Note
Læsetid: 1 min.

Nyt jordskælv i Nepal er en kædereaktion

Skælvet i går blev målt til 7,3 og kom kun 17 dage efter, at et ødelæggende jordskælv med en styrke på 7,8 ramte landet og dræbte flere end 8.000 mennesker
Udland
13. maj 2015

Det er lidt som at flå en skjorte åben. Så ryger knapperne af én for én. Videnskabsfolk tager billedsproget i brug, når de skal forklare det nye kraftige jordskælv, der i går ramte det hårdt plagede Nepal.

»Et stort skælv flytter presset mod andre skrøbelige områder og medfører nye brud. Det er en slags kædereaktion i et kendt jordskælvsområde, og de nye skælv kan somme tider være lige så kraftige som det første,« siger Carmen Solana, der er vulkanforsker på universitetet i Portsmouth i Storbritannien.

Skælvet i går blev målt til 7,3 og kom kun 17 dage efter, at et ødelæggende jordskælv med en styrke på 7,8 ramte landet og dræbte flere end 8.000 mennesker. Gårsdagens jordskælv havde sit epicenter omkring 80 km øst for hovedstaden Kathmandu, mens jordskælvet i april havde sit centrum lige så langt vest for Kathmandu. Begge skælv skete i det område, hvor de indiske og eurasiatiske plader mødes.

Nigel Harris, en britisk professor i tektoniske bevægelser, noterer sig, at efterskælvene efter det første store jordskælv har bevæget sig mod sydøst. »Der har været en revne i de underliggende plader, som pludselig har bevæget sig fra vest mod øst, og dette andet skælv er en udløber af den proces,« forklarer han.

Jordskælvet i går blev i første omgang målt til 7,4, men er siden nedjusteret til 7,3. Epicentret ligger 19 km under Jordens overflade tæt ved Mount Everest, grænsen til Kina og ca. 80 km fra Kathmandu. Skælvet ramte klokken 12.35 (9.05 dansk tid), meddeler den amerikanske geologiske tjeneste USGS. Flere efterskælv fulgte, bl.a. et, der blev målt til 6,3. Telefonforbindelserne i Kathmandu er delvist afbrudt på grund af skælvet, rapporterer det tyske nyhedsbureau dpa’s korrespondent i landet. De afbrudte forbindelser gør det vanskeligt at få overblik over omfanget af skader. I går eftermiddag var dødstallet ifølge nyhedsbureauerne opgjort til mindst 41, mens godt 1.100 blev rapporteret kvæstet. 17 var meldt døde på den anden side grænsen i Indien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her