Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bådflygtninge skaber krise

Tusinder af bådflygtninge har ingen steder at tage hen, efter sydøstasiatiske lande er begyndt at afvise dem. En humanitær katastrofe truer, advarer FN
Udland
16. maj 2015

Sydøstasiatiske lande anklages for en ’følelseskold politik’, som kan ende med at koste tusinder livet, efter de er begyndt at afvise bådflygtninge fra Myanmar (Burma). Både Thailand, Indonesien og Malaysia har i denne uge afvist hundredvis af flygtninge, og har sendt dem ud på åbent hav igen efter at have tilbudt dem brændstof og proviant.

Tidligere på ugen blev en båd med flere end 500 flygtninge afvist af Malaysias myndigheder, og samtidig har omkring 1.000 udmattede og udsultede flygtninge inden for de sidste dage formået at svømme i land på den malaysiske ø Langkawi.

Også regeringen i Indonesien meddelte i denne uge, at landet havde afvist en flygtningebåd. Og også Thailand nægtede at lade 300 mænd, kvinder og børn komme i land, efter de var blevet fundet i en båd, der drev rundt 17 km fra en thailandsk ø.

Bådmigranterne kommer hovedsageligt fra rohingya-folkeslaget, der bor i Myanmar, og som FN beskriver som en af verdens mest forfulgte minoriteter. De omkring 1,3 mio. medlemmer af den muslimske minoritet er statsløse, da Myanmar nægter at give dem statsborgerskab, og de er ofre for diskrimination og sekterisk vold. De sidste tre år har flere end 120.000 af dem betalt store summer til menneskesmuglere for at blive fragtet med båd til andre lande, og ifølge FN er antallet af flygtninge fordoblet i de første måneder af i år sammenlignet med samme periode sidste år.

FN advarer nu om, at situationen kan udvikle sig til en »massiv humanitær katastrofe«, og FN’s generalsekretær Ban Ki-moon er »foruroliget over«, at sydøstasiatiske lande afviser bådflygtningene. I stedet bør de pågældende lande »holde deres grænser og havne åbne for at hjælpe udsatte mennesker i nød,« mener generalsekretæren.

Men det budskab møder ikke sympati i bl.a. Malaysia.

»Deres land er ikke i krig. Hvis der ikke er noget galt med deres skib, så bør de sejle tilbage til deres eget land,« siger viceindenrigsminister Wan Junaidi Jaafar om flygtningene.

Lederen af Thailands juntastyre, general Prayut Chan-o-cha, siger, at hans land ikke har råd til at huse flygtningene.

»Hvis vi byder dem alle velkommen, så kan alle komme her frit som de lyster,« sagde han denne uge, og tilføjede: »Der er ingen, som vil have dem.«

Disse reaktioner har mødt stærk kritik.

»At afvise disse både er lig med at udstede en dødsdom, da passagererne normalt er udsultede, dehydrerede, syge og har stor brug for øjeblikkelig hjælp,« siger Eric Paulsen fra menneskerettighedsgruppen Lawyers for Liberty til nyhedstjenesten Bloomberg.

Også fra Human Rights Watch lyder der kritik. »Thailand, Malaysia og Indonesien har gjort situationen endnu værre, og deres følelseskolde politik og afvisning af denne nye bølge af bådflygtninge kan koste tusindvis af mennesker livet,« siger Phil Robertson fra menneskerettighedsorganisationen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Hovedskurken er Myanmar, der gør livet uudholdeligt for rohingyaerne.

Men det er godt nok i overkanten, at Thailand, Malaysia og Indonesien afviser disse flygtningebåde.
BBC World viste en sådan båd, der drev omkring på åbent hav uden motorkraft.
Det var et hjerteskærende syn - og alle og enhver ved, at disse mennesker er dødsdømte.