Nyhed
Læsetid: 3 min.

Få tyske indrømmelser til Cameron

Det er klogt at fremrykke den britiske EU-folkeafstemning, men briterne skal ikke regne med andet end en række mindre indrømmelser, lyder det fra tysk EU-forsker
Udland
13. maj 2015

Den kommende britiske EU-folkeafstemning bør ikke umiddelbart få nervøsiteten til at stige i Tyskland. For den nøgterne vurdering er, at det vil være værst for Storbritannien at melde sig ud, og at EU-partnerne heller ikke ønsker at give de britiske EU-modstandere gode kort på hånden.

»Derfor vil mange EU-lande være meget imødekommende over for en aftale med briterne, fordi det samtidig vil være en fremstrakt hånd til det stigende antal EU-tvivlere rundt omkring i Europa,« siger Bert van Roosebeke fra Centrum für Europäische Politik i tyske Freiburg.

»Der findes en vis utilfredhed i den britiske befolkning om, hvordan man samarbejder inden for EU. Men den samme utilfredshed finder man også i Tyskland, Holland og Frankrig. Det er derfor nærliggende at finde nogle nye politiske formler, der kan imødegå kritikerne. For visse regeringer vil det endda komme ganske belejligt, hvis et land som Storbritannien siger ja, fordi det vil give større legitimitet til EU-projektet,« siger van Roosebeke, der mener, at de ændringer, som briterne måtte komme igennem med, vil gælde for alle 28 EU-lande. Han afviser, at briterne kan få forbehold, som Danmark har fået det med Edinburgh-aftalen, fordi det vil være en for kompliceret proces. Især hvis der skal opnås enighed inden for et år. Han mener dog, at mange af de forslag, som Storbritannien kommer med (se faktaboksen, red.), grundlæggende bliver svære at gennemføre. Medmindre dele af Lissabon-traktaten skal rulles tilbage.

Det bliver derfor umådeligt svært at rokke Tyskland samt en række øvrige EU-kernelande til andet end mindre ændringer.

»Det bliver ikke uvigtige sager, man vil kunne enes om, men de har snarere karakter af justeringer af den løbende politik og indeholder ingen principielle ændringer. Det kan derfor blive svært for Cameron at rejse tilbage til London og sælge en række småting som en stor sejr. Det er dog den politiske opgave.« For Bert van Roosebeke er det centralt for Tyskland at holde fast i de fire grundlæggende rettigheder omkring fri varehandel, at kapitalen kan flyde frit, arbejdskraftens frie bevægelighed, og at man som EU-borger i princippet kan bosætte sig, hvor man ønsker.

»Det er de goder, man har kæmpet hårdt for at opnå, og som Tyskland ikke ønsker at ofre.«

Fokus på stramninger

Bert van Roosebeke mener, at David Cameron gør klogt i at gennemføre den lovede EU-folkeafstemning tidligt i valgperioden. En af årsagerne til fremrykningen er også valgene i Frankrig og Tyskland i 2017. Den tyske formand for Europa-Parlamentet, Martin Schultz (SPD), roser også den mulige fremrykning og understreger, at man først efter et britisk ja kan tale om egentlige traktatændringer, hvis de da overhovedet kommer.

Bert van Roosebeke nævner, at man fra de øvrige EU-lande især kan lægge begrænsninger på mulighederne for at få sociale ydelser.

»Der er i forvejen en række begrænsninger for EU-arbejdstagere, der f.eks. rejser til Danmark, hvor de ikke automatisk har adgang til de sociale systemer. Her har vi også fået en række nylige afgørelser fra EU-domstolen, der bekræfter begrænsningerne. Det kan man sammenføje til nye retningslinier.«

Bert van Roosebeke peger på, at man også kan styrke subsidiaritets-princippet (nærhedsprincippet, der foreskriver at beslutninger skal tages så nært på borgerne som muligt, red.)

I Sverige granskes alle EU-love af den svenske Riksdag efter dette princip, og i 2013 fandt man efter at have gennemgået 123 lovforslag,at 14 af dem ikke levede op til nærhedsprincippet. Hvis et tilstrækkeligt antal EU-lande afviser et lovforslag, skal EU-Kommissionen revidere en lov »for at undgå at udløse de såkaldte gule kort, der er del af systemet. Der er således allerede adskillige tiltag på vej, der kan ophøjes til fælles EU-principper, uden de store sværdslag«, siger van Roosebeke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Nielsen

Faktaboks?????????

Mihail Larsen

Faktum

"cep stands for

the strengthening of structures which uphold democracy and the Rule of Law in Europe,

a free Europe,

conclusion of the internal market,

exercise of powers in accordance with the treaties and the principle of subsidiarity,

keeping regulation and bureaucracy to a necessary minimum".

Egon Maltzon

Fantastisk initiativ fra svensk side.
Hold k... Hvor ville det være fedt hvis Folketinget ville følge trop.
Grunden til at EU er endt som den omklamrende institution den er,
er jo at staterne bare lægger sig flot ned når kommission eller domstol pipper af dem.

John Rohde Jensen

Nationalstaterne er ikke løsningen. De er problemet.

I den første halvdel af det tyvende århundrede omkom ca. 100.000.000 mennesker i Europa som følge af krig og bevist fremkaldt hungersnød. Alt sammen på grund af nationalisme og oppustet etnisk had.

EU er i virkeligheden fredens projekt som primært handler samarbejde, integration og venskabelige relationer. Alt sammen for at forhindre ufred. Alt det med økonomi er sekundært.

Historisk og geopolitisk har Europa altid været en krudttønde fordi det er et tæt befolket område, fyldt med små og mellemstore stater med hver sit sprog og kultur. Derfor er Europa også fyldt med grænser og desto mere skarpt optrukket disse grænser har været desto mere krig har vi haft.

Dem som ønsker at stække eller helt nedlægge EU skal overveje meget kraftigt, hvad alternativet er og om de virkelig ønsker sig den krig og ufred som de risikerer at fremkalde.

De nationalromantiske tosser fra DF er specielt farlige. De kæmper for en Morten Korch agtig version af 50érne som i virkeligheden aldrig har eksisteret. Men i praksis trækker deres aktiviteter os i retning af myrderierne omkring de to verdenskrige.

Så pas på med hvad I ønsker jer; I risikerer at få det.

Henriette Bøhne, Preben Haagensen, Peter Günther, Sabine Behrmann, Ole Rasmussen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar

Danmark har i de sidste 15 år uafbrudt været i krig - og krigen er rykket tættere og tættere på.
Så EU som et 'fredens projekt' er ikke andet end en dårlig vittighed!

Morten Lind, Niels Engelsted og Martin Schou anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg kan ikke se, hvorfor Storbritannien ikke skulle kunne få en aftale med nogle forbehold, ligesom Danmark fik med Edinburgh-aftalen. Så gælder de kun Storbritannien, og Tyskland kan blive ved med at sidde tungt på Bruxelles. En sådan aftale skal muligvis vedtages som et appendiks til Lissabon-traktaten, og ratificeres i alle lande, men herregud, det kan ikke være så svært.

Sabine Behrmann

Bo Carlsen: Hvilke europæiske lande har Danmark ført krig mod de sidste 15 år?