Læsetid: 2 min.

Viktor Orbáns otte millioner spørgeskemaer

Ungarn har færre udlændinge end resten af EU, men regeringen vil have et folkeligt mandat til at stramme en allerede temmelig stram immigrationspolitik
Ilegale indvandrere venter, mens deres bus bliver undersøgt, i Assothalom i Ungarn, nær grænsen til Serbien. Ungarns flygtningelovgivning er allerede på kant med EU’s, men ifølge premierministeren er den ikke skrap nok.

Ilegale indvandrere venter, mens deres bus bliver undersøgt, i Assothalom i Ungarn, nær grænsen til Serbien. Ungarns flygtningelovgivning er allerede på kant med EU’s, men ifølge premierministeren er den ikke skrap nok.

ANDREW TESTA

16. maj 2015

»Vidste De, at økonomiske flygtninge illegalt overskrider grænserne og at der for nylig er kommet op til tyve gange så mange som hidtil? Er de enig i, at økonomiske flygtninge truer job og eksistensmuligheder for ungarske borgere? Og er De enig i, at den forkerte EU-flygtningepolitik hænger sammen med den tiltagende terrorisme i Europa?«

Disse er blandt de 12 spørgsmål på et skema, som alle ungarere over 18 år har modtaget med posten. De har frem til juli til at svare på de ledende spørgsmål, hvor resultatet nærmest er givet på forhånd: »Efter at det ungarske folk har givet deres mening til kende, ønsker regeringen at indføre indvandrerregler, der er langt strengere end EU-gennemsnittet«, lyder det i pressemeddelelsen fra den ungarske regering.

De ungarske regler er i dag allerede strengere end gennemsnittet, idet både FN og EU-Kommissionen regelmæssigt kritiserer Ungarn for at internere flygtninge i særlige detentionslejre. Også dette ønsker premierminister Viktor Orbán at få rygdækning til gennem spørgeskema-aktionen, der vel at mærke koster dobbelt så mange penge, én millard forint, som Ungarn årligt bruger på flygtningeområdet. Langt størstedelen af midlerne stammer fra EU.    

Premierminister Viktor Orbán ønsker med spørgeskema-aktionen at få rygstød til at afvise EU-Kommissionens netop fremlagte forslag om en mere ligelig fordeling af de europæiske flygtninge. Selv om det drastisk vil forringe antallet af flygtninge i Ungarn.

Tal viser, at 19.000 flygtninge kom til Ungarn i 2013, mens 42.000 ankom i 2014. Ifølge Eurostat modtager Ungarn 4,3 asylansøgere pr. 1000 indbyggere. EU-snittet er 1,2, mens  
Sverige modtager 8,4, og Danmark 2,6.

Et fåtal af de ungarske asylansøgere opnår permanent flygtningestatus. Mange rejser videre til Tyskland og Østrig.

»Skulle Tyskland og Østrig forsøge at lukke deres grænser, ville titusinde flygtninge blive i Ungarn, som blev de lukket inde i en stor sæk,« har Orbán sagt.

I Ungarn bor 1,4 procent udlændinge, mens EU-gennemsnittet ligger på fire procent.

Viktor Orbán har andre forslag, der også provokerer i EU: Dødsstraffen skal på dagsordenen, efter mordet for nylig på en ung kvinde. Forslaget regnes som en offensiv mod ultrahøjrepartiet Jobbik, der kom med dødsstrafkravet.

En EU-talsmand har sagt, at EU ikke optager lande, der har dødsstraf. Han ville imidlertid ikke spekulere i, hvad der vil ske, hvis et EU-land genindfører dødsstraffen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Det lader til, at EU's fælles flygtningepolitik, som kræver eenstemmighed blandt medlemslandene, ikke bliver til noget.

Vi skal heller ikke lade os diktere fra Brussels - er det ikke sådan Morten Messerschmidt plejer at sige - så han får ret igen.
Men stakkels Malta, Italien & Grækenland - det kan vist kun ende galt.