Baggrund
Læsetid: 6 min.

Afghansk tolk var i ’særklasse’, Danmark afviser at hjælpe ham

En afghansk tolk modtog store roser for sit arbejde som støtte for de danske styrker i Afghanistan. Danmark afviser at hjælpe ham, selv efter at han har fortalt om en dødstrussel fra Taleban
En afghansk tolk, der har fået ros for sit arbejde for de danske styrker i Afghanistan, har fået afslag på hjælp fra de danske myndigheder, selv om han fortæller, at han er blevet truet på livet af Taleban.

Søren Bidstrup

Udland
20. maj 2015

Tolken ’Rajwa’, der arbejdede for de danske styrker i Helmand-provinsen i Afghanistan, fortalte i august sidste år mindst én dansk embedsmand om en dødstrussel mod ham selv fra den islamistiske bevægelse Taleban:

Rajwas yngre bror var på vej til bageren, da han tæt på deres forældres hjem blev stoppet af tre talebanere, som havde deres underansigter dækket med tørklæder. De spurgte ham, om han var Rajwas bror. Det erkendte han, og talebanerne spurgte dernæst, hvor Rajwa opholdt sig. Broderen fortalte dem en løgn og sagde, at Rajwa var i udlandet for at studere. Talebanerne svarede, at alle, der har arbejdet for den internationale ISAF-koalition, er vantro og skal straffes ekstra hårdt. De fortalte også, at de vidste, at Rajwa havde arbejdet for ISAF i flere år. Samme aften ringede broderen til Rajwa og fortalte ham om truslen.

Efter at have oplyst den danske embedsmand om episoden modtog Rajwa for fjerde gang et afslag på hjælp fra den danske såkaldte task force, der håndterer sager om tolke, som kan have ret til hjælp fra Danmark. Task forcen vurderede ikke, at der var grundlag for at genåbne sagen.

De fire afslag til Rajwa er givet, selvom der i en politisk aftale fra 2013, som blev til med et meget bredt flertal i Folketinget, står, at partierne vil sikre, at ingen tolke, »som har bistået den danske indsats i Afghanistan, bliver ladt i stikken«. Rajwas forklaring om truslen er beskrevet i en række dokumenter fra hans sag hos de danske myndigheder, som Information har fået indsigt i via organisationen Refugees Welcome, som hjælper og giver juridisk støtte til flygtninge, der søger til Danmark.

Information har ikke haft mulighed for at be- eller afkræfte truslen, men har bedt Rajwa genfortælle episoden. Hans genfortælling stemmer overens med det, som blev noteret fra samtalen med den danske task force sidste år i august. I papirerne fra de danske myndigheder fremgår det desuden ikke, at task forcen betvivler forklaringen om truslen.

Usammenlignelige evner

Efter de fire afslag har Rajwa i dag opgivet sine forhåbninger om at få et visum til Danmark: »Jeg er meget skuffet,« siger han over en skrattende Skype-forbindelse fra et sted, som Information ikke kan oplyse af hensyn til hans sikkerhed.

»Men jeg forstår heller ikke hvorfor. Jeg har været til samtaler med de danske myndigheder mange gange, og de kender alt til min situation. De ved, hvor dårlig en situation jeg står i. Men af en eller anden grund giver de mig alligevel afslag hver gang.«

Rajwa er i dag 27 år og kommer oprindeligt fra den nordlige Kunduz-provins i Afghanistan. Han lærte at tale engelsk på et privat kursus, da han havde afsluttet gymnasiet. Som ansat hos det amerikanske firma DynCorp International støttede han danske styrker i omkring 10 måneder i 2012. Det foregik på et regionalt militært træningscenter i den såkaldte Camp Shorabak, hvor afghanske tropper blev uddannet med international hjælp.

Og Rajwa var angiveligt dygtig til sit arbejde. I papirerne fra hans sag fremgår det, at de danske myndigheder har indhentet oplysninger fra to danske styrkechefer om Rajwas ansættelse og arbejde:

»Styrkecheferne kan bekræfte den anførte ansættelsesperiode, og styrkechef hold 14 oplyser, at denne tolk var i særklasse i sammenligning med øvrige tolke.« I en skriftlig anbefaling skriver sidstnævnte styrkechef desuden:

»Jeg har lært at respektere og stole på ham på en sådan måde, at jeg vil anbefale og fremhæve ham over for enhver myndighed eller firma i Danmark eller over for et ethvert andet land eller situation …«

Michael R. Patterson, en chef i DynCorp International, har brugt Rajwa som tolk. Han beskriver i en anbefaling Rajwa som »talentfuld«, altid til rådighed, og som en der passede sit arbejde langt ud over, hvad han var forpligtet til. Desuden skriver han: »Min succes hang direkte sammen med hans usammenlignelige evner.«

Chefen fra DynCorp beskriver også, hvordan flerstjernede generaler fra den britiske og den amerikanske hær altid bemærkede kvaliteten af Rajwas tolkearbejde.

Falder for skæringsdato

Men trods det arbejde, som Rajwa udførte, blev han afvist i oktober 2013, efter han for første gang opsøgte de danske myndigheder for at få hjælp.

Han er ifølge den danske task force ikke omfattet af den tolkepakke, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget. Det skyldes, at tolke skal have arbejdet mindst ét helt år og været ansat den 19. december 2012 eller derefter for at være omfattet.

Rajwa har imidlertid kun arbejdet cirka 10 måneder som støtte for de danske styrker, og han stoppede med at arbejde den 5. december 2012. Dermed lever han ikke op til de formelle krav, der kan give ham ret til visum til Danmark med henblik på at søge asyl.

Claus Juul, der er juridisk konsulent hos Amnesty International, kritiserer de formelle krav i tolkeaftalen. Han mener, at eksempelvis skæringsdatoen den. 19. december 2012 umiddelbart fremstår ’tilfældig’.

»Den dato udspringer jo ikke af en logisk nødvendighed, som betyder, at det ikke kunne være andre datoer,« siger han. I tolkeaftalen er datoen begrundet med, at den markerer dagen, hvor den britiske premierminister David Cameron annoncerede, at landet ville reducere troppebidraget i Afghanistan.

Kidnapningen

For Rajwa ville det måske have været en mulighed at få hjælp af Danmark efter den såkaldte intimideringspolitik, som er »en række beskyttende tiltag i forhold til lokalt ansatte, der trues eller er i fare«.

Eksempelvis kan det være hjælp til at få arbejde i en anden provins, flytning af personens familie eller i sidste instans visum til Danmark med mulighed for at søge asyl. Men task forcen vurderede ikke, at Rajwa var konkret truet eller i fare. Rajwas forklaring om hans første begrundelse for at søge hjælp udelukker tilsyneladende også muligheden for hjælp.

Kort fortalt har Rajwa beskrevet for den danske task force, at han ville til Ukraine for at studere og for at komme væk fra Afghanistan.

Han blev imidlertid kidnappet af kriminelle på vej til et rejsebureau i august 2013, efter at han havde hævet penge til rejsen. Kidnapperne fandt dernæst ud af, at Rajwa havde været tolk på grund af billeder på hans telefon, hvor der optrådte ISAF-soldater. Der øjnede de ifølge Rajwa muligheden for at tjene mange penge.

Kidnapperne krævede dernæst 30.000 amerikanske dollars i løsesum fra Rajwas far, hvilket faderen betalte. Efter løsladelsen krævede røverne yderligere, at faderen skulle betale flere penge for ikke at røbe over for Taleban, hvor tolken boede. Det afslog faderen og sendte Rajwa i skjul hos hans søster.

Senere har Rajwa erkendt over for task forcen, at han havde fået pengene til rejsen af en dansk kvinde, som tidligere havde været udstationeret i Afghanistan, og som han efterfølgende havde et forhold til, hvilket han ikke havde givet indtryk af tidligere.

Han erkendte også, at han havde set hende på tidspunkter efter hendes udstationering, hvilket han ellers havde benægtet. Det skete imidlertid for at skærme kvinden, forklarede han. Desuden forklarede han, at han heller ikke havde bestemt sig for et konkret rejsebureau, som han ellers tidligere havde forklaret.

Det får sammenlagt task forcen til at konkludere, at han har afgivet urigtige oplysninger, selv om Rajwa fastholder, at forklaringen om selve kidnapningen er rigtig. Task forcen lægger også vægt på, at, at familien ikke har anmeldt kidnapningen til politiet. Det skete ifølge Rajwas forklaring, fordi han ikke stolede på det afghanske politi.

Men task forcen afslår med henvisning til blandt andet de to nævnte begrundelser at hjælpe ham efter den såkaldte intimideringspolitik.

Den danske pige, som Rajwa dengang havde et forhold til, er i dag i kontakt med ham, men har ikke et forhold til ham længere.

Hun bekræfter, at hun gav ham pengene, og hun siger, at hun stoler hundrede procent på, at forklaringen om selve kidnapningen er sand.

»Jeg kender ham,« siger kvinden, der ikke ønsker sit navn frem. Hun gav ham pengene, fordi hun frygtede, at situationen ville blive forværret i Afghanistan. Hun beskriver desuden Rajwa som meget troværdig.

»Han var også rigtig, rigtig loyal over for dem, han arbejdede for. Og han var stolt af det, han lavede,« siger hun.

Rajwa har i 2014 søgt om et specielt visum til USA, da han også har arbejdet for amerikanerne i Afghanistan. Det har han dog ikke fået svar på, og han frygter, at processen kan trække yderligere ud.

Information har bedt om et interview med forsvarsminister Nicolai Wammen (S) om kritikken fra Amnesty International. I stedet har Forsvarsministeriets presseafdeling fremsendt et svar, hvor ministeriet oplyser, at der i forhold til intimideringspolitikken ikke er nogen tidsmæssige barrierer for hjælp til tolke fra Afghanistan.

Rajwa et opdigtet navn. Information er bekendt med tolkens rigtige navn og identitet, men har af sikkerhedshensyn valgt ikke at bruge hans rigtige navn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter fonnesbech

Det er smålighed, der ligefrem gør ondt.

Gert Selmer Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Mark Strøm

Sådan er nato's dobbel politik, sammenblandet med dansk fodnotepolitik.!

Anne Eriksen

Det er ikke bare småligt - det er DUMT!
Netop her kunne man måske holde sit løfte?
Et dygtigt menneske med fine anbefalinger - og "dansk tarsk force" snakker pakker - jeg er træt at pakkelegen forøvrigt...
Det er svært at respektere dem, der laver disse pakker!

Gert Selmer Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Afghanistan var angrebet og besat af os fra vesten.
Og når et land er besat, er de, der arbejder for besættelse styrkerne, landsforræder!
Tolke var landsforræder, der kun gjorde det for penge, mange penge, set med Afghanistan målestok.
Og må de har været landsforræder en gang, for penge, hvem siger så ikke, at de købes for penge, til at skade Danmark?
Så lad de landsforræder blive, hvor de er, og tager der retfærdige straf, som de landsforræder, de er.

Torben Selch

Hr. Mørk
Det kunne jo være at disse personer egentlig gerne ville af med Taliban, og give en værdig opvækst for sine døtre - eksempelvis.
Danmark samarbejdede med værnemagten under 2. verdens krig, er frihedskæmperne så også landsforrædere?

Kasper Jensen

Nu har jeg aldrig forstået hvorfor nogen orker at gå i krig og kæmpe med livet som indstats, for noget som danske - endsige ikke-danske - politikere siger, det forekommer mig dybt naivt.

Når så naiviteten har lagt sig, står naivitetens ingeniører satme og pisser op og ned ryggen på dem som mødte frem.
At der stadig findes folk i trøjen, er da helt absurd.

'Bliver der krig så lad vær at møde op'.

Jens Lysdal, Jens Kofoed, Arne Hornborg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Kære Torben S
Reel spørgsmål, du stiller, men desværre ud fra forkerte præmisser.
Før 5 maj 1945 fantes der ingen frihedkæmper her i Danmark, men modstandfolk!
Og mår det hed modstandbevægelsen, var det fordi, deres kamp var imod, de danske samarbejdpolitiker, og andre danske værnemager.
Og først efter 5 maj 1945 opstod løgnen om, vi stod alle sammen og modstandbevægelsen, blev til frihedsbevægelsen.
At politiker godt viste, at de var gået for lang, kan også ses på, at "retsopgøret", hvis man kan kalde det, der skete efterfølgende, noget med ret, gik på landssviger, ikke landsforræder.
Ordkløveri, kan du sige, men nej, ved at bruge ordet landssviger, kunne man dømme folk på rent konkrete ting, så som deltagelse i frikorps Danmark, selvom den danske regering havde opfordret folk til at melde sig dertil.
Havde man brugt ordet, landsforræder, var det istedet for, de folk, regeringen,folketinget, landstinget, der skulle være dømt.
På grund af, de danske politiker, de rigtige landsforræder, var Danmark blandt andet ikke medstifter af FN.
Så, Torben, jeg har den holdning, at alle, der samarbejder med en besættelsesmagt, er landsforæder, uanset hvilket grunde, de har til det.

Mads Kjærgård, Niels Duus Nielsen og Mark Strøm anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Den holdning betyder blot at Danmark får sværere ved at finde samarbejdspartnere næste gang. Ud over den svinske behandling af tolkene, så er det også flot at skyde sine egne soldater i foden og besværliggøre deres arbejde.

Mads Kjærgård

At forvente moralsk og anstændig opførsel fra danske politikere er jo desværre helt til grin.
Det har det altid været, måske lige undtaget perioden under Den Kolde Krig, der var man jo nødt til at leve op til sine idealer, i hvert fald til en vis grad!

Søren Kristensen

Jeg fatter ikke at det ikke kan betale sig at hjælpe dem der hjælper os.

Torben Selch

erik mørk thomsen
Tak for svar, interessant og jeg er ikke uenig i din vurdering i det danske tilfælde.
Hvis vi overfører din "teori" til Ukraine krisen.
Lad os sige at store dele af øst-europa følt sig besat af Sovietunionen (for at sætte den på max.)
Soviet Unionen falder i 1991, og landene bliver selvstændige - herunder Ukraine.

Nogle eller mange vil nok stadig føle sig mast at det store land mod nord.
Der sker så et oprør på Maiden Plads (med en masse pro- og con- meninger fra hver lejr)
Dog er det indiskutabel at Nuland og McCain(USA) er særdeles aktive i urolighederne og står på barrikaderne og inviterer Right Sector m.a. til Washington. Altså udefra kommende aktører. Rusland har sikkert også - ihvertfald senere - haft deres finger med i spillet.

Den lovligt valgte regering med Yanokovich væltes, og han jages på flugt. Og øst-Ukraine modsætter sig lovligheden i kuppet. Der afholdes valg, uden Øst ønsker at deltage - da de jo stadig anser kuppet som ugyldigt/ulovligt.

Hvem anser du som landsforræder her? En "tolk" i Kiev der sladrer til Separatisterne, eller en "tolk" i Donetsk der sladrer til Kiev.

Hvornår vender "bøtten" - så man overgår fra at være landskæmper til landsforæder. Er det tidspunket hvor en ny leder knalder hånden i bordet inde i parlamentet og siger "nu har jeg magten".

For at sammenligne Afghanistan med Franco i Spanien - var "frihedskæmperne" eller hvad du kan kalde dem, landsforrædere?

Jens Jørn Pedersen

Vi kan ikke være bekendte at gå ud i Verden som de retfærdig og så handle således.
Tolkene har hjulpet danske soldater, så de bedre kunne gebærde sig og undgå at blive dræbt.
Hvor små skal det værre, jeg tror, at skoene klemmer.

uffe hellum

Vi er da ikke smålige. Den egoist må jo tænke på skæringsdatoen.

Hvad betyder krig og allierede og dødstrusler overfor en socialdemokratisk, dansk "skæringsdato" :-)

Næste gang en krigsliderlig venstremand vil starte en krig, så hold Danmark udenfor. Vi har ikke mandfolkemoral til at deltage på nogenlunde ærefuld vis i nedslagtninger af landsbyboere og beskyttelse af vores lejesvende efter tilbagetoget.

Det profitable cirkus med salg af våben og sikkerhed til et korstog imod strubesnittere, et sted langt fra kongeåen, det bliver aldrig profitabelt for danskere, hvis vi ikke er villige til at gå helhjertet ind i svineriet. Og mange af os har moralske kvababbelser over tortur og mord på folk, der sådan set bare lever i deres eget land...

erik mørk thomsen

Kære Torben S
Tak for dine "drillende" spørgsmål.
Det korte svar er, at begge steder, blev lovligt regeringer udsat for højre kup, godt hjulpet fra vesten.
Og at forsvare sig mod kupmager, støtte en lovlig regering, er vel lovligt

georg christensen

Det er simpelthen utroligt som det danske system virker. Fuldstændig værdiløshed tilkendegives.

Selv om jeg , som modstander af krigen i Afghanistan, " så" , at mine soldater af mine politikere blev sendt derud, og bagefter, så bare lader soldaterne, som deres medhjælpere i stikken. Det er demoraliserende overfor både soldaterne som deres fjerne medhjælpere som åbenbart havde tillid til dem. Det er simpelthen i gen en "fallit erklæring" , underskrevet af de gamle såkaldte Danske partier.

Touhami Bennour

Mange er I Europa som "Rajwa", dem I flere hundert år , når de sidder sammen på arbejdespladsen, værtshus og bodega, spotter og håner, dem de er fra den anden side eller er fra fjerne lande. Er de ikke kollaboratører? til hvem? get selv. de få heller ikke beskyttelse når tiden skifter.

georg christensen

Jeg skammer mig over at være Dansker, hvis en medarbejdene tolk fra Afghanistan afvises af mit danske system. En krig, som Afghanerne ikke begyndte men vi sammen med andre vesterlændinge startede, og nu så bare lader vores systemmedarbejdere i stikken.

Føj for satan Danmark, du demoraliserer dig selv.

Det bør bare ikke ske.

Anne Eriksen

Oplysende at høre dagens debat på P1 om netop tolkene i Afghanistan.
Kvalmende , at høre Marie Kraup om Danmarks indsats for DANMARK og fuldstændige afstandtagen for en forståelse og individualisering af sagerne.
En ung V kandidat til en mf. taburet var ikke meget bedre i sin retorik, selvom han meddelte, at han havde deltaget derude.
Der var meldt afbud fra de andre partier, som havde været med til at indgå aftalerne!

Det smager sindssygt dårligt, at vi har gået i krig (og det fortsætter syntes man!) på disse præmisser - og så på alle måder prøvet at undgå at stå ved vores ord (inklusive task forcen) - og heller ikke har empati og indsigt til at handle.
Til gengæld ser man ofte "automathandlinger" og/ eller regelrytteri i andre sammenhænge vedr. asylansøgere og - landets egen befolkning.

Touhami Bennour

Hvor kommer f 16 fly? ikke I meddelhavet vel. der er det ikke plads til f 16 fly.

Touhami Bennour

Den bemærkning ovenpå er forkert placeret. Jeg beklager.