Læsetid: 2 min.

Costa Rica tillader første homoægteskab

En vigtig sejr for homoseksuelle i Costa Rica, der kan kræve samme rettigheder som andre – hvis ellers den lokale dommer tillader det
Kæresteparret Christian Zamora og Gerald Castro blev tirsdag gift ved den costaricanske stats mellemkomst og opnåede dermed samme rettigheder som andre gifte heteropar i det mellemamerikanske land.

Esteban Monge

6. juni 2015

For første gang i det lille mellemamerikanske lands historie er to personer af samme køn blevet gift ved statens mellemkomst og opnår dermed samme rettigheder som andre gifte par.

Christian Zamora og Gerald Castro, som er de nygifte herrers borgerlige navne, blev således tirsdag viet ved den lokale retssal i regionen Goicoechea tæt på hovedstaden San José.

Dermed afsluttedes en lang juridisk kamp, der oprindeligt tog sin begyndelse i 2013, da parret forsøgte at få et boliglån, men blev afvist af banken, der ikke ville anerkende to samlevende mænd som et par. At det overhovedet er muligt for homoseksuelle i Costa Rica at opnå status som gift par, skyldes en mindre tilføjelse til en eksisterende lovtekst om beskyttelse af personers rettigheder, hvor det ved en afstemning i parlamentet den 1. juli 2013 blev besluttet at tilføje, at alle, der de facto lever som par, skal anerkendes »uden diskrimination og i henhold til menneskelig værdighed.«

Ny lov sneget ind

Ændringen i lovteksten skabte allerede dengang en del debat, da hverken politikere eller jurister med sikkerhed kunne sige, om ændringen ville betyde, at porten nu var åbnet for ægteskaber mellem personer af samme køn.

Men det var den altså – og ikke overraskende skaber det nu en voldsom debat blandt Costa Ricas religiøse grupper og politikere.

»Samlevende bør ikke have de samme rettigheder som i et traditionelt ægteskab. Jeg er enig i, at personer med denne ’særlige orientering’ har samme rettigheder som enhver anden borger, men man kan ikke sige, at det også gælder en sidestilling med et normalt ægteskab, det naturlige, altså mellem en mand og en kvinde,« kommenterede Costa Ricas fremtrædende biskop, José Francisco Ulloa.

Parlamentsmedlem for partiet Renovación Costaricense, Abelino Esquivel, sagde tirsdag, at han slet ikke mener, at parlamentet har godkendt en lovændring, der tillader to af samme køn at blive gift – og at det er en tilsnigelse at anvende den simple ændring i en lovtekst af 2013 til at konkludere, at det nu er tilladt med ægteskab mellem homoseksuelle i Costa Rica. Parrets advokat, Luis Álvarez, peger derimod på, at netop fordi det er et familieanliggende, er det op til de lokale familiedomstole at afgøre spørgsmålet. Og derfor er det i sidste ende op til den enkelte dommer at fortolke lovens tekst på området. Sagen betragtes som en kæmpe sejr af LGBT-bevægelsen i Costa Rica, der tidligere i år også havde succes med at presse landets offentlige sygesikring, Caja Costarricense del Seguro Social, til at udbyde familieforsikringer til samlevende par af samme køn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu