Nyhed
Læsetid: 3 min.

Opsvinget bider sig fast i eurozonen

Væksten i eurolandene i årets første kvartal anslås til 0,5 pct. – dermed overgår eurozonens vækstrate for første gang i årevis både USA’s og Storbritanniens
Udland
12. maj 2015

Politikere i eurolandene glæder sig i denne uge over formodede tegn på et længe ventet økonomisk opsving, efter at nye prognoser ventes at forudse en højere vækst i euroområdet end i både Storbritannien og USA.

Økonomerne vurderer, at det især er den lavere oliepris, der tænkes at have ansporet væksten i euroområdet i årets første måneder. De forventer en stigning på 0,5 pct. for hele euroområdet for årets første tre måneder, viser en Reuters-undersøgelse foretaget blandt økonomer forud for de officielle tals offentliggørelse. Det vil i givet fald være den højeste vækstrate i fire år.

Holder dette stik, vil det forhøjede væksttempo i eurozonen bryde med det mønster, som længe har været det kendte, karakteriseret ved at Storbritannien har udkonkurreret de øvrige førende økonomier. Storbritanniens vækst for årets første kvartal blev på kun 0,3 pct., halvdelen af ​den vækstrate på 0,6 pct., der blev registreret i de sidste måneder af 2014.

I USA derimod gik væksten noget nær i stå i første kvartal. Vintervejret siges at have været delvis skyld i, at den annualiserede vækstrate kun nåede op på 0,2 procent.

James Knightley, seniorøkonom ved ING Financial Markets, forventer, at tallene for euro- området vil bekræfte, at opsvinget har taget fart.

»Faktisk vil det kunne være første gang i mange år, at euroområdet faktisk overgår den amerikanske økonomi – i hvert fald, når vi gør det op for et helt kvartal,« siger han.

Kineserne under pres

Væksttallene, som økonomer fremskriver til en forventet årlig vækst for eurozonen på 1,1 pct., falder i tråd med en vurdering af de økonomiske udsigter fra Europa-Kommissionen sidste uge. I denne blev brugt udtryk som »det mest lysende forår i mange år«, idet den forventede vækst for euroområdet i 2015 blev opgraderet til hele 1,5 pct. – en stigning fra de 1,3 pct., som blev forudsagt for tre måneder siden.

Kommissionen tilskrev den højere vækstrate den kombinerede effekt af en billigere olie, en svagere euro, en stabil global vækst og incitamenter fra både finans- og pengepolitik.

En stigning i væksten i euroområdet, der blot lå på 0,3 pct. i sidste kvartal af 2014, vil blive hilst velkommen af ​​Den Europæiske Centralbank (ECB), som har pumpet penge ind på finansmarkederne i en bestræbelse på at understøtte regionens skrøbelige økonomi og afværge truslen om deflation.

Selv om et stærkt BNP-tal i morgen kan føre til advarsler om, at ECB’s kvantitative lempelser er unødvendige eller i det mindste i overkanten, ser økonomerne også truende skyer i euroområdets horisont.

Grækenlands krisedrøftelser med de internationale kreditorer har kun gjort mådelige fremskridt, og der er fortsat stor frygt for, at landet skal misligholde sin gæld, hvilket vil kunne fremskynde dets udtræden af eurozonen. Selv om ECB har forsøgt at nedtone de potentielle konsekvenser af en Grexit for eurozonens nabolande, har andre advaret om åbenlyse risici. I fald Grækenland træder ud, vil det undergrave tilliden til andre eurolande i euroområdets periferi og i yderste konsekvens til hele den fælles valuta, siger økonomer.

»Afsmitningsrisikoen for andre økonomier er betydelig. Vi mener, at en Grexit vil føre til genind- førelse af en valuta-risikopræmie og højere obligationsrenter i periferilandene,« udtaler konsulentfirmaet Oxford Economics.

De stadig flere tegn på, at Kinas økonomi er under pres, ses også som et vigtigt risikomoment for euroområdets fremtidsudsigter. Frygten for sundhedstilstanden i verdens næststørste økonomi blev understreget i weekenden, da Kinas centralbank sænkede renten for tredje gang på seks måneder. Folkets Bank i Kina sænkede sin toneangivende udlånsrente med 25 basispoint til 5,1 pct. og sin etårige benchmark-indlånsrente med samme beløb til 2,25 procent.

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her