Nyhed
Læsetid: 3 min.

Italien vil bremse bådflygtninge

Tilstrømningen af bådflygtninge til Sydeuropa er stigende. Italiens regering vil udlicitere ansvaret for patruljeringen af Middelhavet til Egypten og Tunesien, mens Læger Uden Grænser forsøger at kompensere for EU’s fravær
Udland
14. april 2015

Mandag morgen kæntrede et fartøj med bådflygtninge 80 sømil fra Libyens kyst. Den italienske kystvagt reddede 144 personer og har foreløbig fisket ni lig op af vandet. I de seneste dage har mindst 2.800 bådflygtninge krydset Middelhavet. Siden årsskiftet er antallet af flygtninge og migranter, som har kunnet gå i land i Syditalien, nået op på 15.000. Det er mere end en fordobling i forhold til samme periode sidste år, hvor Italien endte med at tage imod 170.000 bådflygtninge. Ifølge FN’s flygtningehøjkommissariat omkom mere end 3.500 under overfarten. Det vides derfor heller ikke, hvor mange flygtninge der indtil videre er omkommet på havet i år:

»Den aktuelle situation er så alvorlig, at radikale ændringer i EU’s perspektiv er påkrævet,« hedder det i et fortroligt dokument fra den italienske regering, som Information har set. Italiens forslag til nye tiltag i EU’s udlændingepolitik blev i marts fremlagt til repræsentanter for regeringerne i Tyskland, Frankrig og Spanien samt EU-kommissionen i forbindelse med et møde for de europæiske indenrigsministre. I næste måned skal kommissionen præsentere et udspil til EU’s fremtidige migrationspolitik. Italienerne foreslår, at patruljeringen af farvandet i Den Sicilianske Kanal skal udliciteres til myndighederne i Tunesien og Egypten:

»Vi er nødt til at gøre alle bestræbelser på at forhindre migranters afgang fra Middelhavets sydlige kyster, primært for at stoppe de mange tragedier til søs. I den sammenhæng vil en realistisk løsning være den gradvise og direkte inddragelse af pålidelige tredjelande i overvågnings-, eftersøgnings- og redningsaktiviteter på havet,« skriver den italienske regering.

Efter en større drukneulykke ved øen Lampedusa Italien i 2013 iværksattes eftersøgnings- og redningsaktioner tæt på Libyens kyster i Operation Mare Nostrum. Den blev for et par måneder siden afløst af Operation Triton under EU’s grænseagentur Frontex’ ledelse. Den har dog et meget mindre budget og patruljerer kun tæt på Europas kyster. Danmark var blandt de EU-lande, der sidste år beskyldte italienerne for at tilskynde menneskesmuglerne til at sende flygtninge af sted i synkefærdige både ved at patruljere for tæt på Afrika:

»Vi har hele tiden sagt, at det var en forkert og urimelig kritik,« siger Carlotta Sami, talskvinde for UNHCR’s afdeling i Sydeuropa: »Siden afviklingen af Mare Nostrum har vi kunnet registrere en stigning i tilstrømningen, mens antallet af dødsfald er blevet 30 gange større.«

Inden revolutionerne i de nordafrikanske lande fik Italien hård kritik fra internationale flygtninge- og menneskerettighedsorganisationer for at udlicitere en del af flygtningepolitikken til Libyens daværende diktator, Muammar Gaddaffi. Den nuværende italienske regerings forslag er en konsekvens af sikkerhedssituationen i Libyen, hvor staten er i opløsning. Men ønsket om at involvere Egypten og Tunesien bliver kritiseret for at bygge på samme tankegang som aftalen med Gadaffi:

»Det underliggende motiv er at sikre, at EU kan vaske problemet af sine hænder ved at sørge for, at lande som Egypten og Tunesien tager sig af flygtningene, så de aldrig bliver omfattet af europæisk lovgivning,« udtaler den tyske EU-parlamentariker Ska Keller fra partiet De Grønne til The Guardian og tilføjer: »At betale nordafrikanske lande for at tage sig af det er endnu et kynisk forslag.«

Europæisk svigt

Sammen med den maltesiske organisation Migrant Offshore Aid Station Foundation vil Læger Uden Grænser fra maj til oktober, hvor flygtningetrafikken er stærkest, gennemføre eftersøgnings- og redningsaktioner på Middelhavet:

»Det er et fint initiativ, men også et symptom på, at EU ikke yder en fælles indsats. Det mest påtrængende er en europæisk aktion på Middelhavet. Og så er der brug for legale kanaler, så flygtningene ikke bliver tvunget i hænderne på menneskesmuglere,« siger Sami fra UNHCR og fortsætter: »Tallene er jo ikke specielt høje, mindre end 200.000 sidste år. Isoleret set kan det godt opfattes som en folkevandring, men der er faktisk lande, som på ganske kort tid har modtaget millioner af flygtninge. EU er helt sikkert i stand til at håndtere en tilstrømning på nogle hundredetusinder om året.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her