Nyhed
Læsetid: 2 min.

Asien: Kasakhstans præsident vinder – igen

Nursultan Nazarbajev forlængede ved søndagens valg sin 25-årige regeringsperiode med 98 procent af folkets stemmer
Udland
2. maj 2015

For femte gang i streg har Kasakh­stans 74-årige præsident vundet et præsidentvalg. Mandag stod det ifølge landets valgkomité klart, at Nursultan Nazarbajev med hele 97,7 procent af stemmerne og en valgdeltagelse på 95,6 procent af befolkningen bliver siddende i endnu en periode.

Ved et efterfølgende pressemøde undskyldte han imidlertid den overbevisende sejr, som har fået organisationer såsom Freedom House til at beskrive landet som et »konsolideret autoritært regime«.

»Jeg undskylder, hvis disse tal er uacceptable for de superdemokratiske lande, men jeg kunne ikke gøre noget. Hvis jeg havde grebet ind, ville det have været udemokratisk,« sagde han i et forsvar for sejren, der ifølge Moscow Times ikke kun er ny personlig rekord, men også hæver barren for »autoritært indstillede tidligere sovjetrepublikker«, idet sejren »overgår de 97,1 procent, Turkmenistans Berdymukhamedov høstede i 2012«.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde i et telegram, at sejren »bekræfter den høje autoritet, som Nursultan Nazarbajev nyder«.

Ifølge iagttagere er der ingen tvivl om, at Nazarbajev – en tidligere stålværksarbejder, der kom til magten, da landet stadig var en del af Sovjetunionen – har stor opbakning i befolkningen. Ikke desto mindre har uafhængige valgobservatører kritiseret valget. Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) sagde i en udtalelse, at Nazarbajev og hans parti »dominerer politik, og der er en mangel på en troværdig opposition i landet«. De øvrige to kandidater ved valget, Turgun Syzdykov fra Kasakhstans Kommunistiske Folkeparti og Nur Otan, et medlem af det regerende parti, udgjorde ifølge organisationen ikke »et reelt valg mellem politiske alternativer«.

Ifølge Financial Times fik modkandidaterne henholdsvis 1,6 procent og 0,7 procent af stemmerne.

Hårdt presset økonomisk

Valget fandt sted, et år inden Nazar­bajevs fireårige regeringsperiode udløb, hvilket ifølge iagttagere kan hænge sammen med, at det olie­rige land er hårdt presset økonomisk; dels på grund af faldende oliepriser, dels på grund af den økonomiske krise i Rusland, der smitter af på Kasakhstan. Væksten forventes at falde i landet fra 4,3 procent i 2014 til 1,5 procent i år ifølge Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling (EBRD).

Ved at afholde valg nu fjerner præsidenten usikkerheden blandt investorer omkring, hvem der i den økonomisk turbulente periode vil stå i spidsen for landet. Derudover kan utilfredsheden blandt borgerne tænkes at vokse over det næste år, påpeger eksperter.

Nazarbajev har i løbet af årene ved magten formået at forblive venner med både Rusland, EU og Kina og har fokuseret på økonomiske reformer, mens de politiske reformer er udeblevet. Iagttagere har beskyldt ham for at undertrykke enhver reel opposition. Intet valg afholdt i Kasakhstan har indtil videre levet op til internationale standarder ifølge OSCE.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her