Læsetid: 4 min.

Græske nynazister trækker stemmer trods anklager om vold og mord

I dag starter retssagen mod knap 70 ledende medlemmer af Grækenlands tredjestørste parti, Gyldent Daggry, der er anklaget for mord, vold og pengeafpresning. De anklagede står til lange fængselsstraffe i en sag, der er uden fortilfælde i Europa
20. april 2015

Det er mere end halvandet år siden, at den græske rapper Pavlos Fyssas blev dræbt i havnebyen Piræus tæt på Athen, hvilket samtidig blev et vendepunkt for partiet Gyldent Daggry. For efter 3-4 år med stor vælgermæssig fremgang røg hele partiledelsen samt stort set alle parlamentarikere i fængsel. En efter en blev deres parlamentariske immunitet ophævet.

Nu sidder langt de fleste af toppolitikerne i det sikrede fængsel Korydallos i udkanten af Athen, hvor også retssagen i dag begynder i særligt indrettede retslokaler. De knap 70 Gyldent Daggry-medlemmer skal afhøres på baggrund af et over 700 sider langt anklageskrift.

»Det er ikke af politiske årsager, de græske nynazister i dag kommer for retten i Athen, for de kan ikke dømmes for deres politiske ståsted isoleret set. De er først og fremmest anklaget for rent kriminelle forhold,« siger advokat Thanasis Kampagiannis, der er forsvarer for en gruppe egyptiske fiskere, som i september 2013 blev udsat for mordforsøg af Gyldent Daggry-medlemmer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den sorte fascisme hærger Europa i disse år.

Europas borgere har tilladt, at tusindvis af mennesker uden uddannelse og uden hverken fortid eller fremtid, er vokset op i fattigdommens skygge, medens enkelte andre har haft mulighed for at berige sig i ufatteligt omfang - nogle i øvrigt ved korruption eller kriminalitet.

Og derfor hærges Europa i disse år af den fascistiske bærme, der år for år blot bliver stærkere og stærkere og endnu mere ekstreme. De ønsker ikke et demokratisk samfund, hvor alle kan være med til at bestemme. De er ganske tilfredse med, at en "stærk mand" tager magten, og styrer samfundet, - ganske som det Nikolaos Mihaloliakos og Gyldent Daggry står for.

Peter Nielsen

Det vækker minder om Tyskland i mellemkrigsårene. Enten var det kommunsiterne eller også var det nazisterne man bekendte sig til, og kampene rasede i gader og i byer.
Folk søger til yderlighederne når de er så presset som de er, og derfor er det så meget vigtigere at Grækenland får skabt de reformer der kræves.

Thorbjørn Thiesen

Det er vigtigt at der kommer gang i økonomien i Europa.
Stop den tåbelige nedskærings politik, som neoliberalister hyller.
Tyskerne bør også se vigtig heden af en styrkelse af økonomien i hele Europa er den bedste medicin mod disse fascistiske tanker.

Peter Nielsen

Grækerne har ikke ligefrem udvist økonomisk mådehold, så der skal jo være nogen der sørger for at der kommer balance i deres budget. Så at tale om økonomisk fascisme er vel ikke helt retfærdigt. Mig bekendt var der vel heller ikke nogen der tvang Grækenland ind i Euroen - de kunne jo have valgt at stå udenfor. Grækerne så Euroen som en redningsplanke for deres håbløse økonomi. prøv at se hvor mange gange Grækerne har devalueret siden 1979.

Henrik Petersen

Enig med Thorbjørn i, at der skal gang i økonomien.

Det giver ingen mening at blive ved med at tale om, hvis skyld det er, at økonomien er løbet af sporet.

Vi er nødt til at indrette vores økonomi sådan, at alle føler, at de får en rimelig andel i de værdier, som bliver skabt.

Når de allerrigeste løber med næsten hele gevinsten, så vil der før eller siden opstå social uro.

Det er ikke Guds vilje, "markedet" eller "globaliseringen" som skaber problemerne - det er vores tåbelige politik.

Vi er rige nok i Europa til at give alle en tålelig tilværelse - vi bør se at komme i gang.

Kære Peter Nielsen,

Hvis du kigger lidt på Grækenlands udvikling, - herunder også økonomisk, siden militærstyrets tid, tror jeg ikke, du kan styrke din opfattelse om manglende udvist økonomisk mådehold i bred forstand.

Vist har man ikke udvist økonomisk vilje, herunder manglende oversigt over skatteborgerne og deres erhvervsaktiviteter. Men det var faktisk den politiske elite og eliten fra erhvervslivet der ikke ønskede et reelt skattesystem, men fortsat ønskede et system med omrejsende skatteopkrævere, der forhandlede sig til skatternes størrelse. Og ganske almindelige mennesker, som nu betaler for snylterne, fik faktisk intet ud af det.

Og omkring medlemskabet af EU og EUR er det da også korrekt, at ingen tvang Grækenland til medlemskab. Men der skal jo 2 parter til for en handel, så der er jo også den anden part - det andre EUR-lande. Og alle vidste faktisk, at Grækenlands økonomiske formåen var ringe, men man håbede på, at et medlemskab af EU og det mere forpligtende af EUR kunne få Grækenland på ret kurs.

Men rigtig dårligt blev det faktisk først for græsk økonomi, da man fik nødlån. For da steg kurstabene på lån, og i takt med der skulle spares hård, afskedigede man alle, man kunne skille sig af med. Og det betød, at skatterne også styrtdykkede, samtidig med renten steg, så det nu er helt umuligt at komme ud af denne negative udvikling.

Og de snyltede, der virkelig var vindere i dette cirkus, de styrtende rige samt visse korrupte politikere, har jo for længst forladt landet med alle deres enorme formuer. Derfor er der kun fattigrøvene tilbage til at betale.