Nyhed
Læsetid: 4 min.

Tysk efterretningstjeneste i NSA-skandale

En spionageaffære ruller over Tyskland, fordi landet ulovligt har sendt følsomme data til det amerikanske NSA. Det kan komme til at koste jobbet for efterretningstjenestens chef
Den tyske efterretningstjenestes hovedkontor i Berlin har givet den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA adgang til bl.a. europæiske politikeres telefonsamtaler og emails. Billedet her er fra juli måned 2013, hvor ’Digital Society’ demonstrerede imod efterretningstjenestens overvågning.

Stefan Boness

Udland
25. april 2015

Telefonsamtaler og emails fra europæiske forsvarsleverandører og politikere er strømmet fra tyske datacentre til amerikanske myndigheder og har reelt muliggjort politisk og industriel spionage på højt plan.

Sådan lyder anklagen, der har sat den tyske efterretningstjeneste, Bundesnachrichtendienst (BND) i et alvorligt forklaringsproblem. For ikke nok med at Tyskland angiveligt har spioneret for USA, så har BND også forsøgt at hemmeligholde, at det skete.

I terrorbekæmpelsens navn eksisterer der et tæt samarbejde mellem BND, som står for udlandsefterretningerne, og den amerikanske sikkerheds- og efterretningstjeneste NSA, om gensidig dataudveksling. Spørgsmålet, som en række tyske politikere nu stiller sig, er, om samarbejdet har været for tæt, når Tyskland angiveligt ulovligt udspionerer egne og europæiske borgere og virksomheder efter anmodning fra partnerlandet USA.

Konkret har BND tappet kommunikation fra blandt andet verdens største dataknudepunkt i Frankfurt ud fra såkaldte selektorer, søgebegreber, der er knyttet til telefonnumre, emailadresser og IP-adresser, som USA har bedt Tyskland om at indsamle oplysninger omkring. Blandt oplysningerne findes med sikkerhed data fra forsvarsleverandøren EADS, helikopterselskabet Eurocopter samt især franske myndigheder og politikere. Det viser de dokumenter som nyhedsmagasinet Der Spiegel er kommet i besiddelse af.

Allerede i 2008 blev den ansvarlige afdeling i BND opmærksom på, at USA fik informationer, som der ikke var dækning for efter de tyske regler. Men efterretningstjenestens chefer blev ikke orienteret.

Siden Snowden-afsløringerne i 2013 er der anvendt op mod 2.000 søgebegreber, der er at regne som værende ulovlige efter tysk ret. Det er NSA-undersøgelsesudvalget i den tyske forbundsdag, der gennem sit arbejde er stødt på oplysningerne. Udvalget har selv valgt at tage affære og har bedt BND om igen at gennemgå egne data. Det har givet et langt mere kompromitterende billede, hvor der angiveligt er op mod 40.000 søgebegreber, der strider mod de tyske love.

Merkel er ansvarlig

Regeringens talsmand Steffen Seibert, der hidtil har forsvaret BND i forbindelse med Snowden-afsløringerne, er slået ind på en langt mere kritisk tilgang til den tyske efterretningstjeneste. Denne gang taler man om »organisatoriske fejl, om dybdegående undersøgelser og om hurtigst muligt at rette ind«. Det er første gang, at den tyske regering offentligt kritiserer BND.

I sidste ende er den tyske efterretningstjeneste underlagt det tyske statsministerium, kansler Angela Merkels Kanzleramt. Derfor gik regeringen hurtigt i offensiven, selv om Tysklands velvillighed over for de amerikanske krav har været praktiseret over årtier og derfor i grunden er hykleriske, skriver kommentatorer fra både Der Spiegel og Die Zeit.

Søgelyset rettes nu mod BND-chef Gerhard Schindler, der kan ende med at miste jobbet, hvis det står til oppositionens Die Linke. Partiet har både krævet Schindlers afgang samt at den tyske statsanklager går ind i sagen. Die Linkes Martina Renner, der også er medlem af det tyske NSA-undersøgelsesudvalg siger:

»Det mindste vi nu bør forvente af Kanzleramt er, at alt det relevante bevismateriale bliver sikret. Vi skal kunne udelukke, at data, som kan være med til at opklare omfanget af de mistanker om spionage, som vi her er stødt på, er blevet eller bliver slettet.«

Fyldestgørende opklaring

Den tyske statsanklager har endnu ikke lavet særlige undersøgelser, men som led i en større gennemgang af Tysklands rolle over for NSA har man anmodet om at få aktindsigt i NSA-undersøgelsesudvalgets protokoller. Det har de også straks fået, siger NSA-undersøgelsesudvalgets formand, Patrick Sensburg (CDU). Han ønsker en fyldestgørende opklaring af, hvem der i BND har ansvaret. I sidste ende vil det også afgøre om efterretningstjenestens chef, Gerhard Schindler, vil kunne beholde sit job.

»Vi vil indkalde vidner fra de ansvarlige afdelinger til afhøring. Jeg tror, at vi nok skal få kastet lys over dette komplekse emne«, siger Patrick Sensburg til tv-stationen ARD.

Ekstra kritisk er det, at BND angiveligt har ført de tyske parlamentarikere bag lyset. For allerede i 2013 oplyste BND, at alle former for dataudvekslinger med USA foregik inden for rammerne af de tyske regler selv om dokumenter, som Spiegel er kommet i besiddelse af, viser det modsatte.

NSA-undersøgelsesudvalgets formand Patrick Sensburg ønsker hverken direkte at angribe BND-chef Gerhard Schindler eller at frede ham.

»Det vi skal se på er om ledelsen ikke har været informeret godt nok. Det undrer mig, at man over adskillige år ulovligt har anvendt disse selektorer. Nogen burde have stoppet op og sagt, at det slet ikke går an.«

Den konservative tyske politiker ønsker også at gå videre, for at få vished om, at de data som Tyskland har videregivet, ikke er blevet videregivet til øvrige parter.

»Vi har længe haft en mistanke om, dette ikke er foregået efter reglerne, men vi skal ikke kun se afgrænset på de tysk-amerikanske forbindelser. Har amerikanerne ved hjælp af de tyske selektorer for eksempel også videregivet informationer til den spanske efterretningstjeneste? Det er noget af det, som vi også skal beskæftige os med,« siger NSA-undersøgelsesudvalgets formand Patrick Sensburg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

georg christensen

Det var for længst forventet, spørgsmålet, er så bare: Hvor længe går der til, at danske politikere kommer op af stolen, med min såkaldte erfaring , måske bare ekspert viden, vil svaret nok være: En tre fire år, vil der nok gå, inden de såkaldte "gamle partisystemer" får opdateret sig selv. En "tid", som Danskeren ikke gider bøvle med. Til alle danske politikere: Se for "?" at få styr på NSA´s femtekolonne virksomhed overfor "danske statsborgere", private som industrier, inden i bøvler rundt med TDC s kinesiske medhjælpere.

Torben Nielsen

Når illusionisternes hokuspokus ikke længere bærer må der menneskeofre på bordet. Indtil folket atter er lullet i søvn.

Heinrich R. Jørgensen og Benjamin Lau Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Hold nu op. Alle de vestlige efterretningstjenester inklusive de danske er på det nærmeste filialer af NSA og CIA. Er formodentlig nødt til at være det. Amerikanerne ville næppe tillade andet, og staterne næppe turde andet.

Hans Larsen, Henrik Leffers, Lene Christensen, Henriette Bøhne, Heinrich R. Jørgensen, Rasmus Knus, Benjamin Lau Jensen, lars abildgaard, Nic Pedersen, Peter Hansen, Christel Gruner-Olesen, Tue Romanow, Torben Nielsen, erik mørk thomsen, Janus Agerbo og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Engelsted,

Hold nu op. Hvis det danske efterretningsvæsen samarbejder med amerikanske efterretningstjenester og videregiver informationer om danske statsborgere, så er det landsforræderi. Der er ikke andre ord for det.

@ Ditte Jensen

Der er en global elite, der ikke interesserer sig for national staten. Alle de vestlige regeringer, ministerier og efterretningstjenester er i sidste ende i lommen på de 80 mennesker, der ejer verden. Landsforræderi er noget man gemmer til dissidenter.

Espen Bøgh, Peter Hansen, Christel Gruner-Olesen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Ditte Jensen

Der er en global elite, der ikke interesserer sig for national staten. Alle de vestlige regeringer, ministerier og efterretningstjenester er i sidste ende i lommen på de 80 mennesker, der ejer verden. Landsforræderi er noget man gemmer til dissidenter.

Torben Nielsen

Det er jo det jeg skriver!

Tyskland har været besat af USA i 70 år, så det kan da ikke overraske at tysklands efterretningstjeneste er amerikansk.

Tyskerne kunne lære noget af Danmark om at nedsætte tandløse, ineffektive og demokratihånende kommissioner. Sådan her gør man, indtil tiden er gået og pengene opbrugt:

PET var otte måneder om at udarbejde retningslinjer for sikkerheden omkring Irak-kommissionen og yderligere tre måneder om at godkende de færdige lokaler. ... PET har hverken ønsket at kommentere, hvorfor det tog otte måneder at udarbejde retningslinjerne, eller hvorfor det tog tre måneder at få de færdige lokaler godkendt. ... Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister, Mette Frederiksen (S).

Nemt, enkelt, elegant.

søren ploug, Flemming Berger, Espen Bøgh, Anne Eriksen, Lene Christensen, Jesper Frimann Ljungberg, Tue Romanow, Rasmus Knus, Torben Nielsen, Bo Carlsen og Benjamin Lau Jensen anbefalede denne kommentar

Tyskernes kontrolmuligheder med deres efteretningstjenester er prisværdigt og de er ikke bekænkelig ved at afsløre de lyssky forhold og skandaler, som beskrevet i artiklen. Gid Danmark var ligeså effektiv med kontrollen med sine efterretningstjenester.

Håber ikke jeg er kmmet på shindlers-list.

Noget, som helt overses i debatten, er vanskeligheden ved at håndtere disse store datamængder. Hvor ofte er det ikke set, at USAs tocifrede antal indbyrdes uafhængige efterretningstjenester har trådt hinanden over tæerne, fordi det glippede med at orientere hinanden om, hvad man lavede? Hvis man gør sig illusioner om at der i dataudnyttelsen er fuld effektivitet, må man tro om. Disse fine store datafabrikker er i langt de fleste tilfælde penge ud af vinduet. Se bare på BNDs manglende information til det tyske statsministerium. Nej, megen af efterretningstjenesters raison d'etre består blot i produktion af data til gavn for ingen uden dem selv.

surprise surprise - dette her kommer ikke i nærheden af at skulle pille endnu en sølvhat ned fra hylden. Men lad nu endelig politikerne snurre lidt rundt om sig selv i forsøget på at fremmekomme med en "plausibel" forklaring.

Britta Hansen

Arne Nielsen

Her er der tale om konkret og målrettet spionage på politikere og virksomheder på basis af forbindelsesdata udleveret til NSA af BND.

Så mon ikke disse data blev og bliver analyseret dybdegående?

Det er virkelig landsforræderi i helt stort stil.

Anne Eriksen, Espen Bøgh og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Niels Engelsted. Ja, men det er ikke pointen. Problemet er, at vi hverken kan stole på justits- eller forsvarsministeren.

Ulf Hansen

Du kan prøve at google "I wanna bomb USA", så er jeg sikker på du havner på en liste.

Herman Hansen

Har Mutti Merkel i virkeligheden aflyttet sig selv?

Peter Favrholdt

Er der andre end mig der undres over at DR ikke bringer denne nyhed?

Der må da være nogen i de ramte virksomheder der mener det er uacceptabelt ...eller foretrækker virksomhederne at spille spillet for at undgå demokratisk indblanding? ...hellere blive strippet for forretningshemmeligheder end at blande offentligheden ind i problemet.

Britta Hansen

Bill Atkins

Der er meget stor indignation inden for det tyske erhvervsliv, og der kræves komplet opklaring af hvad der er foregået og foregår!

Airbus planlægger fx en anmeldelse for industrispionage:

'Den påståede spionage af europæiske virksomheder af den amerikanske efterretningstjeneste NSA vil have juridiske konsekvenser. En Airbus talsmand annoncerede torsdag, at koncernen vil igangsætte en anmeldelse af ukendte personer pga mistanke om industrispionage. Den har bedt den tyske regering om oplysninger.'

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/nsa-airbus-plant-strafanzei...