Læsetid: 7 min.

Deleøkonomien er blevet voksen – og mindre uskyldig

Det har været et begivenhedsrigt år i deleøkonomien. Ved OuiShare Fest 2015 i Paris i sidste uge samledes folk fra det meste af verden til årets vigtigste konference om den ny økonomi. Det, som for bare et år siden var præget af forestillinger om gaveøkonomi og nye fællesskaber af hjælpsomme naboer, er nu blevet big business
En stor del af diskussionerne på OuiShare Fest handlede om, at deleøkonomien skifter karakter, når den vokser fra at være nabotjenester til at blive en væsentlig del af den ’rigtige’, professionelle økonomi.

Peter Hesseldahl

27. maj 2015

Ingen tvivl om, at noget vigtigt er i gang, og at endnu mere er under opsejling.

The collaborative economy – samarbejdets økonomi – som deleøkonomien oftere kaldes, bygger på, at vi ikke behøver at eje alting selv. I stedet kan vi ved hjælp af de nye digitale platforme lynhurtigt finde frem til nogen, der kan låne eller leje os det, vi har brug for. Det er blevet muligt at koordinere selv små og spredte ressourcer som ledige bilsæder eller værktøj og at matche amatører og professionelle på kryds og tværs, så vi bedre kan udnytte grej, plads og viden, som ellers ville gå tabt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Svendsen
  • Biblioteket Roskilde Handelsskole
Carsten Svendsen og Biblioteket Roskilde Handelsskole anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Skytte

Vi skal finde en dansk måde at navigere i deleøkonomien. Det har jeg skrevet en bog om: "Skal vi dele" hedder den. Jeg var i øvrigt med Peter til Ouishare sammen med ca. ti andre danskere ud af de ca. 1.000, der gæstede konferencen. Jeg er helt enig i Peters betragtninger. Fra euforien sidste år over, at verden nu endelig har fundet et alternativ til kapitalismen, var der i år en slukøret stemning over, at kapitalismen i den grad har fået øje på og fingrene i deleøkonomien. Vi skal finde en dansk måde at navigere i deleøkonomien med respekt for rettigheder, mindsteløn og forsikringer.