Læsetid: 2 min.

Prins Charles lagde pres på ministre

27 breve skrevet af den britiske kronprins Charles for 10 år siden til den daværende Labour-regering er blevet frigivet efter langt juridisk slagsmål
16. maj 2015

Privat korrespondance, der kortlægger den britiske kronprins Charles’ lobbykampagne over for en række ministre mellem 2004 og 2005, er blevet offentliggjort. I alt 27 breve fra prinsen til syv ministre i den daværende Labour-regering blev onsdag frigivet efter et langt juridisk slagsmål mellem den siddende regering og The Guardian. Den daværende statsadvokat nedlagde i 2012 veto mod offentliggørelsen af korrespondancen – et veto der i marts i år blev erklæret ulovligt af landets højesteret.

Brevene viser en prins, der er dybt optaget af en lang række emner, inklusive dominansen af store supermarkeder, landbrugets tilskudsordninger, beskyttelse af den sorte patagonske isfisk og fredning af historiske bygninger.

I en række af de lange, grundige breve forsøger prinsen dog direkte at påvirke regeringens politik. Blandt de mest kontroversielle afsløringer er en opfordring til at øge landets forsvarsbudget under Irakkrigen.

»Jeg frygter, at dette er blot endnu et eksempel på, at vores væbnede styrker bliver bedt om at udføre et ekstremt udfordrende job (særligt i Irak) uden de nødvendige ressourcer,« skrev Charles i den 8. september 2004 til Tony Blair.

Specifikt bad han Blair om at udskifte hærens Lynx-helikoptere, fordi avanceret overvågningsudstyr ikke fungerede optimalt i helikopterne.

En anden kontroversiel diskussion, som Charles har deltaget i, er spørgsmålet om, hvorvidt regeringen burde igangsætte en ordning for at holde grævlingebestanden nede i et forsøg på at forhindre tuberkulose i kvæg.

»Jeg opfordrer dig til at overveje en ekstra gang at introducere kontrol med grævlingebestanden, hvor det er nødvendigt,« skrev prinsen i februar 2005.

»Jeg forstår ikke, at ’grævlingelobbyen’ ikke synes at have et problem med nedslagtningen af tusindvis af dyrt kvæg og samtidig modsætter sig en kontrolleret jagt af en overbefolket grævlingebestand – for mig er det intellektuelt uærligt,« tilføjede han.

Succes

Blair – og de øvrige ministre – sendte tilsyneladende lange svar retur til prinsen, hvor de bl.a. roste hans »konstruktive« og »tankevækkende« forslag. Af svarene fremgår det desuden, at prinsen har haft en vis succes med sine lobbykampagner. Om udskiftningen af Lynx-helikopterne svarede Tony Blair, at dette ville være »en prioritet«.

I et andet brev lovede Blair at hjælpe med at fjerne »blokader« i embedsapparatet Whitehall.

Den mest bemærkelsesværdige sejr synes at være en årelang forsinkelse af implementeringen af EU-lovgivning, der skulle pålægge den alternative medicinalbranche at få deres ingredienser godkendt. Prinsen modsatte sig loven og anbefalede Blairs rådgivere at tale med hans foretrukne eksperter på området. Blair svarede i et brev, at han var enig i, at den planlagte implementering var »vanvittig« og tilføjede, at »vi kan gøre en hel del her: vi vil forsinke implementeringen for alle eksisterende produkter«.

Kræver fuld åbenhed

Vedtagelsen af en ordning, der skulle begrænse grævlingebestanden, skete først under den netop afgåede koalitionsregering. Om prinsen har haft indflydelse på beslutningen er uvis, idet de 27 breve kun giver et lille glimt af prinsens korre- spondance i en forholdsvis kort periode.

Siden Guardians begæring om aktindsigt har regeringen strammet loven, så den helt undtager forespørgsler, der berører kongehuset.

Kritikere af den åbenmundede prins Charles har imidlertid set nok.

»Disse breve er kun en lille indikation af omfattende lobbyisme, som har stået på i årevis. Vi må nu have fuld offentliggørelse og en vurdering af hans indvirkning på regeringens politik,« sagde Graham Smith, formand for gruppen Republic, som fører kampagne for et folkevalgt statsoverhoved, til The Guardian.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu