)

Jeppe Petersen

I det mindste kan Grækenland trøste sig med at de har en samfundsgruppe der har været langt mere aktive og "effektive" end noget andet sted i Europa og måske endda verden.

Grækenlands DJØF'ere har virkeligt formået at få kørt et system i stilling dernede fyldt med nepotisme og huller i lovgivningen. Godt DJØF'erne herhjemme arbejder hårdt på at få os op på niveau!

Tja.., grækerne søger syndebukke og løsninger udenfor "egne rækker", uden selv at ville eller evner at ville kigge indad og selv erkende, at problemerne har sit "fødested" der.

Egentlig kan det undre at det står så sløjt til efter den tidligere teknokratiske regering som EU og IMF nærmest fik indsat, som garant for låneaftalerne, - hvad har de så lavet i den forløbne tid(?), for resultaterne herfra er heller ikke for gode, og er blevet kritiseret af EU og IMF.

Vist er meget af gælden afskrevet i forbindelse med saneringen af den græske økonomi, men restgælden tynger dog fortsat stadig, og med den voldsomme "nedslagtning" på de sociale områder, der også har med ramt arbejdsmarkedet bliver indtægterne blot mindre, - men gælden ikke nærmest ikke bliver betalelig grundet omsætningsmangel i den græske hverdag, når folk hverken har arbejde eller får pension osv., - EUROen vil ikke danse rundt i "manegen" fordi der så få EURO mellem hænderne på befolkningen, at økonomien nærmest går i stå, og det hjælper jo ikke økonomien i fremadgående retning, som så kan være med til at betale af på gælden.

På den ene side kan man ikke sætte økonomien i stå med sine krav, og samtidig forlange den skal vokse sig stor og stærk så gælden kan betales, og samtidig sætte åremål (3 - 5 år) på, det svare til at blive arbejdsløs med en gæld på 250.000 for den nye bil, - hvordan skal man kunne betale det?

Jeg er bange for der må findes en anden model en den rent liberalistiske, og når pengene der lånes til Grækenland på kort tids lån, siden skal betales tilbage til långiverne, - primært den finansielle sektor, så er det sådan set lidt "vekselrytteri" på kort tid, og minder om hvad der sker når man pisser i bukserne en iskold vinterdag, lige nu og her varmer det, - men så bliver sandelig også koldt bagefter!

Morten Kjeldgaard

Inspireret af grækerne ringede jeg til kreditforeningen for at komme af med lånet. Jeg snakkede og snakkede og tryglede og truede, og sagde at det i virkeligheden var til deres eget bedste. De var sgu ligeglade. Røvhuller.

Frank Hansen, Bent Jensen og Mikkel Madsen anbefalede denne kommentar

Morten, nu er grækerne jo i den situation at de bare kan lade være at betale. De kan ikke sættes på gaden.

Lars Jorgensen

@ "Egentlig kan det undre at det står så sløjt til efter den tidligere teknokratiske regering som EU og IMF nærmest fik indsat, som garant for låneaftalerne, - hvad har de så lavet i den forløbne tid(?), for resultaterne herfra er heller ikke for gode, og er blevet kritiseret af EU og IMF."

Hvordan i alverden kan det undre???

Grækerne skal skære ned, skære ned, skære ned... Og har derfor ingen, INGEN mulighed for at gøre konstruktivt for at sætte gang i økonomien.

En skam at old-grækerne ikke levede i en tid med Google og Facebook æra'en - tænk hvad kunne de ikke have høstet i royalty afgift - alene på vestens lemfældige brug af begrebet "Demokrati".

Mikkel Madsen

I stedet for at gøre noget ved deres faktiske problemer, så spilder grækerne tid og arbejdskraft på at ævle, kævle og prøve ar flygte fra regningen.

Bunden blev dog nået, da man i en eller anden fantasi-beregning kom frem til at man skulle have nogle krigsskadeerstatninger til gode hos tyskerne, der "tilfældigvis" lige have næsten sammen størrelse som Grækenlands statsgæld.

For det første er alle stat-til-stat krigsskadeerstatninger fra 2. VK for længst betalt, For det andet er der et par andre lande, der ville komme foran - MEGET foran - grækerne hvis der endelig skulle udbetales flere erstatninger. Polen og Ukraine er f.eks. to lande, der havde en meget hårdere besættelse end Grækenland.

Mikkel Madsen

@Bill Atkins: Men de KAN heldigvis sparkes ud af EU.

Tyskerne har været yderst tålmodige med den græske opførsel. Hvis tyskerne på et eller andet tidspunkt simpelthen bare sætter foden ned, så skal der ikke lyde et ondt ord herfra.

Mikkel Madsen

@lars Jørgensen: Godt indspark.

Men hvis den nuværende kurs er forkert, hvad skal der da gøres?

En løsning er selvfølgeligt et kombineret haircut (gælden nedskrives med xx pct), kombineret med at Grækenland udtræder af euroen.

Dette ville medføre, at Grækenlands (euro- og dollar-denominerede) gæld bliver sværere at betale, da de nu anvender deres tidligere valuta. På den anden side er gælden skåret så tilpas meget ned, at det ikke bliver umuligt, som det er nu.

Grækenland er selvfølgelig herefter afskåret fra lån fra EDB eller andre EU-instanser. De må låne til de renter, der nu engang tilbydes dem. Det har den fordel, at kreditorer højst sandsynligt sætter renten mere realistisk (dvs. højere) end den har været indtil videre, og at kreditorerne ikke herefter kan forvente kompensation fra de øvrige euro-lande. De udlåner nu på EGEN risiko, IKKE EU borgernes risiko. Dette mindsker den moral hazard, der har været iboende i hele konstruktionen med at grækerne reelt har lånt til "tysker-renter" med en mexikansk eller tyrkisk produktivitet (no offense til de to lande:-) )

Hvem der er skyld i Grækenlands misere kan man vistnok føre lange diskussioner om og det eneste vi med sikkerhed kan sige er, at det ikke var de mennesker der nu lider mest under konsekvenserne.

Man kan også diskutere hvor vidt og hvor meget tyske og franske borgere, igennem deres regeringer og regerinsstøttede banker, skal være med til at bære lasten af redningsaktionerne.

Men noget der under ingen omstændigheder burde være en diskussion om er om Grækenland i den nuværende situation skal betale renter for de lån deres korrupte "elite" optog.

Og her, netop i dette punkt burde den nye Græske regering blotte tænderne og nægte at betale disse fuldstændig amoralske renter. Et er at eftergive et lån, noget helt andet er at slå profit af andres nød. Det burde da give anledning til ramaskrig.

Det at man kan kræve renter på Grækenlands forfaldne lån viser hvor fuldstændig grotesk, amoralsk og altødelæggende finanskapitalismen i sin nuværende form er.

Kan nogen her forklare mig hvordan man kan retfærdiggøre at der skal betales renter af Grækenland når vi ellers har en situation hvor der ligger så mange penge hen uden at lave noget, at et af de største problemer for verdensøkonomien er truslen om negative renter, som jo ikke kan være andet end et forsøg på at tvinge penge ud af skjul, så de kommer til at cirkulere i realøkonomien igen.

@Niels Engelsted:
"[...]når resten af Europa er ved at bygge op til krig mod Putin"

Jeg bliver lige nød til at rette denne imperialist-stalinistiske historieforfalskning:
Det er Putin - manden, der myrder og fængsler egen befolkning, og ligesom de reaktionære, kristne tosser i USA's bibelbælte mener, at homoseksuelle skal hænges - der er ved at bygge op til krig mod Europa. Putin gennemførte den første territoriale besættelse af et andet Europæisk land siden 2. verdenskrig, da verdens største stat, havde behov for at udvide sit territorium yderligere. Det eneste fornuftige i den situation er selvfølgelig at opruste, så man kan forsvare sig imod yderligere imperialistiske aggressioner.

Syriza beviser atter, at det er et højreorienteret og reaktionært parti.
Ikke nok med at de er EU-tilhængere og Euro-tilhængere, nej, nu søger de også samarbejde hos en imperialistisk tyran, der støtter massemordere som Assad med våben og penge.
Hvor hele verden burde stå sammen med det ukrainske folk, og bekæmpe den internationale imperialisme, som bl.a. Rusland er eksponent for (udover USA, EU, Iran, Israel, Kina og Marokko m.fl.), så går det reaktionære og folkefjendtlige Syriza den anden vej, og cementerer en autokratisk enhed - præcis som Hitler, Mussolini, Franco og Stalin gjorte sammen i sin tid.

Lars Jorgensen

Det er ikke grækerne, der bliver betalt ud med de stadige lån til Grækenland. Det er de tyske og europæiske store private investorer... Og de stadige lån - som alle ved eller i det mindste burde vide - at Grækenland umuligt kan betale tilbage selv - ender så med at skulle blive betalt af alle borgere i Europa.

Hele debatten er falsk og skæv - og mens alle peger fingre ad grækerne for at modtage flere lån, som hele Europa kommer til at hjælpe med at betale tilbage - til IMF og de store private investorer, så er den eneste relevante diskussion helt udelukket. Nemlig diskussionen om nedskæring af den græske gæld - som er helt nødvendig for Grækenland ... - Og som vil gavnee dig ... kære læser som skatteborger på den måde, at du ikke kommer til at betale for de lån, som Grækenland modtager - men som reelt udelukkende er lån for at hindre, at IMF og investorerne taber penge.

De eneste .... der reelt har gavn af 'lån til Grækenland' og 'hjælpepakker' er de store private investorer og andre europæiske banker, der vil tabe penge, hvis man erstattede 'lån til Grækenland' og 'hjælpepakker' med nedskæring af gælden.

Det er grunden til, at Yanis den uhyre økonomisk kompetente græske finansminister rent faktisk taler hele Europas befolknings sag, når han taler om en fælles interesse i at få den græske gæld skåret ned. Og når han taler om en ganske bestemt form for quantitative easing indenfor EU, der kan give hele EU den form for økonomisk indsprøjtning, som der er behov for - i et omfang som den berømte Marshall plan.

Ja, det er sandt, at der ikke er mange økonomer og politiske analytikere herhjemme, der formår at få de græske synspunkter repræsenteret. Det er netop et uhyrligt problem. For på den måde er der stort set ingen, der forstår de mest basale afgørende aspekter i Grækenlands - og resten af Europas misere lige nu.

Og I behøver virkelig ikke at stole på hverken mig eller Yanis' ord.... Tjek blot hvad verdens skarpeste økonomer siger om disse ting, surprise ... de siger præcist de samme ting om Yanis.

Kig efter hvad Stiglitz, Krugman og fx Steve Keen siger. Jeg kan ikke lige huske, om det er Stiglitz eller Krugman, der siger, at 'ja, det er sandt, at grækerne lavede nogle fejl i deres regeringsførelse, men det er intet i forhold til de fejl, som europa senere begik ...'. Her blot et link til Steve Keen omkring Yanis' og den græske regerings økonomiske kompetence og troværdighed:
https://www.youtube.com/watch?v=JRxZ11C_XuI

Henrik Klausen, Erik Pedersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Hvad gør man, hvis man er progressiv græker? De har jo ikke andet end reaktionære, fascistiske og nazistiske/stalinistiske partier, man kan stemme på.

Lars Jorgensen

Stort set hver eneste kommentar i tråden her udstiller, hvor falsk stort set al information om Grækenland er og har været... Den græske regering er den mest fantastiske mulighed for en ny progressiv venstrefløjs-social-demokratisk politik i Europa. ...

Lars Jorgensen

Stiglitz og Yanis til Paris konference idag - dette link er lige poppet op på min facebook side for seks minutter siden.

http://www.socialeurope.eu/2015/04/joseph-stiglitz-in-conversation-with-...

Besøget af Tsipras i Moskva forårsagede megen postyr i de europæiske hovedstæder, som var bange for, at han ville lave en fræk aftale med Kreml (med støtte som modydelse for at bryde EU sanktioner mod Rusland).
Intet af dette skete, hvad der viste sig er, at Grækenland kan være blevet den nyeste regionale stat, der ønsker at øge sin "strategiske autonomi" ved at føre en selvstændig udenrigspolitik og skabe rum for sig selv til at forhandle mere optimalt i en stadig mere polycentrisk verdensorden.
Putin foreslog at udvide en gasledning til Tyrkiet til Grækenland, og sagde, at et sådant skridt ville øge Grækenlands mulighed for at tjene hundreder af millioner af dollars i transit betalinger. "Det vil øge Grækenlands politiske status og gøre det til et vigtigt transitland," sagde han."Med hensyn til russiske virksomheders mulige deltagelse i privatiseringen af særlige industrier eller infrastrukturer i Grækenland, vil jeg sige, at hvis den græske regering beslutter at udføre privatiseringer i Grækenland, i den græske økonomi, er vi klar til at deltage i bud. Vi håber, at hvis det bliver gennemført, vil russiske virksomheder kunne deltage på samme vilkår som andre tilbudsgivere.”
Når det er sagt, så værdsætter Rusland også, at den nuværende græske ledelse misbilliger EU 's sanktionspolitik mod Rusland. Det er i Ruslands interesse, at Tsipras vilje til at føre en selvstændig udenrigspolitik styrkes.
I et andet interview med en græsk tv-kanal, sagde den græsk forsvarsminister Panos Kammenos, at i tilfælde af en blindgyde i forhandlinger med EU-kreditorerne, vil regeringen indgå aftaler med alle det kunne, og peger på USA, Rusland, Kina, Indien og Mellemøsten lande.
Efter en række møder søndag og mandag med IMFs administrerende direktør Christine Lagarde, US Treasury Departments embedsmænd og præsident Barack Obamas øverste økonomiske rådgiver Caroline Atkinson, sagde Varoufakis , at hans samtalepartnere understregede den betydning, som Obama-administrationen lagde på en ærefuld aftale mellem Grækenland og dets partnere og til at bevare euroområdet. "De understregede også, at den amerikanske regering ønskede at spille en ærlig mæglerrolle for at sikre, at en sådan løsning vil blive nået så hurtigt som muligt," ifølge det græske finansministeriums erklæring.
George Hatziioannou (der har tjent i tre årtier som presserådgiver på de græske ambassader i London, Moskva, Prag og FN græske diplomatiske mission i New York.) sagde: "De, der frygter den tyrkiske rørledningen nåede Grækenland med russisk gas skal være opmærksom på, at Athen fører en afbalanceret udenrigspolitik med sin fulde støtte, for eksempel til TAP (Trans Adriaterhavet Pipeline) projekt som en del af EU-støttede og US-velsignede syd korridor ". I et demokratisk Europa, bør alle EU-lande frit kunne fremme deres interesser for at opgradere deres økonomiske og sociale situation, Hatziioannou understregede, at Grækenland ikke var i fare for at blive isoleret, primært på grund af sin geopolitiske betydning.
"Hensigten med regeringen Alexis Tsipras er, at forfølge en klog, afbalanceret og fredelig politik, som vil spille en afgørende rolle i at undslippe den finansielle fælde. Således kan Grækenland fungere som en mægler, der samler EU med fremmede magter som Rusland, Kina, USA osv, til gavn for alle, det er en politik, der er værd at forfølge, "understregede han.

Grækenland fik tilbudt to kroner for at tage en karruseltur, og sidenhed afkrævet seks kroner for at få lov til at komme af karrusellen bagefter, - og det ændrer ikke landet økonomiske problemer!

Henrik Klausen, Erik Pedersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar