Læsetid: 1 min.

Afrika: Valgfarce i Sudan

Den krigsforbrydersigtede præsident Omar al-Bashir blev genvalgt, angiveligt med 94,5 procent af stemmerne. Det internationale samfund fordømmer valget som unfair
Da stemmerne var talt op i Sudan, havde præsident Omar al-Bashir sikret sig endnu en periode i spidsen for det ludfattige land – angiveligt med 94,5 procent af stemmerne. Foto: Mosa’ab Elshamy/AP

Da stemmerne var talt op i Sudan, havde præsident Omar al-Bashir sikret sig endnu en periode i spidsen for det ludfattige land – angiveligt med 94,5 procent af stemmerne. Foto: Mosa’ab Elshamy/AP

2. maj 2015

Præsident Omar al-Bashir har nok en gang strammet grebet om det krigshærgede og ludfattige Sudan. Ved et præsident- og parlamentsvalg, der fordømmes af det internationale samfund som udemokratisk og unfair, lod den mangeårige diktator sig i denne uge genvælge, angiveligt med hele 94,5 procent af stemmerne.

Ifølge lederen af den sudanske valgkommission, Mokhtar al-Assam, stemte 45 procent af landets 13 millioner vælgere, men heller ikke det tal anerkendes af det internationale samfund. Både USA, Storbritannien og Norge har fordømt valget, og Den Afrikanske Union, som har haft valgobservatører i landet, bekræfter, at valgdeltagelsen var meget lav over hele landet med valgsteder, der ofte lå helt øde hen.

De fleste sudanesere anså da også valget for afgjort på forhånd, eftersom stort set hele landets opposition boykottede valget, og der derfor ikke var andre reelle kandidater at stemme på.

De seneste måneder er adskillige oppositionsledere blevet fængslet og pressefriheden undertrykt yderligere, rapporterer bl.a. The Guardian.

Efterlyst internationalt

Den 71-årige sudanesiske præsident har været efterlyst af Den Internationale Straffedomstol siden 2008 for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkemord begået under den lange krig i Darfur. Men da han sjældent forlader Sudan, har det indtil videre ikke været muligt at arrestere ham.

Menneskeretsorganisationer hilser fordømmelsen af den seneste valgfarce velkommen og opfordrer til, at Omar al-Bashir og hans medansvarlige bringes for retten. Men om det vil ske, er meget tvivlsomt.

Bashir præsenterer sig selv som den eneste, der kan forhindre totalt kaos i Sudan, og iagttagere frygter, at han oven på valgsejren vil intensivere nedkæmpelsen af en række lokale oprørsgrupper.  

Omar al-Bashir, der har en fortid som brigadegeneral i den sudanesiske hær, kom til magten i 1989 i et islamist-støttet kup mod landets demokratisk valgte regering og har nu tilsyneladende vundet yderligere fem år ved magten.

Sudan er trods en vis olieudvinding fortsat et af verdens fattigste lande.

Halvdelen af de 37 millioner indbyggere lever i dyb fattigdom, og arbejdsløsheden er enorm.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu