Nyhed
Læsetid: 4 min.

Græske nynazister trækker stemmer trods anklager om vold og mord

I dag starter retssagen mod knap 70 ledende medlemmer af Grækenlands tredjestørste parti, Gyldent Daggry, der er anklaget for mord, vold og pengeafpresning. De anklagede står til lange fængselsstraffe i en sag, der er uden fortilfælde i Europa
Udland
20. april 2015

Det er mere end halvandet år siden, at den græske rapper Pavlos Fyssas blev dræbt i havnebyen Piræus tæt på Athen, hvilket samtidig blev et vendepunkt for partiet Gyldent Daggry. For efter 3-4 år med stor vælgermæssig fremgang røg hele partiledelsen samt stort set alle parlamentarikere i fængsel. En efter en blev deres parlamentariske immunitet ophævet.

Nu sidder langt de fleste af toppolitikerne i det sikrede fængsel Korydallos i udkanten af Athen, hvor også retssagen i dag begynder i særligt indrettede retslokaler. De knap 70 Gyldent Daggry-medlemmer skal afhøres på baggrund af et over 700 sider langt anklageskrift.

»Det er ikke af politiske årsager, de græske nynazister i dag kommer for retten i Athen, for de kan ikke dømmes for deres politiske ståsted isoleret set. De er først og fremmest anklaget for rent kriminelle forhold,« siger advokat Thanasis Kampagiannis, der er forsvarer for en gruppe egyptiske fiskere, som i september 2013 blev udsat for mordforsøg af Gyldent Daggry-medlemmer.

»Der er dog en sammenhæng mellem partiets kriminelle forhold og deres politiske overbevisning. For med deres ideologi, hvor de græske nazister mener sig hævet over andre grupper i samfundet, jagter de især udlændinge, jøder, romaer, homoseksuelle og handicappede. Derfor ligger deres kriminelle handlinger i forlængelse af deres politiske ideologi. Det er stadig åbent om partiet kan opløses, hvis de dømmes, men det er mindre sandsynligt.«

Dobbelt anklage

Den græske forfatning gav efter militærjuntaens afslutning i 1974 de græske partier vide rammer, hvilket betyder, at Gyldent Daggry ikke umiddelbart kan forbydes. Partiet fik trods anklagerne mod hele partiets ledelse alligevel lov til at stille op til seneste parlamentsvalg i januar, hvor de med over 388.000 stemmer fik 6,3 procent af stemmerne – til trods for at partiet knapt gennemførte nogen valgkampagne, gjorde de græske vælgere dermed Gyldent Daggry til landets tredjestørste parti, der gav valg til 17 parlamentarikere. En del af de valgte sad dog allerede i fængsel og gør det fortsat.

»Beviserne i anklageskriftet er meget veldokumenterede,« mener Thanasis Kampagiannis.

»Der foreligger nu en dobbelt anklage. For det første en lang serie af kriminelle handlinger, som Gyldent Daggry-medlemmer har begået: mord, manddrab, vold, overfald, våbenbesiddelse og pengeafpresning, for bare at nævne nogle af anklagerne. For det andet ønsker anklageren at bevise, at partiets ledelse i baggrunden orkestrerede medlemmers og sympatisørers kriminelle aktiviteter. Kan retssagen bevise denne sammenhæng, udløser det markant hårdere straffe, end de kriminelle handlinger i øvrigt dømmes efter,« siger den athenske advokat.

Det har taget over 18 måneder at formulere anklageskriftet og forberede retssagen, hvilket samtidig også er grænsen for varetægtsfængslinger i Grækenland. Derfor er nogle af de hovedanklagede løsladt fra fængslet, blandt andet den hovedanklagede partileder, Nikolaos Michaloliakos, der dog er i husarrest.

Thanasis Kampagiannis har i årevis undret sig over, at partimedlemmernes kriminelle aktiviteter ikke tidligere er blevet afdækket. Det hænger sammen med partiets angiveligt tætte forbindelser til det græske politi, der i en del tilfælde har undladt at tage imod helt regulære anmeldelser om voldelige overfald, »fordi ofrene havde den forkerte hudfarve«, siger han.

En ung asylansøger, Mohammed, beretter om, at han i en bus blev kontrolleret af en gruppe sortklædte mænd fra Gyldent Daggry, der foregav at være fra myndighederne. Når mændene opdagede indvandrere uden papirer, blev de taget med. Nogle indvandrere blev gennembanket og overgivet til politiet.

Mohammed blev også selv overfaldet med kniv af en gruppe mænd på motorcykler og fik dybe sår i hånden, men sagen blev ikke opklaret.

Thanasis Kampagiannis mener, at mange sager ikke er blevet efterforsket, og at mindst tre uopklarede mordsager på indvandrere bør genåbnes med den viden, man i dag har om Gyldent Daggrys metoder. Fordi anklageskriftet rummer så mange kriminelle handlinger, kan retssagen komme til at tage mellem ét og to år og udløse domme på mellem 10 og 20 år.

Partiet føler sig forfulgt

Gyldent Daggry siger selv, at sagen er politisk motiveret, og at de øvrige politikere ønsker at ødelægge partiet. Og netop det forhold, mener lektor Vassiliki Georgiadou fra Panteion Universitetet i Athen, har stor betydning. Hun følger løbende Gyldent Daggrys vælgere.

»Gyldent Daggrys vælgere har en udbredt forestilling om, at det konservative parti Nyt Demokrati bevidst forfølger partiet og også har iscenesat sagen for at få deres vælgere tilbage.«

Gyldent Daggry har taget forskud på muligheden for, at partiet kan gå i opløsning. Det har det gjort ved at danne strukturerne til et nyt parti, siger Vassiliki Georgiadou.

»Det kan blive et Gyldent Daggry i anførselstegn – uden de voldelige elementer og med meget stærke positioner omkring nationalisme, hvor de kan profilere sig som et decideret udlændingefjendtligt parti. En ung kvindelig vælger fortalte, at hun gerne så, at Gyldent Daggry lagde de voldelige elementer fra sig og på den måde blev i stand til at opnå indflydelse.«

Vassiliki Georgiadou siger, at det især var angsten for flygtninge og indvandrere, der var den egentlige katalysator for partiet før gennembruddet ved lokalvalget i Athen i 2010: »Dengang kom der op mod tusind indvandrere per dag, men siden er antallet faldet stærkt. Partiets kernebudskab er, at indvandringen var og er røget helt ud af kontrol. Det var først år senere, at krisen havde bidt sig så hårdt fast, at vælgerne proteststemte på Gyldent Daggry af økonomiske årsager, fordi partiet knyttede forbindelsen mellem krisen og de mange indvandrere.«

Vassiliki Georgiadou mener, at den retssag, der starter i dag, både »er vigtig for Grækenland, men også for det øvrige Europa«, fordi der er ikke noget fortilfælde for en sådan type sag, hvor politikere anklages for at drive en kriminel organisation inden for et parti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den sorte fascisme hærger Europa i disse år.

Europas borgere har tilladt, at tusindvis af mennesker uden uddannelse og uden hverken fortid eller fremtid, er vokset op i fattigdommens skygge, medens enkelte andre har haft mulighed for at berige sig i ufatteligt omfang - nogle i øvrigt ved korruption eller kriminalitet.

Og derfor hærges Europa i disse år af den fascistiske bærme, der år for år blot bliver stærkere og stærkere og endnu mere ekstreme. De ønsker ikke et demokratisk samfund, hvor alle kan være med til at bestemme. De er ganske tilfredse med, at en "stærk mand" tager magten, og styrer samfundet, - ganske som det Nikolaos Mihaloliakos og Gyldent Daggry står for.

Peter Nielsen

Det vækker minder om Tyskland i mellemkrigsårene. Enten var det kommunsiterne eller også var det nazisterne man bekendte sig til, og kampene rasede i gader og i byer.
Folk søger til yderlighederne når de er så presset som de er, og derfor er det så meget vigtigere at Grækenland får skabt de reformer der kræves.

Thorbjørn Thiesen

Det er vigtigt at der kommer gang i økonomien i Europa.
Stop den tåbelige nedskærings politik, som neoliberalister hyller.
Tyskerne bør også se vigtig heden af en styrkelse af økonomien i hele Europa er den bedste medicin mod disse fascistiske tanker.

Peter Nielsen

Grækerne har ikke ligefrem udvist økonomisk mådehold, så der skal jo være nogen der sørger for at der kommer balance i deres budget. Så at tale om økonomisk fascisme er vel ikke helt retfærdigt. Mig bekendt var der vel heller ikke nogen der tvang Grækenland ind i Euroen - de kunne jo have valgt at stå udenfor. Grækerne så Euroen som en redningsplanke for deres håbløse økonomi. prøv at se hvor mange gange Grækerne har devalueret siden 1979.

Henrik Petersen

Enig med Thorbjørn i, at der skal gang i økonomien.

Det giver ingen mening at blive ved med at tale om, hvis skyld det er, at økonomien er løbet af sporet.

Vi er nødt til at indrette vores økonomi sådan, at alle føler, at de får en rimelig andel i de værdier, som bliver skabt.

Når de allerrigeste løber med næsten hele gevinsten, så vil der før eller siden opstå social uro.

Det er ikke Guds vilje, "markedet" eller "globaliseringen" som skaber problemerne - det er vores tåbelige politik.

Vi er rige nok i Europa til at give alle en tålelig tilværelse - vi bør se at komme i gang.

Kære Peter Nielsen,

Hvis du kigger lidt på Grækenlands udvikling, - herunder også økonomisk, siden militærstyrets tid, tror jeg ikke, du kan styrke din opfattelse om manglende udvist økonomisk mådehold i bred forstand.

Vist har man ikke udvist økonomisk vilje, herunder manglende oversigt over skatteborgerne og deres erhvervsaktiviteter. Men det var faktisk den politiske elite og eliten fra erhvervslivet der ikke ønskede et reelt skattesystem, men fortsat ønskede et system med omrejsende skatteopkrævere, der forhandlede sig til skatternes størrelse. Og ganske almindelige mennesker, som nu betaler for snylterne, fik faktisk intet ud af det.

Og omkring medlemskabet af EU og EUR er det da også korrekt, at ingen tvang Grækenland til medlemskab. Men der skal jo 2 parter til for en handel, så der er jo også den anden part - det andre EUR-lande. Og alle vidste faktisk, at Grækenlands økonomiske formåen var ringe, men man håbede på, at et medlemskab af EU og det mere forpligtende af EUR kunne få Grækenland på ret kurs.

Men rigtig dårligt blev det faktisk først for græsk økonomi, da man fik nødlån. For da steg kurstabene på lån, og i takt med der skulle spares hård, afskedigede man alle, man kunne skille sig af med. Og det betød, at skatterne også styrtdykkede, samtidig med renten steg, så det nu er helt umuligt at komme ud af denne negative udvikling.

Og de snyltede, der virkelig var vindere i dette cirkus, de styrtende rige samt visse korrupte politikere, har jo for længst forladt landet med alle deres enorme formuer. Derfor er der kun fattigrøvene tilbage til at betale.