Nyhed
Læsetid: 1 min.

Niger vil stække menneske-smuglere

Som det første land i regionen vedtager Niger efter FN’s principper en ny lov, der er målrettet mod menneskesmugling
Udland
16. maj 2015

Det afrikanske land Niger har med hjælp fra FN’s agentur for narkotika og kriminalitet vedtaget ny lov, der skal bekæmpe menneskesmugling. Niger bliver hyppigt brugt som transitland for migranter, der ønsker at forlade fattige vestafrikanske nationer, og derfor betaler menneskesmuglere for at føre dem til de nordafrikanske kyster, hvorefter de kan hoppe i en båd mod Europa.

Mens bådflygtningeproblematikken især har stået højt den europæiske dagsorden efter, at cirka 800 mennesker druknede i Middelhavet i sidste måned, kommer Nigers lov efter en tragisk episode i oktober 2013. I landets nordlige ørken døde 92 migranter af sult og tørst, fordi en menneskesmugler angiveligt havde opgivet at tage dem med videre til Algeriet. Efter omstændighederne omkring episoden kom frem, lovede landets myndigheder handling, som nu har udmøntet sig i en lov, der er den første af sin slags.

Den nye lov giver politi og dommere mulighed for i større omfang at skride til handling for at stække menneskesmuglerne. Og for at beskytte migranterne mod voldsomme sikkerhedsstyrker er det i loven gjort klart, at de smuglede personer er ofre for krænkelser af menneskerettighederne.

Hvorvidt loven vil få en effekt, er på nuværende tidspunkt usikkert. FN hæfter sig ved, at kampen mod menneskesmugling starter med lovgivning, men der har også tidligere været løfter fra Nigers regering uden den ønskede effekt. Det ses i ørkenbyen Agadez i midten af Niger. Her rejser der i følge FN cirka 4.000 migranter igennem hver uge, og journalister fra Reuters har afsløret, at embedsmænd i regionen har profiteret på menneskesmuglingen ved at tage imod bestikkelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her