Læsetid: 6 min.

Lester Brown: ’Jeg er mere optimistisk nu end i 50 år’

I dag udsender den amerikanske miljøpioner sin bog nummer 53, ’The Great Transition’. Samtidig annoncerer han sin tilbagetræden som leder af tænketanken Earth Policy Institute i en alder af 81. Men han har på ingen måde tænkt sig at stoppe sit virke. For netop nu tager omstillingen fart
Nøjagtig som tobaksselskaberne blev brændemærket for en generation siden på grund af cigaretrygningens sundhedsskadelige virkninger, vil de fossile energiformer blive belastet af deres medvirken til at ødelægge Jordens klima, mener Lester Brown.

Nicholas Kamm

15. april 2015

Han blev født i støvets år. 1934. Dengang de amerikanske prærier første gang blev ramt af The Dust Bowl, støvstormene der fulgte en periode med tørke og en tankeløs landbrugspraksis, hvor nymodens traktorer pløjede græsland op for at give plads til hvede, men hvor den blottede muld i stedet blæste bort.

En økologisk katastrofe der hærgede 400.000 kvadratkilometer landbrugsjord, og hvis dystre sociale konsekvenser for landbefolkningen, John Steinbeck skildrede i blandt andet Vredens druer.

Støvskyerne blæste helt til den amerikanske østkyst, hvor Lester Brown blev født, og hvor hans far netop i støvets år, under den amerikanske depressions værste tid, besluttede at blive landmand i New Jersey. Det handlede om at skaffe føden, overleve.

Nu har Lester Brown passeret 80 og netop besluttet at trække sig tilbage og lukke sin tænketank, Earth Policy Institute, efter i mere end et halvt århundrede at have ageret som en af klodens mest indsigtsfulde, indflydelsesrige og respekterede fortalere for en mere nænsom omgang med Jorden, dens natur og miljø. Og som for at slutte cirklen stopper han med en advarsel om nye dust bowls på vej.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Fredsted
  • Steen Sohn
  • Leo Nygaard
  • Marianne Rasmussen
  • randi christiansen
  • Niels-Simon Larsen
  • peter fonnesbech
John Fredsted, Steen Sohn, Leo Nygaard, Marianne Rasmussen, randi christiansen, Niels-Simon Larsen og peter fonnesbech anbefalede denne artikel

Kommentarer

randi christiansen

'Strandede værdier' - og deres tyvagtige ihændehavere - forhåbentlig den gamle tids sidste krampetrækninger.