Læsetid: 6 min.

Afghansk tolk var i ’særklasse’, Danmark afviser at hjælpe ham

En afghansk tolk modtog store roser for sit arbejde som støtte for de danske styrker i Afghanistan. Danmark afviser at hjælpe ham, selv efter at han har fortalt om en dødstrussel fra Taleban
En afghansk tolk, der har fået ros for sit arbejde for de danske styrker i Afghanistan, har fået afslag på hjælp fra de danske myndigheder, selv om han fortæller, at han er blevet truet på livet af Taleban.

Søren Bidstrup

20. maj 2015

Tolken ’Rajwa’, der arbejdede for de danske styrker i Helmand-provinsen i Afghanistan, fortalte i august sidste år mindst én dansk embedsmand om en dødstrussel mod ham selv fra den islamistiske bevægelse Taleban:

Rajwas yngre bror var på vej til bageren, da han tæt på deres forældres hjem blev stoppet af tre talebanere, som havde deres underansigter dækket med tørklæder. De spurgte ham, om han var Rajwas bror. Det erkendte han, og talebanerne spurgte dernæst, hvor Rajwa opholdt sig. Broderen fortalte dem en løgn og sagde, at Rajwa var i udlandet for at studere. Talebanerne svarede, at alle, der har arbejdet for den internationale ISAF-koalition, er vantro og skal straffes ekstra hårdt. De fortalte også, at de vidste, at Rajwa havde arbejdet for ISAF i flere år. Samme aften ringede broderen til Rajwa og fortalte ham om truslen.

Efter at have oplyst den danske embedsmand om episoden modtog Rajwa for fjerde gang et afslag på hjælp fra den danske såkaldte task force, der håndterer sager om tolke, som kan have ret til hjælp fra Danmark. Task forcen vurderede ikke, at der var grundlag for at genåbne sagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Eriksen

Det er ikke bare småligt - det er DUMT!
Netop her kunne man måske holde sit løfte?
Et dygtigt menneske med fine anbefalinger - og "dansk tarsk force" snakker pakker - jeg er træt at pakkelegen forøvrigt...
Det er svært at respektere dem, der laver disse pakker!

Gert Selmer Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Afghanistan var angrebet og besat af os fra vesten.
Og når et land er besat, er de, der arbejder for besættelse styrkerne, landsforræder!
Tolke var landsforræder, der kun gjorde det for penge, mange penge, set med Afghanistan målestok.
Og må de har været landsforræder en gang, for penge, hvem siger så ikke, at de købes for penge, til at skade Danmark?
Så lad de landsforræder blive, hvor de er, og tager der retfærdige straf, som de landsforræder, de er.

Torben Selch

Hr. Mørk
Det kunne jo være at disse personer egentlig gerne ville af med Taliban, og give en værdig opvækst for sine døtre - eksempelvis.
Danmark samarbejdede med værnemagten under 2. verdens krig, er frihedskæmperne så også landsforrædere?

Kasper Jensen

Nu har jeg aldrig forstået hvorfor nogen orker at gå i krig og kæmpe med livet som indstats, for noget som danske - endsige ikke-danske - politikere siger, det forekommer mig dybt naivt.

Når så naiviteten har lagt sig, står naivitetens ingeniører satme og pisser op og ned ryggen på dem som mødte frem.
At der stadig findes folk i trøjen, er da helt absurd.

'Bliver der krig så lad vær at møde op'.

Jens Lysdal, Jens Kofoed, Arne Hornborg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Kære Torben S
Reel spørgsmål, du stiller, men desværre ud fra forkerte præmisser.
Før 5 maj 1945 fantes der ingen frihedkæmper her i Danmark, men modstandfolk!
Og mår det hed modstandbevægelsen, var det fordi, deres kamp var imod, de danske samarbejdpolitiker, og andre danske værnemager.
Og først efter 5 maj 1945 opstod løgnen om, vi stod alle sammen og modstandbevægelsen, blev til frihedsbevægelsen.
At politiker godt viste, at de var gået for lang, kan også ses på, at "retsopgøret", hvis man kan kalde det, der skete efterfølgende, noget med ret, gik på landssviger, ikke landsforræder.
Ordkløveri, kan du sige, men nej, ved at bruge ordet landssviger, kunne man dømme folk på rent konkrete ting, så som deltagelse i frikorps Danmark, selvom den danske regering havde opfordret folk til at melde sig dertil.
Havde man brugt ordet, landsforræder, var det istedet for, de folk, regeringen,folketinget, landstinget, der skulle være dømt.
På grund af, de danske politiker, de rigtige landsforræder, var Danmark blandt andet ikke medstifter af FN.
Så, Torben, jeg har den holdning, at alle, der samarbejder med en besættelsesmagt, er landsforæder, uanset hvilket grunde, de har til det.

Mads Kjærgård, Niels Duus Nielsen og Mark Strøm anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Den holdning betyder blot at Danmark får sværere ved at finde samarbejdspartnere næste gang. Ud over den svinske behandling af tolkene, så er det også flot at skyde sine egne soldater i foden og besværliggøre deres arbejde.

Mads Kjærgård

At forvente moralsk og anstændig opførsel fra danske politikere er jo desværre helt til grin.
Det har det altid været, måske lige undtaget perioden under Den Kolde Krig, der var man jo nødt til at leve op til sine idealer, i hvert fald til en vis grad!

Torben Selch

erik mørk thomsen
Tak for svar, interessant og jeg er ikke uenig i din vurdering i det danske tilfælde.
Hvis vi overfører din "teori" til Ukraine krisen.
Lad os sige at store dele af øst-europa følt sig besat af Sovietunionen (for at sætte den på max.)
Soviet Unionen falder i 1991, og landene bliver selvstændige - herunder Ukraine.

Nogle eller mange vil nok stadig føle sig mast at det store land mod nord.
Der sker så et oprør på Maiden Plads (med en masse pro- og con- meninger fra hver lejr)
Dog er det indiskutabel at Nuland og McCain(USA) er særdeles aktive i urolighederne og står på barrikaderne og inviterer Right Sector m.a. til Washington. Altså udefra kommende aktører. Rusland har sikkert også - ihvertfald senere - haft deres finger med i spillet.

Den lovligt valgte regering med Yanokovich væltes, og han jages på flugt. Og øst-Ukraine modsætter sig lovligheden i kuppet. Der afholdes valg, uden Øst ønsker at deltage - da de jo stadig anser kuppet som ugyldigt/ulovligt.

Hvem anser du som landsforræder her? En "tolk" i Kiev der sladrer til Separatisterne, eller en "tolk" i Donetsk der sladrer til Kiev.

Hvornår vender "bøtten" - så man overgår fra at være landskæmper til landsforæder. Er det tidspunket hvor en ny leder knalder hånden i bordet inde i parlamentet og siger "nu har jeg magten".

For at sammenligne Afghanistan med Franco i Spanien - var "frihedskæmperne" eller hvad du kan kalde dem, landsforrædere?

Jens Jørn Pedersen

Vi kan ikke være bekendte at gå ud i Verden som de retfærdig og så handle således.
Tolkene har hjulpet danske soldater, så de bedre kunne gebærde sig og undgå at blive dræbt.
Hvor små skal det værre, jeg tror, at skoene klemmer.

uffe hellum

Vi er da ikke smålige. Den egoist må jo tænke på skæringsdatoen.

Hvad betyder krig og allierede og dødstrusler overfor en socialdemokratisk, dansk "skæringsdato" :-)

Næste gang en krigsliderlig venstremand vil starte en krig, så hold Danmark udenfor. Vi har ikke mandfolkemoral til at deltage på nogenlunde ærefuld vis i nedslagtninger af landsbyboere og beskyttelse af vores lejesvende efter tilbagetoget.

Det profitable cirkus med salg af våben og sikkerhed til et korstog imod strubesnittere, et sted langt fra kongeåen, det bliver aldrig profitabelt for danskere, hvis vi ikke er villige til at gå helhjertet ind i svineriet. Og mange af os har moralske kvababbelser over tortur og mord på folk, der sådan set bare lever i deres eget land...

erik mørk thomsen

Kære Torben S
Tak for dine "drillende" spørgsmål.
Det korte svar er, at begge steder, blev lovligt regeringer udsat for højre kup, godt hjulpet fra vesten.
Og at forsvare sig mod kupmager, støtte en lovlig regering, er vel lovligt

georg christensen

Det er simpelthen utroligt som det danske system virker. Fuldstændig værdiløshed tilkendegives.

Selv om jeg , som modstander af krigen i Afghanistan, " så" , at mine soldater af mine politikere blev sendt derud, og bagefter, så bare lader soldaterne, som deres medhjælpere i stikken. Det er demoraliserende overfor både soldaterne som deres fjerne medhjælpere som åbenbart havde tillid til dem. Det er simpelthen i gen en "fallit erklæring" , underskrevet af de gamle såkaldte Danske partier.

Touhami Bennour

Mange er I Europa som "Rajwa", dem I flere hundert år , når de sidder sammen på arbejdespladsen, værtshus og bodega, spotter og håner, dem de er fra den anden side eller er fra fjerne lande. Er de ikke kollaboratører? til hvem? get selv. de få heller ikke beskyttelse når tiden skifter.

georg christensen

Jeg skammer mig over at være Dansker, hvis en medarbejdene tolk fra Afghanistan afvises af mit danske system. En krig, som Afghanerne ikke begyndte men vi sammen med andre vesterlændinge startede, og nu så bare lader vores systemmedarbejdere i stikken.

Føj for satan Danmark, du demoraliserer dig selv.

Det bør bare ikke ske.

Anne Eriksen

Oplysende at høre dagens debat på P1 om netop tolkene i Afghanistan.
Kvalmende , at høre Marie Kraup om Danmarks indsats for DANMARK og fuldstændige afstandtagen for en forståelse og individualisering af sagerne.
En ung V kandidat til en mf. taburet var ikke meget bedre i sin retorik, selvom han meddelte, at han havde deltaget derude.
Der var meldt afbud fra de andre partier, som havde været med til at indgå aftalerne!

Det smager sindssygt dårligt, at vi har gået i krig (og det fortsætter syntes man!) på disse præmisser - og så på alle måder prøvet at undgå at stå ved vores ord (inklusive task forcen) - og heller ikke har empati og indsigt til at handle.
Til gengæld ser man ofte "automathandlinger" og/ eller regelrytteri i andre sammenhænge vedr. asylansøgere og - landets egen befolkning.