Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU forbereder indsats mod russisk propaganda

Europæisk forskningsprojekt har undersøgt, hvordan de europæiske lande kan imødegå russisksproget propaganda. De foreløbige konklusioner og mulige initiativer er blevet fremlagt, men EU-kommissær vil endnu ikke lægge sig fast på en kurs
Udland
1. juni 2015

For at stække russisk propaganda i de østeuropæiske lande, skal der investeres i adskillige journalistiske projekter. Sådan lød meldingen fra organisationen European Endowment for Democracy (EED), der står bag en EU-finansieret undersøgelse af russiske propagandametoder og deres indflydelse.

Selvom ord som »propaganda« og det, der må anses for at være en form for »antipropaganda«, leder tankerne hen på den kolde krig, Goebbels og plakatslogans, understreger forskerne, at indsatsen grundlæggende sigter mod at højne den journalistiske kvalitet i de østeuropæiske lande. For situationen har udviklet sig til, at Kreml-kontrollerede mediestationer dominerer og skaber en parallel ‘virkelighed’, hvor fakta bliver fordrejet og manipuleret, siger de, mens befolkningerne har svært ved at skelne mellem modstridende nyheder.

Læs også: Sådan fører Kreml informationskrig mod Vesten

For at højne kvaliteten af russisk-sproget journalistik skal der blandt andet sættes ind med bedre uddannelse af journalister, et russisksproget nyhedsarkiv, der kan agere platform for de uafhængige medier i den givne region samt en mediefond, som både stater, private og tværregionale institutioner kan donere penge til.

Udover nyheder foreslår EED også, at der produceres flere russisksprogede dokumentarer og socialrealistiske programmer, der har fokus på diverse samfundsinstitutioner, som vi kender det fra tv-udsendelser, hvor eksempelvis politiets, en skadestues eller toldvæsnets arbejde er omdrejningspunkt.

Ifølge Jerzy Pomianowski, den administrerende direktør i EED, var det situationen i Ukraine, der udløste det russiske propagandafremstød, som fik EU til at iværksætte den omtalte undersøgelse.

»Vi har forsøgt at svare på spørgsmålet: ‘Hvordan bør vi reagere?’ Vores foreløbige konklusion er, at vi skal investere i og støtte troværdige, kritiske medier i regionen,« siger han.

Troværdige nyheder?

EED’s foreløbige anbefalinger er baseret på en rapport der bygger på en undersøgelse af mediesituationen i de 14 lande, der foruden Rusland udgjorde Sovjetunionen.

På trods af visse forskelle er der alligevel en håndfuld faktorer, der gør sig gældende i alle landene. Typisk forstår og taler over 60 procent af landenes befolkning russisk, og de har høj tillid til russisk stats-tv, der er den dominerende kilde til nyheder, skriver EED, og selvom et stigende antal af den yngre del af befolkningen finder deres informationer online, viser undersøgelsen, at der ikke bliver søgt information fra forskellige kilder, og at mange ikke kan skelne mellem fiktion og kvalitetsjournalistik.

»Millioner lever i en verden, der er dikteret af russisk stats-tv,« siger Peter Pomerantsev, der er medforfatter til rapporten.

Han påpeger, at nyhedsudsendelserne typisk er en blanding af faktuelle begivenheder, opfunden fiktion til lejligheden og stærke patriotiske følelser, der er krydret med en russiskpræget ideologi.

»På den måde spiller de på en række parametre, og det hele bliver vældig påvirkeligt,« siger han.

Som eksempel på en opfundet historie nævner han, at russisk stats-tv sidste sommer havde en udsendelse om, at ukrainske soldater havde korsfæstet en dreng på torvet i den ukrainske by Slavjansk og derefter trukket moderen efter en kampvogn indtil begge var døde.

Mudret mediebillede

Både Peter Pomerantsev og medredaktør på undersøgelsen John O’Loan påpeger, at de falske nyheder og måden at blande forskellige genrer sammen i én følelsesladet pærevælling er en effektiv propagandametode, som skaber et problem, »der ikke har nogle lette løsninger«.

Historisk er det heller ikke i udpræget grad noget, man tidligere har set i de østeuropæiske lande.

»Under den kolde krig var der censuren og de manglende informationer, som medier og borgere kæmpede mod. Nu er det et medielandskab, der er oversvømmet med falske og fordrejede historier,« siger John O’Loan.

De påpeger, at det ikke kun er russiske medier, der bringer den slags historier, men også eksempelvis ukrainske. Og det gør ikke situationen bedre, at størstedelen af medierne er finansieret af enten stater eller rige oligarker, der har klare interesser i, at nyhederne bliver serveret på en bestemt måde.

»Der er svære betingelser for uafhængige medier i regionen, for der er ikke gode muligheder for at blive finansieret fra anden side,« siger John O’loan. Først sidst i juni vil de endelige resultater af undersøgelsen blive fremlagt for EU-landene. Derfor er det endnu for tidligt at svare på, hvordan EU skal reagere, påpeger Johannes Hahn, EU-kommissær for europæisk udvidelsesforhandlinger.

»Jeg er ikke blind. Der er et problem, og der skal være en respons, men jeg kan ikke kommentere det nærmere, før det endelige koncept er blevet fremlagt,« siger han til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

I Amerika har de en privat organisation, betalt af offentlige midler og private donorer, der hedder National Endowment for Democracy. NED, der har som formål at fremme demokrati i verden, har siden Reagan overtaget en række opgaver fra CIA og været den mere eller mindre usynlige hånd bag de såkaldte farvekodede revolutioner, senest den i Ukraine.
https://consortiumnews.com/2014/02/27/a-shadow-us-foreign-policy/

For nogle år siden fandt den polske regering på, at vi også skulle have sådan en organisation og finansieret af EU blev European Endowment for Democracy stiftet.
https://www.democracyendowment.eu/about-eed/

Det er ikke kun navnet, der næsten er det samme. Missionen er det også. Polakkerne ville have en optrapning af den psykologiske konfrontation med russerne, og nu fortæller Informations artikel netop at EED skal igang med propagandakrigen mod Rusland i Østeuropa og understøtte regimets kritikere i Rusland.

En dansker med et imponerende cv, konsulent Lisbeth Pilegaard, er viceformand for eksekutivkomiteen. Det er nok ikke tilfældigt, at Nato, forsvaret og politiet i ind- og udland hører til blandt hendes hyppige rekvirenter.

Niels Duus Nielsen, Dagmar Christiandottir, Stig Bøg, Benjamin Lau Jensen, Erik Pedersen, Anders Graae, Dennis Berg, Bernhard Drag, Janus Agerbo, Peter Jensen, Torben Selch, Thomas Petersen, Per Torbensen, Ib Heinisch, Anne Eriksen, Flemming Berger, Claus Oreskov, Michal Bagger, erik mørk thomsen, Felix Austin, Ture Nilsson, Peter Poulsen og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

"situationen har udviklet sig til, at Kreml-kontrollerede mediestationer dominerer og skaber en parallel ‘virkelighed’, hvor fakta bliver fordrejet og manipuleret" .

Er det ikke det samme vi oplever i Vesten, hvor realiteten bag facaden af 'pluralisme' og forestilt åbenhed er en enorm koncentration af medierne og nyhedsstrømmen på få store mediekoncerner og telegrambureaeuer, hvor alle store aviser over hele Europa og Nordamerika er blå , hvor kommentatorfeltet er massivt blåt og gennemsyret af den dominerende ideologis forestillinger og holdninger, hvor aaviser og TV serverer en strøm af 'information' der bekræfter det dominerende verdensbillede og i alle international politiske 'nyheder' og 'analyser' forbløffende ensartet gengiver Nato- og EU-elitens situationsopfattelser og dispositioner. Må man ikke også her i Vesten, hvis man vil have andre informationer og synspunkter, fortvivlet google rundt på nettet hvis man vil danne sig en nuanceret mening? Man ser splinten i den andens øje, men ikke bjælken i ens eget.

Niels Duus Nielsen, Olav Bo Hessellund, Holger Madsen, Jacob Jensen, Benjamin Lau Jensen, Erik Pedersen, Janus Agerbo, Peter Jensen, Dagmar Christiandottir, Thomas Petersen, Nic Pedersen, Ib Heinisch, Stig Bøg, Anne Eriksen, Flemming Berger, Claus Jørgensen, Michal Bagger, Felix Austin, Ib Hansen og Peter Poulsen anbefalede denne kommentar

Der Spiegel havde 29.5.15 denne artikel om 'Russische Propaganda' og Kremls 'troldefabrik':

http://www.spiegel.de/netzwelt/netzpolitik/russische-trollfabrik-eine-in...

Claus Oreskov

Læg vel mærke til frasen: ” befolkningerne har svært ved at skelne mellem modstridende nyheder” – sådan taler et diktatur. Man skulle ikke tro at noget sådan var muligt i Grundtvigs hjemland – hvor udsyn og åbenhed nu skal erstattes af ensretning og ekstremt sindelags kontrol!
Skræk og rædsel der skal produceres mere vestlig propaganda og politisk kontrollerede programmer. Så kan DR K. få en skrue mere og den rædselsfulde syndflod af underlødig anti – Sovjet & Ruslands begivenheder skal fylde danskernes bevidsthed. Undskyld jeg siger det men det er ikke den bedste måde for os at møde verden på! For øvrig grinede jeg min røv i laser da jeg så at et af våbnene imod russiske nyheds medier skal være ”socialrealistiske programmer”. Nu har vi i vesten i næsten et århundrede latterliggjort, mistænkeliggjort, dæmoniserede lige netop socialrealismen, som underlødig og klodset Stalinistisk pseudo kultur. For nogle år siden søgte jeg Maxim Gorki ” socialistisk Realisme og Russisk digtning” på nettet. En boghandler havde den men han havde skrevet en advarsel at denne bog var farlig. Nu kan bemeldte boghandler ånde lettede op for socialrealismen er nu blåstemplet!
Egentligt er det meget barnligt. Nogen siger og skriver, noget andet end vi snydtes om, og det må de bare ikke øv bøv.
Summa summarum – det er kun eliten i vesten der kender sandheden og må fortolke den – vi andre skal holde kæft og falde til patten. Jeg må sige at de værste senarier i Aldous Huxley ”Fager nye Verden, George Orwell ”1984” og Ray Bradbury ” Fahrenheit 451” angående sindelags kontrol og mistænkeliggørelse at samfundsborgene nu er blevet virkelighed!

Niels Duus Nielsen, Holger Madsen, Jacob Jensen, Anders Graae, Dennis Berg, Bernhard Drag, Janus Agerbo, Dagmar Christiandottir, Torben Selch, Per Torbensen, Bo Carlsen, Ib Heinisch, Michal Bagger, Flemming Berger, Claus Jørgensen og Peter Poulsen anbefalede denne kommentar
Peter Poulsen

Det er sikkert også Rusland som står bag historien om Saddams masseødelæggelsesvåben...

Det er forsåvidt glædeligt at EU støtter højnesen af 'kvaliteten af russisk-sproget journalistik'. Omend nogen måske ville finde det mere naturligt og ønskeligt om der blev satset på Unionens egne sprogområder.

Michal Bagger, Flemming Berger og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Hvorfor plapre pressen bare efter magtens direktiver. Hvor er den fri og uafhængige presse hende?

Janus Agerbo, Dagmar Christiandottir, Torben Selch, Flemming Berger og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Hvor mange midler giver EU til "oplysning" om EU i Danmark?
Hvor stor del af midlerne går til EU positive organisationer?
Nej tak til propaganda, fra alle.

Dan Johannesson

Mest sandsynlige "løsning" vil eksekveres over 2 akser:

1. Mere censur af alternative medier, så vi kan få banket de stadigt mere besværlige fritænkere, og deres ofte alt for eksponerende alternative fortolkninger og narrativer på plads.

2. Øget produktion af den i forvejen alt-omfattende og alle steds nærværende VESTLIGE propaganda.

Janus Agerbo og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Helge Andersen

Det er til stadighed rystende at op leve den længsel efter det gammelkommunistiske styre i Sovjet her på debatsiderne i Information. Hvis man er i tvivl om lødigheden af russisk presse, så prøv en gang at se dokumntaren "Krim konflikten ifølge Putin" - engelsk: "Crimea: The Way Home".

2½ times velirettesat propaganda på russisk stats-tv, som ikke lader Goebbels eller Leni Riefenstahl meget tilbage. Selv Fox News kommer ikke op på siden af dette.

Helge Andersen

Krim konflikten ifølge Putin blev i øvrigt sendt på DR2 for nogle uger siden, men jeg ved ikke om den stadig kan ses på nettet.

Peter Jensen

"Som eksempel på en opfundet historie nævner han, at russisk stats-tv sidste sommer havde en udsendelse om, at ukrainske soldater havde korsfæstet en dreng på torvet i den ukrainske by Slavjansk og derefter trukket moderen efter en kampvogn indtil begge var døde."

Og eksempelvis opfandt vestlige medier at Assad brugte kemiske våben mod sin egen befolkning, hér er en illustrativ gennemgang:
http://kritiskdebat.dk/articles.php?article_id=1176

Iht. Ukraine gav Jens Jørgen Nielsen, også i Kritisk Debat, i april i år nogle relevante perspektiver:
http://kritiskdebat.dk/articles.php?article_id=1520

I et interview på RT (CrossTalk 27.5.)giver engelske professor Richard Sakwa en glimrende skildring af problemerne mellem EU/NATO og Rusland. Han giver desuden en glimrende vinkel på krisen i Ukraine (som også kan læses i hans seneste bog ”Frontline Ukraine”). På et tidspunkt siger han, at i de kommende år vil der komme et stort antal ph.d.-afhandlinger i journalistik om, hvorfor Vesten kunne være så katastrofal forkert på den, i så mange ting, i så lang tid. Der er åbenbart problemer på begge sider. Man må håbe, at det er det EED skal rette op på.

Dagmar Christiandottir, Jacob Jensen og Bernhard Drag anbefalede denne kommentar

Vestlige medier kørte også en historie om, at Saddam Hussein havde stjålet kuvøser fra babyer og efterladt dem til at dø på et kuwaitisk hospital, lige før den første golfkrig. Den historie kørte massivt i vestlige medier, men det viste sig intet at have på sig.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nayirah_%28testimony%29

Bente Simonsen

Rusland har udsendt en liste over personer, som vil blive nægtet indrejsetilladelse til Rusland.
Hvad mener I om dette?

http://omni.se/topic/d8ab6fc4-f02d-4ffc-8eab-db2628f76113/c9c317f0-6f82-...

http://www.pressreader.com/sweden/svenska-dagbladet/20150530/28306841291...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/atta-svenskar-far-inreseforbud-av-ryssl...

Blandt andet Per Stig Møller og Lena Espersen er på listen sammen med svenskerne Gunnar Hökmark (M), Lena Adelsohn-Liljeroth (M), EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M), konteramiralen Odd Sven-Eric Werin, chefen för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) Gunnar Karlson, rikskronofogden Eva Lindström Adler.

Olav Bo Hessellund

@Helge Andersen:
At kritisere ensretningen i vestlige medier kan da ikke tages som udtryk for nogen "længsel efter det gammelkommunistiske styre i Sovjet".
Hvor er logikken?

Torben Selch, Claus Oreskov og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
georg christensen

Disse nye europæiske "propagandabeskrivelser" er ikke andet som en fallit erklæring fra især EU.

Det er på ingen måde længere propaganda og illusionsbeskrivelser et nogenlunde oplyst "verdensfolk" længere har brug for, nærmere modsætningen , mere oplysning og åbenhed, for i samlet flok at få fjernet affaldet fra enevældens tidsalder.

Oven for henvises til en Bellingcat-undersøgelse, refereret på spiegel.de. Heraf skulle det fremgå, at russerne har manipuleret billedmateriale vedr. det nedskudte MH17-fly.

Man børe nok også se dette interview - også fra spiegel.de. Her udtaler en ekspert, at Bellingcat-undersøgelsen ikke har tjent andet formål end at gøre Bellingcat kendte. Derudover siger den ikke noget.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/mh17-satellitenbilder-bellingcat-b...

- Diese "Analyse" aber hat nichts gebracht - die Steigerung der Bekanntheit von Bellingcat einmal ausgenommen.

Mark Thalmay

Ang. propaganda og 'mediekrig' i 'øst' og 'vest',
og til opfølgning af den af Steen Sohn ovenfor omtalte 'Spiegel'-historie om 'Bellingcat-undersøgelsen', kunne man så den 4 juni i 'Der Spiegel', under overskriften
"Was wir aus der Berichterstattung über den Bellingcat-Report lernen",
i en noget kringlet 'bortforklarede' artikel bl.a. læse følgende:

"Selbstkritisch müssen wir festhalten: Diese professionelle Skepsis im Umgang mit der Quellenlage, das Hinterfragen der Quelle hätten wir bereits in den vorherigen Artikeln stärker zum Ausdruck bringen sollen":
http://www.spiegel.de/spiegel/spiegelblog/bellingcat-bericht-zu-mh17-was...

Måtte selv sådan en 'spag' selvkritik brede sig også blandt danske 'kritiske' journalister,
c'',).
Med venlig hilsen