Læsetid: 7 min.

Studietur førte til global klimabevægelse

For få år siden bestod bevægelsen for afvikling af fossile investeringer af en løs samling amerikanske universitetsstuderende. I dag har den udviklet sig til en global kampagne, der udgør en trussel for kul-, olie- og gasindustrien
Det har store miljømæssige konsekvenser, når amerikanske selskaber i jagten på billigt kul sprænger hele bjergtoppe væk. Synet har inspireret en gruppe studerende til den første kampagne for sort afvikling – en bevægelse der nu er gået jorden rundt.

Mario Tama

14. april 2015

Mens mange af deres medstuderende havde travlt med at nyde efterårsferien, rejste en lille gruppe unge fra det amerikanske østkyst-universitet Swarthmore i oktober 2010 på studietur til Appalache-bjergene i delstaten West Virginia.

De ville med egne øjne opleve et område, hvor mindst 470 bjergtoppe siden 70’erne er blevet sprængt væk af mineselskaber på jagt efter billigt kul.

Hvilket har medført store miljømæssige konsekvenser: For landskabet, hvor de tidligere så skovrige bjerge står skalperede tilbage, og floder er fyldt op med mineaffald. For biodiversiteten, der tidligere var den måske allerhøjeste i Nordamerika. Og for områdets beboere, der oplever en signifikant øget forekomst af blandt andet lunge- og hjertesygdomme.

Dertil kommer det, man ikke kan se med det blotte øje: Bidraget til den menneskeskabte globale opvarmning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Larsen
Søren Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Sørensen

Det kommende valg bør handle om klima klima og atter mere klima.... der bør ikke være noget der tilnærmelsesvis bør komme op på siden af klima dagsorden....

Kaj Kammer Madsen, Niels Møller Jensen og Leif Høybye anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Sort industri med sort moral

Uanset evt. følgevirkninger som de dagligt beskrevne forventede klimaforandringer, så er det i min tankeverden ikke til at fatte, at noget menneske, nogen myndighed, nogen virksomhed eller nogen pensionsforening kan tillade eller bidrage til de nævnte ødelæggelser af vores fælles natur, som beskrevet i denne artikel.

Tilsvarende ødelæggelser vil man kunne finde i Canada, hvor skifferfracking er baggrunden. I det danske Vendsyssel er danske politikere imødekommende over for lignende naturudfordringer.

Enhver som føler det mindste ansvar for naturen på vores fælles Jord bør overveje om et samfund baseret på sort energi er acceptabelt? Skal eller kan de mennesker som p.t. lever på Jorden tillade naturødelæggelser i stadig stigende omfang for at opfylde egne umiddelbare behov på bekostning af dem, som følger efter os?

Der burde også være basis for en forening som Swarthmore Mountain Justice i Danmark. Ødelæggelser i USA og Canada er også vores problem.

Tankeeksperiment:
Hvor stor ville den globale udledning være af Co2 - såfremt mennesket - du og jeg - ville kunne få vores individuelle økonomiske drømme opfyldt, og deraf muligheder for forbrug.

Gruer lidt ved tanken om hvad jeg selv ville kunne finde på :)

Troels Brøgger

Hvordan kan det være at dem der kæmper for gode sager altid er ulønnede og nødt til at bruge deres fritid og egne midler på det ? Tænk engang hvis det var de velbetalte politikere og embedsmænd som gjorde dette.

Peter Ole Kvint

Troels Brøgger: "Hvordan kan det være at dem der kæmper for gode sager altid er ulønnede og nødt til at bruge deres fritid og egne midler på det ? Tænk engang hvis det var de velbetalte politikere og embedsmænd som gjorde dette."

Nu er det ikke alt til så nemt at kæmpe for jordens frelse. Selv hvis hele jordens befolkning stoppede med at udlede CO2 så ville atmosfærens indhold af CO2 forsat stige år for år, fordi havet udleder CO2 når det bliver varmere. Der er ingen nemme løsninger, for andre end de klima-frelste.