Læsetid: 3 min.

Professor Nils Christie er død

Norges store foregangsmand i spørgsmål om forbrydelse og straf, kriminologen Nils Christie, er død
29. maj 2015

Nils Christie skrev konferens i 1952 om et så dystert emne som: fangevogtere i koncentrationslejre, hvori den unge sociolog gjorde en iagttagelse, som blev afgørende for hans virke som kriminolog og samfundskritiker – eller samfundsforsker, som han selv yndede at kalde sig. Den unge Christie opdagede, at han blandt disse fangevogtere i lejre, hvor dødeligheden ved mishandling og udsultning af fangerne var 70 procent, ingen umennesker eller monstre fandt, ligesom han i resten af sin løbebane aldrig stødte på uhyrer eller monstre. Kriminelle er som folk er flest, et begreb Christie siden bestandigt kredsede om og beskrev. Omstændighederne, ikke ondskab eller en eller anden beslutning om at udøve det onde, gør kriminelle kriminelle. Årsagen til kriminalitet findes ikke i iboende individuelle egenskaber, men i kollektive livsformer, samt i måden hvorpå samfundet er organiseret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olav Bo Hessellund
  • Carsten Søndergaard
  • Steen Sohn
  • Grethe Preisler
Olav Bo Hessellund, Carsten Søndergaard, Steen Sohn og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

anne lindegaard

Tak for nekrologen over et stort, mildt og viist menneske.
Vi skal også huske hans lille mesterværk "Bortenfor anstalt og ensomhet" om de usædvanlige mennesker på Vidaråsen. Benny Lihme anmeldte den i Information i 1989, og lige siden har jeg læst den jævnligt - og er hver gang blevet klogere.