Læsetid: 1 min.

Irak mistede 2300 militære køretøjer til Islamisk Stat

I april lykkedes det irakiske sikkerhedsstyrker og shiamilitser at generobre byen Tikrit, mens Mosul fortsat er under Islamisk Stats kontrol
1. juni 2015

Irakiske sikkerhedsstyrker mistede 2300 militære, terrængående køretøjer, da jihadister fra Islamisk Stat, IS, indtog den nordlige by Mosul, siger premierminister Haider al-Abadi søndag.

»Da Mosul faldt, mistede vi en masse våben,« siger Abadi i et interview med statslig irakisk tv.

»Vi mistede 2300 hummere (køretøjer red.) i Mosul alene,« lyder det.

Den nøjagtige pris for køretøjerne varierer afhængig af, hvordan de er udstyret, men det står klart, at det er et meget dyrt tab, som har styrket den militante bevægelse gevaldigt.

Sidste år godkendte det amerikanske udenrigsministerium salget af 1000 hummere eller Humvees med øget pansring, maskingeværer, granatkastere og andet udstyr, hvilket kostede omkring 579 millioner dollar (omkring 3,9 milliarder kroner).

Sammenstøddet begyndte i Mosul sent den 9. juni 2014, og irakiske styrker mistede kontrollen over byen den efterfølgende dag, hvilket bidrog til Islamisk Stats offensiv i resten af regionen.

I april lykkedes det irakiske sikkerhedsstyrker og shiamilitser at generobre byen Tikrit, mens Mosul fortsat er under Islamisk Stats kontrol.

Den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, sagde i pinsen, at de irakiske styrker ikke havde vist nogen vilje til at kæmpe ved Ramadi, og at de flygtede fra Islamisk Stat, selv om regeringssoldaterne var i meget stort overtal.

Carter har betegnet tabet af Ramadi som Iraks værste militære nederlag i næsten et år.

USA’s vicepræsident, Joe Biden, har siden forsøgt at gyde olie på vandene efter kritikken. Han har i en samtale med Iraks premierminister, Haider al-Abadi, rost landets hær for »tapperhed« og for at have ydet »store ofre«.

Ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

Det er ikke i orden for en hær at miste sine våben. De skal som minimum gøres ukampdygtige....
Nu skal der jo endnu flere til at dæmme op for IS.

Med venlig hilsen
Lennart